Pelerinaj la Locurile Sfinte Ierihon Ierusalim Partea Ia























































































































































- Slides: 151

Pelerinaj la Locurile Sfinte Ierihon – Ierusalim Partea I-a 7 – 10 Mai 2011 Fond sonor: “Holy Land “ compoziţie electronică de Didi Duma “Yerushalaim” & “Nabuco” Durata prezentării: 27 min

Bună ziua sau. . seara, depinde când vedeţi această prezentare! Eu sunt Gratziana (mă mai ţineţi minte de la Istanbul? ) şi voi fi gazda Dumneavoastră prin Locurile Sfinte din Israel si Palestina! Deci am plecat din Istanbul pe 7 Mai 2011 cu destinaţia Israel. . .

. . . am aterizat la Tel Aviv şi apoi cu autobuzul am ajuns la Ierihon (Jericho) la Aşezământul Românesc de acolo, aflat in partea palestiniană.

Observaţi insă ca Ierihonul este la cca. 40 Km de Ierusalim (Jerusalem), in partea palestiniană (deci trebuie să trecem zilnic garniţa dintre Israel şi Palestina!)

Ierihonul este considerat cea mai veche aşezare umană din lume, fapt confirmat de cercetările arheologice recente.

Situat la nord-est de Ierusalim, pe drumul ce coboară spre Marea Moartă pe valea Iordanului, intr-o regiune cu apă din abundenţă şi terenuri fertile, Ierihonul arată ca o splendidă grădină cu vegetaţie tropicală.

Iată şi Aşezământul Românesc de la Ierihon, construit incepând din anul 1999!

Aici, Biserica Ortodoxă Română a primit prin donaţie, inainte de 1989, de la un credincios român stabilit in zonă, un teren la care s-au mai adăugat altele limitrofe, ajungând in prezent la o suprafaţă de 3000 mp. Arhitectura aşezământului, cu biserica ortodoxă in centru şi clădirile inalte de 3 etaje, care formează de fapt imprejmuirea propriu-zisă a aşezământului, este deosebită.

Camerele pentru pelerini sunt foarte curate, au baie proprie şi aer condiţionat, dotări similare cu cele ale unui hotel de două stele. Si chiar dacă muezinul de la moscheea din apropiere “dă deşteptarea“ la ore foarte. . . matinale, totuşi şederea aici este plăcută, intreţinută de deosebita amabilitate si hărnicie a măicuţelor.




Doi papagali şi multe flori fac atmosfera din acest complex foarte primitoare! O menţiune deosebită se cuvine celor câteva măicuţe care asigură hrana şi tot ce este necesar pentru pelerinii care vizitează aceste locuri!

Biserica zveltă, pictată in stil bizantin de doi pictori din Bucureşti, este foarte frumoasă.

Interiorul bisericii

Picturile din biserică, in stil bizantin şi Sigla Patriarhiei Române “Paşte Oile Mele”!


Si acum hai să vedem. . . ce mai este prin. . . imprejurimi! Cred că toata lumea ştie povestea lui Zaheu şi intâlnirea lui cu Mântuitorul. Fiind aproape, haideţi să incepem vizita noastra aici. . .

Aceasta este intrarea la biserica in curtea căreia incă se mai poate vedea trunchiul copacului in care s-a urcat Zaheu ca să-l poate vedea pe Isus! Biserica se află in Ierihon. Din păcate şi aici diverşi indivizi au mâzgălit zidurile cu diverse. . . “grafitti”!

Copacul în care s-a urcat Zaheu era sicomor, un arbore exotic foarte asemănător cu smochinul, care în multe traduceri româneşti, pentru simplificare, a fost numit dud. Trunchiul acestui pom, acum uscat, se vede încă în curtea bisericii ortodoxe din Ierihon. După Înălţarea la Cer, Sfântul Zaheu l-a însoţit pe Sfântul Apostol Petru în călătoriile sale în Cezareea Palestinei unde a fost numit episcop. El a murit în pace, având ca zi de prăznuire 20 aprilie.

Iată. . . “dudul”, sau “zmochinul” sau. . . “sicomorul”, sau cum. . . vreţi să-i ziceţi!

Haideţi să mergem spre biserica din curtea mânăstirii. .

Uite. . uşa e deschisă! Hai să intrăm şi noi inăuntru. . Biserica se numeşte Sfântul Prooroc Elisei şi este sub administraţie grecească!

Interiorul bisericii. Persoana cu pălarie asortată la culoarea stâlpilor este mama mea (ţineţi minte!), cea cu care v-am prezentat scurta noastră escală la Istanbul.

Turla şi candelabrul

Acum hai să mergem spre. . Marea Moartă! Vreţi cu. . cămila?

Mai bine-i cu autocarul că uite prin ce zonă trebuie să trecem! Camila. . . rezistă. . dar. . . noi? ?

Aici suntem la. . . minus 300 m, sub nivelul mării. . .

Grotele de la Qumran Iată că am ajuns la Qumran. Aici, in cele 11 peşteri, descoperite intre 1947 şi 1956, s-au găsit aprox. 40 000 fragmente din cca 600 de scrieri biblice, scrise pe piele, papirus şi table de cupru in opt limbi şi dialecte, cuprinzând o perioadă de un mileniu (sec. III-i. Hr. –sec. VII-d. Hr. ).

Printre manuscrise este şi Deuteronomia – a V-a carte a Bibliei Evreieşti (Torah). Ea incepe cu urmatoarea frază: “Eleh ha-devarim” care se traduce in. . . . “Acestea sunt cuvintele. . . ”, foarte asemănător cu: “La inceput a fost Cuvântul. . şi Cuvântul era Dumnezeu”! Deuteronomia proclamă unicitatea lui Dumnezeu!

In afară de manuscrise, la Qumran s-au mai descoperit ruinele unei clădiri mari, cu multe incăperi şi construcţii anexe, apeducte, mii de amfore, un cimitir cu 1000 de morminte şi monede din perioada lui Augustus (cca. 67 D. Hr). Numele arab al locului este Khirbet Qumran adică ruinele Qumran, ceea ce denotă existenţa unei vechi aşezări.

Din nou la drum! Plantaţii de curmali pe drumul spre Marea Moartă!

Marea Moartă este de fapt un lac interior alimentat de râul Iordan, intre Israel şi Iordania, in mijlocul deşertului Iudeea, la 396 m sub nivelul mării. Are cea mai sărată apă din lume (cca 35 g de sare in litrul de apă). . . din care cauză peştii nu pot trăi in ea. Israelul şi Iordanul extrag din această mare, prin desalinizare, necesarul de apă dulce pentru irigarea plantaţiilor agricole.

După cum puteţi vedea din aceste imagini, fundul mării nu este. . . nisipos ci. . . pietros. De aceea. . . imbăiatul cu. . . scaunul este o practică curentă. .

. . . aplicată şi de unii din grupul nostru!

Vă este cald? Vreţi o. . . ingheţată sau o sticlă cu apă? Avem din belşug in. . . autocar!

Mânăstirea Sf. Gherasim de care este legată povestea Leul şi Măgarul (dacă nu o ştiţi, amănunte găsiţi pe. . . Internet sau in. . . cărţile sfinte!)

Sfântul Gherasim ingrijind leul rănit!

Dragii mei, acum pregatiţi-vă de un drum greu pe. . Muntele Ispitirilor!

. . . uite acolo. . suuuus, pe munţii aceia golaşi. . .

. . este o mânăstire grecească construită in Sec 6 pe locul peşterii in care Isus a stat 40 zile şi nopţi postind şi rezistând tentaţiilor Satanei. In timpurile străvechi acest munte era numit “Muntele Patruzecimilor“ dar in Sec 12 Cruciaţii l-au numit “Muntele Tentaţiilor”. Localnicii il numesc “Qurunt” (de la Quaranta = 40).

Deşi există şi un teleferic. .

. . adevăraţii. . . pelerini trebuie insă să facă acest drum. . . pe jos, ca Mântuitorul! Si vă spun dela inceput că. . nu-i usor!

Mai puteţi? Uite acolo sus trebuie să ajungem!

Fiţi atenţi că uite ce prăpastie mare este acolo jos!

Mânăstirea şi chiliile călugărilor

Ei, de aici incep. . trepte! Credeţi că-i mai uşor?

Iar cei care au ajuns deja. . . se uită. . . “de sus” la cei care se mai chinuie pe. . . scări! “Victorioasele”. . in grota Mântuitorului !

Uitaţi-vă la mine ce obosită sunt! V-am spus de la inceput că nu-i uşor de ajuns aici! Dar. . . merită!

Peştera Mântuitorului

Piatra pe care-şi. . . “odihnea” capul Mântuitorul!

Capela de pe Muntele Ispitirilor/Tentaţiilor!

Inceputul şi. . . sfârşitul!

Uite şi ce frumoasă privelişte aveţi! (sus-in stânga, jos-in dreapta)

Vreau să vă prezint pe preotul care a fost ghidul nostru la această importantă dar. . greu accesibilă mânăstire

Ei şi acum. . . din nou la drum spre Oraşul Sfânt. . .

IERUSALIM locul de intâlnire al celor trei mari religii monoteiste ale lumii: Iudaismul, Creştinismul şi Islamismul

. . . ale cărui periferii le vedem acum. . .

Zidul care inconjoară azi cetatea Ierusalimului are opt porţi, dintre care una, “Poarta de Aur” (in partea stângă, a fost complet zidită de turci in anul 1530, reprezentând pentru musulmani Poarta Judecatii Universale. In forma actuală a fost construită de bizantini in secolul al VII-lea păstrând şi elemente irodiene pe lângă bolţile bizantine.

Uite ce avem de văzut aici!

Iată o parte din ele şi aici!

Intre zidurile “Cetăţii Sfinte” sunt 1204 sinagogi, 158 biserici şi 73 moschei.

Românii. . . cu steagul inainte spre. . . Domus Flevit! Cine ghiceşte unde-i mama mea in aceste imagini. . primeşte un . . . “Bravo!” (pentru o bună memorie!)

Să urmăm indicatoarele!

Biserica Dominus Flevit – o biserică catolică pe Muntele Măslinilor din Ierusalim - concepută în formă de "lacrimă", pe locul unde Isus Hristos a plâns pentru lipsa de pocăinţă a locuitorilor din Ierusalim.

Ierusalimul văzut din altarul bisericii Dominus Flevit, cu “Dome of the Rock” in prim plan. (vă povestesc mai târziu despre el)

Drumul spre Gradina Gethsemani e cam. . . ingust dar trebuie să mergem şi in acest loc foarte important, dacă am venit până aici!

Uite că am ajuns in. . . Grădina Gethsemani!

“Sărutul” lui Iuda

. . iar Isus, după ce a fost prins, a fost adus aici. .

Locul unde Isus a fost inchis până la judecată!


Să intrăm la locul judecăţii lui Pilat şi al flagelării lui Isus

Acesta este locul numit "Pretoriu", de fapt curtea casei lui Pilat şi locul unde a avut loc judecarea şi condamnarea la moarte a lui Hristos.

Mănăstirea Biciuirii Mânăstirea este astăzi Centrul de Studii Biblice al franciscanilor şi se află pe terenul unei fortăreţe antice. Biserica Biciuirii, construită pe locul unde Isus a fost biciuit, a fost iniţial o capelă a cruciaţilor transformată de musulmani mai întâi în grajd, apoi în atelier de ţesătorie, în cele din urmă ajungând un morman de ruine. În anul 1838, Ibrahim-Paşa a donat-o franciscanilor. Aceştia, cu ajutorul primit de la ducele Maximilian de Bavaria, au refăcut-o şi au redat-o cultului franciscan. V-am spus toate astea ca să vedeţi prin câte transformări au trecut aceste locuri până in zilele noastre!


Via Dolorosa (Drumul Crucii) in ziua vizitei noastre la Ierusalim. După cum puteţi vedea, astăzi aici se circulă şi cu. . . maşina!

Intr-o zi cu mai puţini vizitatori!

Drumul Crucii, şi arcada “Ece Homo”!

I – Turnul lui David: Inceputul. . . sfârşitului! Procesiunea pe Drumul Crucii Si. . sfârşitul cu Biserica Mormântului Sfânt

I II III V VI IX X IV VIII XI XIV XIII Cele 14 etape principale drumului Mântuitorului pe “Via Dolorosa”

. . drumul. . Crucii şi al lui Isus!

Spre Biserica Mormântului Sfânt

Oameni de toate religiile, culorile, rasele şi limbile vin aici să se roage şi să se inchine in căutarea păcii. . . sufleteşti!

Nu vă plângeţi de aglomeraţie fiindcă uite cum este aici in zilele de. . . sărbătoare!

Haideţi că aproape am. . . ajuns. . .

Uite pe aici intrăm!

Iată Biserica Mormântului Sfânt (Holy Sepulchre) construită iniţial sub impăraţii Constantin si Elena, apoi demolată, reconstruită şi adăogită de mai multe ori până in zilele noastre

Locul unde a fost inchis Isus Sf Mormânt Capela Sf. Elena Piatra Ungerii Capela Crucificarii Dar inainte de a intra, iată cele mai importante locuri ce pot fi vizitate in imensa biserică construită, in veacuri, aici. . . peste aceste locuri sfinte!

Hai să intrăm şi noi! Dar pregatiţi-vă că şi aici avem de. . coborât şi. . . urcat scări. . .

. . . dar, mai ales, aici trebuie să avem. . . răbdare!

Rotonda cu intrarea spre Mormântul Sfânt

Aici are loc in fiecare an, de Sf. Paşti, aprinderea Luminii Invierii, considerată minune de. . . unii, sau. . . contestată de. . . alţii!

Cupola

Altarul Crucificării

Piatra Ungerii

“Piatra Ungerii” pe care Mântuitorul a fost aşezat şi pregătit (uns cu mir) inaintea coborârii in mormânt. Si acum prin crăpăturile pietrei iese Mir Sfânt cu care pelerinii işi ung hainele şi lucrurile aduse spre sfinţire!

Alte locuri din această imensă Biserică!

Intrarea la Mormântul Sfânt

“Piatra Ingerului” este locul unde Ingerul le-a intâmpinat pe femeile venite la mormântul lui Isus, spunându-le că Acesta a Inviat!

IATA-L! Intraţi şi vă inchinaţi la Mormântul Domnului nostru Isus Hristos! De aici se aprinde Lumina Sfântă in ziua Invierii Domnului!

“Marele Epitaf”


Treptele spre. . GOLGOTA (doar dacă puteţi să urcaţi!)

Golgota: locul unde a fost infiptă crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul!

Noaptea Invierii in Biserica. . . Ingropării Mântuitorului !

Stâlpul crăpat de “fulgerul” declanşat de Sfintele Paşti, când ceremonia de aprindere a Luminii Sfinte nu a fost organizată (ca de obicei) de. . . ortodocşi!

Altarul Alte locuri importante din Biserica Sfântului Mormânt Stânca din Piatra Golgotei

Capela Sf. Elena, cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Isus

In Ierusalim mai există un loc numit “Dealul Căpăţânii”. care conform Bibliei ar fi locul unde a fost răstignit Isus impreună cu cei doi tâlhari!

Ierusalim – Biserica tuturor naţiunilor construită pe locul unde, după tradiţie, Iisus Hristos s-a rugat in noaptea prinderii Sale. Numele provine de la faptul că la construcţia ei au contribuit mai multe ţări.

Monumentul “Isus rugându-se” din curtea bisericii, care se mai numeşte şi “Biserica Agoniei”!

Arhitectura bisericii din Gradina Ghetsimani este foarte interesantă, imbinând linii tipice ale basilicilor creştine (faţada), cu aspecte intâlnite la clădirile islamice (in special părţile laterale şi acoperişul, care numeroase domuri). Aceasta este urmarea firească a contribuţiilor băneşti ale mai multor ţări la construirea ei.



Sărutul lui Iuda mozaic din Biserica Tuturor Naţiunilor. De fapt această biserică a fost construită in ideea unirii diverselor confesiuni din Ierusalim intr-o singură biserică. . universală!

Biserica Sf. Maria Magdalena (Egipteanca) din Ierusalim

Ierusalim – Oraşul vechi

Cartierul armean din Ierusalim

Deşi nu este un simbol creştin “Dom of the Rock” este un edificiu care nu poate fi omis din vizitele la Ierusalim, mai ales că poate fi văzut din orice parte a oraşului! Pentru Islam este al treilea loc sacru după Mecca si Medina, dar locul are semnificaţii mult mai adânci şi. . vechi in religia iudaică, menţionate pe scurt in imaginea umatoare!

Cupola este acoperită cu aur, iar pereţii sunt acoperiţi cu mozaic din porţelan, sticlă şi piatră colorată. “Domul” este pe Muntele Templului (sau Mt. Moriah), peste stânca unde Avram se pregatea să-şi sacrifice fiul, Isaac, la porunca lui Dumnezeu şi unde Solomon a construit primul Templu Evreiesc, cu 1000 ani inainte de Hristos.

“Cupola Stâncii” nu este o moschee ci un altar de rugaciune construit in 685 – 691, din raţiuni. . . “politice” (având in vedere explicaţiile anterioare!!!) pe stânca de pe care “se spune” că Arhanghelul Gavril l-a luat in ceruri pe profetul Mohamed, aducându-l inapoi pe pământ inainte de răsăritul soarelui.

“Dome of the Rock” este incă un exemplu de suprapunere a civilizaţiilor şi religiilor in acest oraş incărcat de atâtea semnificaţii istorice şi religioase!

Mormantul Maicii Domnului, până la ridicarea Ei la cer, se află in partea de nord a Grădinii Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, intr-o galerie subterană săpată in piatră. Deasupra, Sfanta Elena a zidit o biserică intre anii 325 -337. In secolul al XI-lea, cruciaţii au inălţat aici o altă biserică, dar distrugerile repetate au făcut ca bazilica iniţială să se scufunde, ducând la acoperirea ferestrelor criptei, care a rămas fară lumină naturală, până astăzi. Incepând cu anul 1757, locul Mormântului Maicii Domnului a revenit Bisericii Ortodoxe Greceşti. La mijlocul galeriei de coborâre spre Mormânt se află două mici paraclise, de o parte si de alta a treptelor. In partea dreaptă este paraclisul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, iar in partea stângă, paraclisul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei.

Intrările la criptele Sf. Părinţi Ioachim şi Ana şi Dreptului Iosif Uite noi aici jos trebuie să mergem!

Si, cu ajutorul lui Dumnezeu, . . . am ajuns! Să ne inchinăm cu pioşenie si recunoştinţă!

Icoana Adormirea Maicii Domnului

Imprejurimile Ierusalimului!

Acum mergem la. . . En Kerem. .

En Kerem – inseamnă “Primăvara Podgoriilor” En Kerem este un oraşel situat la 5 mile de Ierusalim, devenit celebru prin câteva locuri importante: - locul de naştere al Sf. Ioan Botezătorul şi locul de intâlnire al mamei sale Elisabeta cu Fecioara Maria: - aici este renumitul Hadassah Medical Centre celebru in Israel şi intreaga lume

Biserica de la “Izvorul Maicii Domnului” din En Kerem, restaurată de. . . Baronul Edmond de Rothschild in memoria bunicii sale Marie Halphen (1989)

“Fântâna Maicii Domnului”

“Church of Visitation” din En Kerem Vreau sa vă intreb dacă nu aţi văzut-o pe mama mea pe aici? Dacă o vedeţi. . . arătaţimi-o, vă rog, şi mie că vreau să-i spun. . ceva! Mulţumesc!

“Church of Visitation” din En Kerem, unde Elisabeta (mama Sf. Ioan Botezătorul) s-a intâlnit cu vara ei, Fecioara Maria, venită in vizită, când ambele erau gravide. Se spune că in timpul acestei vizite Sf. Ioan a mişcat de bucurie in pântecul mamei sale, iar Elisabeta a primit Duh Sfânt când cele două femei au vorbit despre iminenta naştere a lui Isus Hristos, ca Fiul lui Dumnezeu. Fecioara Maria a ramas aici cu Elisabeta trei luni până când s-a născut Sf. Ioan.



“Intâlnirea” Pe peretele din spatele statuii sunt rugăciuni in diverse limbi.

Rugăciunea “Măreşte sufletul meu pe Domnul” in limba română!

The Hadassah Medical Centre of Hebrew University din En Kerem

Vitraliile de la Hadassah Medical Centre sunt făcute de. . Chagal!

Mânăstirea “Les Soeurs de Notre-Dame de Sion” din En Kerem a fost infiinţată de doi fraţi din Franţa, Theodore si Alphonse Ratisbonne, născuţi evrei dar convertiţi la creştinism şi care au infiinţat şi un orfelinat aici. Marie-Alphonse a trăit in mânăstire şi este inmormântat in grădină.

In anul 5708 (14 mai 1948) a fost infiinţat statul Israel. Această zi a căzut, in timpul vizitei noastre, astăzi Marţi 10 Mai 2011. În 12 mai 1968 guvernul israelian a votat comemorarea zilei de 28 Iyar ca “Ziua Ierusalimului” menită să „simbolizeze legătura istorică continuă a evreilor cu cetatea Ierusalimului”.

Ce-au facut imigranţii evrei in Palestina şi contribuţia celor veniţi din. . România!

Zidul ridicat de israelieni pentru a se apăra de. . palestinieni şi. . “grafitti-ile”. . . de. . răspuns. . corespunzătoare!

N-aţi obosit de atâta mers pe jos? Hai să luăm autocarul şi să ne intoarcem la Ierihon pentru odihnă. Dar, mai intâi, să mai vedem câteva locuri din Ierusalim aşa. . pe. . . fugă! De mâine pornim spre alte locuri sfinte cu deosebită incărcătură istorică si spirituală!

Imagini din Ierusalim. . . din. . . “fuga” autocarului!

Ierusalim – Zidul Plangerii Sunt şi zile de. . . mare aglomeraţie! Aici israeliţii işi spun. . “păsurile” şi işi scriu doleanţele pe bileţele! Dar iată ce se intâmplă până la urmă cu “bileţelele” lăsate in zid!


Uite ce mai avem de vizitat, de. . . mâine. . . incolo!

Ne revedem in. . . Partea II-a!

Noapte. . . bună! © Didi-CD Production 2011