Polie Polienin Genel zellikleri Kambiyo senetleri arasnda yer
Poliçe
Poliçenin Genel Özellikleri • Kambiyo senetleri arasında yer alan ve özünde kıymetli evrak sayılan poliçe Türk Ticaret Kanununun 671 -775. maddeleri arasında düzenlenmiştir. • Bir poliçenin düzenlendiği durumlarda, poliçe çifte yetki veren bir havale niteliğinde olduğundan düzenleyen muhataptan olan alacağını lehdara havale etmekte, aynı zamanda da lehdara poliçe bedelini muhataptan tahsil etme (kabz); muhataba da kendisine olan borcunu lehdara ödeme yetkisini vermektedir. • Poliçe kanunen emre yazılı bir senettir. Ancak menfi emre kaydı (ör. “emre yazılı değildir”) içerdiği takdirde nama yazılı kıymetli evrak niteliğindedir. • Hamile yazılı olarak düzenlenmesine kanun koyucu tarafından izin verilmemiştir. Senet üzerinde lehtar olarak bir kişinin gösterilmesi zorunludur.
Poliçe (Asıl Borç İlişkisi) Düzenleyen Lehtar (Karşılık İlişkisi) (Havale İlişkisi) Muhatap Poliçe çifte yetki veren bir havale niteliğindedir. Poliçede havalede olduğu gibi üçlü bir ilişki vardır: Bu üçlü ilişki, düzenleyen (keşideci) ile muhatap, düzenleyen ile lehdar (senedin ilk hamili) ve lehdar ile muhatap arasındadır. Düzenleyen ile muhatap arasındaki ilişkiye karşılık (provizyon), düzenleyen ile lehdar arasındaki ilişkiye asıl borç (bedel), lehdar ile muhatap arasındaki ilişkiye de havale ilişkisi denir.
Poliçenin Zorunlu Unsurları Poliçenin zorunlu unsurları: a) Poliçe kelimesi, b) Belirli bir bedelin ödenmesi hususunda kayıtsız şartsız havale, c) Ödeyecek olan kişinin (muhatabın) adı, d) Kime veya kimin emrine ödenecek ise onun (lehdar) adı, e) Düzenlenme (keşide) tarihi ve f) Düzenleyenin (keşidecinin) imzası Yukarıda belirtilen unsurlardan biri bulunmadığı ya da kanun koyucunun öngördüğü şekilde senet üzerinde yer almadığı takdirde senet poliçe niteliğini kazanamaz (TTK m. 672/1). Türk Ticaret Kanunu’nun 671. maddesinde poliçenin unsurları arasında sayılmakla birlikte eksikliği başka unsurlarla giderilebilen ancak hem kendi hem de alternatifi mevcut bulunmadığında senedin poliçe niteliğine sahip olamayacağı için“alternatifli zorunlu unsur” olarak değerlendirilen iki unsur ise poliçenin a) Ödeme yeri ve b) Düzenlenme yeridir. TTK m. 672/3’e göre ödeme yeri açıkça gösterilmediğinde “muhatabın adı yanında gösterilen yer” ödeme yeri sayılır. Benzer şekilde, senedin düzenlenme yerinin gösterilmediği durumlarda düzenleyenin adı yanında gösterilen yerde düzenlenmiş sayılır (TTK m. 672/4).
- Slides: 4