NDEKLER ETK SSTEMLER Etik Teorileri 1 Teleolojik Yaklam

  • Slides: 11
Download presentation

İÇİNDEKİLER ETİK SİSTEMLERİ Etik Teorileri 1. Teleolojik Yaklaşım (Sonuçsalcılık) 2. Deontolojik Yaklaşım Genel Olarak

İÇİNDEKİLER ETİK SİSTEMLERİ Etik Teorileri 1. Teleolojik Yaklaşım (Sonuçsalcılık) 2. Deontolojik Yaklaşım Genel Olarak Etik Sistemleri

2. BÖLÜM ETİK SİSTEMLERİ

2. BÖLÜM ETİK SİSTEMLERİ

Etik Teorileri Etik kavramı nispeten sübjektif bir özellik taşıdığından bazen tanımında bazen de çerçevesinde

Etik Teorileri Etik kavramı nispeten sübjektif bir özellik taşıdığından bazen tanımında bazen de çerçevesinde farklı yaklaşımlar öne sürülebilmektedir. Bu anlamda davranışların temelinde yatan nedenler ve davranışların sonuçları ön plana çıkmakta ve değerlendirmeler genelde bu temelde yapılmaktadır. Etik konusunda yaygın olarak karşılan teorik yaklaşımlar genellikle, teleolojik yaklaşım ve deontolojik yaklaşım’dır.

1. Teleolojik Yaklaşım (Sonuçsalcılık) Bu yaklaşımda fayda/maliyet karşılaştırması yapılır ve en yüksek faydayı sağlayacak

1. Teleolojik Yaklaşım (Sonuçsalcılık) Bu yaklaşımda fayda/maliyet karşılaştırması yapılır ve en yüksek faydayı sağlayacak seçeneğin doğru olduğu kabul edilir. Bu yaklaşım aynı zamanda bir ahlaki değer teorisi olarak tanımlanmaktadır. Teolojik yaklaşım, davranışların ve alınan kararların ortaya koyduğu sonuçlarla ilgilenmekte, davranış ve kararların sonuçlarını önemsemektedir. Buna göre, bireyin kararı çok sayıda insana fayda sağlıyorsa etiktir.

2. Deontolojik Yaklaşım Ahlaki davranışların sonuçlarının sorgulanmasını gerektirmeyen teorileri tanımlayan teoriler deontolojik olarak adlandırılır.

2. Deontolojik Yaklaşım Ahlaki davranışların sonuçlarının sorgulanmasını gerektirmeyen teorileri tanımlayan teoriler deontolojik olarak adlandırılır. Bu yaklaşım, ilkeli karar verme yaklaşımı şeklinde de ifade edilmektedir. Bu yaklaşımda karar, faaliyet ve davranışların sonuçları yerine, uygulanan ilke ve kuralların doğruluğu dikkate alınarak verilir.

Genel Olarak Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları,

Genel Olarak Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve gerçeklere dayalı olması üzerinde durur. İnsan hakları, bireylerin varlığı, bütünlüğü ve temel insan hakları üzerinde durur. Faydacılık, herkes için iyi olacak kararın verilmesini üstlenir. Bireysellik, bireylerin temel amaçlarının uzun dönemli olarak kişisel kazançlarını artırmak olduğunu savunur. Farklı bakış açıları, farklı etik sistemini temsil etmektedir. Etik sistemleri farklı insan yaratılışlarını da temsil etmektedir.