Projekt Igrajmo se glagoljicom projekt kolske knjinice uenika

  • Slides: 7
Download presentation
Projekt „Igrajmo se glagoljicom!” - projekt Školske knjižnice učenika IV. c razreda OŠ Jagode

Projekt „Igrajmo se glagoljicom!” - projekt Školske knjižnice učenika IV. c razreda OŠ Jagode Truhelke „Osijek” Prezentacija skupine „JEZIČNI ISTRAŽIVAČI”

Uvod O Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. st. koje se u hrvatskim

Uvod O Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. st. koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. st. O Autor glagoljice je Ćiril, bizantski redovnik iz Soluna (Grčka).

O glagoljici O Raspored slova u glagoljici je drugačiji od rasporeda slova u latinici.

O glagoljici O Raspored slova u glagoljici je drugačiji od rasporeda slova u latinici. Glagoljica počinje s A, B, V, G umjesto uobičajenih A, B, C, Č, . . u latinici. O Svako slovo ima svoju ima svoje ime što je u nastanku glagoljice trebalo omogućiti lakše pamćenje.

O Postoje dvije vrste glagoljice, to su obla i uglata. O Uglatu su koristili

O Postoje dvije vrste glagoljice, to su obla i uglata. O Uglatu su koristili Hrvati a oblu slavenski narodi.

O Ćiril se piše ovako: O Metod se piše ovako: O Glagoljička azbuka (abeceda)

O Ćiril se piše ovako: O Metod se piše ovako: O Glagoljička azbuka (abeceda) sastoji se od 38 grafema ili znakova, a današnja hrvatska abeceda od 30 slova. O Glagoljica je dobila ime po glagolu glagoljati što znači govoriti.

O Najznačajniji zapis na glagoljici je Bašćanska ploča na kojem je uklesana darovnica zemlje

O Najznačajniji zapis na glagoljici je Bašćanska ploča na kojem je uklesana darovnica zemlje kralja Dmitra Zvonimira benediktincima. Pisana je prijelaznim oblikom glagoljice s oble na uglatu.

O Prezentaciju napravila skupina „Jezični istraživači”: O Lana Štimac O Borna Glavaški O Eva

O Prezentaciju napravila skupina „Jezični istraživači”: O Lana Štimac O Borna Glavaški O Eva Berošević O Voditelj projekta: O Školska knjižničarka Irena Bando O Suradnici: O učiteljica IV. c Liana Mur; O Učiteljica informatike (matematike) Katarina Kretić U Osijeku, 12. 02. 2017.