NORMAL DAILIM spsskursu org Akademik Eitimde Gven spsskursugmail

  • Slides: 20
Download presentation
NORMAL DAĞILIM spsskursu. org (Akademik Eğitimde Güven) spsskursu@gmail. com Tel: 0533 8138786

NORMAL DAĞILIM spsskursu. org (Akademik Eğitimde Güven) spsskursu@gmail. com Tel: 0533 8138786

NORMAL DAĞILIM • SPSS’de bir değişkenin normal dağılıma uyup uymadığını kontrol etmek mümkündür ve

NORMAL DAĞILIM • SPSS’de bir değişkenin normal dağılıma uyup uymadığını kontrol etmek mümkündür ve kısaca 5 aşamada bunu nasıl gerçekleştirildiği sunumda uygulamalı bir şekilde gösterilmiştir. • Anlatıma geçmeden önce SPSS’de bir değişkenin normal dağılıma uyup uymadığına sadece tek bir testle veya görsel bir grafikle karar vermenin mümkün olmadığı bilinmelidir!!! • Sadece Kolmogorov-Simirnov veya Shapiro testine bakarak ya da sadece değişkenin histogramına bakarak karar vermek eksik olacaktır. Bu nedenle görsel öğelerle desteklenen anlatımda, bir değişkenin normal dağılıma uyup uymadığını net bir şekilde ortaya koyan aşamalar gösterilecektir.

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI 1 - Öncelikle verisetini Spss’de açtıktan sonra sırasıyla; Analyze >

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI 1 - Öncelikle verisetini Spss’de açtıktan sonra sırasıyla; Analyze > Descriptive Statistics > Explore tuşları tıklanır Explore tuşu tıklanınca aşağıdakine benzer bir ekran çıkacaktır:

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI • Bu ekrandan “Dependent List” kutucuğuna dağılımı merak edilen değişken/değişkenler

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI • Bu ekrandan “Dependent List” kutucuğuna dağılımı merak edilen değişken/değişkenler soldaki kutudan atılır.

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI • Değişkenler “Dependent List” kutucuğuna atıldıktan sonra analiz için yandaki

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI • Değişkenler “Dependent List” kutucuğuna atıldıktan sonra analiz için yandaki butonları kullanarak bazı ayarlamalar yapılmalıdır. • Öncelikle “Plots” tuşuna tıklanır. Burada özellikle “histogram” ve “normality plots with test” kısımları işaretlenip ardından “continue” devam edilir. Sonrasında herhangi ek bir değişiklik yapılmadan “OK” tuşuna basılarak devam edilir.

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI “Ok” tuşuna basıldıktan sonra spss karşımıza birçok grafik ve tablo

SPSS’TE NORMAL DAĞILIM UYGULAMASI “Ok” tuşuna basıldıktan sonra spss karşımıza birçok grafik ve tablo çıkaracaktır. Bu tablo ve grafiklerden bazıları “normal dağılım” açısından değerlendirilip puan verilecektir. Öncelikle ilk değerlendirilecek tablo “skewness ve kurtosis” tablosudur.

1 a- Skewness satırındaki “Statistics” değeri “Std. Error” değerine bölünür ve sonucun ± 2

1 a- Skewness satırındaki “Statistics” değeri “Std. Error” değerine bölünür ve sonucun ± 2 arasında olursa yarım (+) pozitif puan normal dağılım lehine yazılır. Tabloda: 0, 114/0, 168=0, 678 -2<0, 678<2 olduğu için normal dağılım lehine yarım + (pozitif) sayılır. 1 b- Kurtosis satırındaki “Statistics” değeri “Std. Error” değerine bölünür ve sonucun ± 2 arasında olursa yarım (+) pozitif puan normal dağılım lehine yazılır. Tabloda: 0, 003/0, 335=0, 008 -2<0, 008<2 olduğu için normal dağılım lehine yarım + (pozitif) sayılır. Sonuç: Bu tabloda normal dağılım lehine 1 + (pozitif) eklenir.

2. Normallik testlerinin değerlendirilmesinde; n<50 ise Shapiro-Wilk 50<n<70 ise herikisi n>70 ise Kolmogorov-Smirnov testi

2. Normallik testlerinin değerlendirilmesinde; n<50 ise Shapiro-Wilk 50<n<70 ise herikisi n>70 ise Kolmogorov-Smirnov testi baz alınır. Bu çalışmada n=232>70 olduğu için Kolmogorov Testi p değeri kullanılacak. Buna göre; p=0, 04 yani p<0, 05 olduğu için normal dağılım açısından negatif (-) bir durum bulunmaktadır, yani normal dağılım paterni göstermemektedir. Eğer p>0, 05 olsaydı normal dağılım açısından +1 pozitif puan yazılacaktı.

3. Histogram görsel olarak değerlendirilir. Tek tepeli simetrik görselliğe sahipse +1 pozitif normal dağılım

3. Histogram görsel olarak değerlendirilir. Tek tepeli simetrik görselliğe sahipse +1 pozitif normal dağılım lehine yazılır. Histogram görsel olarak çok simetrik ise yıldızlı pozitif olarak normal dağılım lehine yazılır. Bu çalışmada histogram tek tepeli ve simetrisi tama yakın olduğu için normal dağılım lehine +1 pozitif değer yazılabilir.

4. Sonraki bakılacak değişkenler “Varyasyon Katsayısıdır”. Varyasyon Katsayısı = “Standart sapma/Ortalama” formülünden yararlanılır. Gene

4. Sonraki bakılacak değişkenler “Varyasyon Katsayısıdır”. Varyasyon Katsayısı = “Standart sapma/Ortalama” formülünden yararlanılır. Gene histogram slaytının sağ üst köşesindeki Std. Dev değeri, Mean değerine bölünür. Sonuç eğer 0, 3’ten küçükse normal dağılım lehine +1 pozitif değer yazılır. Bu çalışmada; 4, 1: 11, 81 = 0, 35 ve 0, 35>0, 30 olduğu için normal dağılıma uygun değildir ve pozitif puan yazılmaz.

5. Son olarak Detrended grafik görsel olarak değerlendirilir. Grafikteki saçılım eğer rastgele bir şekilde

5. Son olarak Detrended grafik görsel olarak değerlendirilir. Grafikteki saçılım eğer rastgele bir şekilde dağılım gösteriyorsa ve “W, S, U, N” vb. gibi bir dağılım göstermiyorsa normal dağılım lehine +1 pozitif değer yazılır. Bu çalışmada grafik görsel olarak “W” şeklinde bir saçılım gösterdiği için normal dağılım lehine puan alamamaktadır.

SONUÇ Sonuç olarak; 1 - Skewness: yarım pozitif Kurtosis: yarım pozitif 2 - Kolmogorov

SONUÇ Sonuç olarak; 1 - Skewness: yarım pozitif Kurtosis: yarım pozitif 2 - Kolmogorov testi: 0 puan 3 - Histogram: +1 pozitif 4 - Std. dev: mean > 0, 3: 0 puan 5 - Detrended grafik= rastgele olmayan patern: 0 5 kategori sonucunda +3, 5 pozitif puan ya da yıldızlı +3 pozitif puan ve üzeri normal dağılım lehinedir!!! Bu çalışmada toplam +2, 0 pozitif puan elde edildiği için bu değişkenin normal dağılıma uymadığı söylenebilir.

 • TEŞEKKÜRLER Doğru, Hızlı ve Güvenilir Analiz spssasistan. com spssasistan@gmail. com Tel: 0533

• TEŞEKKÜRLER Doğru, Hızlı ve Güvenilir Analiz spssasistan. com spssasistan@gmail. com Tel: 0533 813 8786