NDEKLER SOSYAL SORUMLULUK Sosyal Sorumluluk Kavram Sosyal Sorumluluk

  • Slides: 8
Download presentation

İÇİNDEKİLER SOSYAL SORUMLULUK Sosyal Sorumluluk Kavramı Sosyal Sorumluluk Türleri İşletmenin Sosyal Sorumluluk Yönleri

İÇİNDEKİLER SOSYAL SORUMLULUK Sosyal Sorumluluk Kavramı Sosyal Sorumluluk Türleri İşletmenin Sosyal Sorumluluk Yönleri

6. BÖLÜM SOSYAL SORUMLULUK

6. BÖLÜM SOSYAL SORUMLULUK

Sosyal Sorumluluk Kavramı Sosyal sorumluluk; bir kurumun kaynaklarını toplum yararına olacak şekilde kullanmasıdır. Daha

Sosyal Sorumluluk Kavramı Sosyal sorumluluk; bir kurumun kaynaklarını toplum yararına olacak şekilde kullanmasıdır. Daha geniş tanımı ile sosyal sorumluluk; “bir kurumun ekonomik ve yasal koşullara, iş ahlakına, kurum içi ve çevresindeki kişi ve kurumların beklentilerine uygun bir çalışma stratejisi ve politikası gütmesidir”. Sosyal sorumluluk uygulamaları, kurumun benimsediği ve yürüttüğü toplumun refahını iyileştirme ve çevreyi koruma, sosyal konuları destekleyen isteğe bağlı iş uygulamaları ve yatırımları olup, toplum kavramı içerisinde kurum çalışanlarını, tedarikçileri, dağıtıcıları, kâr amacı gütmeyenler ve kamu sektör ortaklarının yanı sıra genel toplum üyelerini içermektedir.

Sosyal Sorumluluk Türleri İşletmeler eğitim, sağlık, kültür gibi birçok alanda sosyal sorumluluk faaliyetleri gerçekleştirebilmektedirler.

Sosyal Sorumluluk Türleri İşletmeler eğitim, sağlık, kültür gibi birçok alanda sosyal sorumluluk faaliyetleri gerçekleştirebilmektedirler. İşletmelerin sosyal sorumluluk gereği yapmakta oldukları hizmetleri toplumun, devletin ve insanlığın lehine ise; bu durum, ahlaki bir davranışın sonucudur şeklinde bir ifadeyle, işletmelerin sosyal sorumluluğunun çeşitli boyutları olduğu düşünülebilir.

Bunları dört grupta toplayabiliriz: 1. Ekonomik Boyut 2. Hukuki Boyut 3. Ahlaki Boyut 4.

Bunları dört grupta toplayabiliriz: 1. Ekonomik Boyut 2. Hukuki Boyut 3. Ahlaki Boyut 4. Gönüllülük Boyutu

İşletmenin Sosyal Sorumluluk Yönleri İşletme bir yandan sosyal bir organizma olarak kendi içinde yer

İşletmenin Sosyal Sorumluluk Yönleri İşletme bir yandan sosyal bir organizma olarak kendi içinde yer alan insan topluluklarının sorunlarına eğilirken, diğer yandan işletme dışında yer alan geniş toplumsal kesim ile ilişki kurar, toplumun çeşitli kesimlerini ve özellikle ürettiği mal ya da hizmeti satın alan tüketici kesimini yakından takip eder. İşletmeyi her yanından saran toplumun bileşimi, demografik yapısı, kültürü, gelenek, görenek ve alışkanlıkları işletmeyi önemli ölçüde etkiler. İşletme bu tipik özellikleri taşıyan insanların barındığı bir kurum olduğu gibi, üretimini topluma yönelterek toplumla iç içe yaşamak zorunda da olan bir kuruluştur.