Nikola Tesla Prezentacija n n n Rodjen je

  • Slides: 16
Download presentation
Nikola Tesla Prezentacija

Nikola Tesla Prezentacija

n n n Rodjen je 10. jula 1856 u Smiljanu Bio je pronalazač ,

n n n Rodjen je 10. jula 1856 u Smiljanu Bio je pronalazač , inženjer mašinstva , elektrotehnike. Umro je 7. januara 1943 u Njujorku

O njegovom radu n n Pored svog rada na elektromagnetizma i elektromehanički inženjering Tesla

O njegovom radu n n Pored svog rada na elektromagnetizma i elektromehanički inženjering Tesla je doprineo u različitim stepenima na uspostavljanju robotike , daljinskog upravljača , radar, i informatike , a do ekspanzije balistike, nuklearne fizike i teorijske fizike.

Pronalasci n On je izumeo obrtno magnetno polje i polifazni sistem naizmeničnih struja. n

Pronalasci n On je izumeo obrtno magnetno polje i polifazni sistem naizmeničnih struja. n Imao je teorijski izum jon - propellerd aviona.

Teslino jaje od Columbusa Korišc en je da pokaže i objasni principe obrtnog magnetnog

Teslino jaje od Columbusa Korišc en je da pokaže i objasni principe obrtnog magnetnog polja i model indukcionog motora.

Najvec i Teslin izum n Vardencliffe toranj (1901 -1917) , takođe poznat kao Teslina

Najvec i Teslin izum n Vardencliffe toranj (1901 -1917) , takođe poznat kao Teslina kula , bila je bežična kula telekomunikacije. Dizajnirao ju je Nikola Tesla i namenjena je za komercijalne bežične telefonije, emitovanje , i da pokaže prenos energije bez povezivanja žice. Jezgro objekata nije završeno zbog finansijskih problema i nikada nije bila u potpunosti operativna.

Teslini roditelji n Teslin otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik , a majka Georgina

Teslini roditelji n Teslin otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik , a majka Georgina Mandic neobrazovana ali veoma inteligentna. Prvo prezime njegove porodice bilo je Draganic . Jedna od pretpostavki je da je Teslina porodica nosi ime po rimskom naselju Tesleum nalazi se u blizini mesta zvanog Raduč

Teslino obrazovanje n Prvi razred osnovne škole pohađao je u rodnom Smiljanu. Otac Milutin

Teslino obrazovanje n Prvi razred osnovne škole pohađao je u rodnom Smiljanu. Otac Milutin rukopoložen je za protu u Gospic u , te se porodica preselila u ovo mesto 1862. godine. Preostala tri razreda osnovne škole i trogodišnju Nižu realnu gimnaziju završio je u Gospic u.

Tesla je kasnije ubedio svog oca da prisustvuje univerzitetu Čarls Ferdinand u Pragu ,

Tesla je kasnije ubedio svog oca da prisustvuje univerzitetu Čarls Ferdinand u Pragu , koji je prisustvovao na letnjem semestru 1880. on je bio pod uticajem Ernst Mach. Međutim , nakon što je njegov otac umro , on je napustio univerzitet , pošto je završio samo jedan termin

Teslin prijatelj n U srednjem veku , Tesla je postao bliski prijatelj sa Markom

Teslin prijatelj n U srednjem veku , Tesla je postao bliski prijatelj sa Markom Tvenom. Oni su dosta vremena proveli zajedno u njegovoj laboratoriji i na drugim mestima.

n On nije voleo da pozira za portrete , on je to uradio samo

n On nije voleo da pozira za portrete , on je to uradio samo jednom zbog princeze Vilme Lvoff - Parlaghi. Njegova želja je bila da ima skulpturu od strane njegovog prijatelja , hrvatski vajar Ivan Meštrovic .

Teslin život u Francuskoj n Godine 1882 preselio se u Pariz , da radi

Teslin život u Francuskoj n Godine 1882 preselio se u Pariz , da radi kao inženjer za Continental Edison Compani , Prema njegovoj autobiografiji , u istoj godini je smislio indukcioni motor i počeo da razvija razne uređaje koji koriste rotirajuc e magnetno polje za koje je on primio patente u 1888.

Teslin život u SAD n Dana 6. juna 1884 , Tesla je stigao u

Teslin život u SAD n Dana 6. juna 1884 , Tesla je stigao u SAD , u Njujorku je dobio pismo preporuke od Čarlsa Batchelor , bivšeg poslodavca. U pismu preporuku Tomasa Edisona , Batčelor napisao , " Poznajem dva velika čoveka , a vi ste jedan od njih; . Drugi je ovaj mladi čovek " Edison je Teslu zaposlio da radi za njegove Edison Machine Vorks. Teslin rad za Edisona počeo sa elektrotehnike i brzo napredovao u rešavanju nekih od najtežih problema društva. Tesla je čak ponudio zadatak potpuno redizajniranje jednosmerne struje generatora Edison kompanije.

Teslina kompanija n Tesla Electric Light & Manufacturing je kompanija formirana od strane Nikole

Teslina kompanija n Tesla Electric Light & Manufacturing je kompanija formirana od strane Nikole Tesle 1886 godine. Smeštena je u Rahvaiu , Nju Džersiju , kompanija je formirana nakon sto je Tesla napustio posao Tomasa Edisona, posle ugovornog neslaganja. Tesla je planirao da proda i licencira svoje patente i inovacije. Tesla je izmislio luk lampu visoke efikasnosti ; elektrode ugljenika su kontrolisani od strane elektromagneta ili solenoida i kvačila mehanizam i imali automatski prekidač. Kompanija zarađeni novac , ali vec ina kapitala stečenog otišao je investitorima.

Teslina smrt Tesla je umro od srčane insuficijencije u sobi 3327 na The Nev

Teslina smrt Tesla je umro od srčane insuficijencije u sobi 3327 na The Nev Iorker Hotel , 7. januara 1943. Uprkos tome što je prodao svoje patente naizmenične električne energije , Tesla je umro sa značajnim dugovima. Kasnije te godine. Vrhovni sud SAD potvrdio Teslin patentni broj 645576 u presudi koja je služila kao osnov za patentirane tehnologije radio u Sjedinjenim Državama. Urna sa Teslinim pepelom u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

Autori Luka Milojevic VIII 2 I Borko Milojevic VIII 2

Autori Luka Milojevic VIII 2 I Borko Milojevic VIII 2