PLANLAMA PLAN Hedeflere ulamak iin gerekli yol ve

  • Slides: 30
Download presentation
PLANLAMA PLAN: Hedeflere ulaşmak için gerekli yol ve yöntemlerin seçimidir. ü Geleceği bugüne taşır.

PLANLAMA PLAN: Hedeflere ulaşmak için gerekli yol ve yöntemlerin seçimidir. ü Geleceği bugüne taşır. ü Hayatı düzene sokar. ü Başarabilirim inancı ve özgüveni oluşturur. ü Hata yapma riskini azaltır.

PLANLAMA ZAMAN ÇERÇEVEM Uzun Vadeli Hedefler (Hayat boyu) Kısa Vadeli Hedefler (Bir aylık) Orta

PLANLAMA ZAMAN ÇERÇEVEM Uzun Vadeli Hedefler (Hayat boyu) Kısa Vadeli Hedefler (Bir aylık) Orta Vadeli Hedefler (Bir yıllık)

HEDEFLERDE NELER OLABİLİR. ü Fiziksel (sağlık). ü Aile. ü Manevi - İnsani değerler. ü

HEDEFLERDE NELER OLABİLİR. ü Fiziksel (sağlık). ü Aile. ü Manevi - İnsani değerler. ü Eğitim. ü Parasal. ü Toplumsal. ü Kişisel özellikler.

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİM

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİM

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİM

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİM

HEDEFLERDE OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER ü Belirgin olmalı. ü Ölçülebilir olmalı. ü Eyleme dönük olmalı.

HEDEFLERDE OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER ü Belirgin olmalı. ü Ölçülebilir olmalı. ü Eyleme dönük olmalı. ü Gerçekçi olmalı. ü Zamanında gerçekleşebilmeli.

PLANLAMA TEKNİKLERİ ü Genel plan. ü Amaç plan. ü Ayrıntılı plan. ü Günlük.

PLANLAMA TEKNİKLERİ ü Genel plan. ü Amaç plan. ü Ayrıntılı plan. ü Günlük.

GENEL PLAN

GENEL PLAN

ÖRNEK GENEL PLAN 1 - Kişilik Özelliklerim Nelerdir? 2 - Araba Satın Almalıyım. 3

ÖRNEK GENEL PLAN 1 - Kişilik Özelliklerim Nelerdir? 2 - Araba Satın Almalıyım. 3 - Etkili Ve Güzel Konuşmalıyım. 4 - Kitap Okumalıyım. 5 - Kilo Vermeliyim. 6 - Yaz Tatilinde Balıkesir’e Gidilecek. 7 - Hayatımda En Öncelikli Şeyleri Tespit Etmeliyim. 8 - Yabancı Dil Öğrenmek. (İngilizce) 9 - Çocuklarıma Yönelik Neler Yapmalıyım. 10 - Eşime Yönelik Neler Yapmalıyım. 11 - Mesleğimi geliştirmeliyim.

AMAÇ PLAN CETVELİ

AMAÇ PLAN CETVELİ

GENEL PLANININ, AMAÇ PLANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 1 -Seçilen hedefler önce zaman açısından incelenir; Bir ay

GENEL PLANININ, AMAÇ PLANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 1 -Seçilen hedefler önce zaman açısından incelenir; Bir ay içinde tamamlandığında ortadan kalkacak bir hedef mı? Yoksa bir yıllık mı? Ömür boyu yapılacak bir hedef mi? Buna göre uygun yere yerleştirilmelidir. Bunun için o hedefimiz ne kadar süre yapılacak? Diye sorulmalıdır. Örneğin; Her ay bir kitap okuyacağım, diye yazılmış bir hedefe ne kadar süre her ay bir kitap okuyacağım diye sorulduğunda alınan cevap bir yıl ise, o zaman bu hedefi orta vadeli yani bir yıllıkların içine, eğer ömür boyu her ay bir kitap okuyacağım cevabı veriliyorsa o zaman uzun vadeli, hayat boyu hedeflerin içine yazılmalıdır. Genel plandaki tüm maddeler bu mantık çerçevesinde amaç plana dönüştürülür. 2 -Genel planı amaç plana dönüştürdükten sonra bu hedefler, kendi içinde öncelik sırasına göre dizilir, sonra bunlardan tamamını yapmaya gücünüz yetiyorsa hepsinin, yetmiyorsa öncelik sırasına göre yapabileceklerinizi ayırıp, onların pratiğe dönüştürebilmek için ayrıntılı planını oluşturmalısınız. Kalan maddeler ajandanın bir bölümüne veya başka bir kağıda yazılarak gelecekte yapılmak üzere saklanır.

GENEL PLANININ, AMAÇ PLANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 - Her bir hedefin kendi bölümü içinde ne

GENEL PLANININ, AMAÇ PLANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 - Her bir hedefin kendi bölümü içinde ne kadar zaman alacağını hesaba katmalısınız. Örneğin; Yabancı dil öğreneceğim diye orta dönemli hedefler içine yazdığınız hedefiniz eğer 8 ay içinde bitecekse bu hedefi 8 aya göre planlamak gerekir. 4 - Bir gün ve bir günden fazla bir aydan az süreli tüm hedefler kısa dönemli (bir aylık) hedefler listesine yazılır. 5 - Planlarınızı altı ayda bir veya yılda en az bir kez yeniden gözden geçirerek başardığınız hedeflerinizi silip, başaramadıklarınızın nedenlerini bularak varsa yeni hedeflerinizi ekleyerek yeniden düzenlemelisiniz.

AMAÇ PLAN CETVELİ 1 - UZUN DÖNEMLİ AMAÇLAR (HAYAT BOYU AMAÇLAR): - Etkili Ve

AMAÇ PLAN CETVELİ 1 - UZUN DÖNEMLİ AMAÇLAR (HAYAT BOYU AMAÇLAR): - Etkili Ve Güzel Konuşmalıyım. - Meslekle İlgili Konferans, seminerlere Katılma Ve Kitap Okuma. - Çocuklarıma Yönelik Neler Yapmalıyım. - Eşime Yönelik Neler Yapmalıyım. 2 - ORTA DÖNEMLİ AMAÇLAR (BİR YILLIK AMAÇLAR): - Araba Satın Almalıyım. - Bir Yıl Boyunca Her Ay Bir Kitap Okumalıyım. - Bir Yıl İçinde 80 Kg. ’ Dan 70 Kg. İnmeliyim. - Yazın Balıkesir’e Gidilecek. - Yabancı Dil Öğrenmek (İngilizce) 3 - KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR (BİR AYLIK AMAÇLAR): - Kişilik Özelliklerim Nelerdir? - Hayatımda En Öncelikli Şeyleri Tespit Etmeliyim. - 1 Kasım dahiliye randevu - 19 Kasım 1000 TL Ödeme

AYRINTILI PLAN ü Hedeflerin gerçekleşmesi için alt maddeleri yazılmalıdır. ü Hedeflerin nerede, nasıl ve

AYRINTILI PLAN ü Hedeflerin gerçekleşmesi için alt maddeleri yazılmalıdır. ü Hedeflerin nerede, nasıl ve ne zaman yapılacağı belirlenmelidir. ü Hedef zamana yayılarak bölünmeli, sınırlanmalıdır ü Yapılacak işin bölümleri öncelik sırasına göre sıralanmalıdır. ü Alternatifler araştırılmalıdır.

AYRINTILI PLAN ü Bir Yıl Boyunca Her Ay Bir Kitap Okumak. ü Bir Yıl

AYRINTILI PLAN ü Bir Yıl Boyunca Her Ay Bir Kitap Okumak. ü Bir Yıl İçinde 80 Kg. ’Dan 70 Kg. ’a İnmeliyim. ü Çocuklarıma Yönelik Neler Yapmalıyım ü Eşime Yönelik Neler Yapmalıyım. ü Etkili Ve Güzel Konuşma.

BİR YIL BOYUNCA HER AY BİR KİTAP OKUMALIYIM Bu ifade, söz yada bu iş

BİR YIL BOYUNCA HER AY BİR KİTAP OKUMALIYIM Bu ifade, söz yada bu iş tek başına bu şekilde hiçbir şey ifade etmez. Bu sayfalar ne zaman ve nasıl okunacak? Hangi günlerde okunacak? Bir ay içinde nasılsa okurum diye düşünerek, olayı muallak bırakamazsınız. Bu şekilde günler boş, okumadan geçer. Bitim tarihi yaklaşarak zamanın daralması ve hedefin başarılamaması durumuyla karşıya kalırsınız. Bu durumda kitabı ya okunur yada okuyamazsınız. Kalan dar zamanda okuduğunuzu yeterince anlayamaya bilirsiniz. Genelde bu şekilde amaca ulaşılamaz. Bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için alt maddeler yazılmalıdır. Bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için okunacak zaman yada günler belirlenmeli ve günlüğe ne kadar okunacağı ve hangi günlerde okunacağı yazılmalı. & a-Her gün 10 sayfa kitap okunacak. (10 x 30 = 300 Sayfa) diye plana yazılmalı ve her günkü, günlüğe 10 sayfa kitap oku ifadesi, notu yazılmalı. & b-Tatil günleri: Eğer bu süre içerisinde okunamamış eksik sayfalar kalmış ise tatil günlerinde insanın daha fazla zamanı olacağından önce bu eksik sayfalar okunarak açık kapatılmalı. Eksik sayfa yoksa daha fazla okunmaya çalışılmalı ki, ileri ki günlerde herhangi bir nedenden dolayı okuyamama durumu olursa eksik sayfa kalmasın.

BİR YIL BOYUNCA HER AY BİR KİTAP OKUMALIYIM & c-Her ay sonunda ne okuyacağım

BİR YIL BOYUNCA HER AY BİR KİTAP OKUMALIYIM & c-Her ay sonunda ne okuyacağım düşüncesini engellemek için , okunacak kitapların öncelik sırasına göre listesi çıkarılmalı ve bu plana yazılmalı. Nasıl temin edileceği belirlenmeli. Mümkün olduğunca bu sıraya göre kitaplar okunmalı. Bu sıra genellikle bozulmamalı. 1 - Kendi kendine hızlı okuma, Ziya Baran, Zambak yayınları 2 - Zaman yönetimi ve planlama, Celal Çelik, Buruc yayınları 3 - Hitabet, Nejat Muallimoğlu, Avcıol yayınları 4 - Üzüntüyü bırak yaşamaya bak, Dale Carnigie, Alem yayınları 5 - İnsan neyle yaşar, Tolstoy, Şule yayınları 6 - Beş sevgi dili, G. Charpman, sistem yayınları & d-Anlayarak hızlı okuma ile ilgili bir kitap okuyarak hızını ve anlama kapasiteni artırmalı. & e- Okuma esnasında aklımıza gelen işlerimiz ve fikirlerimiz okumamıza engel olmaması için çok aciller dışındakileri yanımızda bulundurduğumuz kağıda yazmalı. & f-Kitapları nerede ve ne zaman okumalıyım. Evde kitap okuma imkanı bulamıyorsanız; kitap okuyabilmek için başka alternatifler düşünmek zorundasınız. Örneğin; Kütüphaneler, deniz kenarları, parklar, gibi.

BİR YIL İÇİNDE 80 KG. ’DAN 70 KG’A İNMELİYİM 1 - Önce ideal kilo

BİR YIL İÇİNDE 80 KG. ’DAN 70 KG’A İNMELİYİM 1 - Önce ideal kilo listesinden yaşa ve boya göre ideal kiloyu bulmalı ve bu hedefinizin doğruluğunu tespit etmelisiniz. 2 - Fazlalıklardan kurtulmak için uygun bir süre tayin edin. 3 - Her hafta aynı terazide ve aynı elbiselerle ve aynı saatte tartılmalı ve aç veya tok olup olmadığı göz önünde bulundurulmalı. 4 - Nasıl zayıflanılacağına dair sağlıklı bir kitap okumalı, mümkünse diyetisyene gitmeli. 5 - Kilo vermeye başlamadan önce tartılmak ve her hafta sonunda tartılarak kiloları kaydetmek. 6 - Egzersiz olmadan zayıflanılamayacağını hatırla ve kendine egzersiz programı çiz. Örneğin; Hafta sonları 5 km. yürüyüş. İşten eve gelirken otobüsten bir durak önce inmek ve eve yürüyerek gitmek gibi yürümeyi arttıran etkenler bulmak. 7 - Ekmek, kızartma, baharatlı ve turşu türü yiyeceklerden uzak kalma ve kepekli ve lifli gıdalara yönelme. 8 - Bol su içmeli, meyve yemeli, tuzdan, yağ, şeker gibi gıdalardan uzaklaşma. Her şeyden önce tekrar kilo almamak için yemek alışkanlığının değişmesi gerektiğini unutma. 9 - Zayıflama kısa zamanda sağlanamaz, sabır gerektirdiğini unutma.

ÇOCUKLARIMA YÖNELİK ü Çocuk eğitimi ile ilgili kitap okumalıyım. (Yaşına uygun) ü Ona okuyacağım

ÇOCUKLARIMA YÖNELİK ü Çocuk eğitimi ile ilgili kitap okumalıyım. (Yaşına uygun) ü Ona okuyacağım masal, hikaye vb. kitap almalıyım. ü Eğitici bilgisayar programı CD’si ve eğitici oyuncak almalıyım. ü Çok fonksiyonlu parka götürmeliyim ü Müzelere götürmeliyim. ( Oyuncak müzesi, sanayi müzesi v. b. ) ü TV’de seyrettiği programlarda seçici olmalıyım. ü Sinema, tiyatro v. b götürmeliyim.

EŞİME YÖNELİK ü Gün içinde yaşananlar hakkında sohbet. ü Hediye almalıyım. ü Yazın ailece

EŞİME YÖNELİK ü Gün içinde yaşananlar hakkında sohbet. ü Hediye almalıyım. ü Yazın ailece tatile gitmeliyim. ü Ev işlerinde yardım etmeliyim. ü Ayda bir kez yemeğe gitmeliyim. ü Kişisel özelliklerini tanımalıyım.

ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA ü Güzel konuşma üzerine kitap okumalıyım. ü Güzel konuşma üzerine

ETKİLİ VE GÜZEL KONUŞMA ü Güzel konuşma üzerine kitap okumalıyım. ü Güzel konuşma üzerine seminere katılmalıyım. ü Beden dili üzerine kitap okumalıyım. ü Diksiyon üzerine kitap okumalıyım. ü Konuşma sırasında kendimi kameraya çekmeli ve sonra seyrederek hatalarımı tespit etmeliyim. ü Dinleyiciler içinden biri ile konuşmalıyım.

GÜNLÜK PLAN 12345678910 -

GÜNLÜK PLAN 12345678910 -

GÜNLÜK PLAN 1 - Kitap oku. 2 - Kişisel özelliklerinin listesini çıkar. 3 -

GÜNLÜK PLAN 1 - Kitap oku. 2 - Kişisel özelliklerinin listesini çıkar. 3 - İş görüşmesi 15. 30’da 4 - 2012 ajandası al. 5 - Hızlı okuma üzerine araştırma yap. 6 - Hayatımdaki öncelik şeyleri listele. 7 -

GÜNLÜK PLANI UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER - Gün içinde önemli maddeleri bitirmeden diğer maddelere

GÜNLÜK PLANI UYGULARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER - Gün içinde önemli maddeleri bitirmeden diğer maddelere asla geçmeyiniz. - Program harici kişilerden gelebilecek isteklere karşı hayır diyebilmelisiniz. - Programınızda kesitiler, önceden görülmeyen program dışı olaylar vb. için zaman ayırın. - Çeşitli işleriniz arasında ve program içerisinde kendinize dinlenmeye ve sükunete zaman ayırın. - İki işi bir arada yapmayı öğrenin. Örneğin; Okula giderken otobüste yapılacak işlerden herhangi birini organize edebilirsiniz veya kitap okuyabilirsiniz. - Televizyondan uzak durun. - Hayal kurmayı daha sonraya erteleyin. - Basit önemsiz işleri atlayın. - Su içmek, bir şey yemek gibi birden ortaya çıkan isteklerinizin peşinde vakit geçirmeyin. - Gazeteleri ve dergileri mümkün olduğu kadar çabuk başınızdan atın. Önce iyice bir gözden geçirin sonra unutun gitsin. - Cebinizde her zaman bir kalem bir not defteri veya kağıt bulundurunuz ki, aklınıza gelen plan ve fikirlerinizi not edebilesiniz. - Akşam yatmadan önce listenizi gözden geçirip yapılamayanların nedenlerini bulun. Ertesi gün için yeni bir liste hazırlayın. Önceki günden kalan işler uygunsa yeni listenize kaydedin. - Okuma, düşünme ve planlama gibi konuları beyin ve beden yorgunluğundan önce yapmalısınız.

ÖNCELİK SIRASI ü Acil önemli. ü Acil önemsiz. ü Acil değil önemli. ü Acil

ÖNCELİK SIRASI ü Acil önemli. ü Acil önemsiz. ü Acil değil önemli. ü Acil değil önemsiz.

HEM ACİL HEM ÖNEMLİ İŞLERİNİZ YETERLİ VAKTİNİZ OLDUĞUNDAN EMİN MİSİNİZ? ACİL OLMAYAN AMA ÖNEMLİ

HEM ACİL HEM ÖNEMLİ İŞLERİNİZ YETERLİ VAKTİNİZ OLDUĞUNDAN EMİN MİSİNİZ? ACİL OLMAYAN AMA ÖNEMLİ İŞLER ONLARI ERTELEMEKTEN NASIL SAKINIRSINIZ? ACİL AMA ÖNEMLİ OLMAYAN İŞLER VAKİT HARCAMAKTAN NASIL KAÇINIRSINIZ? ÖNEMSİZ VE ACİL OLMAYAN İŞLER YAPMA EĞİLİMİNDEN NASIL KAÇINIRSINIZ?

ÖNCELİK SIRASI ü Eğer bu işle uğraşmaktan tümüyle vazgeçersem ne kaybederim. ü Bu iş

ÖNCELİK SIRASI ü Eğer bu işle uğraşmaktan tümüyle vazgeçersem ne kaybederim. ü Bu iş yerine daha önemli bir iş konulacak şekilde başka bir zamana ertelenebilir mi? ü Bu işe gerçekten önemli olduğu için mi yoksa yalnızca zevk aldığım için mi konsantre olmuş durumdayım.

TEŞEKKÜRLER

TEŞEKKÜRLER