OCUK HMAL ve STSMARI OCUK TANIMI ocuk Haklar

  • Slides: 35
Download presentation
ÇOCUK İHMALİ ve İSTİSMARI

ÇOCUK İHMALİ ve İSTİSMARI

ÇOCUK TANIMI Çocuk Hakları Sözleşmesi 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu • 1. Madde: 18

ÇOCUK TANIMI Çocuk Hakları Sözleşmesi 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu • 1. Madde: 18 yaşından küçük her insan çocuk sayılır. • 3. Madde: Daha erken ergin (reşit) olsa bile 18 yaşını doldurmamış kimse çocuk sayılır 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu • 6. Madde: Çocuk deyiminden 18 yaşını doldurmamış kişi anlaşılır.

BAZI İSTATİSTİKSEL VERİLER Adalet Bakanlığı verilerine göre: • Her ay Adli Tıp Kurumlarına 650

BAZI İSTATİSTİKSEL VERİLER Adalet Bakanlığı verilerine göre: • Her ay Adli Tıp Kurumlarına 650 çocuk, cinsel istismar vakasıyla giriş yapmaktadır. • 2005 yılında bu konuyla ilgili açılan dava sayısı 5. 134 dür. bu oranlar cinsel istismar suçunun artışını gözler önüne sermektedir. • 2015 yılında «çocuğun cinsel istismarı» konusunda açılan dava sayısı 18. 266, mahkumiyet 13. 968 dir.

Çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarında çocukların yaş dağılımı %30 ……. 2 -5 YAŞ %40

Çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarında çocukların yaş dağılımı %30 ……. 2 -5 YAŞ %40 ……. . 6 -10 YAŞ %30 ……. . 11 -17 YAŞ

Çocukların ya da ergenlerin anababaları, onları bakıp gözetmek ve eğitmekle görevli bireyler, vasi gibi

Çocukların ya da ergenlerin anababaları, onları bakıp gözetmek ve eğitmekle görevli bireyler, vasi gibi kişiler ya da yabancı kişiler tarafından yapılan Bedensel ve/ya psikolojik olarak sağlıklarına zarar veren Çocuğa yönelik kötü muamele Fiziksel, duygusal, cinsel ya da zihinsel gelişimlerini engelleyen tutum ve davranışlardır

Çocuk İstismarcıları Aile bireyleri ve çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler Arkadaşlar, akrabalar, yabancılar, çocukla

Çocuk İstismarcıları Aile bireyleri ve çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler Arkadaşlar, akrabalar, yabancılar, çocukla ilişkisi olabilen görevliler İşverenler ve diğer çocuklar olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4 tip kötü muamele tanımlanmaktadır. Fiziksel İstismar Cinsel İstismar Duygusal

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4 tip kötü muamele tanımlanmaktadır. Fiziksel İstismar Cinsel İstismar Duygusal İstismar İhmal

Çocuğun gelişimini zedeleyen Toplumsal ahlak kuralları tarafından yanlış olduğu kabul edilmiş olan eylem ya

Çocuğun gelişimini zedeleyen Toplumsal ahlak kuralları tarafından yanlış olduğu kabul edilmiş olan eylem ya da eylemsizlikler Anne/baba/bakım verici ya da herhangi bir yetişkin tarafından yapılan İhmal ve istismar

Fiziksel İstismar Çocuğa karşı; sağlığına, yaşamına, gelişimine veya onuruna zarar veren ya da zarar

Fiziksel İstismar Çocuğa karşı; sağlığına, yaşamına, gelişimine veya onuruna zarar veren ya da zarar verebilme olasılığı yüksek, kasıtlı fiziksel güç kullanılmasıdır.

Cinsel İstismar Çocuğun, bir erişkinin cinsel gereksinim ya da isteklerinin doyumu için cinsel nesne

Cinsel İstismar Çocuğun, bir erişkinin cinsel gereksinim ya da isteklerinin doyumu için cinsel nesne olarak kullanılması ya da kullanılmasına göz yumulması şeklinde tanımlanmaktadır.

Duygusal İstismar Sistemli bir şekilde çocuğun aşağılaması yada görmezlikten gelinmesi gibi. Onun sağlıklı duygusal

Duygusal İstismar Sistemli bir şekilde çocuğun aşağılaması yada görmezlikten gelinmesi gibi. Onun sağlıklı duygusal gelişimini ve benlik saygısını ciddi biçimde etkileyen davranış kalıpları olarak tanımlanır.

İhmal Çocuğa bakmakla yükümlü olan çocuğun beden ve ruh sağlığının veya bedensel, duygusal, sosyal

İhmal Çocuğa bakmakla yükümlü olan çocuğun beden ve ruh sağlığının veya bedensel, duygusal, sosyal yada ahlaki gelişimin engellenmesi. En basit tanımıyla «Yapılması gerekenin yapılmaması» olarak tanımlanabilir.

ENSEST Kan bağı olan baba, anne, ağabey, abla, amca, dayı, teyze, hala ve dede

ENSEST Kan bağı olan baba, anne, ağabey, abla, amca, dayı, teyze, hala ve dede gibi akrabalara ek olarak, çocuk üzerinde anne-baba gibi otoritesi ve saygınlığı olan geniş bir akraba ve hısım grubu ensest tanımında taciz edenler arasında sayılır. Örneğin enişte, üvey anne-baba, üvey kardeşler bu gruptadır.

Neden Çocuklar İstismar Edildiklerini Söylemezler?

Neden Çocuklar İstismar Edildiklerini Söylemezler?

Çocuklar Sonunda Nasıl Söylerler? Çocuk güvenebileceği ve kendisi ile yakından ilgilenen bir yetişkinle karşılaştığı

Çocuklar Sonunda Nasıl Söylerler? Çocuk güvenebileceği ve kendisi ile yakından ilgilenen bir yetişkinle karşılaştığı zaman. İstismarın derecesi, sıklığı artar ve çocuğu korkutursa. Cinsel istismardan korunmayla ilgili bilgi alırsa ve kendisine yapılanın doğru olmadığını fark ederse. Söylenmesi gerektiğini öğrenirse. Çocuklar sırlarını en yakın arkadaşları ile paylaşmak isteyebilirler.

Cinsel İstismarın Çocuklarda Bıraktığı Etkiler Tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler, • Öfke patlamaları ve saldırganlık,

Cinsel İstismarın Çocuklarda Bıraktığı Etkiler Tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler, • Öfke patlamaları ve saldırganlık, • Konsantrasyon güçlüğü, • Suçluluk ve utanç duyma, • İçe kapanma, depresif belirtiler, • %50'sinde Travma Sonrası Stres Bozukluğu görülmekte, • Düşük benlik saygısı, • İntihar davranışları, • Damgalanmışlık hissi, • Alkol ve madde kullanımı eşlik edebilmektedir

Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Korumak İçin Nasıl Güçlendirebiliriz?

Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Korumak İçin Nasıl Güçlendirebiliriz?

1. Cinsellik konusunda çocuklarınızı bilgilendirin. • • Cinsel konuları paylaşmaktan çocuklarınızın sorularını cevaplamaktan çekinmeyin.

1. Cinsellik konusunda çocuklarınızı bilgilendirin. • • Cinsel konuları paylaşmaktan çocuklarınızın sorularını cevaplamaktan çekinmeyin. Gelişim dönemlerine uygun bilgiler verin.

2 -Güvenliklerini sağlamayı öğretin: • İnşaatlarda, boş, terk edilmiş evlerde, bodrumlarda, ailenin bilgisi olmadan

2 -Güvenliklerini sağlamayı öğretin: • İnşaatlarda, boş, terk edilmiş evlerde, bodrumlarda, ailenin bilgisi olmadan oynamamalısın, ayrıca ailenden izinsiz arkadaş ve komşu evlerine gitmemen gerekir. • Çevrede kötü insanlar olabilir ve seni kandırmak için çeşitli hikayelerle anlatabilirler ama buna inanmaman gerekir. “Annen kaza geçirdi; ben doktorum, seni yanına götüreceğim” vb…

3 -Bedenlerini korumayı öğretin;

3 -Bedenlerini korumayı öğretin;

4 -Dokunulmayı reddetmeyi ve sınırlar koymayı öğretin; Çocuğunuza bedeninin kendisine ait olduğunu, ellenmek veya

4 -Dokunulmayı reddetmeyi ve sınırlar koymayı öğretin; Çocuğunuza bedeninin kendisine ait olduğunu, ellenmek veya öpülmek istemiyorsa buna hayır deme hakkının olduğunu öğretin.

Cinsel İstismara uğrayanlara nasıl yardım edebilirsiniz? Yapacağınız en iyi şey onu dinlemeye hazır olduğunuzu

Cinsel İstismara uğrayanlara nasıl yardım edebilirsiniz? Yapacağınız en iyi şey onu dinlemeye hazır olduğunuzu göstermeniz, Onu dinleyerek inandığınızı, Bunun onun suçu olmadığını, Yardıma hazır olduğunuzu belirtmektir. Eğer çocuğunuz böyle bir duruma maruz kalmışsa mutlaka uzman yardımı alması için destek verin. Unutmayın bu onun suçu değil…

Cinsel İstismara uğrayanlara nasıl yardım edebilirsiniz ? Cinsel istismar oluşmuşsa mutlaka önce ilgili kurumlara

Cinsel İstismara uğrayanlara nasıl yardım edebilirsiniz ? Cinsel istismar oluşmuşsa mutlaka önce ilgili kurumlara başvurulmalı vücutta ve giysilerde hiçbir temizlik yapılmadan muayeneye gidilmelidir. Deliller için ilk 72 saat çok önemlidir. Banyo yapmak, giysileri değiştirmek gibi davranışlar saldırganın ve suçun belirlenmesinde yardımcı olabilecek ipucu ve kanıtların yok olmasına yol açabilir.

BİLDİRİM *Olaya ve duruma tanık olan kişiler (komşu, akraba, vb. ) *Olaya ve durumu

BİLDİRİM *Olaya ve duruma tanık olan kişiler (komşu, akraba, vb. ) *Olaya ve durumu fark eden , öğrenen kişiler *Okul&Kurum yönetimi *Psikolojik Danışmanları *Öğretmenler *Personel *Çocuğun arkadaşının ailesi İşlenen suçtan bir şekilde haberi olan herkesin bu bildirimde bulunması gerekir. Aksi halde suça iştirak ve gizlemekten sorumludurlar.

BİLDİRİM SÜRECİ VE TUTUM Suç istismar durumlarında çocuğun beyanının doğruluğu sorgulanmadan, beyanı esas kabul

BİLDİRİM SÜRECİ VE TUTUM Suç istismar durumlarında çocuğun beyanının doğruluğu sorgulanmadan, beyanı esas kabul edilerek süreç yürütülür. Suçu işleyen kişinin ihbar edene karşı kişiselleştirmesini önleyeceği gibi güvenlik boyutunda tehdit ve saldırıya maruz kalmasını önleyecektir. Bu bakımdan bilgiye ulaşan personelin ihbarı kurum müdürü ile birlikte yapması önemlidir.

BİLDİRİLECEK BİRİMLER - İlgili okul müdürlükleri - Polis merkezleri, - Jandarma karakolları - Sağlık

BİLDİRİLECEK BİRİMLER - İlgili okul müdürlükleri - Polis merkezleri, - Jandarma karakolları - Sağlık kuruluşları - Cumhuriyet Savcılığı - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri - Alo 183 (Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı)

Okul Yönetimi ve Suçu Fark Eden Görevlinin Yapacağı İşlemler. *Çocuğun beyanını tutanak altına alır.

Okul Yönetimi ve Suçu Fark Eden Görevlinin Yapacağı İşlemler. *Çocuğun beyanını tutanak altına alır. Türk Ceza Kanununun 279. maddesi gereğince bildirimler adli ve kolluk birimlerine ivedi bir şekilde yüze ya da telefon yoluyla yapılır. (Tutanak altına alınır. ) *İhbar, hiyerarşi gözetilmeden bireysel yapılabilir ancak kurumsal yapılması ihbar eden kişiyi korumak adına önemlidir. *Bildirim sürecinde ailenin onayı aranmaz. (Bilgi verilir) *Bildirim sonrası süreçler hakkında çocuk bilgilendirilir. (Psiko-sosyal destek verilir)

KURUM SORUMLULUĞU Suç ilgili personel tarafından tutanak ile bildirildiğinde; KURUM MÜDÜRÜ; Sorgulamadan , doğruluğunu

KURUM SORUMLULUĞU Suç ilgili personel tarafından tutanak ile bildirildiğinde; KURUM MÜDÜRÜ; Sorgulamadan , doğruluğunu araştırmadan , çocukla uygun değilse görüşmeden ÇOCUK İZLEM MERKEZİ veya savcı aranır. İhbar saati, içeriği ve kiminle görüşüldüğü tutanak altına alınır.

KURUM MÜDÜRÜ Gelen polis ve görevliler ile görüşme tutanak altına alınır. İlçe Milli Eğitim

KURUM MÜDÜRÜ Gelen polis ve görevliler ile görüşme tutanak altına alınır. İlçe Milli Eğitim Müdürü bilgilendirilir( Telefon veya yüze) Bütün tutanakların bir örneği üst yazı eşliğinde kapalı bir zarfa konularak gizli ibaresi ile bizzat Kurum müdürü tarafından bağlı bulunduğu ilçe Milli eğitim Müdürüne ulaştırılır

PSİKOLOJİK DANIŞMAN *Olay vaka boyutu ne olursa olsun paylaşılmamalıdır. Çoğaltılamaz, verilemez , anlatılamaz. *Hiçbir

PSİKOLOJİK DANIŞMAN *Olay vaka boyutu ne olursa olsun paylaşılmamalıdır. Çoğaltılamaz, verilemez , anlatılamaz. *Hiçbir makam tarafından istenemez ve verilmesi suçtur. *Durum tutanak veya dilekçe ile ayrıca tanzim edilmelidir. , *Sözel veya yazılı savcı ve hakim dışında kimseye anlatılmamalıdır. *Anlatmasını isteyen yöneticiler bunu resmi istemek zorundadır. *Psikolojik Danışman sadece ihbar (BİLDİRME) boyutundadır. *Resmi yazıları taşımak, mağduru ilgili kurumlara götürmek, dava ve süreçle ilgilenmek görevi değildir.

GİZLİLİK Konuyla ilgili kişiler tarafından bilgiler asla - Öğretmenler - Öğrenciler - Başka kişiler

GİZLİLİK Konuyla ilgili kişiler tarafından bilgiler asla - Öğretmenler - Öğrenciler - Başka kişiler ve kuruluşlar, - Medya ile paylaşılmamalıdır ve TCK na göre suçtur.

İLGİLİ ÇOCUĞA KARŞI TUTUM *Çocukla bu süreçte , Sadece psikolojik danışman , Savcılık ile

İLGİLİ ÇOCUĞA KARŞI TUTUM *Çocukla bu süreçte , Sadece psikolojik danışman , Savcılık ile ÇOCUK İZLEM MERKEZİ görevlileri görüşebilir. (Okul idaresi , öğretmenler ve başka yetkililer konuyla ilgili görüşmez. ) *Öğrenci herhangi bir yere götürülmez. *Sürekli sorgulanmaz, çok sorulmaz, bir yerde odada bekletilmez. *Anormal bir durum ve travma etkisi yaratacak davranışlardan kaçınılır. *Günlük okul ve çevre yaşantı süreci aynen sürdürmesi sağlanır.

TUTANAK ÖRNEĞİ

TUTANAK ÖRNEĞİ

SONRAKİ SÜREÇ *Polis ihbar geldiğinde önce ihbarın doğru olup olmadığını değerlendirir. *Sonra adrese gidip

SONRAKİ SÜREÇ *Polis ihbar geldiğinde önce ihbarın doğru olup olmadığını değerlendirir. *Sonra adrese gidip çocukla ya da ilgili kişilerle görüşüp daha sonra da savcıya durumu aktarır. ** Acil durumlarda (darp, hayati tehlike, taciz, tecavüz, zorla evlendirme vb. ) öncelikle çocuğun ifadesine başvurulur. Çocuk savcılık kararıyla derhal koruma altına alınır ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bakım ve gözetim altına alınır. ** Acil olmayan durumlardaysa, karakolun ilk işlemlerini takiben gerekli görüldüğü taktirde, durum savcılık kararıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bildirilir. Müdürlük tarafından yapılan ev, okul ziyareti vb. incelemeler sonucu bir rapor yazılır.