Reka Bentuk dan Penghasilan Projek 1 2 JENIS

  • Slides: 16
Download presentation
Reka Bentuk dan Penghasilan Projek 1. 2 JENIS BAHAN DAN

Reka Bentuk dan Penghasilan Projek 1. 2 JENIS BAHAN DAN

Bahan 1. 2. 3. 4. Aluminium Keluli Lembut (Besi) PVC (Paip) Perspek (Plastik keras)

Bahan 1. 2. 3. 4. Aluminium Keluli Lembut (Besi) PVC (Paip) Perspek (Plastik keras)

Aluminium 1. 2. 3. 4. 5. Bahan logam bukan ferus yang diperoleh daripada bahan

Aluminium 1. 2. 3. 4. 5. Bahan logam bukan ferus yang diperoleh daripada bahan galian bauksit. Ringan dan mudah dibentuk. Pengalir elektrik dan haba yang baik. Digunakan untuk menghasilkan barang perhiasan, peralatan rumah, kabel elektrik dan bahan binaan. Tahan karat.

Aluminium Kekuatan 1. Ringan dan mudah dibentuk 2. Tidak berkarat 3. Mudah dipotong Kelemahan

Aluminium Kekuatan 1. Ringan dan mudah dibentuk 2. Tidak berkarat 3. Mudah dipotong Kelemahan 1. Tidak dapat dipateri menggunakan pemateri logam.

Keluli Lembut 1. 2. 3. 4. Sejenis bahan logam ferus yang dibuat daripada campuran

Keluli Lembut 1. 2. 3. 4. Sejenis bahan logam ferus yang dibuat daripada campuran besi dan karbon. Mudah dibentuk dan dipotong. Pelbagai bentuk serta ketebalan seperti kepingan, dawai, batang dan bentuk L. Sesuai digunakan untuk membuat paku, skru, jeriji pintu dan pelbagai.

Keluli Lembut Kekuatan 1. Dapat dipateri menggunakan pemateri logam. 2. Pelbagai bentuk, tebal dan

Keluli Lembut Kekuatan 1. Dapat dipateri menggunakan pemateri logam. 2. Pelbagai bentuk, tebal dan panjang Kelemahan 1. Mudah berkarat jika tidak disapu cat licau.

PVC (Polyvinyl Chloride) 1. 2. 3. 4. Diperoleh dalam bentuk paip. Sejenis bahan yang

PVC (Polyvinyl Chloride) 1. 2. 3. 4. Diperoleh dalam bentuk paip. Sejenis bahan yang ringan, tahan karat dan mudah dikendalikan. Disambungkan dengan menggunakan simen pelarut atau glu PVC. Digunakan untuk membuat paip air, perabot dan lain-lain.

PVC (Polyvinyl Chloride) Kekuatan 1. Tidak berkarat. 2. Ringan dan mudah dikendalikan. 3. Mudah

PVC (Polyvinyl Chloride) Kekuatan 1. Tidak berkarat. 2. Ringan dan mudah dikendalikan. 3. Mudah disambungkan dengan menggunakan soket dan simen pelarut. Kelemahan 1. Tidak tahan kepanasan.

Perspek 1. 2. 3. 4. Kepingan plastik yang keras dan terdapat dalam pelbagai warna

Perspek 1. 2. 3. 4. Kepingan plastik yang keras dan terdapat dalam pelbagai warna dan ketebalan. Digunakan untuk membuat bentuk model atau prototaip bagi sesuatu produk. Untuk membuat papan tanda dan plat kenderaan. Dipotong menggunakan pisau pemotong perspek.

Perspek Kekuatan 1. Permukaan licin dan berkilat 2. Pelbagai warna yang menarik. 3. Perspek

Perspek Kekuatan 1. Permukaan licin dan berkilat 2. Pelbagai warna yang menarik. 3. Perspek lutsinar boleh diwarnakan menggunakan cat semburan. Kelemahan 1. Permukaan mudah tercalar. 2. Keras dan mudah pecah semasa pemotongan. 3. Sukar dibentuk dan dibengkokkan 4. Perlu alat khas untuk memotong dan mencantum.

Pengikat 1. 2. 3. Rivet Glu Panas Skru Benam Sendiri

Pengikat 1. 2. 3. Rivet Glu Panas Skru Benam Sendiri

Rivet 1. 2. 3. 4. Sejenis bahan pengikat untuk mencantumkan dua atau lebih kepingan

Rivet 1. 2. 3. 4. Sejenis bahan pengikat untuk mencantumkan dua atau lebih kepingan logam pada rangka projek secara kekal. Diperbuat daripada bahan logam lembut seperti aluminium atau loyang. Saiz ditentukan oleh panjang dan garis pusat batangnya. Digunakan bersama rivetter.

Glu Panas 1. 2. 3. 4. Bahan pengikat untuk mencantumkan kayu, papan lapis atau

Glu Panas 1. 2. 3. 4. Bahan pengikat untuk mencantumkan kayu, papan lapis atau perspek. Didapati dalam bentuk batang dan beberapa saiz. Digunakan bersama hot glue gun. Hot glue gun menggunakan bekalan arus elektrik untuk mencairkan batang glu panas.

Skru Benam Sendiri 1. 2. 3. 4. Bahan pengikat untuk mencantumkan kepingan pada rangka

Skru Benam Sendiri 1. 2. 3. 4. Bahan pengikat untuk mencantumkan kepingan pada rangka atau pemidang projek. Menghasilkan cantuman yang kuat. Cantuman boleh dibuka semula jika berlaku kesilapan pemasangan. Saiz ditentukan oleh panjang dan garis pusat batangnya.

n 3 jenis : 1. Skru kepala bulat 2. Skru kepala timbul 3. Skru

n 3 jenis : 1. Skru kepala bulat 2. Skru kepala timbul 3. Skru kepala rata (kepala benam)