Nestv se kad den abychom vidli pva Pv
Nestává se každý den, abychom viděli páva
Páv korunkatý (Pavo cristatus L. , 1758) je také někdy nazýván jako páv modrý
Spolu s pávem zeleným patří do čeledi bažantovitých
Jeho původní domovinou je Indie a Srí Lanka, kde se nejčastěji zdržují v listnatých lesích, křovinách, ale i v travnatých porostech
Žije od savan a otevřených pastvin po všechny typy lesů do výšek až 2100 m. n. m
Velikost Délka: samec 180 -244 cm (z toho nadocasní pera až 160 cm), samice 100 -110 cm
Hmotnost: samec 3, 85 - 5, 0 kg, samice 1, 0 - 1, 2 kg
Páv je národním ptákem Indie
Samec páva korunkatého má hlavu, krk a břicho modře zbarvené
Peří na zádech je zelenohnědé a křídla jsou hnědá a černě pruhovaná
„Ocas“ pávů ve skutečnosti není pravý ocas, ale jsou to velmi prodloužené vrchní krovky ocasní, které tvoří tzv. „vlečku“
Na konci každého pera vlečky se nachází „paví oko“
Samci mohou měřit i s vlečkou přes 2 metry
Samice jsou zbarveny převážně hnědošedě
Mimo období páření ji lze od samce poznat podle zeleně vybarveného krku a také bývají menší
Samci i samice mají na hlavě několika centimetrovou korunku
I pávice mohou v případě ohrožení roztáhnout své ocasní krovky, ty jsou ovšem mnohem menší než u kohouta
Pávi korunkatí jsou polygamní. Zpravidla žijí ve skupinách s jedním kohoutem a několika slepicemi
Samci na noc hřadují v korunách stromů, samice hnízdí na zemi nejčastěji v křovinách
Samice snášejí 4 -8 světlehnědých vajec. Mláďata se líhnou po 28 dnech. Samice se o svá kuřata stará sama
V našich zeměpisných šířkách bývají často volně chováni v zámeckých parcích a zoologických zahradách
Potřebují hlavně dostatek volného prostoru
Většinou se chová jeden samec s několika samicemi, ale na velkých plochách může být pohromadě i více samců
České klima snášejí bez problémů po celý rok, ale kuřata jsou obzvláště první dva měsíce choulostivější, proto je lepší je za chladnějšího počasí přemístit i s matkou na chráněné místo
Dožívají se až patnácti let
Kromě základního zbarvení byla vyšlechtěna také bílá a strakatá forma
Podoba páva symbolizuje Krista, nesmrtelnost, ráj, ale také pýchu nebo přepych
Symbolu páva používá např. statutární město Opava
Spor o páva – jak vznikla Opava Vypráví se tradiční pověst, jak dva kupci chtěli koupit jednoho páva
Protože páv byl ke koupi pouze jeden a chtěli jej oba dva zároveň, a tak se o něj přeli. Nakonec se s vydatnou pomocí medoviny usmířili a založili dokonce město, které nazvali Opava. Taková je slovní hříčka – ze sporu "o páva" vznikla Opava
Se svým nádherným vybarvením a nepříjemným hlasem provází páv lidstvo už tisíce let
Oblíben byl u šlechty nejenom jako ozdoba zámeckých parků, ale také v podobě pečínky na hostinách, kde často končíval jeho život. . .
Pávi jsou všežraví, sezobnou, co jim pod zobák přijde, hmyz, bezobratlé živočichy, ale i neopatrné obojživelníky
Jsou hrabaví, svými silnými pařáty vyhrabují různá semena, plody či trávu
Ve své vlasti, v Asii, je páv znám také jako pojídač hadů. Zejména mladé kobry mu bez potíží poslouží jako potrava
Páv poslouží také jako dobrý hlídač, svým hlasitým křikem upozorňuje, když zaměří návštěvníky, zloděje nebo nevítanou šelmu
Létat umí, daleko však nedoletí
Paví kohout dospívá ve třech letech, proto se doporučuje chov tříletého páva s dvouletou pávicí
Páv se sám bez družky neobejde. Pokud byste chovali samotného páva bez slepic (pávic), bude vám neustále utíkat, protože si hledá společnost. Nepohrdne ani obyčejnými slepicemi u souseda
Protože potřebuje větší prostor k pastvě, byl chován v zámeckých zahradách a na šlechtických sídlech, později též v měšťanských dvorcích. Dokladem toho je dochovaný záznam z Prahy, kdy 18. září 1740 byl vydán místodržitelský výnos, kterým bylo nařízeno majitelům pávů, aby svým ptákům zastřihovali křídla, a tak jim zabránili ve volném poletování po střechách domů!
Námluvy pávů jsou velmi nápadné, tok samce je doprovázen rozvinutím vějíře a charakteristickým hlasitým voláním
Samec zezadu
Staré italské přísloví praví: "Páv má peří andělské, hlas ďábelský a krok zákeřníka. "
Páv zelený Jeho celková populace ve volné přírodě nepřesahuje podle posledních údajů 10 000 jedinců a má neustále klesající tendenci
Ve volné přírodě žije na nejrůznějších biotopech, od deštných pralesů přes opadavé lesy až po poměrně suché savany. Samci si urputně hájí svá hnízdní teritoria, ve kterých mají jen jednu samici, nejsou tedy polygamní jako páv korunkatý. Pro evropské chovatele mají pávi zelení značnou nevýhodu v tom, že na zimu vyžadují vytápěné prostory, jinak jim velmi snadno omrzají nohy. Navíc jsou značně agresivní, při volném chovu napadají nejen jiné ptáky, ale dokonce i lidi
Má poněkud delší krk a nohy, proto působí větším dojmem než páv modrý
Zelený páv má největší rozpětí ze všech ptáků z řádu Hrabaví. Samec roste až do výšky 3 metrů, včetně vlečky – jeho dlouhého ocasního peří – a váží až 5 kg. Samice je 1, 1 m dlouhá a váží asi 2, 4 kg. Páv má velké rozpětí křídel asi 1, 2 m. Je schopný létat na velké vzdálenosti
- Slides: 54