PULA Pula PULA Pula je najvei grad Istarske

  • Slides: 6
Download presentation
PULA Pula

PULA Pula

PULA � Pula je najveći grad Istarske županije s metropolitanskim područjem koje broji 90.

PULA � Pula je najveći grad Istarske županije s metropolitanskim područjem koje broji 90. 000 stanovnika (2007. više od 100. 000), a uključuje Barban (2802 stanovnika), Fažanu (3050 stanovnika), Ližnjan (2945 stanovnika), Marčanu(3903 stanovnika), Medulin (6004 stanovnika), Svetvinčenat (2218 stanovnika) i Vodnjan (5651 stanovnika). U samom gradu je prema popisu iz 2001. godine živjelo 58. 594 stanovnika, što ga svrstava na deveto mjesto gradova po broju stanovnika u Hrvatskoj. Slike sa google-a

Amfiteatar � Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena (u narodu poznata i kao Divić-grad)

Amfiteatar � Amfiteatar u Puli ili Pulska Arena (u narodu poznata i kao Divić-grad) najveći je i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Uspoređujući ga s više od 200 rimskih amfiteatara, plašt pulskog amfiteatra s četiri stubišna tornja je najsačuvaniji i rijedak primjer jedinstvenih tehničkih i tehnoloških rješenja. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Pulski se amfiteatar stavlja uz bok Koloseju u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u Pompejima, Nimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu. Iznenađujuće je da Arena kao neosporno kulturološko blago Hrvatske, ali i svijeta još nije na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Hrvatska je Arenu dva puta kandidirala za Listu, a potom povukla kandidaturu.

Zlatna vrata � "Zlatna vrata" - podignut 29 -27. g. p. n. e. od

Zlatna vrata � "Zlatna vrata" - podignut 29 -27. g. p. n. e. od strane obitelji Sergijevaca, a u čast tri pripadnika porodice koji su obnašali visoke činovničke dužnosti u Puli. Slavoluk se naslanjao uz gradska vrata Porta Aurea tako nazvana ili zbog bogatstva ukrasnog luka ili zbog pozlate vratnica. Vrata i bedem srušeni su početkom XIX stoljeća uslijed urbanizacije i širenja grada van bedema.

Augustov hram i dvojna vrata � Augustov hram je antički spomenik u centru Pule,

Augustov hram i dvojna vrata � Augustov hram je antički spomenik u centru Pule, na središnjem gradskom trgu Forum. Bio je situiran na nekadašnjem rimskom forumu u Puli i predstavljao je istočni dio kompleksa tri hrama, od kojih je još sačuvan dio Dijanina hrama, koji je danas uklopljen u pulsku komunalnu palaču. Dvojna vrata (Porta Gemina) sagrađena su na ostacima ranijih vrata s dekorativnom funkcijom ulaza u antičko kazalište. Jednostavne su konstrukcije s dva lučna prolaza s tri polustupa ukrašena kompozitnim kapitelima Reljefni vijenac cijeli sklop povezuje u harmoničnu cjelinu. U gornjem dijelu svoda lukova uočavaju se prorezi za spuštanje rešetaka kojima su se vrata zatvarala.

¨¨¨¨¨ IZVORI¨¨¨¨¨ �Wikipedija Google slike Made by Brigita Anić i Ana-Marija Kalčić ; )

¨¨¨¨¨ IZVORI¨¨¨¨¨ �Wikipedija Google slike Made by Brigita Anić i Ana-Marija Kalčić ; )