Realizarea unui produs din materiale metalice plastice cauciuc

  • Slides: 17
Download presentation
Realizarea unui produs din materiale : metalice, plastice, cauciuc, sticla De Gilca Costin-Daniel Clasa

Realizarea unui produs din materiale : metalice, plastice, cauciuc, sticla De Gilca Costin-Daniel Clasa a VII-a B

1. 2. Pentru realizarea practica a unui produs, se intocmeste inainte un desen al

1. 2. Pentru realizarea practica a unui produs, se intocmeste inainte un desen al acestuia pe hartie alba sau pe hartie de calc, folosind instrumentele de desen. Inainte de realizarae produsului se studiaza fisa tehnologica.

Fisa tehnologica 1. n n n n Este un document tehnic care cuprinde informatii

Fisa tehnologica 1. n n n n Este un document tehnic care cuprinde informatii referitoare la: Denumirea produsului; Caracterizarea produsului; Materialul folosit; Schita produsului; Operatiile tehnologice; Instrumentele de masura si control; Uneltele, utilajele folosite; Controlul tehnic de calitate.

Elemente de limbaj grafic n Desenul cuprins in fisa tehnologica se realizeaza folosind anumite

Elemente de limbaj grafic n Desenul cuprins in fisa tehnologica se realizeaza folosind anumite tipuri de linii. Liniile utilizate la reprezentarea grafica in desen sunt de diferite tipuri si grosimi in functie de destinatia lor si scara produsului.

Tabelul 1 TIPUL SIMBOL LINIE CONTINUA C LINIE INTRERUPTA I LINIE PUNCT P ASPECT

Tabelul 1 TIPUL SIMBOL LINIE CONTINUA C LINIE INTRERUPTA I LINIE PUNCT P ASPECT

n n In tabelul 1 sunt prezentate tipurile de linii. Exista, de asemenea doua

n n In tabelul 1 sunt prezentate tipurile de linii. Exista, de asemenea doua clase de grosimi de linie: Linie groasa; Linie subtire. Linia continua groasa se utilizeaza la trasarea contururilor si muchiilor vizibile ale pieselor (produselor). Linia continua subtire se utilizeaza pentru trasarea liniilor de cota, a hasurilor si a liniilor ajutatoare. Deasupra liniilor de cota se inscriu valorile numerice ale dimensiunilor piesei exprimate in mm, numite cote. Linia intrerupta subtire se utilizeaza pentru trasarea contururilor si muchilor nevazute (acoperite) ale pieselor. Linia – punct subtire este folosita pentru trasarea axelor de simetrie.

n n n In cotare se utilizeaza urmatoarele simboluri: R – raza de curbura;

n n n In cotare se utilizeaza urmatoarele simboluri: R – raza de curbura; Ø – diametrul cercului; □ - latura patratului; - arc de cerc; = - egalitatea a doua cote aflate in continuare

REALIZAREA PRODUSELOR DIN MATERIALE METALICE n Pentru a ajunge produse finite, forma in care

REALIZAREA PRODUSELOR DIN MATERIALE METALICE n Pentru a ajunge produse finite, forma in care sunt utilizate de om, semifabricatele sunt supuse unei succesiuni de operatii tehnologice. Operatiile tehnologice sunt de 3 tipuri: operatii de pregatire, operatii de prelucrare, operatii de finisare. OPERATII DE PREGATIRE n Pentru a fi prelucrate mai usor, semifabricatele se supun unor operatii de pregatire.

n n n CURATAREA este operatia tehnologica de indepartare de pe suprafetele materialelor metalice

n n n CURATAREA este operatia tehnologica de indepartare de pe suprafetele materialelor metalice a stratului de oxizi metalici sau a peliculei de grasimi in amestec cu pulberi metalice si altele. Se poate realiza in diferite moduri: Manual, folosind peria de sarma, dalta si ciocanul; Mecanic, indepartand stratul de la suprafata, sub forma de aschii; Termic, cu ajutorul flacarii unui arzator; Hidraulic, actionand cu un jet de apa sub presiune pe suprafata semifabricatului; Chimic, prin introducerea semifabricatului in bai cu solutii acide.

n INDEPARTAREA – este operatia tehnologica de indepartare a deformarilor rezultate in timpul transportului,

n INDEPARTAREA – este operatia tehnologica de indepartare a deformarilor rezultate in timpul transportului, depozitarii sau prelucrarii. Utilajele folosite la indepartare sunt: placa de indepartare, ciocane (din material plastic, metale moi, otel cu greutate 250 -1000 g) si nicovala. Indepartarea tablelor si a benzilor subtiri se realizeaza prin asezarea lor pe placa de indepartat si apasarea cu o placa metalica. Tablele bombate la centru se indreapta prin lovituri de ciocan aplicate pe marginile tablei. Tablele cu deformari pe margini se indreapta prin aplicarea de lovituri de la centru spre margini. Sarmele se indreapta trecandu-le printre doua scanduri prinse in menghina.

n TRASAREA – este operatia tehnologica de imprimare pe suprafata materialelor semifabricate a conturului

n TRASAREA – este operatia tehnologica de imprimare pe suprafata materialelor semifabricate a conturului de prelucrare a viitoarei piese. Operatia se realizeaza dupa desenul piesei sau dupa sablon folosind: ruleta, acul de trasat, punctaorul, compasurile de diferite tipuri.

OPERATII DE PRELUCRARE n n n DEBITAREA (taierea) este operatia tehnologica care scopul de

OPERATII DE PRELUCRARE n n n DEBITAREA (taierea) este operatia tehnologica care scopul de a desprinde total sau partial o parte din materialul de prelucrat. Debitarea materialelor se poate executa: Manual, cu fierastraie, foarfece, clesti, dalti; Mecanic cu fierstraie mecanice, foarfece – ghilotina, masini de debitat; Termic cu flacara de gaze, cu arc electric.

n n n INDOIREA este operatia tehnologica de deformare plastica prin care se modifica

n n n INDOIREA este operatia tehnologica de deformare plastica prin care se modifica forma materialului semifabricat, fara indepartarea de material, in scopul obtinerii unei piese. Sunt supuse indoirii semifabricatele cu sectiune uniforma de tipul: table, bare, tevi, sarme, etc. PILIREA este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a suprafetelor plane sau profilate, in scopul indepartarii adaosului de material cu ajutorul sculelor numite pile. Pilirea se poate executa manual sau mecanic. Pilele sunt scule din otel cu duritate mai mare, care au diferite forme si marimi. Pe suprafata de lucru, pilele au proieminente numite dinti. Unele pile au un singur rand de dinti, alte au doua randuri de dinti.

n n POLIZAREA – este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a pieselor metalice

n n POLIZAREA – este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a pieselor metalice cu ajutorul pietrelor de polizor. Pietrele de polizor au forme, dimensiuni si granulatii diferite, in functie de domeniul de utilizare. Ele sunt fixate in dispozitive port scula numite polizoare. GAURIREA sau burghierea este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere in scopul executarii gaurilor intr-un material compact. Operatia se executa cu ajutorul burghielor care pot fi antrenate manual sau mecanic, de un dispozivit sau cu ajutorul masinilor de gaurit.

n FILETAREA – este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a unui canal elicoidal

n FILETAREA – este operatia tehnologica de prelucrare prin aschiere a unui canal elicoidal pe suprafetele exterioare sau interioare ale pieselor cu ajutorul sculelor aschietoare.

OPERATII DE FINISARE n n Operatiile de finisare sunt destinate obtinerii unor surafete foarte

OPERATII DE FINISARE n n Operatiile de finisare sunt destinate obtinerii unor surafete foarte netede sau unor dimensiuni si forme geometrice cat mai precise ale pieselor prelucrate. Avantajele finisarii suprafatelor sunt : crestera rezistentei pieselor prelucrate, marirea duratei de intrebuintare a produsului, aspectul placut al produsului. In functie de mijloacele cu care se obtine o suprafata fina, se cunosc mai multe procedee de finisare.

n n n RAZUIREA; RADEREA; SLRFUIREA; LUSTRUIREA; SUPERFINISAREA.

n n n RAZUIREA; RADEREA; SLRFUIREA; LUSTRUIREA; SUPERFINISAREA.