REGIA NAIONAL A PDURILORROMSILVA ACTUALITATEA UNOR IDEI I

  • Slides: 21
Download presentation
REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA ACTUALITATEA UNOR IDEI ȘI CONCEPTE ALE PROFESORULUI MARIN DRĂCEA, ÎN

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA ACTUALITATEA UNOR IDEI ȘI CONCEPTE ALE PROFESORULUI MARIN DRĂCEA, ÎN ACȚIUNILE PRACTICE ALE ROMSILVA Autori: dr. ing. Adam CRĂCIUNESCU dr. ing. Ion MACHEDON București 2015

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Pădurile sunt, înainte de toate, liniștea pământului, scutul

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Pădurile sunt, înainte de toate, liniștea pământului, scutul agriculturii și garanția bunei întocmiri a vremii și, ca atare, unul din temeiurile existenței poporului român. ” (Prof. Marin Drăcea – cel mai ilustru silvicultor român, 1935) Pădurile administrate de către ROMSILVA, astăzi, au toate însușirile identificate încă de atunci, de către marele silvicultor român.

 REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Păstrarea nealterată a crezului celui mai ilustru silvicultor român,

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Păstrarea nealterată a crezului celui mai ilustru silvicultor român, exprimat acum 80 de ani, citat mai sus, a fost și este posibilă, în ultimii 25 de ani, prin modul în care Romsilva și personalul angajat al acesteia asigură administrarea fondului forestier, proprietate publică a statului (cca. 6, 4 mil. ha în anul 1990, respectiv, cca. 4, 0 mil. ha, în anul 2015, urmare a aplicării legilor retrocedării), concretizat prin: Ø aplicarea în practică, a principiilor gestionării durabile; Ø promovarea și respectarea funcțiilor pădurii, atât a celei de producție prin care contribuie la dezvoltarea și consolidarea economiei românești, cât și a funcțiilor de protecție (a apelor, a solului, în special); Ø înființarea perdelelor forestiere de protecție a câmpului și a căilor de comunicație; Ø asigurarea, prin măsuri ferme, cu continuitate și consecvență, a integrității fondului forestier administrat.

 REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Prin toate aceste acțiuni și atitudini, completate cu încă

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Prin toate aceste acțiuni și atitudini, completate cu încă multe altele, PĂDURILE administrate de ROMSILVA continuă: -să asigure liniștea pământului; -să fie scutul agriculturii; -să fie unul din temeiurile existenței poporului român; -să rămână o garanție a bunei întocmiri a vremii (cu condiția să dorească acest lucru și marii vremii!!!)

 REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Despăduririle vor schimba radical climatul țării…înăsprind iernile,

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Despăduririle vor schimba radical climatul țării…înăsprind iernile, înfierbântând verile, dând frâu liber vântului pustiitor și exagerând înclinările spre secetă ale climatului românesc. ” (Prof. Marin Drăcea – cel mai ilustru silvicultor român, 1944) ROMSILVA nu despădurește, ci împădurește toate suprafețele din fondul forestier și chiar din afara acestuia.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Pierderea pădurii nu înseamnă numai pierderea unei bogății,

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Pierderea pădurii nu înseamnă numai pierderea unei bogății, ci pierderea însăși a obârșiei din care se trage bogăția. ” (Prof. Gh. Ionescu Șișești – părintele agriculturii moderne românești, 1935, prieten de nădejde al prof. Marin DRĂCEA) ROMSILVA, prin activitatea sa de bază, asigură permanența pădurilor administrate.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Despădurirea este sărăcie, nesiguranță și discredit moral și

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Despădurirea este sărăcie, nesiguranță și discredit moral și material. Despădurirea este expresia cea mai clară a lipsei de prevedere a ființei omenești. ” (Prof. Marin Drăcea – cel mai ilustru silvicultor român) Împădurind noi suprafețe de terenuri degradate, inapte folosințelor agricole ROMSILVA contribuie la siguranța și bogăția țării.

 REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Conștientă de actualitatea avertismentului lăsat peste decenii de către

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Conștientă de actualitatea avertismentului lăsat peste decenii de către cei doi mari înaintași și de realismul indubitabil al afirmațiilor acestora, ROMSILVA își îndeplinește onest și cu demnitate menirea sa – aceea de a asigura integritatea fondului forestier administrat, concomitent cu regenerarea, preponderent pe cale naturală (50% - 60%), dar și prin împăduriri, a unor suprafețe însemnate, în fiecare an (cca. 75. 000 ha). Astfel, în intervalul 1991 – 2014, unitățile teritoriale regiei au asigurat regenerarea pădurilor pe o suprafață totală de cca. 500 mii ha, din care cca. 230 mii ha pe cale naturală și cca. 270 mii ha pe cale artificială. Din totalul suprafețelor regenerate prin împădurire, o pondere semnificativă (peste 3. 200 ha, în deceniul 1991 - 2000 și peste 20. 000 ha, în deceniul 2001 – 2010) o reprezintă împăduririle în terenuri degradate, inapte folosințelor agricole, terenuri care astfel, au fost redate în circuitul productiv și protectiv, important pentru ansamblul economiei naționale și bunăstării comunităților din zonele respective.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Să ne preocupăm de pe acum, de calitatea

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Să ne preocupăm de pe acum, de calitatea decât de cantitatea lemnului produs. ” (Prof. Marin Drăcea – cel mai ilustru silvicultor român) Prin certificarea pădurilor pe care le administrează și prin măsurile tehnice aplicate, ROMSILVA asigură populației și economiei naționale lemn de calitate superioară.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Preocupările ROMSILVA în direcția certificării managementului forestier au fost inițiate

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Preocupările ROMSILVA în direcția certificării managementului forestier au fost inițiate încă de la începutul anilor 2000, ca un răspuns al cererii tot mai mari pentru lemnul certificat, tendință înregistrată la nivel mondial. În acest context național și internațional, în anul 2002, Guvernul României a elaborat Hotărârea nr. 1476, prin care sunt aprobate unele măsuri în vederea gospodăririi durabile a pădurilor, accentul fiind pus exact pe certificarea managementului forestier. Din acel moment, regia a manifestat un interes crescând pentru această activitate, suprafața certificată devenind din ce în ce mai mare. Scopul pentru care regia s-a implicat în această activitate se referă la creșterea calității modului de gospodărire durabilă a pădurilor și la recunoașterea internațională a acestuia, de către un organism de certificare operează la nivel mondial, o atenție deosebită fiind acordată aspectelor ecologice sau sociale (biodiversitate, ecosisteme fragile, păduri cu valoare ridicată de conservare, condiții de muncă pentru angajați, monitorizarea activităților forestiere, consultarea factorilor interesați). Totodată, Romsilva vine în sprijinul tuturor agenților economici care solicită și prelucrează lemn certificat.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Din punct de vedere cronologic, în cadrul Romsilva, certificarea managementului

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Din punct de vedere cronologic, în cadrul Romsilva, certificarea managementului forestier a avut următoarea evoluție: în anul 2002, prin intermediul unui program al Băncii Mondiale, a fost certificat managementul forestier pentru primele 2 ocoale silvice din România (O. S. Văratic și O. S. Agapia, din cadrul Direcției Silvice Neamț) cu o suprafață de 31. 000 ha; în anul 2004, au fost inițiate demersurile pentru certificarea managementului forestier din cadrul a 8 direcții silvice (Arad, Argeș, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Suceava, Neamț, Timiș) cu o suprafață totală de cca. 1 milion ha. Certificatul a fost obținut la data de 10 octombrie 2005 și a fost valabil până în anul 2010; în anul 2011, au fost obținute alte 2 certificate FSC pentru direcțiile silvice , , cu experiență” în certificarea FSC: unul pentru Direcția Silvică Maramureș (6 ocoale silvice cu o suprafață de cca. 61. 000 ha) și unul pentru alte 4 direcții silvice (Arad, Neamț, Suceava și Timiș - 54 ocoale silvice, cu o suprafață de cca. 619. 000 ha);

 REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA în anul 2013, a fost obținut certificatul FSC pentru

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA în anul 2013, a fost obținut certificatul FSC pentru managementul forestier de la un grup de alte 23 direcții silvice (Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea). Numărul total de ocoale silvice este 154, cu o suprafață de 1. 668. 103 ha); tot în anul 2013 a fost obținut încă un certificat FSC de grup (fiind certificate atât suprafețe ale statului, cât și ale altor proprietari – primării și biserici) pentru O. S. Sighișoara din cadrul Direcției Silvice Mureș (suprafața totală certificată cca. 16. 400 ha, din care proprietate publică a statului cca. 5300 ha); pe lanț de custodie este certificat FSC și Centrul de Prelucrare a Lemnului de la Târgu Neamț, din cadrul Direcției Silvice Neamț.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Concluzionând, la ora actuală, Romsilva deține certificat FSC pentru management

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Concluzionând, la ora actuală, Romsilva deține certificat FSC pentru management forestier la 28 de direcții silvice (215 ocoale silvice în subordinea lor), suprafața totală certificată fiind de cca. 2, 32 mil ha, reprezentând aproximativ 72% din fondul forestier proprietate publică a statului (cca. 3, 22 milioane ha). În acest fel, România este una din țările cu cel mai mare procent al pădurilor de stat certificate FSC din Europa.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Simțul și înțelegerea poporului pentru cele silvice și,

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Simțul și înțelegerea poporului pentru cele silvice și, drept consecință, respectul și iubirea de arbore și pădure hotărăsc, în ultimă analiză, soarta pădurilor unei țări, într-o anumită epocă. ” (Prof. Marin Drăcea – cel mai ilustru silvicultor român, 1938) Prin toate activitățile pe care le desfășoară, ROMSILVA dovedește respectul și iubirea față de pădure.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Aserțiunea referitoare la dovada respectului și iubirii ROMSILVA față de

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Aserțiunea referitoare la dovada respectului și iubirii ROMSILVA față de pădure are la bază următoarele argumente principale: v Prin toate măsurile și activitățile tehnice silvice pe care le desfășoară ocoalele silvice și direcțiile silvice din structura Romsilva, (regenerarea naturală, împăduriri, lucrări de îngrijire în arboretele tinere – degajări, curățiri, rărituri, elagaj artificial, protecția pădurilor împotriva dăunătorilor, etc. ), pădurile care se regăsesc în fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de către Romsilva, sunt gestionate durabil, în parametrii stabiliți și acceptați unanim, la nivelul Uniunii Europene și al organismelor internaționale de specialitate.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA v Prin modernizarea și eficientizarea activității de pază a pădurilor

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA v Prin modernizarea și eficientizarea activității de pază a pădurilor și prin colaborarea strânsă cu organele locale și centrale jandarmeriei și poliției, unitățile Romsilva reușesc să asigure, în condiții de normalitate, integritatea fondului forestier administrat, în pofida creșterii constante a presiunii asupra pădurilor. v Pentru păstrarea și dezvoltarea , , simțului și înțelegerii poporului pentru cele silvice”, altfel spus, pentru formarea și dezvoltarea conștiinței forestiere, Romsilva și unitățile sale teritoriale organizează și desfășoară, în fiecare an, ample acțiuni și manifestări la nivel central și local, în cadrul , , LUNII PLANTĂRII ARBORILOR” (15 martie – 15 aprilie), , , ZILEI SILVICULTORULUI”, sau a campaniilor de împădurire, concretizate în:

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA o o o Împădurirea unor suprafețe de teren din fondul

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA o o o Împădurirea unor suprafețe de teren din fondul forestier și din afara acestuia, cu participarea elevilor, studenților, dar și a cetățenilor de vârsta a treia; Expoziții filatelice și de carte, tematice; Concursuri și trasee tematice pentru elevi și studenți, în colaborare cu ONG-uri de profil; Simpozioane, conferințe și seminarii cu tematică legată de rolul și importanța ecosistemelor forestiere; Punerea la dispoziția persoanelor fizice și juridice interesate a unei cantități de cca. 1, 5 milioane puieți forestieri și ornamentali, pentru acțiuni de împădurire Invitarea și implicarea mass-media la toate acțiunile și manifestările organizate.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA În concluzie, în contextul celor mai de sus, putem afirma,

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA În concluzie, în contextul celor mai de sus, putem afirma, cu deplin temei că, atât timp cât există ROMSILVA, , , soarta pădurilor” pe care aceasta le administrează se află pe mâini bune.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Pădurea nu trăiește numai cu căldura soarelui, cu

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA , , Pădurea nu trăiește numai cu căldura soarelui, cu ploaia cerului, ci trăiește, mai cu seamă astăzi, cu roua inimii omenești. ” (Prof. Marin Drăcea – cel mai ilustru silvicultor român, 1938) Pădurile administrate de către ROMSILVA trăiesc și cu truda, cu dăruirea și cu roua inimii angajaților săi.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Nu întâmplător, am lăsat la finalul comunicării noastre, acest celebru

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Nu întâmplător, am lăsat la finalul comunicării noastre, acest celebru citat din gândirea ilustrului nostru înaintaș, care ilustrează în mod cert, în maniera cea mai fidelă, puntea indestructibilă între trecutul, prezentul și viitorul silviculturii românești. Pentru că, într-adevăr, oricât de bine ar fi făcute sub aspect tehnic lucrările silvice, oricât de prielnice ar fi condițiile climatice pentru pădure, dacă aceasta nu ar simți permanent, din zorii zilei, până la căderea nopții, cum se prelinge această rouă a inimii silvicultorului, prin pașii săi cutezători, prin ochii săi scrutători și prin mâinile sale ocrotitoare, creșterea și dezvoltarea ei ar fi, în mod vădit, mai anevoioase.

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Să nu uităm nici un moment că, , , roua

REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA Să nu uităm nici un moment că, , , roua inimii omenești”, în speță a silvicultorului, așa cum a gândit profesorul DRĂCEA, în nenumărate rânduri: -a salvat un puiet forestier suferind de secetă și de arșiță; -a salvat un arbore atacat furibund de insecte dăunătoare; -a salvat o pădure de la un incendiu devastator; -a salvat imaginea instituției, atacată din toate părțile de alți , , dăunători”, mult mai hrăpăreți decât bietele insecte.