Rahman ve Rahim Olan Allahn Adyla slamn Doduu

  • Slides: 17
Download presentation
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

İslam'ın Doğduğu Dönemde Arap Yarımadası

İslam'ın Doğduğu Dönemde Arap Yarımadası

Günümüzde Arap Yarımadası

Günümüzde Arap Yarımadası

Neler Öğreneceğiz ? • Bu dersimizde İslamiyet öncesi Arap Yarımadası’nın Dinî, Sosyal, Siyasi ve

Neler Öğreneceğiz ? • Bu dersimizde İslamiyet öncesi Arap Yarımadası’nın Dinî, Sosyal, Siyasi ve Kültürel yapısı öğreneceğiz. • Peygamberimizin yaşadığı Arap yarımadasının o döneme ait yapısını bilmenin önemini kavrayacağız.

Arap Yarımadası Arabistan, özellikle Batı Arabistan, Allah’ın elçisi ve son peygamberi Hz. Muhammed’in dünyaya

Arap Yarımadası Arabistan, özellikle Batı Arabistan, Allah’ın elçisi ve son peygamberi Hz. Muhammed’in dünyaya geldiği, yaşadığı, vahye mazhar olduğu ve risâletini tamamladıktan kısa bir süre sonra vefat ettiği yer olması bakımından bütün insanlık için dinî önemi olan bir bölgedir.

Arap Yarımadası Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasını teşkil eden Güneybatı Asya’nın güney

Arap Yarımadası Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasını teşkil eden Güneybatı Asya’nın güney kısmında yer alır. Güneyde Bâbülmendep Boğazı ile Afrika’dan ayrılan yarımadanın kuzeyinde yeryüzü şekilleri bakımından kesin bir sınır bulmak mümkün değildir.

Arap Yarımadası Arabistan; Kuzey, Güney ve Hicaz olmak üzere üç coğrafi bölgeye ayrılır. Şüphesiz

Arap Yarımadası Arabistan; Kuzey, Güney ve Hicaz olmak üzere üç coğrafi bölgeye ayrılır. Şüphesiz Yarımada’nın İslam tarihi açısından en önemli bölgesi Hicaz’ı içinde bulunduran Orta Arabistan’dır. Hicaz Bölgesinin en önemli şehirleri ise Mekke, Yesrib ve Taif’tir. Güney ve Kuzey Arabistan’daki yerleşik hayatın aksine Hicaz’da coğrafi yapıdan kaynaklanan bedevi hayat hâkimdir.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat Cahiliye Dönemi’ndeki müşrik Arapların dinleri hakkındaki en güvenilir bilgiyi

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat Cahiliye Dönemi’ndeki müşrik Arapların dinleri hakkındaki en güvenilir bilgiyi veren kaynak Kur’an-ı Kerim’dir. Arap Yarımadası’nda özellikle; Yahudilik, Hristiyanlık, Mecûsîlik, Sâbiîlik, Putperestlik Haniflik inançlarından bahsetmek mümkündür.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasına Yahudiler Arap yarımadasına Kuzey bölgesinden ve Güney

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasına Yahudiler Arap yarımadasına Kuzey bölgesinden ve Güney bölgesinden sürgün, ticaret gibi nedenlerle giriş yapan Yahudiler özellikle Yesrip (Medine) ve Hayber çevresine yerleşmişlerdir

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasına Yahudiler Yahudilik hem Kuzey hem de Güney

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasına Yahudiler Yahudilik hem Kuzey hem de Güney Arabistan’a girmiş olmasına rağmen Araplar arasında pek yayılmamıştır. Bu durumu Yahudiliğin millî bir din olması ile açıklamak mümkündür. İsrailoğulları diğer milletleri daha aşağı seviyede kabul ederler. Dolayısıyla özgürlüklerine düşkün Araplar gururlarına dokunan bu durumu kabul etmedikleri için yaşam tarzlarına da uygun olmayan Yahudi inanışını benimsememişlerdir.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Hıristiyanlık, Yarımada’ya kuzeyde Suriye, güneyde Habeşistan üzerinden

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Hıristiyanlık, Yarımada’ya kuzeyde Suriye, güneyde Habeşistan üzerinden ulaşmıştır. Suriye yoluyla Arabistan’a ulaşan Hıristiyanlar, daha çok Suriye ile Hicaz arasındaki bölgede hayat sürmüşlerdir. Güney ve Kuzey Arabistan da yayılan Hıristiyanlık Hicaz Bölgesine ulaşamamıştır

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Mecûsîlik, dinin esas kurucusu kabul edilen Zerdüşt’ün

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Mecûsîlik, dinin esas kurucusu kabul edilen Zerdüşt’ün öğretileri ile eski İran inanç ve gelenekle-rinin karışımından oluşmuş karmaşık bir dindir. Sâsânîlerin, Mecûsîliği ulusal bir din olarak görmeleri, dinlerini yaymaktan çok siyasi ve ekonomik hâkimiyete önem vermeleri bu dinin Araplar arasında rağbet görmesine engel olmuştur.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Sâbiîlik Kur’an’da da bahsi geçen Sâbiîlik inancının

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Sâbiîlik Kur’an’da da bahsi geçen Sâbiîlik inancının merkezi, Arapların Cezire adını verdikleri bölgede yer alan Harran bölgesidir. Araplar arasında güneşe ve yıldızlara tapan kabilelerin bulunması Sâbiîliğin Araplarca kabul edildiğini gösterir.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Putperestlik çok tanrılı dinlerde tanrısal varlıkları sembolize

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Putperestlik çok tanrılı dinlerde tanrısal varlıkları sembolize eden çeşitli figürlere tapınmayı ifade eder. Araplar’ın en eski dinlerinin tevhid esasına dayandığını, Hz. İbrâhim ve oğlu tarafından inşa edilen Kâbe tevhid inancının hâkim olduğu bir mâbed idi. Daha sonra Hicaz bölgesi halkı arasında putperest eğilimler oluşmaya başladı

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Putperestlik Allah’ın varlığını kabul etmekle beraber putların

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Putperestlik Allah’ın varlığını kabul etmekle beraber putların Allah’ın yanında ara buluculuk etme gücüne sahip olduklarına, onlar vasıtasıyla Allah’a yaklaşabileceklerine inanmaya ve putları birer şefaatçi gibi kabul etmeye başladılar. Kur’ân-ı Kerîm putperestliği şirk, Allah’a ortak koşanları da müşrik olarak nitelendirmiştir. Kur’an’a göre şirk Allah’ın asla bağışlamayacağı en büyük günah (en-Nisâ 4/48, 116) ve büyük bir haksızlıktır.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Haniflik Hanif kavramı; İslam Öncesi Dönem’de Hz.

Arap Yarımadası 1 -Dini Hayat/ Arap Yarımadasında Haniflik Hanif kavramı; İslam Öncesi Dönem’de Hz. İbrahim'in tebliğ ettiği dinin tevhid boyutuna tâbi olanları ifade etmek için kullanılır. Hanifler putlara tapmamışlar tevhid inancı üzerine yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

Bu dersimizde Arap yarımadası ile ilgili genel bilgilerin yanı sıra coğrafi konumu ve İslam

Bu dersimizde Arap yarımadası ile ilgili genel bilgilerin yanı sıra coğrafi konumu ve İslam öncesi Dini hayat ile ilgili bilgiler aktarmaya çalıştık. Gelecek dersimizde Arap yarımadasında Sosyal, Siyasi ve Kültürel hayata dair bilgiler aktaracağız. 5054452423