Otto motor Az Ottomotor az els megvalstott ngytem

  • Slides: 20
Download presentation
Otto motor

Otto motor

Az Otto-motor az első megvalósított négyütemű belsőégésű motor, amelyet Nikolaus August Otto készített 1876

Az Otto-motor az első megvalósított négyütemű belsőégésű motor, amelyet Nikolaus August Otto készített 1876 -ban. Világviszonylatban ez a belsőégésű motor terjedt el leginkább és üzemanyaga, a benzin miatt hívják sokkal inkább benzinmotornak.

A hagyományos Otto-motor szerkezeti elemei • Henger • Dugattyú • Forgattyús mechanizmus: – –

A hagyományos Otto-motor szerkezeti elemei • Henger • Dugattyú • Forgattyús mechanizmus: – – Csapszeg Hajtórúd Forgattyús tengely Lendítőkerék • Szelepvezérlés – Vezértengely (bütykös tengely) – Szelepek • Gyújtás rendszere – Gyújtógyertya – Elektromos szikrát előállító szerkezet • Porlasztó, karburátor vagy üzemanyag befecskendező szerkezet

A motorok felosztása • Soros – a hengerek egyenes mentén, párhuzamosan, egy irányban dolgoznak.

A motorok felosztása • Soros – a hengerek egyenes mentén, párhuzamosan, egy irányban dolgoznak. A legtöbb motor ilyen, főleg a kis lökettérfogatúak.

Boxer motor A hengerek egyenes mentén, párhuzamosan, egymással szembe dolgoznak. A legismertebb gyártó a

Boxer motor A hengerek egyenes mentén, párhuzamosan, egymással szembe dolgoznak. A legismertebb gyártó a Porsche és a Subaru, motorkerékpároknál a BMW.

V motor A hengerek két szöget bezáró egyenes mentén, soronként párhuzamosan és egy irányban

V motor A hengerek két szöget bezáró egyenes mentén, soronként párhuzamosan és egy irányban dolgoznak, két-két dugattyú kapcsolódik egy hajtókarcsaphoz. Általában nagyobb lökettérfogattal rendelkező motorokra jellemző.

Kiforgatott Ránézésre soros vagy V motor (hengerszögtől függ, hogy egy vagy két hengerfejet alkalmaznak),

Kiforgatott Ránézésre soros vagy V motor (hengerszögtől függ, hogy egy vagy két hengerfejet alkalmaznak), de az egymással szemben lévő dugattyúk külön hajtókarcsapokra dolgoznak, lényegében a Boxer motor is ez.

H motor Lényegében 2 különálló motor fektetve, egymáshoz képest 180 fokosan elforgatva, összehangolva. Csak

H motor Lényegében 2 különálló motor fektetve, egymáshoz képest 180 fokosan elforgatva, összehangolva. Csak a váltó köti össze a motorokat. Mindkét motornak saját főtengelye, és vezérműtengelye van. Régebben, a Formula– 1 -ben alkalmazták, amíg nem szabták meg a hengerek V-alakban való elrendezését.

W motor 2 db V-motor, egymás mögött elhelyezve. 12 vagy 16 hengeres kocsikban alkalmazzák;

W motor 2 db V-motor, egymás mögött elhelyezve. 12 vagy 16 hengeres kocsikban alkalmazzák; például a Volkswagen konszernnél. Valamint folynak kísérletek egy főtengelyes, 3 sorban elhelyezett dugattyús motorral is.

Csillag motor A hengerek egy körvonal kerületén egyenlő távolságban találhatóak. A főtengely a középpontba

Csillag motor A hengerek egy körvonal kerületén egyenlő távolságban találhatóak. A főtengely a középpontba van szerelve, valamennyi dugattyú egy hajtókarcsaphoz kapcsolódik. Főleg kisebb repülőgépekben alkalmazzák. Egyik jeles gyártója a Bentley.

Wankel motor Bolygódugattyús motornak is hívják. A dugattyúk háromszög alakúak, az élük íves. A

Wankel motor Bolygódugattyús motornak is hívják. A dugattyúk háromszög alakúak, az élük íves. A henger (köpeny) formája úgy néz ki, mint egy nulla, ebben egy excenter tengely segítségével bolyong a dugattyú. A dugattyú három csúcsa mindig érintkezik a henger falával, a köpennyel, hiszen ez zárja el a különböző ütemeket egymástól.

Wankel Motor

Wankel Motor

A Wankel-motor a belső égésű motorok egyik fajtája, amelyben a dugattyú a hagyományos belső

A Wankel-motor a belső égésű motorok egyik fajtája, amelyben a dugattyú a hagyományos belső égésű motoroktól eltérően nem alternáló mozgást végez, hanem vízszintes tengely körül forog egy speciális alakú hengerben.

Története A forgótárcsás motorok története korántsem olyan fiatal, mint azt gondolhatnánk. A meghajtás elvét

Története A forgótárcsás motorok története korántsem olyan fiatal, mint azt gondolhatnánk. A meghajtás elvét Felix Wankel német mérnök dolgozta ki a 20. század első negyedében. A tömítés és a megbízhatóság problémáit ugyan sikerült megoldania, de a mai napig nem használják széles körben. Bár nem az egyetlen forgódugattyús motortípus, de a Wankel-motort sorozatban gyártották autókhoz, és így vált a legismertebbé. Az új technika hosszas fejlesztés és hányattatás után az 1950 -es években, az NSU-nál vették elő ismét.

Működése

Működése

Kétütemű motor A kétütemű belsőégésű motor a belső égésű motorok egyik fajtája, abban különbözik

Kétütemű motor A kétütemű belsőégésű motor a belső égésű motorok egyik fajtája, abban különbözik a négyütemű motortól, hogy mindössze két ütem (egy motorfordulat) alatt hajtja végre azt a ciklust, amit a négyütemű motor két fordulat alatt. Így a kétütemű motornál minden fordulatra esik egy munkaütem, szemben a négyüteművel, ahol csak minden második fordulatra. A legtöbb kétütemű motor fontos tulajdonsága, hogy mindkét irányban megindítható és üzemben tartható.

Dízelmotor A Diesel-motor, vagy dízelmotor, egy belsőégésű motor, amelynek működési elvét a német Rudolf

Dízelmotor A Diesel-motor, vagy dízelmotor, egy belsőégésű motor, amelynek működési elvét a német Rudolf Diesel szabadalmaztatta 1893. február 23 -án.

Működési elve 1. Szívás – tiszta levegő beszívása 2. Sűrítés – levegő sűrítése, amitől

Működési elve 1. Szívás – tiszta levegő beszívása 2. Sűrítés – levegő sűrítése, amitől az felhevül 3. Robbanás – a sűrített, felhevült levegő a befecskendezett üzemanyagot berobbantja 4. Kipufogás – az égéstermék távozása

A dízelmotor tiszta levegőt szív be és azt sűríti össze. A nagy nyomás miatt

A dízelmotor tiszta levegőt szív be és azt sűríti össze. A nagy nyomás miatt a levegő felmelegszik. Ebbe a forró levegőbe az adagolószivattyú dízelolajat fecskendez be, amely magas hőmérsékleten külön gyújtóberendezés (gyertya) nélkül meggyullad, elég. A dízelmotorokat gyakran alkalmazzák személygépkocsik, teherautók, autóbuszok, hajók, mozdonyok hajtására, de tengeralattjárók, és repülőgépek számára is készültek dízelmotorok. Keverékképzése az úgynevezett minőségszabályozás elvén működik, azaz a beszívott levegő mennyisége azonos, csak a befecskendezett tüzelőanyag mennyisége változik. Ezzel szabályozható a fordulatszám. Ellentétben a benzinmotorral, amely az úgynevezett mennyiségszabályozás elvén működik, azaz ott viszonylag állandó arányú a hengertérbe kerülő benzin-levegő keveréke.