PROIECT EDUCAIONAL S ocrotim pdurea coala Gimnazial Nr

  • Slides: 14
Download presentation
PROIECT EDUCAȚIONAL „Să ocrotim pădurea!” Şcoala Gimnazială Nr. 2 Buftea, Ilfov Coordonatorii proiectului: prof.

PROIECT EDUCAȚIONAL „Să ocrotim pădurea!” Şcoala Gimnazială Nr. 2 Buftea, Ilfov Coordonatorii proiectului: prof. Rotaru Ioana prof. Tascov Adriana Director: prof. Gaisteanu Viorel

ARGUMENT: Mediul înconjurător reprezintă un element esenţial al existenţei umane, fiind totodată rezultatul interferenţei

ARGUMENT: Mediul înconjurător reprezintă un element esenţial al existenţei umane, fiind totodată rezultatul interferenţei factorilor naturali fără de care viaţa nu ar fi posibilă, cu factorii generaţi prin folosirea inteligenţei şi creativităţii omului. Orice activitate a omului ar fi de neconceput în afara mediului înconjurător. Calitatea mediului, protejarea naturii reprezintă în zilele noastre o problemă majoră care trebuie gestionată cu multă atenţie de către fiecare dintre noi. Şcoala este instituţia care prin implicare, monitorizare şi gestionare corectă a resurselor procedurale, umane, materiale, informaţionale poate organiza campanii de sensibilizare a comunităţii, începând cu elevii de vârstă şcolară mică, în legătură cu necesitatea protejării naturii şi continuând cu implicarea unui număr mare de beneficiari, membri cunoscuţi elevilor din familie: părinţi, bunici, alte rude, prieteni etc. SCOP: Informarea elevilor asupra urmărilor negative pe care activitatea umană o are asupra mediului înconjurător şi implicarea conştientă în păstrarea unui mediu înconjurător sănătos. Conştientizarea elevilor asupra îndatoririlor pe care le au fată de societate.

 OBIECTIVE: - informarea elevilor asupra ecosistemului pădurii; - identificarea factorilor care poluează și

OBIECTIVE: - informarea elevilor asupra ecosistemului pădurii; - identificarea factorilor care poluează și distrug pădurea; - găsirea unor modalităti de reducere a gradului de poluare și distrugere a pădurii și a mediului, specifice copiilor; - implicarea în activități de protejare și înfrumusețare a mediului înconjurător; - conștientizarea ideii că pădurea reprezintă o valoare inestimabilă și că ea trebuie protejată și respectată DURATA: 1 an GRUP TINTA: elevii claselor a II-a A, a II-a C, părinţi PARTENERI IMPLICATI: Comitetele de părinți ale claselor a II-a (A, C) Primăria Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Național Clubul Copiilor

 I. Etapa de documentare în clasă: - identificarea pașilor de implementare a proiectului;

I. Etapa de documentare în clasă: - identificarea pașilor de implementare a proiectului; - stabilirea obiectivelor; - crearea unui afiș reprezentativ ; - informarea elevilor, părinților cu privire la obiectivele proiectului; - constituirea grupurilor țintă care se vor implica in realizarea activitatilor propuse ; - documentare/informare: cunoașterea pădurii; - documentare/informare: ecosistemul pădurii: - documentare/informare: importanța pădurii pentru viața noastră și a planetei - documentare/informare: surse de poluare și de distrugere a pădurii -realizarea unui portofoliu cu informațiile obținute II. Etapa de lucru în teren – Cunoaşterea pădurii – Ecosistemul pădurii – Culorile pădurii – Descrierea pădurii – Utilizarea lemnului – Sunt un bun cetăţean?

Cunoașterea pădurii Pentru a cunoaște pădurea de câmpie am făcut drumeții în pădurea Râioasa

Cunoașterea pădurii Pentru a cunoaște pădurea de câmpie am făcut drumeții în pădurea Râioasa din apropierea orașului și excursie tematică pe Valea Prahovei unde am observat pădurea de deal și de munte. Am învățat să ne purtăm în pădure: nu distrugem plantele, nu rupem cregile copacilor, nu rănim și nu omorâm animalele, nu facem focul în pădure, nu lăsăm gunoaie.

 Ecosistemul pădurii Vizitând Muzeul Cinegetic de la Posada am avut posibilitatea să identificăm

Ecosistemul pădurii Vizitând Muzeul Cinegetic de la Posada am avut posibilitatea să identificăm unele animale din diferite forme de relief. În timpul drumețiilor și excursiilor efectuate, am avut ocazia de a observa ecosistemul pădurii. Astfel am tras concluzia că exixtă o strânsă legătură între animale, plante și mediul lor de viață, Ocrotind pădurea, ocrotim viața. Am învățat cum să ne purtăm într-un muzeu: nu alergăm, nu țipăm, nu atingem exponatele, ascultăm explicațiile ghidului.

Culorile pădurii După observațiile făcute în urma drumețiilor, elevii au realizat compoziții plastice pe

Culorile pădurii După observațiile făcute în urma drumețiilor, elevii au realizat compoziții plastice pe tema: Culorile pădurii. S-au evaluat creațiile elevilor și s-a realizat o expoziție. Analizând creațiile, elevii au constatat că pădurea este frumoasă în orice anotimp, dacă este ocrotită și îngrijită.

Utilizarea lemnului Cu ajutorul materialele colectate în timpul drumețiilor și excursiilor elevii au creat

Utilizarea lemnului Cu ajutorul materialele colectate în timpul drumețiilor și excursiilor elevii au creat mici jucării și colaje. Cele mai reușite colaje au participat la concursul desfășurat în cadrul proiectului.

Reciclăm Cunoscând importanta naturii pentru viața omului am găsit mijloace de protecție a naturii

Reciclăm Cunoscând importanta naturii pentru viața omului am găsit mijloace de protecție a naturii specifice copiilor: nu distrugem plantele, nu rănim și nu omorâm animalele, nu facem focul la întâmplare în natură, nu aruncăm gunoaiele în pădure, în parc, pe câmp, colectam deșeuri pentru reciclare.

Suntem responsabili Am colectat hârtie, cartoane și electronice după puterile noastre.

Suntem responsabili Am colectat hârtie, cartoane și electronice după puterile noastre.

Ne informăm Am fost la bibliotecă pentru a ne informa. Doamna ne-a învățat cum

Ne informăm Am fost la bibliotecă pentru a ne informa. Doamna ne-a învățat cum să ne purtăm într-o bibliotecă: nu ne jucăm, căutăm ce ne interesează în liniște pentru a nu-i deranja pe ceilalți cititori, răsfoim cu grijă cărțile pentru a nu le deteriora, le așezam în același loc de unde le-am luat, cerem informații bibliotecarei încet , folosim telefonul mobil numai în scopul vizitei.

Reducem poluarea Cu mintea noastră de copii ne întrebăm de ce se taie zilnic

Reducem poluarea Cu mintea noastră de copii ne întrebăm de ce se taie zilnic arbori, fără a se planta alţii în loc? De aceea am participat la acţiuni de plantare a pomilor, avem grija de copacii din curtea scolii.

Suntem buni cetăţeni Am făcut acțiuni de ecologizare a spațiului verde din apropierea școlii,

Suntem buni cetăţeni Am făcut acțiuni de ecologizare a spațiului verde din apropierea școlii, împreună cu colegii mari. Am adunat tot felul de gunoaie pe care le-am pus în sacii menajeri pe categorii: hârtie, plastic, metal, gunoi menajer.

Am organizat o expoziție în sprijinul pădurii pentru a îndemna și pe ceilalți să

Am organizat o expoziție în sprijinul pădurii pentru a îndemna și pe ceilalți să aibă grijă de natură.