PEDAGOGIJA MIRA Pripremio Juraj Markovi pedagog Cilj i

  • Slides: 7
Download presentation
PEDAGOGIJA MIRA Pripremio: Juraj Marković, pedagog

PEDAGOGIJA MIRA Pripremio: Juraj Marković, pedagog

Cilj i jezgra n Najvažniji cilj i jezgra mirovnog odgoja je “sposobnost stupanja u

Cilj i jezgra n Najvažniji cilj i jezgra mirovnog odgoja je “sposobnost stupanja u konflikt”. Mirovni odgoj treba nas naučiti kako se konstruktivno postupa s konfliktima, kako se izbjegava njihova eskalacija i postiže pomirenje sukobljenjih strana, i to na osobnoj, društvenoj i međunarodnoj razini. (Günther Gugel i Uli Jäger, Institut für Friedenpedagogik Tübingen)

Što je pedagogija mira? n Pedagogija mira je posrednik između teorije i prakse. Ovakva

Što je pedagogija mira? n Pedagogija mira je posrednik između teorije i prakse. Ovakva vrsta pedagogije pravljenjem vlastitih teorija i razvijanjem novih i modernih modela učenja pridonosi analiziranju konflikata i pravilnom ophođenju prema nasilju na osobnoj, društvenoj i međunarodnoj razini.

Čemu služi pedagogija mira? n n Tri elementa mirovnog odgoja: 1. Prenošenje vještine mira

Čemu služi pedagogija mira? n n Tri elementa mirovnog odgoja: 1. Prenošenje vještine mira 2. Stjecanje sposobnosti za mir 3. Osposobljavanje za mirovno djelovanje

Konstruktivno prevladavanje konflikta osnova mirovnog odgoja n “Reci mi kako se ponašaš tijekom konflikta,

Konstruktivno prevladavanje konflikta osnova mirovnog odgoja n “Reci mi kako se ponašaš tijekom konflikta, a ja ću ti reći koliko si civiliziran. ” Johan Galtung

Pedagogija mira i fair-play n "Fair-play ne označava samo poštivanje dogovorenih pravila igre, taj

Pedagogija mira i fair-play n "Fair-play ne označava samo poštivanje dogovorenih pravila igre, taj pojam mnogo više upućuje na držanje sportaša: poštivanje protivnika i očuvanje psihičkog i fizičkog dostojanstva. Onaj sportaš koji se može staviti u poziciju svog protivnika, ponaša se fer. " (Izvod iz Deklaracije Međunarodnog odbora fair-playa")

Izvor www. dadalos. org Međunarodni UNESCO obrazovni server n

Izvor www. dadalos. org Međunarodni UNESCO obrazovni server n