ONDERNEMEND GEDRAG Les 2 Voor vandaag Aan de

  • Slides: 20
Download presentation
ONDERNEMEND GEDRAG Les 2

ONDERNEMEND GEDRAG Les 2

Voor vandaag Aan de slag met jouw casus… bepalen van type onderzoek, vraagstelling en

Voor vandaag Aan de slag met jouw casus… bepalen van type onderzoek, vraagstelling en het vervolg bepalen. We stappen verder in de cirkel van het doen van onderzoek Diversiteit/ondernemend gedrag Met behulp van deze combinatie ga je aan de slag met je onderzoekende houding, waarbij je rekening gaat houden met de diversiteit binnen jouw vak. Dit zal leiden tot een verbetervoorstel waarin je het proces van onderzoek doen doorloopt.

Het examen Diversiteit/ondernemend gedrag • Met behulp van deze combinatie ga je aan de

Het examen Diversiteit/ondernemend gedrag • Met behulp van deze combinatie ga je aan de slag met je onderzoekende houding, waarbij je rekening gaat houden met de diversiteit binnen jouw vak. Dit zal leiden tot een verbetervoorstel waarin je het proces van onderzoek doen doorloopt. Examen diversiteit/ondernemend gedrag: • Het examen is gebaseerd op je dagelijkse praktijk: je werkt een voorstel uit ter verbetering, aanvulling of verandering waar diversiteit een rol speelt. Dit voorstel ga je uiteindelijk presenteren in je werkveld. • Dit voorstel maak je aan de hand van een theoretisch en praktisch onderzoek.

‘Onderzoek doen’ is het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten, om

‘Onderzoek doen’ is het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten, om de probleemhebber een advies te kunnen geven hoe zijn probleem is op te lossen volgens een cyclisch patroon.

Inventarisatie en dan…. Je hebt als het goed is je thema nu goed in

Inventarisatie en dan…. Je hebt als het goed is je thema nu goed in kaart gebracht (door middel van de analyse) Check op geschiktheid (wil ik hier echt wat mee) Wordt de situatie (h)erkend door collega’s Heb je alles goed in beeld en een beeld van wat je wilt doen? Ja? !? Dan kun je vandaag verder met jouw casus!

Doel bepalen Door je doel te bepalen, bepaal je de richting van je onderzoek.

Doel bepalen Door je doel te bepalen, bepaal je de richting van je onderzoek. Het geeft ook direct een ingang wie je straks gaat bevragen/observeren en geeft meer inzicht in welke bronnen passend zijn bij je onderzoek. à Wat wordt er bereikt met jouw onderzoek? Er kan onderscheid gemaakt worden in drie soorten doelen: inzicht verkrijgen kennis verwerven beter begrijpen Elk doel wordt gevolgd door een uitwerking (zodat, om, waarmee, waardoor)

Doel bepalen -- voorbeeld Je doet onderzoek naar hoogbegaafdheid. Op dit moment merk je

Doel bepalen -- voorbeeld Je doet onderzoek naar hoogbegaafdheid. Op dit moment merk je dat de kinderen niet voldoende begeleid worden door de leerkracht. Hierdoor worden kinderen onvoldoende uitgedaagd. Het gevolg is dat deze kinderen op dit moment de les verstoren, niet gemotiveerd zijn en resultaten beneden de verwachting zijn. Beschrijf op basis van bovenstaande een doel om: - Inzicht te verkrijgen - Kennis te verwerven - Beter te begrijpen Bekijk je thema… wat is jouw doel. Beschrijf dit incl uitwerking

Soorten onderzoek Wanneer je doel helder is, heb je ook meer inzicht in de

Soorten onderzoek Wanneer je doel helder is, heb je ook meer inzicht in de het soort onderzoek dat je gaat doen. Er zijn vier soorten van onderzoek doen: beschrijvend onderzoek vergelijkend onderzoek evaluerend onderzoek ontwerpend onderzoek Maak aan de hand van de voorbeeld een idee dat je wilt gaan onderzoeken per onderzoek vorm. Voor welke onderzoek soort kies jij?

Formuleren van onderzoeksvraag Formuleer voor jouw thema/onderwerp zoveel mogelijk vragen die jij passend vindt

Formuleren van onderzoeksvraag Formuleer voor jouw thema/onderwerp zoveel mogelijk vragen die jij passend vindt bij je thema of onderwerp Eisen aan een goede onderzoeksvraag: • Zorg ervoor het een vraagzin is • Een onderzoeksvraag is een open vraag (wie, wat, waar, wanneer, • • waarom, welke, hoe, in hoeverre) Zorg voor eenduidige formulering Zorg ervoor dat elke vraag apart is geformuleerd Geen foute veronderstellingen (je weet immers nog niks) Geef nog geen antwoord in de vraag (dan hoef je ook geen onderzoek meer te doen)

Beschrijvend onderzoek Vergelijkend onderzoek Op welke wijze…? Welke verschillen…? Welke vormen…? Welke overeenkomsten…? Wat

Beschrijvend onderzoek Vergelijkend onderzoek Op welke wijze…? Welke verschillen…? Welke vormen…? Welke overeenkomsten…? Wat zijn de ervaringen…? In hoeverre…? Hoe wordt…? Hoe verhoudt zich…? Hoe ziet … eruit? Welke kenmerken…? Op basis van welke criteria…? Hulpmiddel voor formuleren van je vraag Evaluerend onderzoek Ontwerpend onderzoek Hoe wordt. . beoordeeld? In hoeverre … is passend/geschikt? Hoe ziet … eruit? Hoe kan/kunnen…?

Vervolg na formuleren van onderzoeksvraag Theoretisch onderzoek Praktisch onderzoek

Vervolg na formuleren van onderzoeksvraag Theoretisch onderzoek Praktisch onderzoek

Bronnen zoeken Waar let jij op bij het zoeken naar geschikte bronnen?

Bronnen zoeken Waar let jij op bij het zoeken naar geschikte bronnen?

Stap 1: trefwoorden formuleren - Trefwoorden kun je gebruiken in de verschillende zoekmachines -

Stap 1: trefwoorden formuleren - Trefwoorden kun je gebruiken in de verschillende zoekmachines - Probeer ook in het Engels te zoeken aangezien veel inhoudelijke onderzoeken in het Engels staan vermeldt

Stap 2: Maak een lijst van mogelijke bronnen - Bekende en betrouwbare tijdschriften -

Stap 2: Maak een lijst van mogelijke bronnen - Bekende en betrouwbare tijdschriften - Pedagogisch beleidsplan - Websites - Organisaties - Vraag ook aan mensen in het werkveld om hulp hierin Denk ook aan vakbladen! Welke mogelijke bronnen ken jij?

Zoekmachine Maak gebruik van zoekmachines voor ‘wetenschappelijke’ informatie (dit kan ontzettend handig zijn voor

Zoekmachine Maak gebruik van zoekmachines voor ‘wetenschappelijke’ informatie (dit kan ontzettend handig zijn voor een onderwijs/opvang gerelateerd onderzoek, zeker als je betrouwbare artikelen wilt hebben) - http: //scholar. google. nl - ‘advanced search’ kan je ook gebruiken op google om je zoekopdracht te verfijnen. - GEEN WIKIPEDIA

Sneeuwbalmethode is speciale manier van zoeken vanuit een bestaande bron. Je kijkt in de

Sneeuwbalmethode is speciale manier van zoeken vanuit een bestaande bron. Je kijkt in de literatuurlijst naar mogelijke nieuwe bronnen. Handig: - als startpunt - wanneer je niet meer kunt vinden

Aandachtspunt bij zoeken naar literatuur Blijf kritisch

Aandachtspunt bij zoeken naar literatuur Blijf kritisch

Onderzoek in de praktijk Keuze is afhankelijk van je doel en je vraag

Onderzoek in de praktijk Keuze is afhankelijk van je doel en je vraag

Aan de slag • Ga voor jezelf aan de slag om je onderzoek vorm

Aan de slag • Ga voor jezelf aan de slag om je onderzoek vorm te geven. • Kijk bij elkaar en ga met elkaar in gesprek (twee weten meer dan één) • Ga je voorbereiden op de volgende stappen (uitvoeren) Met deze basis kun je je voorstel gaan afronden!

Succes! en een goede vakantie

Succes! en een goede vakantie