NTEMEIEREA PATRIARHIEI ROM NE Prof Cristian Nicolcea Scoala

  • Slides: 15
Download presentation
ÎNTEMEIEREA PATRIARHIEI ROM NE Prof. Cristian Nicolcea Scoala Gimnaziala “Grigore Moisil” Navodari

ÎNTEMEIEREA PATRIARHIEI ROM NE Prof. Cristian Nicolcea Scoala Gimnaziala “Grigore Moisil” Navodari

v. Autocefalia, termen a cărui provenienţă etimologică se regăseşte prin reunirea cuvintelor din limba

v. Autocefalia, termen a cărui provenienţă etimologică se regăseşte prin reunirea cuvintelor din limba greacă, „autos“(prin sine) însuşi şi „kefali“ - cap, desemnează, în viaţa bisericească, independenţa unei unităţi bisericeşti constituită la nivel sinodal în cadrul Ortodoxiei ecumenice, faţă de o altă unitate bisericească, de acelaşi nivel organizatoric, independenţă înţeleasă în plan jurisdicţional, administrativ, şi nu în planul învăţăturii de credinţă, unde se păstrează în mod firesc şi ferm o unitate între toate Bisericile Ortodoxe surori.

De reţinut: v v După realizarea Unirii Principatelor Române, în viaţa Bisericii au apărut

De reţinut: v v După realizarea Unirii Principatelor Române, în viaţa Bisericii au apărut schimbări profunde: 03. 12. 1865: Decretul organic pentru înfiinţarea unei autorităţi sinodale locale 1865: acordarea titlului de mitropolit primat al României mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei 09. 03. 1882: proiect de lege pentru ridicarea mitropoliei la rang de patriarhie 25. 03. 1882: sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir pentru prima dată în România, în Catedrala Mitropolitană de la Bucureşti – episcopul Melchisedec al Romanului a întocmit un memoriu admis de Sfântul Sinod ca act oficial sub titlul de Act sinodal care cuprinde autocefalia Bisericii Ortodoxe Române

AUTOCEFALIA v După demersurile Statului şi ale Bisericii Ortodoxe Române, la 25 aprilie 1885,

AUTOCEFALIA v După demersurile Statului şi ale Bisericii Ortodoxe Române, la 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic şi alţi 10 membri ai Sinodului Patriarhal semnează Tomosul de autocefalie, comunicând apoi tuturor Bisericilor Ortodoxe surori.

ALEGEREA CA MITROPOLIT PRIMAT Episcopul Miron Cristea (în centrul imaginii) ascultând, împreună cu ceilalți

ALEGEREA CA MITROPOLIT PRIMAT Episcopul Miron Cristea (în centrul imaginii) ascultând, împreună cu ceilalți participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Declarația de Unire citită de episcopul Iuliu Hossu v La 31 decembrie 1919, în scaunul de mitropolit primat al Bisericii Ortodoxe Române a fost ales episcopul de Caransebeş – Miron Cristea (înscăunat la 1 ianuarie 1920).

RIDICAREA LA RANG DE PATRIARHIE v. Sfântul Sinod hotărăşte în şedinţa din 4 februarie

RIDICAREA LA RANG DE PATRIARHIE v. Sfântul Sinod hotărăşte în şedinţa din 4 februarie 1925 înfiinţarea Patriarhiei Române prin ridicarea Mitropoliei la rang de Patriarhie. Alegerea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

PATRIARHUL MIRON CRISTEA (1925 -1939) vÎn calitate de întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, el

PATRIARHUL MIRON CRISTEA (1925 -1939) vÎn calitate de întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, el a desfășurat o intensă activitate culturalmisionară: vrevigorarea revistei Biserica Ortodoxă Română; vînființarea la București a publicației eparhiale Apostolul, acest exemplu generalizându-se și la alte eparhii și chiar în unele parohii, care au scos foi parohiale; va stăruit asupra importanței predicii și a determinat publicarea unor părți din Sfânta Scriptură cu explicații pentru credincioși, precum și tipărirea și răspândirea unor broșuri cu cuprins religios și moral; va susținut intensificarea învățământului religios în școlile secundare, iar în privința pregătirii clerului, încă puțin numeros în raport cu cerințele timpului, a reînființat seminarii și a pus bazele altora noi. va sprijinit activitatea filantropică prin crearea Fondului Milelor, ajutorarea tinerilor teologi la studii în străinătate etc. vedificarea a două biserici românești la Ierusalim și la Iordan; vînființarea Episcopiei Ortodoxe Române în Statele Unite și Canada (1934)

PATRIARHUL NICODIM MUNTEANU (1939 -1948) va înființat un Seminar monahal la Neamț (1925 -1928)

PATRIARHUL NICODIM MUNTEANU (1939 -1948) va înființat un Seminar monahal la Neamț (1925 -1928) mutat apoi la Cernica - si o scoală pentru frații din manastire (1928 -1937), mai târziu un Seminar de muzica bisericeasca (1937). v a ridicat, tot la Neamț, palatul mitropolitan si actuala clădire a seminarului teologic; in tipografia reutilata de la Neamț s-au imprimat peste o suta de lucrări. v. In 1927 - delegat de Sf. Sinod la Marele sobor de la Moscova care a hotărât reînființarea Patriarhiei Ortodoxe Ruse. v. Este unul din traducătorii Bibliei romanești; a tradus si prelucrat din rusește peste o suta de lucrări teologice, carti de predici sau broșuri religioase (dupa arhiepiscopii Sergiu al Valdimirului si Inocentiu al Odessei, preotii Constantin Stratilatov, Grigorie Petrov si Serghei Cetfericov, profesorul A. P. Lopuhin, Lev Tolstoi, teologul englez F. V. Farrar tot din limba rusa s. a. ); citeva lucrari teologice originale, mai ales de zidire sufleteasca pentru credinciosi, cuvantari, pastorale, carti de rugăciuni s. a.

PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA (1948 -1977) v. La 19 -20 octombrie 1948 Sf. Sinod a

PATRIARHUL JUSTINIAN MARINA (1948 -1977) v. La 19 -20 octombrie 1948 Sf. Sinod a votat Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia având acum numai 5 mitropolii, cu 13 eparhii sufragane, la care se adaugă două eparhii românești în "diaspora". vÎn anul 1950 Sf. Sinod a hotărât - pentru prima oară - trecerea unor ierarhi, călugări și credincioși români în rândul sfinților și generalizarea cultului unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țara noastră, iar canonizarea lor solemnă s-a făcut în anul 1955. v. A creat așezăminte de asistență socială pentru preoți și călugări bătrâni (Dealu), pentru călugărițe și preotese bătâne (Viforâta). În anul 1948 s-a procedat la reorganizarea învățământului teologic ortodox; de atunci și până în anul 1989 au funcționat două Institute teologice cu grad universitar (București și Sibiu) și șase Seminarii teologice (București, Buzău, Mănăstirea Neamț, Cluj, Craiova și Caransebeș). v. S-au reeditat: "Biblia sinodală", în două ediții (1968 și 1975); "Noul Testament"; toate cărțile de cult, fiecare în mai multe ediții, aproape toate manualele necesare pentru învățământul teologic superior și seminarial, o serie de lucrări cu caracter teologic, istoric, scrise de ierarhi, profesori de teologie, preoți, sau teze de doctorat. vÎn perioada de păstorire a Patriarhului Justinian s-au construit din temelie 302 biserici, au fost reparate sau restaurate alte 2345 biserici, dintre care monumente istorice 999, iar dintre acestea 128 mânăstiri, schituri și alte așezăminte monahale. Pe lângă bisericile nou construite care au fost împodobite cu pictură, în alte 271 de biserici pictura a fost restaurată.

PATRIARHUL IUSTIN MOISESCU (1977 -1986) vÎn calitate de patriarh, a acordat o atenție deosebită

PATRIARHUL IUSTIN MOISESCU (1977 -1986) vÎn calitate de patriarh, a acordat o atenție deosebită activității editoriale. A inițiat marea colecție intitulată "Părinți și scriitori bisericești", proiectată în 90 de volume, precum și colecția "Arta creștină în România", în 6 volume. S-a tipărit o nouă ediție sinodală a Sf. Scripturi (1982), o nouă ediție a Noului Testament (1979), manuale pentru învățământul teologic superior și pentru seminariile teologice, teze de doctorat, cărți de cult. Și-au continuat apariția revistele centrale bisericești și cele mitropolitane, ca și buletinele, comunităților ortodoxe române de peste hotare. Prin bogata sa activitate cărturărească, ecumenică și pastorală, patriarhul Iustin își înscrie numele în rândul ierarhilor de mare prestigiu ai întregii Ortodoxii. v. A contribuit la restaurarea marilor noastre monumente bisericești, reluându-și la București vechea osteneală de la Iași, din Moldova și Bucovina. Stau mărturie mănăstirile: Curtea de Argeș, Cheia, Zamfira, Viforâta, Dealu, Cernica, Pasărea, Tigănești, Caldărușani, Sfântul Spiridon Nou, Sfântul Gheorghe și însăși Catedrala patriarhală, și altele.

PATRIARHUL TEOCTIST ARĂPAŞU (1986 -2007) v. Ca patriarh s-a remarcat prin sprijinul pe care

PATRIARHUL TEOCTIST ARĂPAŞU (1986 -2007) v. Ca patriarh s-a remarcat prin sprijinul pe care l-a acordat teologiei românești. Nici chiar în Grecia, țară aflată în afara lagărului comunist, Biserica Ortodoxă locală nu a putut tipări atâtea titluri câte s-au tipărit în perioada păstoririi patriarhului Teoctist în România. De asemenea, a avut o permanentă activitate pentru unitatea ortodoxă, ca și în domeniul ecumenismului. A obținut situarea Bisericii Ortodoxe Române la un nivel mai înalt în relațiile cu celelalte culte decât în trecut. Deși a fost nevoit să accepte demolarea a 7 biserici ortodoxe monument-istoric în București, a ridicat în schimb, în aceeași perioadă, peste 100 de biserici în țară. A făcut mari eforturi, mergând pe urmele Patriarhului Justinian Marina, pentru a ocroti ortodocșii intrați "în vizorul" autorităților comuniste din motive de credință. S-a folosit pentru aceasta și de stabilirea de relații prietenești cu acestea, ca și de influența externă obținută.

PATRIARHUL DANIEL CIOBOTEA (2007 -prezent) v. S-a născut la data de 22 iulie 1951,

PATRIARHUL DANIEL CIOBOTEA (2007 -prezent) v. S-a născut la data de 22 iulie 1951, din părinții Alexe și Stela Ciobotea, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. La Botez a primit numele Dan-Ilie. v. A fondat institutii precum: Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, care cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, Ziarul Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă Centrul de Pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel”, Editurile Basilica și Trinitas, Inițierea, susținerea și supervizarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului; Casa Memorială „Arhimandrit Arsenie Papacioc” de la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, Stavropighie patriarhală (2011) s. a. ; v. A inițiat, sprijinit și coordonat programe culturale, educaționale și sociale. v 29 noiembrie 2007 – a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului, cu hramurile Sfântul Apostol Andrei și Înălțarea Domnului; mai–octombrie 2008 – restaurarea Catedralei patriarhale Sfinții Împărați Constantin și Elena; 2008– 2011 – ample lucrări de restaurare a Reședinței patriarhale și construirea unui zid de incintă (1. 000 metri); v 2009 – ridicarea a șase episcopii la rangul de arhiepiscopie (Arad, Argeș, Buzău, Galați, Râmnic și Roman); Reorganizarea Diasporei ortodoxe românești, prin înființarea de noi eparhii (Episcopia Ortodoxă Română a Australiei, Italiei, Spaniei și Portugaliei si a Europei de Nord), sau înființarea unor parohii în țări mai îndepărtate, unde românii au ajuns în număr mai mare în ultimii ani (Japonia, Siria), înființarea Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu reședința în municipiul Deva și cu jurisdicția în județul Hunedoara; v. Proclamarea canonizării Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, a Sfinților: Cuviosul Dionisie Exiguul, Voievodul Neagoe Basarab și Mitropolitul Iachint al Tării Românești, a sfinților nemțeni: Cuviosul Ioan de la Râșca și Secu, Simeon și Amfilohie de la Pângărați, Rafael și Partenie de la Agapia Veche, Iosif și Chiriac de la Bisericani, Chiriac de la Tazlău, Iosif de la Văratec, a Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei si a Sfântului Ierarh Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.

PATRIARHIA ROM NĂ Catedrala patriarhala Bucuresti Catedrala Mantuirii Neamului Preafericitul Patriarh Daniel Arhiepiscopul Bucurestilor,

PATRIARHIA ROM NĂ Catedrala patriarhala Bucuresti Catedrala Mantuirii Neamului Preafericitul Patriarh Daniel Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

SF NTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROM NE

SF NTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROM NE