OMRDESELVRANSAGELSE OG PLANLGNING HVORFOR PLANLGGE l Planlgning hjlper

  • Slides: 17
Download presentation
OMRÅDESELVRANSAGELSE OG PLANLÆGNING

OMRÅDESELVRANSAGELSE OG PLANLÆGNING

HVORFOR PLANLÆGGE? l Planlægning hjælper os til at blive bedre til at bringe budskabet

HVORFOR PLANLÆGGE? l Planlægning hjælper os til at blive bedre til at bringe budskabet videre til den addict der stadig lider. l Når der ikke planlægges, er der fare for at områder kommer til at arbejde i en form for vakuum. Ofte vil et udvalg komme til at stå i stampe. “Sådan har vi altid gjort det” l Områdeplanlægning er måden hvor på grupper samarbejder om at bringe NA´s budskab til samfundet.

FORDELE VED PLANLÆGNING l Planlægning hjælper os til at fokusere og koordinere serviceaktiviteter på

FORDELE VED PLANLÆGNING l Planlægning hjælper os til at fokusere og koordinere serviceaktiviteter på vegne af grupperne. Vi sikrer at vi holder fokus og ikke bevæger os i en masse forskellige retninger, men holder os til planen. l Gennem planlægning bliver hvert enkelt medlem af område service komiteen bedre i stand til at tage ansvarlige beslutninger og medlemmernes bidrag bliver derved værdsat.

HVEM PLANLÆGGER? l Alle betroede tjenere i en område service komite deltager i planlægningen,

HVEM PLANLÆGGER? l Alle betroede tjenere i en område service komite deltager i planlægningen, men man er nødt til at betro ansvaret for at sætte planlægningsprocessen i gang til nogle specifikke personer l OSR’en kan evt. Bruges som facilitator/mødeleder, så områdets formand kan deltage i hele processen. l Når selvransagelsen og planlægningsprocessen har fundet sted, kan bestyrelsen/adm. få den opgave at sikre at handleplanen bliver ført ud I livet.

PLANLÆGNINGENS 7 TRIN 1. At indsamle information 2. Lav en liste med emner 3.

PLANLÆGNINGENS 7 TRIN 1. At indsamle information 2. Lav en liste med emner 3. Udvikling af mål (Hvad vil vi? Ikke Hvordan vil vi? ) 4. Prioriter målene 5. Udform strategier (Hvordan når vi målene? ) 6. Prioriter strategier (Hvad vil virke bedst) 7. Udform en handleplan

Trin 1: INDSAMLING AF INFORMATION l Hvor godt har området fungeret i forhold til

Trin 1: INDSAMLING AF INFORMATION l Hvor godt har området fungeret i forhold til at servicere grupperne og hvordan kan det blive bedre til at servicere dem i det kommende år? l Hvor godt har området fungeret med hensyn til at servicere samfundet omkring os og hvordan kan det blive bedre? l Hvor godt har området fungeret det sidste år? Forstår underudvalg og betroede tjenere hvad deres arbejdsopgaver går ud på? l Hvor gode har OSK været til at støtte og samarbejde i regionen (RSK) og på Europa- og verdensplan? (EDM og WSO) Hvordan kan området tilvejebringe bedre støtte for disse serviceorganer?

Trin 2: PROBLEMLISTE Identificer problemstillinger og gruppér dem i kategorier. Forslag til overordnede kategorier:

Trin 2: PROBLEMLISTE Identificer problemstillinger og gruppér dem i kategorier. Forslag til overordnede kategorier: l Træning og vejledning l Relationer til samfundet l Økonomiske problemstillinger l Samarbejde imellem underudvalg og andre niveauer af service

Trin 3: UDVIKLE MÅL l Smågrupperne udvikler mål for hver enkelt kategori. l Identificer

Trin 3: UDVIKLE MÅL l Smågrupperne udvikler mål for hver enkelt kategori. l Identificer “hvad”, ikke “hvordan” l Mål er formuleringer, der er klare, konkrete, udførlige og resultatorienterede. l Det er vigtigt at målet er et resultat.

Trin 4: PRIORITERE MÅL l Hele gruppen ser nu på listen over mål og

Trin 4: PRIORITERE MÅL l Hele gruppen ser nu på listen over mål og prioriterer listen.

Trin 5: UDVIKLE STRATEGIER l En metode beskriver, hvordan man når et specifikt mål

Trin 5: UDVIKLE STRATEGIER l En metode beskriver, hvordan man når et specifikt mål -hvilke skridt området er nødt til at tage for at nå frem. l Eksisterende metoder virker måske allerede, eller nye metoder er nødvendige. l Opdel jer i smågrupper for at udvikle fremgangsmåder/metoder. På denne måde er hver smågruppe ansvarlig for at udvikle metoder til at nå ét mål.

Trin 6: PRIORITER STRATEGIER l Planlægningsgruppen prioriterer metoderne for hvert mål. l Denne genprioritisering

Trin 6: PRIORITER STRATEGIER l Planlægningsgruppen prioriterer metoderne for hvert mål. l Denne genprioritisering er velovervejet og beslutsom. Medlemmerne stiller simpelhen de forskellige metoder/fremgangsmåder op i rangorden, hvor de tydeligt viser deres prioritering ved at give dem numrene 1, 2 og 3.

Trin 7: UDVIKLE EN HANDLEPLAN Handleplanen er sædvanligvis udviklet af områdets administrative gruppe eller

Trin 7: UDVIKLE EN HANDLEPLAN Handleplanen er sædvanligvis udviklet af områdets administrative gruppe eller at ad hoc-udvalg på et særskilt møde.

UDVIKLE EN HANDLEPLAN l Den administrative gruppe eller ad-hoc udvalg udvikler en handlingsplan for

UDVIKLE EN HANDLEPLAN l Den administrative gruppe eller ad-hoc udvalg udvikler en handlingsplan for hver metode eller fremgangsmåde. I denne fase afdækkes: l l l Opgaver der skal varetages Tidsramme for gennemførelse af opgaverne Hvilke betroede tjenere der er ansvarlige for gennemførelsen af opgaverne. Nødvendige ressourcer Dato for afslutning af opgaven

UDVIKLE EN HANDLEPLAN l De betroede tjenere i OSK´s administrative gruppe anmodes sædvanligvis om

UDVIKLE EN HANDLEPLAN l De betroede tjenere i OSK´s administrative gruppe anmodes sædvanligvis om at lave dette trin, fordi de repræsenterer/har det endelige ansvar overfor OSK.

VEDLIGEHOLDE PLANEN • Når planlægningsprocessen er overstået og planer og mål godkendt, sættes planen

VEDLIGEHOLDE PLANEN • Når planlægningsprocessen er overstået og planer og mål godkendt, sættes planen i værk. • Sædvanligvis er det underudvalg, der tager sig af gennemførelsen af mål og plan. • Udvalgene rapporterer sine fremskridt jævnligt til OSK.

PLANLÆGNINGS CYKLUS En planlægningssession bør finde sted: l l l I hver enkelt gruppe

PLANLÆGNINGS CYKLUS En planlægningssession bør finde sted: l l l I hver enkelt gruppe forud for områdeplanlægningsprocessen, eller alle medlemmer bør inviteres til planlægningssessionen På årlig basis Lige efter der er valgt en ny bestyrelse i OSK Før udarbejdelsen af områdets budget Før underudvalgenes målsætninger udarbejdes

HAV ALTID FOKUS PÅ… HVORFOR ER VI HER?

HAV ALTID FOKUS PÅ… HVORFOR ER VI HER?