Planificarea investiiilor capitale Investiii capitale Cheltuieli publice destinate
Planificarea investițiilor capitale
Investiţii capitale • Cheltuieli publice destinate formării sau procurării activelor fixe şi contribuţiile la formarea capitalului fix. Activele fixe reprezintă activele produse, constînd din clădiri şi structuri, instrumente şi echipamente. • Investiţiile capitale se referă la construcţia şi îmbunătăţirea majoră (renovarea, reconstruirea sau extinderea) activelor fixe existente.
Proiect de investiţii capitale • Oricare obiectiv sau un grup de activităţi cu obiective şi rezultate clar definite implementate pe parcursul unei anumite perioade de timp, pentru care se alocă cheltuieli pentru investiţii capitale. • Unele proiecte majore de investiţii capitale pot cuprinde mai multe proiecte (obiective) mai mici, specifice unei anumite localităţi.
Ciclul proiectului de investiţii capitale • Consecutivitatea etapelor prin care trece proiectul de la identificarea acestuia pînă la evaluarea implementării lui.
Ciclul proiectului de investiţii capitale 6. Evaluarea proiectelor finalizate și auditul 1. Identificarea şi evaluarea preliminară a proiectului 5. Implementarea, managementul şi monitorizarea proiectului 2. Fundamentare a tehnicoeconomică 4. Aprobarea finanţării și includerea în CBTM/bugetul anual 3. Examinarea documentației aferente proiectului și consultările externe
Ciclul proiectului de investiţii capitale De pregătire și elaborare (Etapele 1 -4) De implementare (Etapele 5 -6)
Planificarea investiţiilor capitale în contextul CBTM implică următorii paşi: Identificarea limitei generale de cheltuieli de investiții capitale Analiza şi evaluarea portofoliului existent al proiectelor de investiţii capitale şi identificarea volumului de resurse necesare pentru finalizarea proiectelor în proces de desfăşurare Identificarea proiectelor prioritare de investiţii capitale pentru care se vor aloca resurse suplimentare. Distribuirea resurselor suplimentare disponibile pentru Investiţii în fiecare sector conform priorităţilor de proiecte selectate.
Analiza investiţiilor publice trebuie să cuprindă următoarele: • Analiza volumului şi nivelului existent al investiţiilor publice, inclusiv proiectele de investiţii finanţate din surse externe; • Stabilirea obiectivelor privind evoluţiile viitoare ale investiţiilor publice, cu identificarea, după caz, a măsurilor care să sprijine realizarea performanţelor planificate; • Prognoza cheltuielilor pentru investiţii publice (inclusiv cele finanţate din surse externe) pentru următorii trei ani.
În procesul de alocare a resurselor pentru investiţii capitale în contextul CBTM se folosesc următoarele principii de bază: • Alocarea resurselor preponderent pentru finalizarea proiectelor în curs de desfăşurare şi concentrarea resurselor către obiectele cu un grad înalt de finalizare; • Noile propuneri de investiţii trebuie să fie prioritizate şi să corespundă priorităţilor Guvernului, identificate în documentele de planificare strategică; • Noile proiecte de investiţii capitale se propun a fi incluse în buget pe anul următor numai dacă au parcurs toate etapele de pregătire a proiectului (etapele 1 -3 din ciclul proiectului).
Atît în contextul CBTM, cît şi la elaborarea bugetului anual, cheltuielile pentru investiţii capitale pot fi divizate în: • Cheltuieli pentru pregătirea proiectelor pînă la aprobare. • Cheltuieli pentru implementarea proiectelor de investiţii capitale.
Justificarea noilor propuneri de investiţii capitale Informaţia de bază • • Denumirea proiectului , De ce este necesar proiectul (descriere succintă a situaţiei)? Care sunt indicatorii care relevă necesitatea infrastructurii, dacă este aplicabil? Descriere succintă (geografie, climă, condițiile social-economice, demografice, etc. ) Soluțiile alternative ale proiectului Riscurile principale (instituționale, bugetare, etc. ) Etapa curentă a proiectului (identificarea, fezabilitatea, formatul, licitaţia, implementarea, etc) Evaluarea proiectului • • • Existenţa unui studiu de fezabilitate sau analiză cost-beneficiu Prognoze ale costurilor multi-anuale Planul de implementare Evaluarea impactului ecologic Evaluarea impactului social Dezbateri bugetare • Proiectul a mai fost prezentat la evaluare înainte? De ce a fost respins? Au fost analizate costurile permanente operaţionale şi de întreţinere ale noului proiect de investiţii capitale? Care este impactul, dacă acesta există, asupra altor sectoare ale Guvernului şi dacă acestea au fost consultate? Acest tip de investiţii capitale generează venituri permanente pentru utilizatori? Există mijloace de la donatori? Graficul de finalizare a lucrărilor depăşeşte perioada CBTM? • • •
Responsabilităţi • • Direcţia generală sinteză bugetară, evaluează plafonul general pentru investiţii capitale, ca pondere în PIB. Direcţia finanţele economiei naţionale, cheltuieli capitale şi achiziții publice, în conlucrare cu grupul de lucru respectiv analizează şi evaluează portofoliul proiectelor de investiţii capitale în curs de desfăşurare, precum şi estimările de cheltuieli pe termen mediu. • Analiza se efectuează în baza propunerilor autorităţilor publice centrale conţinute în strategiile sectoriale de cheltuieli şi va cuprinde proiectele finanţate atît din surse interne, cît şi externe. • Pentru efectuarea acestei analize Direcţia finanţele economiei naţionale, cheltuieli capitale şi achiziții publice conlucrează cu Direcţia generală datorii publice, care deţine informaţia cu privire la proiectele investiţionale finanţate din surse externe, precum şi Direcţiile finanţelor de ramură. • În baza analizei efectuate Ministerul Economiei de comun cu Ministerul Finanţelor şi în consultare cu grupul de lucru stabilesc priorităţile de politică în domeniul investiţiilor publice, precum şi identifică sectoarele şi / sau proiectele prioritare pentru alocarea resurselor suplimentare pentru investiţii capitale. • Direcţia finanţele economiei naţionale, cheltuieli capitale şi achiziții publice prezintă Direcţiei generale sinteza bugetară analiza portofoliului existent al proiectelor de investiţii capitale şi propune distribuirea resurselor suplimentare estimate între sectoare / proiecte în conformitate cu priorităţile în domeniul investiţiilor publice.
• Rezultatele analizei, priorităţile de investiţii publice şi propunerile de alocare a resurselor, de regulă, se discută în cadrul grupului de lucru, responsabil de investiţiile publice, la care participă şi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, Ministerului Finanţelor, altor autorităţi publice, organizaţiilor non-guvernamentale, precum şi ai donatorilor. Ulterior acestea se prezintă spre consultare şi decizie Grupului coordonator CBTM. • Autorităţile publice centrale de specialitate sunt responsabile pentru actualizarea portofoliului proiectelor de investiţii capitale la nivel de sector, luînd în considerare priorităţile selectate în domeniul investiţiilor capitale. Acestea trebuie să fie reflectate şi în strategiile sectoriale de cheltuieli. Evaluarea propunerilor pentru noi cheltuieli de investiţii capitale se efectuează de către Direcţia finanţele economiei naţionale, cheltuieli capitale şi achiziții publice din cadrul Ministerului Finanţelor.
Regulamentul cu privire la investițiile capitale publice (HG 1029 din 19. 12. 2013) Prin HG 1029 din 19. 12. 2013 au fost aprobate: • Grupul de lucru pentru investiţii capitale publice; • Regulamentul cu privire la activitatea Grupului de lucru pentru investiţii capitale publice; • Regulamentul cu privire la investiţiile capitale publice.
Componența grupului de lucru În componenţa grupului de lucru se includ reprezentanţii următoarelor instituţii: a) Cancelariei de Stat; b) Ministerului Finanţelor; c) Ministerului Economiei; d) Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor; e) Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor; f) Ministerului Mediului; g) altor autorităţi publice centrale de specialitate (în caz de necesitate, în funcţie de specificul proiectelor examinate); h) organizaţiilor asociative ale autorităţilor publice locale (Congresul autorităţilor locale); i) ai partenerilor sociali (Confederaţia Naţională a Sindicatelor şi Confederaţia Naţională a Patronatului).
RESPONSABILITĂŢILE GRUPULUI DE LUCRU Activitatea Grupului de lucru are drept scop final determinarea politicii şi priorităţilor în domeniul investiţiilor capitale, care servesc drept bază pentru stabilirea limitelor de cheltuieli pentru investiţii capitale în contextul CBTM. În special, Grupul are următoarele sarcini principale: a) analizează tendinţele şi structura cheltuielilor de investiţii capitale în totalul cheltuielilor bugetului public naţional şi pe componentele acestuia; b) examinează portofoliul proiectelor de investiţii capitale în curs de execuţie, inclusiv cele finanţate din surse externe, audiază rapoarte privind performanţa şi costurile estimate ale acestora pe termen mediu; c) examinează propunerile de proiecte noi de investiţii capitale prezentate de autorităţile publice şi impactul acestora asupra bugetului; d) confirmă eligibilitatea proiectelor de investiţii capitale pentru a fi incluse în buget; e) stabileşte priorităţile de investiţii capitale şi selectează proiectele pentru a fi incluse în CBTM şi bugetul anual.
Proiectele de investiţii capitale finanţate de la buget se planifică, se aprobă şi se gestionează în conformitate cu următoarele principii de bază: a) principiul planificării strategice, care prevede că propunerile de proiecte de investiţii capitale se supun unui proces de prioritizare din punctul de vedere al impactului asupra priorităţilor de politici şi obiectivelor stabilite în documente de planificare strategică pe termen mediu; b) principiul performanţei, care presupune că alocarea resurselor pentru proiectele de investiţii capitale şi rapoartele de implementare a acestora se fundamentează pe performanţă; c) principiul raportului cost-calitate – beneficiarii de proiect trebuie să asigure utilizarea resurselor bugetare în mod econom, eficient şi eficace, asigurînd un nivel înalt al raportului cost-calitate; d) principiul sustenabilităţii, care presupune că în procesul de planificare şi aprobare a proiectelor de investiţii capitale se ţine cont şi de costurile de funcţionare şi de întreţinere ulterioară după finalizarea acestora; e) principiul realismului, care presupune că la planificarea proiectelor de investiţii capitale se ţine cont de disponibilitatea resurselor bugetare şi de capacitatea de implementare a proiectului.
Etapele ciclului proiectului de investiţii capitale Orice proiect de investiţii capitale parcurge în mod obligatoriu următoarele etape consecutive: a) identificarea proiectului şi evaluarea preliminară; b) pregătirea documentaţiei de proiect; c) examinarea şi aprobarea finanţării; d) implementarea şi monitorizarea; e) evaluarea finală (post-implementare).
- Slides: 18