PARMAK OYUNLARI Parmak Oyunlar n n n Parmak

  • Slides: 12
Download presentation
PARMAK OYUNLARI

PARMAK OYUNLARI

Parmak Oyunları n n n Parmak oyunları küçük manzum öyküler yada birkaç cümle şiir

Parmak Oyunları n n n Parmak oyunları küçük manzum öyküler yada birkaç cümle şiir ya da tekerlemelerin el-kol beden ile adlandırılmasıdır. Genellikle el ve parmakla oynanan, çocuğun küçük kas, dil, us gücü, düş gücü, duygusal, sosyal vb. gelişimine yardımcı olan oyunlara parmak oyunları denir. Parmak oyunları çocuklar için yazılmış şiir ve tekerlemeleri ses ve ezgilerle vurgulaştırırken, anlamların parmaklarla canlandırılmasıdır.

Kullanıldığı Alanlar n n Bir etkinlikten diğerine geçişte çocuklara “sus”, “otur”, “dur”, gibi uyarılar

Kullanıldığı Alanlar n n Bir etkinlikten diğerine geçişte çocuklara “sus”, “otur”, “dur”, gibi uyarılar yerine parmak oyunları ile dikkatlerini çekip, isteyerek severek katılmalarını sağlayabiliriz Parmak oyunları hikâye öncesi etkinliği olarak çocukları bir araya toplamaya çalışırken dikkat çekmek ya da bir başka etkinliğe geçerken aradaki boşluğu doldurmak için kullanılır.

n Rahatlama, dinleme ve öğrenmeye yönelik olarak kullanılabilir n Çocukların ilgilerini toplamak için parmak

n Rahatlama, dinleme ve öğrenmeye yönelik olarak kullanılabilir n Çocukların ilgilerini toplamak için parmak oyunları kullanılır.

Parmak Oyunlarının Yararları n n n n Küçük kas gelişimlerini destekler, Yeni kelimeler öğrenmesine

Parmak Oyunlarının Yararları n n n n Küçük kas gelişimlerini destekler, Yeni kelimeler öğrenmesine fırsat verir, Konuşma becerilerini geliştirir, İletişim becerisini destekler, Sözle hareket arasında ilişki kurmasını sağlar, Taklit yeteneğini geliştirir, Zihin ve dil gelişimlerini destekler, Hoşça vakit geçirmelerini sağlar

n Parmak oyunlarının bir kısmı sayı, zaman, yön kavramlarının öğrenilmesinde de etkili olabilmektedir. n

n Parmak oyunlarının bir kısmı sayı, zaman, yön kavramlarının öğrenilmesinde de etkili olabilmektedir. n Tüm gelişim alanlarını destekler. n Kendisini tanımlamasını ve çevresinde merak ettiği tüm kavramları öğrenmesini sağlar.

n El, kol, göz koordinasyonunu geliştirir. n Belirli kavramların gelişimini kolaylaştırır. n Hareketlerin birbiri

n El, kol, göz koordinasyonunu geliştirir. n Belirli kavramların gelişimini kolaylaştırır. n Hareketlerin birbiri ardına tekrarlanması belleği geliştirir ve dramatizasyon sağlar. n Çocuğun dikkatini yoğunlaştırmasına yardımcı olur

Parmak Oyunlarının Seçilmesi Eğitimci parmak oyunlarını seçerken çocukların o andaki havasına göre hangi parmak

Parmak Oyunlarının Seçilmesi Eğitimci parmak oyunlarını seçerken çocukların o andaki havasına göre hangi parmak oyununu kullanacağına karar verir. n Parmak oyunlarının çocukların anlayabileceği ve kavrayabileceği, kolay söylenebileceği türden olmasına özen gösterilmelidir. n

Parmak oyunlarını seçme, planlama ve sunmada şu noktalara dikkat edilmelidir. • • • Çocukların

Parmak oyunlarını seçme, planlama ve sunmada şu noktalara dikkat edilmelidir. • • • Çocukların gelişim düzeyi Oyunun amacı Çalışmanın başlığı Yılın ve günün hangi zamanda olduğu Oyunun uzunluğu Grubun sayısı

Parmak Oyunlarının Uygulanışı n Parmak oyunları önce koro halinde söylenen çok yalın bir dörtlük

Parmak Oyunlarının Uygulanışı n Parmak oyunları önce koro halinde söylenen çok yalın bir dörtlük ile başlamalı; şarkılı, çok yönlü parmak ya da beden hareketleri olan oyunlara çocukların alışması sağlanarak geçilmelidir.

n Eğitici parmak oyunlarını çocuklara öğretirken, önce kendisi sözcüklere uygun hareketleri yavaş yaparak çocuklara

n Eğitici parmak oyunlarını çocuklara öğretirken, önce kendisi sözcüklere uygun hareketleri yavaş yaparak çocuklara gösterir. Daha sonra çocuklar eğitimciyle birlikte yaparlar. Eğitimci dizelerde önerilen hareketlere uygun gördüğü şekilde yaratıcı öğeler katabilir. Uygulamalar ayakta ya da oturarak yapılabilir.

n Sınıfta parmak oyunu uygulamasında eğitimci metni önceden iyice yorumlar ve öğrencilerin nasıl parmak

n Sınıfta parmak oyunu uygulamasında eğitimci metni önceden iyice yorumlar ve öğrencilerin nasıl parmak hareketi yapacağını kararlaştırır. Uygulama sırasında metni okur, metinde geçen duruma uygun olarak yapılacak hareketleri gösterir ve öğrencilerden hareketleri parmaklarıyla yapmalarını ister.