Reeaua de telefonie fix este cea mai veche

  • Slides: 16
Download presentation
Reţeaua de telefonie fixă - este cea mai veche reţea de telecomunicaţii la nivel

Reţeaua de telefonie fixă - este cea mai veche reţea de telecomunicaţii la nivel mondial. Ca orice reţea de comunicaţii, este formată din căi de comunicaţie, terminale şi noduri.

Denumirea oficială a reţelei de telefonie fixă este PSTN (Public Switching Telecomunication Network, adică

Denumirea oficială a reţelei de telefonie fixă este PSTN (Public Switching Telecomunication Network, adică Reţeaua telefonică centrală publică). 1. Căile de comunicaţie folosite în reţeaua telefonică sunt: - cablul torsadat utilizat între terminale şi noduri - cablul torsadat si cel cu fibră optică, folosit între noduri - undele radio (folosite, de exemplu, cazul telefonului fără cordon). 2. Terminalele reţelei telefonice pot fi: telefonul, faxul, telexul.

Telefonul este un mijloc de comunicaţie ce transmite voce sau alte sunete la diferite

Telefonul este un mijloc de comunicaţie ce transmite voce sau alte sunete la diferite distanţe, prin intermediul curentului electric sau al undelor radio.

Telefonul are următoarele componente principale: - receptorul, care este alcătuit dintr-un microfon (emiţător), ce

Telefonul are următoarele componente principale: - receptorul, care este alcătuit dintr-un microfon (emiţător), ce transformă undele sonore în variaţii ale curentului electric si un difuzor, ce recepţionează semnalele electrice şi le transformă în unde sonore (sunete). - corpul telefonului, care încorporate circuitele electronice şi discul sau tastele cu numere. Daca se doreşte efectuarea unei convorbiri de la un telefon fix, aflat într-o clădire, se ridica receptorul şi se formează numărul dorit.

Când se rostesc cuvinte , vibraţiile sonore ale vocii vorbitorului ajung in microfonul receptorului,

Când se rostesc cuvinte , vibraţiile sonore ale vocii vorbitorului ajung in microfonul receptorului, unde sunt transformate în semnale electrice , acestea sunt transmise de-a lungul căilor de comunicaţii până la telefonul interlocutorului şi anume în difuzor, unde sunt transformate în unde sonore(voce, sunete).

Telefonul public Realizarea convorbirii de la telefonul public se face folosind cartele magnetice(telefonice).

Telefonul public Realizarea convorbirii de la telefonul public se face folosind cartele magnetice(telefonice).

Telefonul public are un afişaj electronic, iar pentru a realiza o convorbire telefonică afişajul

Telefonul public are un afişaj electronic, iar pentru a realiza o convorbire telefonică afişajul trebuie să arate mesajul “ Telefon disponibil ”. În continuare se procedează astfel: - se ridica receptorul şi se introduce cartela telefonică în spaţiul destinat acesteia - se formează numărul dorit (cu prefixul aferent). Periodic, în timpul convorbirii, telefonul afişează suma existentă în cont - la terminarea convorbirii, se aşază receptorul în furcă, iar pe afişaj apare mesajul că se poate elibera cartela. Pentru cazurile de urgenţă se pot efectua apeluri gratuite la poliţie, pompieri, salvare şi jandarmerie fără a fi necesară o cartelă telefonică.

Faxul este aparatul utilizat în domeniul comunicaţiilor pentru transmiterea prin semnale analogice a textelor,

Faxul este aparatul utilizat în domeniul comunicaţiilor pentru transmiterea prin semnale analogice a textelor, materialelor grafice sau a fotografiilor.

Transmiterea unor astfel de informaţii prin fax se face folosind unde radio, cabluri torsadate

Transmiterea unor astfel de informaţii prin fax se face folosind unde radio, cabluri torsadate sau cabluri submarine(pentru comunicaţiile transoceanice). Pentru a trimite un mesaj prin fax(facsimilul) se introduce in aparat foaia (sau foile) documentului, se ridică receptorul, se formează numărul de telefon al faxului de destinaţie şi se aşteaptă până se aude un semnal sonor de expediere, se apasă butonul STARTCOPY şi se pune receptorul in furcă. Când se încheie transmiterea documentului, faxul expeditorului primeşte un mesaj de confirmare privind reuşita expedierii. Dacă transmisia nu s-a realizat, se primeşte un mesaj de eroare.

Telexul reprezintă un sistem combinat de comunicaţii, ce utilizează pentru apelarea destinatarului –telefonul -

Telexul reprezintă un sistem combinat de comunicaţii, ce utilizează pentru apelarea destinatarului –telefonul - iar pentru transmiterea mesajelor – telegraful. Deşi în lume există peste 3 milioane de linii telex funcţionale, telexul are o pondere extrem de mică în telecomunicaţii.

Telefonul fără cordon este un telefon obişnuit, la care legătura între receptor şi aparat

Telefonul fără cordon este un telefon obişnuit, la care legătura între receptor şi aparat se face prin unde radio.

Cele două părţi principale telefonului fără cordon sunt: receptorul-partea mobilă şi baza-partea fixă. Baza

Cele două părţi principale telefonului fără cordon sunt: receptorul-partea mobilă şi baza-partea fixă. Baza este conectată la PSTN şi recepţionează apelurile telefonice ca pe semnale electrice ce vin din reţeaua telefonică şi le transformă în semnale radio de tip FM, pe care le transmite către receptor. Receptorul transformă semnalele radio în semnale electrice şi le transmite către difuzor unde sunt transformate în unde sonore(voce sau sunete). Telefonul fără cordon funcţionează pe o pereche de frecvenţă radio care face posibilă ascultarea şi vorbirea în acelaşi timp. Perechea de frecvenţe radio ale acestui tip de telefon se numeşte frecvenţă duplex.

3. Nodurile reţelei telefonice fixe se numesc centrale telefonice. În prezent se folosesc tot

3. Nodurile reţelei telefonice fixe se numesc centrale telefonice. În prezent se folosesc tot mai mult centralele telefonice digitale, ele realizând transformarea mesajelor analogice, primite de la abonaţi (prin cabluri torsadate sau unde radio), în date digitale. Aici, datele sunt prelucrate şi transmise către alte centrale telefonice, unde sunt din nou transformate în semnale analogice şi transmise prin cabluri torsadate, către abonaţii apelaţi.

E BIBLIOGRAFI Educaţie tehnologică, manual pentru clasa a-VII-a, Gabriela Lichiardopol &Cristian Galin, editura Aramis

E BIBLIOGRAFI Educaţie tehnologică, manual pentru clasa a-VII-a, Gabriela Lichiardopol &Cristian Galin, editura Aramis 2006

Realizat de: Ieremciuc Viorel Clasa a-VII-a D Şcoala. Ion Creangă. Suceava Prof. îndrumător: Gorcea

Realizat de: Ieremciuc Viorel Clasa a-VII-a D Şcoala. Ion Creangă. Suceava Prof. îndrumător: Gorcea Oltea