Povijest hrvatskoga jezika od 20 stoljea Izradila Maja

  • Slides: 7
Download presentation
Povijest hrvatskoga jezika od 20. stoljeća Izradila: Maja Antunović

Povijest hrvatskoga jezika od 20. stoljeća Izradila: Maja Antunović

POLOŽAJ HRVATSKOGA JEZIKA OD 20. ST. Tijekom 2 O. stoljeća Hrvatska je bila dijelom

POLOŽAJ HRVATSKOGA JEZIKA OD 20. ST. Tijekom 2 O. stoljeća Hrvatska je bila dijelom različitih država. Između dvaju svjetskih ratova hrvatska je bila dijelom Kraljevine SHS-a, a zatim i Kraljevine Jugoslavije. U tome je razdoblju hrvatski jezik trpio sustavni utjecaj srpskoga jezika.

NOVOSADSKI DOGOVOR U socijalističkoj je Jugoslaviji hrvatski jezik samo naizgled bio ravnopravan, dok se

NOVOSADSKI DOGOVOR U socijalističkoj je Jugoslaviji hrvatski jezik samo naizgled bio ravnopravan, dok se zapravo nametao srpski. I 954. je u Novome Sadu održan sastanak na kojemu je potpisan Novosadski dogovor čiji je glavni zaključak da je jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedinstven, a oba izgovora te oba pisma ravnopravni.

DEKLARACIJA O NAZIVU I POLOŽAJU HRVATSKOGA KNJIŽEVNOG JEZIKA Zanemarivanje hrvatskog jezika je rezultiralo dokumentom

DEKLARACIJA O NAZIVU I POLOŽAJU HRVATSKOGA KNJIŽEVNOG JEZIKA Zanemarivanje hrvatskog jezika je rezultiralo dokumentom objavljenim I 7. O 3. I 967. pod imenom Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. U njemu se traži poštivanje propisa o jednakosti i ravnopravnosti svih književnih jezika u SFRJ-u.

PRAVOPIS Matica hrvatska je bila pokretač Deklaracije pa je počela s radom na izdavanju

PRAVOPIS Matica hrvatska je bila pokretač Deklaracije pa je počela s radom na izdavanju hrvatskoga pravopisa koji je izdan I 97 I. Autori Hrvatskoga pravopisa bili su S. Babić, B. Finka i M. Moguš. Pravopis je ubrzo zabranjen i uništena je cijela naklada. No I 972. izdan je u Londonu pa je poznat i po imenu Londonac.

ZANIMLJIVOSTI O HRVATSKOM JEZIKU Hrvatska je zemlja iz koje potječe najstarije slavensko pismo. Riječ

ZANIMLJIVOSTI O HRVATSKOM JEZIKU Hrvatska je zemlja iz koje potječe najstarije slavensko pismo. Riječ „enciklopedija” prvi put u današnjem smislu upotrijebio je Zgrepčanin Pavao Skalić I 559. Najduža riječ hrvatskog književnog jezika je prijestolonasljednikovica. Umanjenica prijestolonasljednikovičica Posvojni pridjevski oblik prijestolonasljednikovičičina Padež u množini prijestolonasljednikovičičinima

O Z N R H A L VA A N O P S O

O Z N R H A L VA A N O P S O ! ! ! TI