OCUK GELMNDE KURAMLARI MOTOR GELM Refleksif Hareketler Dnemi

  • Slides: 10
Download presentation
ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLARI

ÇOCUK GELİŞİMİNDE KURAMLARI

MOTOR GELİŞİM

MOTOR GELİŞİM

 Refleksif Hareketler Dönemi (Doğum öncesi – 1 yaş) Refleksif hareketler dönemi, doğum öncesi

Refleksif Hareketler Dönemi (Doğum öncesi – 1 yaş) Refleksif hareketler dönemi, doğum öncesi dönemde başlar ve doğumdan sonraki bir yıllık süreyi kapsar. Bebeğin refleksif davranışları, yeni doğan döneminde birincil bilgi kaynağıdır. Hareketler önceleri beceriksiz ve kaba hareketler olarak görülür, sinir sistemi geliştikçe hareket çeşitliliği artar. Bebekteki refleksler; tahmin edilen bir süreçte, belli bir hız ve sırayla ortaya çıkar ve kaybolurlar.

 Refleksif Hareketler Dönemi Bilgi kodlama evresi (Doğum öncesi-4 ay) Doğum öncesi dönemden başlayarak

Refleksif Hareketler Dönemi Bilgi kodlama evresi (Doğum öncesi-4 ay) Doğum öncesi dönemden başlayarak bebekliğin dördüncü ayına kadar olan, gözlemlenebilir istem dışı hareketler ile karakterize edilmektedir. Refleksler bebeğin hareket yolu ile bilgi toplayabildiği, yiyecek arayabildiği ve korunma bulabildiği temel araç olarak görev yapmaktadır. Bilgi kodu çözme evresi (4 ay-1 yaş) Yaklaşık dördüncü ayda başlamaktadır. Bebeğin istemli iskelet hareketlerini geliştirmesi, yalnızca uyarana tepkiyi değil, depolanmış bilgi ile duyusal uyarımın da işlenmesini içermektedir. Bu anlamda refleksler ilk motor tepkiler olmasının yanında, bebeğin ilk bilgi edinme kaynaklarıdır.

İlkel Hareketler Dönemi (Doğum-2 yaş) İlkel hareketler, istemli hareketlerin ilk biçimidir. Bebeğin oturması, emeklemesi,

İlkel Hareketler Dönemi (Doğum-2 yaş) İlkel hareketler, istemli hareketlerin ilk biçimidir. Bebeğin oturması, emeklemesi, ayakta durabilmesi, gelişimde olgunlaşmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu hareketler, yaşamın ilk iki yılında kemik, kas ve sinir sistemindeki gelişimin yanı sıra, bebeğe sağlanan alıştırma olanakları sonucu ortaya çıkar.

Reflekslerin ortadan kalktığı evre (Doğum-1 yaş) Bu evre doğumla başlar ve bir yaşına kadar

Reflekslerin ortadan kalktığı evre (Doğum-1 yaş) Bu evre doğumla başlar ve bir yaşına kadar sürer. Bebeğin hareketleri giderek artan bir şekilde gelişen korteksten etkilenir. . İlkel ve duruşa ilişkin refleksler, istemli hareket davranışlarına dönüşür. Hareketler amaçları olmasına karşın, kontrolsüz ve kabadırlar.

İlk kontrol evresi (1 -2 yaş) Birinci yaş ile ikinci yaş arası, ilkel hareketler

İlk kontrol evresi (1 -2 yaş) Birinci yaş ile ikinci yaş arası, ilkel hareketler üzerinde alıştırmalar yapıldığı ve bunların kontrol edildiği evredir. Zihinsel ve motor süreçlerdeki hızlı gelişme sonucu ilkel hareket yeteneklerinde hızlı bir artış gözlenir. Bu evrede bebekler temelde denge sağlama, yer değiştirme ve manipülatif becerilerde uzmanlaşma ve kontrol kazanma becerileri ile ilgilenirler

Temel Hareketler Dönemi (2 -7 yaş) Yaşamın ikinci yılı ile başlayan ve yedi yaşına

Temel Hareketler Dönemi (2 -7 yaş) Yaşamın ikinci yılı ile başlayan ve yedi yaşına kadar olan dönem, temel hareketler dönemidir. Başlangıç evresi (2 -3 yaş) Şekillenme evresi (3 -5 yaş) Ustalaşma evresi (5 -7 yaş)

Özelleşmiş Hareketler Dönemi Geçiş evresi (7 -10 yaş) Uygulama evresi (11 -13 yaş) Yaşam

Özelleşmiş Hareketler Dönemi Geçiş evresi (7 -10 yaş) Uygulama evresi (11 -13 yaş) Yaşam boyu uygulama evresi (14 yaş+)

Kaynakça Bee, H. L. , Boyd, D. R. , & Gündüz, O. (2009). Çocuk

Kaynakça Bee, H. L. , Boyd, D. R. , & Gündüz, O. (2009). Çocuk gelişim psikolojisi. Kaknüs yayınları. Gander, M. J. , & Gardiner, H. W. (2010). Çocuk ve ergen gelişimi (7. Baskı). Ankara: İmge. Köksal Akyol, A (2019). Erken Çocukluk Döneminde Gelişim I. Anı Yayıncılık Köksal Akyol, A (2019). Erken Çocukluk Döneminde Gelişim II. Anı Yayıncılık