PROIECT EDUCATIV TMUN SPIMUN DOMENIUL EDUCATIV PROIECT EDUCATIV

  • Slides: 25
Download presentation
PROIECT EDUCATIV “ TMUN & SPIMUN” DOMENIUL: EDUCATIV

PROIECT EDUCATIV “ TMUN & SPIMUN” DOMENIUL: EDUCATIV

PROIECT EDUCATIV “SPIMUN” n Model United Nations este o simulare academică a Organizaţiei Naţiunilor

PROIECT EDUCATIV “SPIMUN” n Model United Nations este o simulare academică a Organizaţiei Naţiunilor Unite, menită să educe participanţii in legătură cu educaţia civică, evenimentele de actualitate, comunicare eficientă, globalizare si diplomaţie multilaterală. În sesiunile care s-au desfăşurat la Sankt Petersburg(SPIMUN) și la Thessaloniki(TMUN), elevii au luat rolul unor diplomaţi şi au participat la o sesiune simulată a unei organizaţii interguvernamentale.

PREZENTAREA PROIECTULUI n n In cadrul proiectului elevii au oportunitatea să înveţe mai multe

PREZENTAREA PROIECTULUI n n In cadrul proiectului elevii au oportunitatea să înveţe mai multe despre dreptul internaţional, problemele de nivel mondial cu care se confruntă lumea, şi să sugereze soluţii constructive pentru rezolvarea acestora, totodată învăţând procedura parlamentară, aflând regulile unor dezbateri politice corecte. Un moment deosebit este şi pregătirea pentru prezentarea ţării, astfel elevii află foarte multe despre aspectele culturale şi sociale ţărilor. MUN este o descoperire amplă a lumii ce ne înconjoară şi o posibilitate unică de a creşte pe plan individual. Un atu este promovarea orașului Botoșani

Analiza SWOT n n n Puncte tari: Dorinţa elevilor de a participa la o

Analiza SWOT n n n Puncte tari: Dorinţa elevilor de a participa la o sesiune în cadrul căruia pot să îşi exprime valoarea dar şi cunoştinţele de limbă engleză; Dezvoltarea gândirii logice şi critice Dezvoltarea abilităţilor de proiectare didactică şi de realizare în echipă a unei lucrări de specialitate Disponibilitatea unor factori educaţionali de a se implica în proiect Crearea şi consolidarea relaţiilor cu alte unităţi şcolare din lume, prin acorduri parteneriale Oportunităţi: Existenţa unei reţele de comunicare între mai mulţi factori educaţionali din lume; Implicarea comunităţii în proiect Ameninţări: Costul ridicat al transportului din diferite regiuni

Obiectivul general / scopul n n Scopul principal este descoperirea si promovarea la elevii

Obiectivul general / scopul n n Scopul principal este descoperirea si promovarea la elevii cu vârsta cuprinsă între 15 si 19 ani a inclinatiilor privind diplomatia si gandirea politica Realizarea unui cadru stimulativ de dezbatere si întrecere a elevilor cu ablilitati de diplomat.

Obiectivele specifice ale proiectului n n n Depistarea copiilor dotati si superdotati în acest

Obiectivele specifice ale proiectului n n n Depistarea copiilor dotati si superdotati în acest domeniu; Evaluarea nivelului de pregătire corespunzătoare performantelor pe care le-au atins; Dezvoltarea deprinderilor pentru creativitate si comunicare; Dezvoltarea si aplicarea unei gândiri logice privind solutionarea problemelor în situatii diferite; Cresterea interesului elevilor cu abilitati in arta gandirii politice.

Descrierea grupului ţintă n Grupul tintă este format din 7 elevi si 2 profesori.

Descrierea grupului ţintă n Grupul tintă este format din 7 elevi si 2 profesori. Elevii grupului tintă au vârste cuprinse între 15 si 19 ani, din mediul urban, cu înclinatii si abilităti în diplomatie.

Organizarea activitatii n În conferinţele organizate, participanţii joacă rolul unor diplomaţi, se documentează în

Organizarea activitatii n În conferinţele organizate, participanţii joacă rolul unor diplomaţi, se documentează în legătură cu probleme internaţionale, dezbat, se consultă si apoi propun soluţii pentru situaţiile globale de actualitate. Rigurozitatea unui acest tip de eveniment este de necontestat: singura limbă folosită este engleza la un nivel ridicat desigur şi ţinuta este formală, office şi programul extrem de solicitant-9: 00 am până la 7: 00 pm, cu doar o pauză de prânz.

Organizarea activitatii n După acest model a decurs şi conferinţa la care elevii Colegiului

Organizarea activitatii n După acest model a decurs şi conferinţa la care elevii Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” au participat. Thessaloniki Model United Nations a avut loc în regiunea Salonic din Grecia, iar SPMUN a avut loc in Sankt-Petersburg, Rusia. Procedura unei astfel de conferinţe este complexă, implicând un volum de muncă pe măsură. La acest gen de conferinţe participă delegaţii din şcoli. Fiecărei delegaţii îi este atribuită o anumită ţară căreia îi vor reprezenta politicile în diverse teme dezbătute. Delegaţiei noastre i s-a atribuit Iraq(in Grecia) si Canada(in Rusia). Deşi la prima vedere această opţiune ne pune într-o situaţie destul de compromiţătoare în vederea dezvoltării(situaţie datorată relaţiei dintre Iraq şi Statele Unite ale Americii) am privit totul ca pe o provocare, care în final s-a arătat mai mult decât favorabilă.

Activitatea -Grecia n n Comitetele au dezvăluit teme diverse, dar cu un impact impresionant.

Activitatea -Grecia n n Comitetele au dezvăluit teme diverse, dar cu un impact impresionant. Comitetul pentru Egalitate între Sine(Gender Equality) reprezentat de Oprişanu Bristena a dezbătut drepturile femeilor în societatea actuală. Comitetul pentru Economie şi Finanţe(Economic and Finance Committe) a dezbătut tema împrumutării externe ilegitime reprezentată de Ciubotariu Marius George, Comitetul de Politica si Decolonizare(Political and Decolonisational Committe) a fost reprezentat de ambasadorul delegaţiei Aroşoaie Aida care a dezbătut situaţia politică a Afghanistanului, Comitetul de Dezarmare si Securitate Internationala(Disarmament & International Security) a discutat despre traficul de arme, reprezentat de Francisc Simon. Comitetul Drepturilor Omului a fost reprezentat de Poleac Diana-tema refugiaţilor din Palestina, Comitetul pentru Cultură şi Societate, reprezentat de Grigoreanu Nucusor a dezbătut traficul de droguri la nivel global şi Consiliul de Securitate a fost reprezentat de Lohan Mădălina, care a jucat unul din cele mai importante roluri ale delegaţiei-coordonator.

Activitatea -Grecia n În fiecare comitet(fiecare comitet având câte aproape 30 membri-ţări membre ale

Activitatea -Grecia n În fiecare comitet(fiecare comitet având câte aproape 30 membri-ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite) s-au format alianţe între ţările cu o abordare comună a problemelor. După o dezbatere formală care a avut loc între rezoluţiile din comitet, a avut loc Adunarea Generală în care fiecare delegat a avut ocazia să-şi spună parerea în legătură cu toate subiectele dezbătute. Reprezentaţia delegaţiei noastre a fost demnă de invidiat demonstrând atât competenţele lingvistice la un nivel înalt, cât şi abilităţile de a dezbate temele respective.

Activitatea - Rusia n Sapte elevi botosaneni au fost prezenti la una dintre simularile

Activitatea - Rusia n Sapte elevi botosaneni au fost prezenti la una dintre simularile anuale MUN (Modelul Natiunilor Unite) in perioada 21 -24 martie. Conferinta a adunat impreuna delegatii din peste 16 tari ale lumii, ce au reprezentat diferite tari si interese in cadrul sesiunii. Delegatia Romaniei a reprezentat si aparat insemnele Canadei in cadrul dezbaterilor ce au avut loc pe marginea rezolutiilor propuse.

Activitatea - Rusia n Distribuirea pe comitete a fost urmatoarea: Drepturile Omului – Madalina

Activitatea - Rusia n Distribuirea pe comitete a fost urmatoarea: Drepturile Omului – Madalina Lohan, Colegiul National “A. T. Laurian”; Mediul inconjurator – Simon Francisc, Colegiul National “Mihai Eminescu”; Dezarmament si Securitate internationala - Marius Ciubotariu, Colegiul National “Mihai Eminescu”; Politica – Aida Arosoaie, Colegiul National “Mihai Eminescu”; ECOSOC – Bristena Oprisanu, Colegiul National “Mihai Eminescu”; Conferinta speciala “Apa pentru viata” – Diana Poleac si Matei Barbu, Colegiul National “Mihai Eminescu”.

Activitatea - Rusia n Reusita conferintei a constat atat in maretia evenimentului cat si

Activitatea - Rusia n Reusita conferintei a constat atat in maretia evenimentului cat si in aducerea laolalta a 16 tari spre a lupta pentru un tel comun “Water for life” (“Apa pentru viata”)

Activitate - Italia n O delegatie de sapte elevi ai Colegiului National “Mihai Eminescu”

Activitate - Italia n O delegatie de sapte elevi ai Colegiului National “Mihai Eminescu” din Botosani a luat parte la cea de a 8 -a editie a sesiunii internationale Ge. MUN, fiind prima delegatie participanta din Romania la sesiunea din Genoa. In cadrul lucrarilor desfasurate elevii au reprezentat Turcia, o tara in care predomina religia musulmana, fiind nevoiti sa-si gandeasca propunerile si raspunsurile nu doar in conformitate cu normele legale si economice, ci si prin prisma unor restrictii legate de religia majoritara.

Activitate - Italia n In cadrul acestei sesiuni, delegatii au dezbatut teme de importanta

Activitate - Italia n In cadrul acestei sesiuni, delegatii au dezbatut teme de importanta internationala precum situatia din Orientul Mijlociu sau Coreea de Nord, drepturile homosexualilor, pirateria in Marea Mediterana, criza economica, traficul ilegal de arme, poluarea etc. Elevii au fost distribuiti pe comitete astfel: Ligi Diana- Humanitarian and Social Committee, Savin Ioana- Economic and Social Committee, Slincu Larisa- Environment Commission, Terciu Miruna- Special Conference on Common Progress, Tudosie Ruxandra- Disarmament and International Security Committee, Galer Vlad. Mediterranean Conference, Simon Francisc- Security Council.

Concluzii n Am fost plăcut surprinşi de programul acestei organizaţii, care ne ajută atât

Concluzii n Am fost plăcut surprinşi de programul acestei organizaţii, care ne ajută atât pe plan social, educativ şi academic. Pentru a promova principiile acestei organizaţii suntem hotărâţi ca să organizăm la noi în şcoală o simulare la nivel judeţean. Sperăm ca participanţii să fie cât mai receptivi pentru viitoare implicare în evenimente intenaţionale.