Omaha System casustiek intramuraal een client met de

  • Slides: 14
Download presentation
Omaha System casuïstiek intramuraal, een client met de ziekte van Parkinson

Omaha System casuïstiek intramuraal, een client met de ziekte van Parkinson

Casus de heer Grootscholten De heer Grootscholten heeft de ziekte van Parkinson wat zich

Casus de heer Grootscholten De heer Grootscholten heeft de ziekte van Parkinson wat zich uit in tremoren (trillingen), verslechterde grove en fijne motoriek en slecht lopen. Met heel kleine en langzame pasjes kan hij onder begeleiding een stukje lopen met een rollator. Bovendien is hij vergeetachtig als gevolg van de Parkinson. Daarnaast heeft hij hartproblemen waarvoor hij medicatie krijgt. Dit gaat goed; hij heeft op dit moment (bij opname) geen klachten van de hartproblemen. Door zijn ziekte is de heer Grootscholten incontinent geworden van urine. Dat vindt hij vreselijk. Hij vindt het erg om hulp te moeten vragen aan verzorgenden die net zo oud zijn als de leerlingen die hij vroeger in de klas had. Hij moet geholpen worden met toiletgang, wassen en aankleden en het verschonen van het incontinentiemateriaal. Door vermindering van zijn zicht gaat ook het lezen steeds moelijker.

Sinds de heer Grootscholten te horen heeft gekregen dat hij door de ziekte van

Sinds de heer Grootscholten te horen heeft gekregen dat hij door de ziekte van Parkinson steeds verder achteruit zal gaan en ten slotte misschien wel dement zal worden, is hij somber geworden en klaagt hij meer. Casus de heer Grootscholten De heer Grootscholten was een bedachtzame en precieze man. Hij was graag op zichzelf, las graag, maar dat gaat minder. Het liefst zit hij alleen op zijn kamer, ook tijdens het eten. De meeste bewoners eten gezamenlijk in de huiskamer. De heer Grootscholten is opgenomen in het verpleeghuis omdat zijn vrouw de zorg voor hem niet meer aankon. Ze is overbelast. De heer en mevrouw Grootscholten hebben geen kinderen. Voor zijn pensioen was de heer Grootscholten leraar Nederlands en later directeur van een middelbare school. Hij heeft een paar goede vrienden, maar die komen niet meer op bezoek omdat de heer Grootscholten veranderd is (somber, klagen) en zij niet weten hoe met hem om te gaan.

Risicosignalering Risico’s waar je bij een cliënt met Parkinson alert op moet zijn, o.

Risicosignalering Risico’s waar je bij een cliënt met Parkinson alert op moet zijn, o. a. : Huidletsel: als gevolg van immobiliteit en verstoorde functie van talg- en zweetklieren in de huid. Gedrag/gemoedstoestand: moeite met acceptatie van het ziektebeeld en depressieve gevoelens en verhoogde kans op depressie. Voedingstoestand: moeite met eten door slikproblemen en tremoren. Neem de risicosignalering op in je zorgplan. Vallen: valgevaar als gevolg van de beperkte mobiliteit en coördinatie.

Hierna werken we drie aandachtsgebieden + score + soort actie en actievlak uit Uitwerking

Hierna werken we drie aandachtsgebieden + score + soort actie en actievlak uit Uitwerking

Domein: Psychosociaal Score: Aandachtsgebied: Geestelijke gezondheid SS: 2 4 / Soort actie: AIB Actievlak:

Domein: Psychosociaal Score: Aandachtsgebied: Geestelijke gezondheid SS: 2 4 / Soort actie: AIB Actievlak: Geestelijke zorg Kennis: 3 4 Gedrag: 2 4 Uitwerking

Je gaat de heer Grootscholten begeleiden bij zijn ziekteproces: Psychosociale problemen Argumentatie Angst voor

Je gaat de heer Grootscholten begeleiden bij zijn ziekteproces: Psychosociale problemen Argumentatie Angst voor achteruitgang Schaamte Ondersteuning zelfmanagement.

Scores: SS: de heer Grootscholten is somber, niet depressief; daarom scoort hij op de

Scores: SS: de heer Grootscholten is somber, niet depressief; daarom scoort hij op de huidige situatie een 2 en geen 1. Je verwacht dat met begeleiding zijn gemoedstoestand verbetert (4). Argumentatie Kennis: hij weet wel enigszins dat de somberheid te maken heeft met zijn ziektebeeld (3) maar je verwacht dat hij dat verband nog beter kan leggen als je goed uitlegt wat Parkinson doet met hem (4). Gedrag: hij is passief, onderneemt weinig (2). Waarschijnlijk gaat hij zich psychisch beter voelen als hij begeleiding krijgt en gemotiveerd wordt dingen te ondernemen (4).

Uitwerking Domein: Psychosociaal Aandachtsgebied: Sociaal contact Soort actie: AIB Actievlak: Welzijn Score SS: 2

Uitwerking Domein: Psychosociaal Aandachtsgebied: Sociaal contact Soort actie: AIB Actievlak: Welzijn Score SS: 2 4 Kennis: 2 4 Gedrag: 2 4

Argumentatie Vrienden vinden het moeilijk om met hem om te gaan. Samen met zijn

Argumentatie Vrienden vinden het moeilijk om met hem om te gaan. Samen met zijn vrouw ga je kijken of die vrienden kunnen worden uitgenodigd en geïnformeerd worden over hoe met hem om te gaan.

Scores: SS: de heer Grootscholten heeft op dit moment weinig contacten (2) omdat zijn

Scores: SS: de heer Grootscholten heeft op dit moment weinig contacten (2) omdat zijn vrienden zijn afgehaakt. Door samen met zijn vrouw die vrienden uit te nodigen en te informeren komen zij misschien meer en heeft dhr. weer meer sociale contacten (4). Argumentatie Kennis: hij weet wel dat zijn vrienden zijn afgehaakt maar niet waarom (2). Door hem te informeren over het feit dat hij veranderd is en dat zijn vrienden het lastig vinden met zijn ‘nieuwe’ persoonlijkheid om te gaan zal hier hij meer kennis over verwerven (4). Gedrag: hij is passief, klaagt (2). Je verwacht dat met begeleiding hij gaat beseffen wat zijn gedrag teweegbrengt en dat als er weer vrienden komen hij weer meer de oude wordt (4).

Domein: Gezondheidsgerelateerd gedragsdomein Score: Aandachtsgebied: Fysieke activiteit SS: 2 3 / Soort actie: AIB

Domein: Gezondheidsgerelateerd gedragsdomein Score: Aandachtsgebied: Fysieke activiteit SS: 2 3 / Soort actie: AIB Actievlak: Oefening en beweging Kennis: 2 4 Gedrag: 2 4 Uitwerking

Je geeft de heer Grootscholten advies en voorlichting over: Belang van bewegen en oefeningen

Je geeft de heer Grootscholten advies en voorlichting over: Belang van bewegen en oefeningen Vooral balans- en krachttraining Argumentatie Balans bewegen en rust Energiemanagement Freezing (= verstijving): ritmische prikkels kunnen helpen om uit die verstijving te komen

Argumentatie Scores: SS: de heer Grootscholten is fysiek in slechte doen (tremoren, verslechterde grove

Argumentatie Scores: SS: de heer Grootscholten is fysiek in slechte doen (tremoren, verslechterde grove en fijne motoriek en slecht lopen). De fysiotherapeut verwacht dat er nog wel wat verbetering mogelijk is als hij meer gaat bewegen en oefenen (3). Kennis: hij weet wel dat hij moet bewegen maar weet eigenlijk niet goed waarom en wat goed voor hem is. Bovendien weet hij niet hoe om te gaan met freezing (2). Door hem hierover te adviseren zal zijn kennis toenemen (4). Gedrag: hij is passief en beweegt weinig (2). De fysio en jij verwachten dat met begeleiding en motiveren hij meer gaat oefenen en bewegen (4).