Omaha System casustiek intramuraal psychogeriatrie Casus de heer

  • Slides: 14
Download presentation
Omaha System casuïstiek intramuraal, psychogeriatrie

Omaha System casuïstiek intramuraal, psychogeriatrie

Casus de heer Bergstra Dhr. Bergstra is 82 jaar en heeft sinds vijf jaar

Casus de heer Bergstra Dhr. Bergstra is 82 jaar en heeft sinds vijf jaar de ziekte van Alzheimer. Tot nu toe heeft hij thuis gewoond en is verzorgd door zijn vrouw en de thuiszorg. Zijn twee dochters springen ook vaak bij. Het ging redelijk goed tot hij een delier kreeg door een blaasontsteking en in het ziekenhuis werd opgenomen. Daar was hij enorm in de war en zeer onrustig. Dat heeft grote indruk gemaakt op zijn familie. Na het delier was hij slechter dan voorheen en zijn vrouw, die ook al 80 is, kan het niet meer aan. De heer slaapt slecht en dwaalt vaak ‘s nachts. Mevrouw Bergstra vindt het verschrikkelijk dat ze hem naar een verpleeghuis moet brengen, maar het kan niet anders. Naast de dementie mankeert hij niet veel. We zien een redelijk vitale man, slank, die nog vrij goed loopt. Hij was volgens zijn vrouw tot voor kort lichamelijk nog heel actief. Ze gingen veel wandelen samen en hij was nog vaak in de tuin bezig. Hij heeft last van hartritmestoornissen en slikt daar medicatie voor.

Casus de heer Bergstra Dhr. Bergstra was altijd een rustige en vriendelijke man; dat

Casus de heer Bergstra Dhr. Bergstra was altijd een rustige en vriendelijke man; dat bleef ook zo toen hij ging dementeren. Maar zijn vrouw vindt wel dat hij veranderd is sinds hij het delier heeft gehad. Dhr. Bergstra is opgenomen in het verpleeghuis omdat zijn vrouw de zorg voor hem niet meer aankon. Ze is overbelast. Dhr. en mevr. Bergstra hebben twee dochters. Voor zijn pensioen was dhr. Bergstra boekhouder bij een groot bedrijf. Hij komt uit een hechte familie en heeft een grote vriendenkring.

Risicosignalering Risico’s waar je bij een cliënt met dementie alert op moet zijn, o.

Risicosignalering Risico’s waar je bij een cliënt met dementie alert op moet zijn, o. a. : Gedrag/ gemoedstoestand: breng in kaart of er sprake is van onbegrepen gedrag en/of somberheid/ depressies. Voedingstoestand: breng in kaart of er sprake is van ondergewicht of ongeremd eetgedrag. Mondzorg: cliënten kunnen vaak pijn niet goed meer aangeven. Extra alertheid op problemen is daarom noodzakelijk. Neem de risicosignalering op in je zorgplan.

Hierna werken we drie aandachtsgebieden + score + soort actie en actievlak uit Uitwerking

Hierna werken we drie aandachtsgebieden + score + soort actie en actievlak uit Uitwerking

Uitwerking Domein: Fysiologisch Aandachtsgebied: Cognitie Soort actie: MB Actievlak: Signalen/symptomenmentaal/emotioneel Score: Status Signalen en

Uitwerking Domein: Fysiologisch Aandachtsgebied: Cognitie Soort actie: MB Actievlak: Signalen/symptomenmentaal/emotioneel Score: Status Signalen en Symptomen: 1 2 Kennis: 2 2 Gedrag: 1 2

Je wilt het volgende monitoren: v. Achterdochtig zijn v. Problemen met oriëntatie en geheugen

Je wilt het volgende monitoren: v. Achterdochtig zijn v. Problemen met oriëntatie en geheugen (o. a. dwalen, herhalen, vergeten) Argumentatie v. Gedrags- en stemmingsontregelingen: apathie, agitatie, angst en depressie v. Psychotische verschijnselen: hallucinaties en wanen (mede getriggerd door visusstoornissen en slechthorendheid) v. Veranderingen in oriëntatie, geheugen v. Delier

Scores: Argumentatie SS: de symptomen zijn verergerd na de delier (1). Mogelijk dat het

Scores: Argumentatie SS: de symptomen zijn verergerd na de delier (1). Mogelijk dat het weer iets beter wordt als hij daar weer bovenop is gekomen (2). Maar het is de vraag of dat zo is. Je gaat dit monitoren. Kennis: zijn kennis over zijn cognitieve toestand is beperkt (2) en zal ook niet beter worden (2). Gedrag: zijn gedrag is niet passend (1). Hij dwaalt, kan dagelijkse handelingen niet uitvoeren. Misschien dat er nog enige verbetering mogelijk is als hij weer wat opgeknapt is na zijn delier (2).

Domein: Gezondheidsgerelateerd gedragsdomein Aandachtsgebied: Slaap en rustpatronen Soort actie: MB Uitwerking Actievlak: Rust/slaap Score:

Domein: Gezondheidsgerelateerd gedragsdomein Aandachtsgebied: Slaap en rustpatronen Soort actie: MB Uitwerking Actievlak: Rust/slaap Score: SS: 1 4 Kennis: 2 2 Gedrag: 1 4

Argumentatie De heer sliep thuis slecht na het delier. Daarom wil je nu monitoren:

Argumentatie De heer sliep thuis slecht na het delier. Daarom wil je nu monitoren: Krijgt hij onvoldoende rust/slaap? Is er nachtelijke onrust? Gaat hij dwalen? Indien nodig schakel je de arts in.

Scores: SS: hij slaapt heel slecht na de delier (1). Mogelijk dat het weer

Scores: SS: hij slaapt heel slecht na de delier (1). Mogelijk dat het weer beter wordt als hij daar weer bovenop is gekomen; hij was altijd een goede slaper (3). Je gaat dit monitoren. Argumentatie Kennis: zijn kennis over zijn cognitieve toestand en de relatie met slapen is beperkt (2) en zal ook niet beter worden (2) gezien zijn cognitieve beeld. Gedrag: zijn gedrag is niet passend (1). Hij dwaalt, komt uit bed, weet soms niet dat het nacht is. Wellicht dat er nog verbetering mogelijk is als hij weer wat opgeknapt is na zijn delier (3).

Uitwerking Domein: Psychosociaal Aandachtsgebied: Mantelzorg Soort actie: AIB Actievlak: Copingsvaardigheden Score: SS: 1 4

Uitwerking Domein: Psychosociaal Aandachtsgebied: Mantelzorg Soort actie: AIB Actievlak: Copingsvaardigheden Score: SS: 1 4 Kennis: 4 4 Gedrag: 1 4

Argumentatie Je gaat mevrouw Bergstra begeleiden bij: Acceptatie en verwerking Gevolgen van dementie. Als

Argumentatie Je gaat mevrouw Bergstra begeleiden bij: Acceptatie en verwerking Gevolgen van dementie. Als het nodig is adviseer je haar contact op te nemen met psycholoog of maatschappelijk werker.

Scores: SS: het gaat slecht mevrouw Bergstra. Ze is flink overbelast (1). Je verwacht

Scores: SS: het gaat slecht mevrouw Bergstra. Ze is flink overbelast (1). Je verwacht dat de overbelasting af zal nemen nu haar man opgenomen is in het verpleeghuis (4). Argumentatie Kennis: ze weet heel goed (4) dat de overbelasting komt omdat ze te veel gedaan heeft en zich te veel alleen maar op haar man gericht heeft. Die kennis hoeft niet verbeterd te worden (4). Gedrag: weten is één maar doen is twee. Ze heeft te veel gedaan (1). Je verwacht dat ze door de opname van haar man en met de met begeleiding van jullie beter om kan gaan met de situatie (4).