NASA NASA National Aeronautics and Space Administration agenie

  • Slides: 25
Download presentation

NASA § NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenţie reponsabilă cu programul spaţial public

NASA § NASA (National Aeronautics and Space Administration), agenţie reponsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii şi cu cercetare aerospaţială civilă şi militară pe termen lung, a fost înfiinţată în 1958. § Viziunea NASA este de „a îmbunătăţi viaţa aici, a extinde viaţa acolo şi a găsi viaţă dincolo”. Misiunea sa este „a înţelege şi proteja planeta mamă; a explora Universul şi a căuta viaţă; şi a inspira următoarea generaţie de exploratori”.

ESA § Agenţia Spaţială Europeană este poarta de acces a Europei la spaţiu. Misiunea

ESA § Agenţia Spaţială Europeană este poarta de acces a Europei la spaţiu. Misiunea sa este de a forma dezvoltarea capacităţii spaţiale Europei şi să se asigure că investiţiile în spaţiu continuă să dea avantaje pentru cetăţenii din Europa şi în lume. § ESA este o organizaţie internaţională cu 18 state membre. Prin coordonare a resurselor financiare şi intelectuale membrilor săi, poate întreprinde programele şi activităţile mult dincolo de domeniul de aplicare a oricărei ţări europene unice.

Cursa cuceririi spaţiului n Ca urmare a programului spaţial sovietic de lansare a primului

Cursa cuceririi spaţiului n Ca urmare a programului spaţial sovietic de lansare a primului satelit artificial (Sputnik 1) în 4 octombrie 1957, atenţia SUA s-a orientat către eforturile proprii în ce priveşte programul spaţial. Congresul SUA, alarmat de evidenta ameninţare asupra securităţii şi a poziţiei de lider în tehnologie a SUA, a îndemnat la o reacţie rapidă şi imediată; preşedintele Dwight D. Eisenhower şi consilierii săi au dezbătut măsuri în acest sens. Câteva luni de dezbateri au condus la decizia înfiinţării unei noi agenţii care să conducă toate acţiunile nemilitare în spaţiu.

Sputnik 1 n n Programul Sputnik a fost o serie de misiuni spaţiale fără

Sputnik 1 n n Programul Sputnik a fost o serie de misiuni spaţiale fără oameni la bord lansate de Uniunea Sovietică la sfârşitul deceniului al şaselea al secolului trecut având ca scop demostrarea viabilităţii sateliţilor artificiali. Numele "Sputnik" ("Спутник") înseamnă în limba rusă chiar "satelit" sau "tovarăs de călătorie".

n n În 29 iulie 1958, preşedintele Eisenhower a semnat actul prin care se

n n În 29 iulie 1958, preşedintele Eisenhower a semnat actul prin care se înfiinţează Agenţia Spaţială Americană (NASA). Primele programe NASA au fost cercetări privind zborul spaţial cu echipaj uman şi au fost conduse sub presiunea competiţiei între SUA şi URSS (Cursa spaţială) în timpul Războiului rece. Programul Mercury, iniţiat în 1958, a plasat NASA pe calea explorării spaţiului cosmic de către om cu misiuni desemnate să descopere dacă omul poate supravieţui în spaţiu. La 5 mai 1961, astronautul Alan B. Shepard Jr. a devenit primul american în spaţiu când a pilotat Freedom 7 într-un zbor suborbital. John Glenn a fost primul american pe orbită în jurul Pământului la 20 februarie 1962 într-un zbor de 5 ore cu Friendship 7.

Odată ce Mercury a dovedit că zborul în spaţiu cu echipaj uman este posibil,

Odată ce Mercury a dovedit că zborul în spaţiu cu echipaj uman este posibil, a fost lansat proiectul Gemini pentru pregătirea misiunilor lunare. Au urmat alte nouă misiuni, demonstrând că zborul de lungă durată cu echipaj uman este posibil, dovedind că întâlnirea şi andocarea cu un alt vehicul spaţial este posibilă şi au cules date medicale asupra efectelor imponderabilităţii asupra organismului uman.

Misiunile spaţiale NASA Ø Ø Misiuni cu echipaj uman • Programul Mercury Programul Gemini

Misiunile spaţiale NASA Ø Ø Misiuni cu echipaj uman • Programul Mercury Programul Gemini Programul Apollo Skylab Naveta spaţială Staţia spaţială internaţională Proiectul Constellation • • • • Misiuni fără echipaj uman Observarea Pământului Misiuni lunare Misiunile Mercur Misiunile Venus Misiunile Marte Misiunile Jupiter Misiunile Saturn Misiuni multiplanetare Misiuni planetarasteroidale propuse sau anulate • Misiuni de observare a Soarelui • Mari observatoare pentru astrofizică spaţială

SOHO-1995 n Atmosfera superioară a Soarelui este la o temperatură de circa 60. 000

SOHO-1995 n Atmosfera superioară a Soarelui este la o temperatură de circa 60. 000 de grade K (peste 107000 de grade F). Privind atent, toate formele de pe suprafaţa Soarelui sunt cauzate de câmpurile magnetice. Cele mai fierbinţi zone apar aproape alb, în timp ce mai închise la culoare roşie indică temperaturi cooler. SOHO este un proiect de cooperare internaţională între ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi NASA.

TRACE-1998 § Gazele fierbinti erupte din Soare produc incandescenţe strălucitoare, care au fost capturate,

TRACE-1998 § Gazele fierbinti erupte din Soare produc incandescenţe strălucitoare, care au fost capturate, în această imagine, de pe orbita Pământului prin satelitul TRACE. Braţele întinse din filamente, deşi mici în comparaţie cu dimensiunea totală a Soarelui, măsoară peste 100. 000 de kilometri-62. 000 mile, în înălţime. Imaginea arată scara relativă a Pământului care diametrul de numai 12. 700 km-7. 891 mile (distanţa de la Pământ la Soare în realitate nu este la aceeaşi scară). Misiunea TRACE explorează structurile magnetice care apar prin suprafaţa vizibilă a Soarelui fotosferei.

ISS n În 1995 a început din nou colaborarea dintre Rusia şi SUA, astfel

ISS n În 1995 a început din nou colaborarea dintre Rusia şi SUA, astfel încât au început misiunile navete-Mir şi din nou un vehicul rus (de această dată o întreagă staţie spaţială) a fost plasat pe orbită cu ajutorul unei nave americane. Această colaborare continuă şi în prezent, Rusia şi SUA construind cea mai mare staţie spaţială, Staţia spaţială internaţională (International Space Station – ISS).

Programul Apollo

Programul Apollo

n n n Programul Apollo a fost o serie de zboruri spaţiale pilotate efectuate

n n n Programul Apollo a fost o serie de zboruri spaţiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo şi racheta purtătoare Saturn. Urmând succesului programelor Mercury şi Gemini, programul Apollo a fost lansat pentru a încerca munca în spaţiu şi zborul omului în jurul Lunii, dar nu şi pe ea. Obiectivele programului Apollo au fost radical modificate ca urmare a anunţului preşedintelui John F. Kennedy din 25 martie 1961, conform căruia Statele Unite ar trebui să trimită oameni pe Lună şi înapoi pe Pământ în siguranţă până în 1970. Astfel Apollo a devenit un program de aselenizare a omului pe Lună. Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969.

Neil Armstrong & Buzz Aldrin După opt ani de misiuni preliminare, inclusiv prima pierdere

Neil Armstrong & Buzz Aldrin După opt ani de misiuni preliminare, inclusiv prima pierdere de astronauţi ai NASA la lansarea lui Apollo 1 când acesta a luat foc, programul Apollo şi-a atins scopurile odata cu Apollo 11 care a dus primii oameni pe Lună, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, la 20 iulie 1969 şi i-a întors în siguranţă pe Pământ la 24 iulie. Primele cuvinte ale lui Armstrong la coborârea din modulul lunar Eagle au fost: ”Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire “, doisprezece oameni au pus piciorul pe Lună până la sfârştul programului Apollo în decembrie 1972.

n NASA a câştigat cursa spaţiului. Planurile pentru proiectele ambiţioase de a construi o

n NASA a câştigat cursa spaţiului. Planurile pentru proiectele ambiţioase de a construi o staţie spaţială, stabilirea unei baze lunare şi lansarea unei misiuni cu echipaj uman spre Marte până în 1990 au fost propuse, dar nu a existat posibilitatea susţinerii lor. Misiunea aproape dezastruoasă a lui Apollo 13, unde explozia unui rezervor de oxigen aproape a condamnat cei trei astronauţi, a ajutat la recaptarea atenţiei şi cu toate că au fost planificate 20 de misiuni Apollo, Apollo 17 a fost ultima misiune de zbor sub emblema Apollo. Programul s-a sfârşit din cauza bugetelor reduse (în parte datorită războiului din Vietnam) şi din dorinţa de a realiza un vehicul spaţial reutilizabil.

Premii şi distincţii n NASA acordă în prezent un număr de medalii şi decoraţii

Premii şi distincţii n NASA acordă în prezent un număr de medalii şi decoraţii astronauţilor şi personalului NASA. Unele dintre ele sunt autorizate să fie purtate pe uniformele militare de serviciu. Distincţiile NASA sunt următoarele: • Congressional Space Medal of Honor • NASA Distinguished Public Service Medal • NASA Distinguished Service Medal • NASA Equal Employment Opportunity Medal • NASA Exceptional Achievement Medal • NASA Exceptional Administrative Achievement Medal • NASA Exceptional Bravery Medal • NASA Exceptional Engineering Achievement Medal • NASA Exceptional Scientific Achievement Medal • NASA Exceptional Service Medal • NASA Exceptional Technological Achievement Medal • NASA Outstanding Leadership Medal • NASA Public Service Medal • NASA Space Flight Medal

Istoria Europei în spaţiu

Istoria Europei în spaţiu

1945/50 După al doilea război mondial, mulţi oameni de ştiinţă europeni au părăsit Europa

1945/50 După al doilea război mondial, mulţi oameni de ştiinţă europeni au părăsit Europa de Vest pentru a lucra, fie în SUA sau Uniunea Sovietică. Pierre Auger 1964 naţiunile Europei decid să aibă două agenţii diferite, una pentru a dezvolta un sistem de lansari europene, Organizaţia pentru Dezvoltarea (Eldo), precum şi de altă parte, Organizaţia de Cercetare Spaţială Europeană (ESRO), pentru a dezvolta nave spaţiale.

1966 ESRIN constituit ca parte a ESRO din Frascati, în apropiere de Roma, Italia,

1966 ESRIN constituit ca parte a ESRO din Frascati, în apropiere de Roma, Italia, işi începe achizitia datelor de la sateliţii de mediu în anii 1970. ESRIN, acum cunoscut sub numele de Centrul pentru SEC de observare a Pământului, este una dintre cele cinci centre ASE specializate situate în Europa. 1967 European Space Operations Centre (ESOC), înfiinţată în Darmstadt, Germania. 1968 Mai mult de 40 de nave spaţiale, începând cu ESRO-1, au fost proiectate şi plasate pe orbita cu sprijinul expertizei ESTEC.

1973 ESRO şi NASA sunt de acord pentru a construi Spacelab, un pachet modular

1973 ESRO şi NASA sunt de acord pentru a construi Spacelab, un pachet modular ştiinţă pentru utilizarea pe zborurile Space Shuttle. Construirea începe în 1974 şi primul modul a fost dat la NASA, în schimbul unor oportunităţi de zbor pentru astronauţi europeni. Spacelab a fost utilizat pentru zborurile de transfer de la 25 între 1983 şi 1998.

1975 Există 10 membri fondatori: Belgia, Germania, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia,

1975 Există 10 membri fondatori: Belgia, Germania, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia, Elveţia şi Spania. Irlanda se alătură mai târziu. ESA lansează prima sa misiune majoră ştiinţifica, a emisiilor de Cos-B, o gama de monitorizare prin satelit-ray în Univers. Una dintre cele mai de succes misiuni spatiale, funcţionează de mai bine de şase ani, patru ani mai mult decât planificat.

1979 Austria semneaza un acord de asociere cu ESA. 1980, o companie franceza, Arianespace,

1979 Austria semneaza un acord de asociere cu ESA. 1980, o companie franceza, Arianespace, se formează să producă racheta Ariane 5, ca parte a programului ESA Ariane. Ca succesor al Eldo, SEC a început să construiască rachete fără pilot pentru sarcini utile ştiinţifice şi comerciale. Un sistem mai avansat de lansare, Ariane 4, operează între 1988 şi 2003 şi stabileşte ESA ca lider mondial în anii 1990. 1983 Ulf Merbold din Germania devine primul astronaut ASE pentru a zbura cu US Space Shuttle, în timpul STS 9 -misiune Spacelab.

Anii 1990 SOHO, Ulise şi Telescopul spaţial Hubble toate realizată în comun cu NASA.

Anii 1990 SOHO, Ulise şi Telescopul spaţial Hubble toate realizată în comun cu NASA. Recente misiuni ştiinţifice în colaborare cu NASA includ Cassini. Huygens, la care contribuie si SEC. 1997 Primul zbor al Ariane-5 se termină cu un eşec, dar zborurile de mai târziu stabilesc Ariane în piaţă extrem de competitivă cu 25 de lansări de succes până în 2006. 2003 Prima misiune pe deplin european la orice planeta, joacă un rol-cheie într-un program internaţional de explorare se întinde în următoarele două decenii.

2007 Politica Spaţială Europeană a semnat la 22 mai 2007, un modul de abordare

2007 Politica Spaţială Europeană a semnat la 22 mai 2007, un modul de abordare al ESA cu cele ale diferitelor state membre ale Uniunii Europene. Elaborat în comun de către Comisia Europeană şi directorul general al ESA, Jean-Jacques Dordain, acesta creează pentru prima dată un cadru politic comun pentru activităţile spaţiale în Europa. 2008 SEC devine acum un partener pe deplin responsabil în a operaţiunilor şi de utilizare a ISS si este astfel dreptul să arboreze astronautii proprii pentru misiuni de lungă durată-calitate de membri ai echipajului ISS rezident. Republica Cehă devine în mod oficial a ESA 18 -lea stat membru, la data de 12 noiembrie 2008. 2009 Herschel şi Planck lansat. Frank De Winne se alătură echipajului, iar în octombrie devine primul comandant European de o expediţie ISS.

Proiect realizat de către Elevi: BIRĂU Alxandru, BURSUC Daniel Ersin, COSTACHE Nicoleta, ENACHE George,

Proiect realizat de către Elevi: BIRĂU Alxandru, BURSUC Daniel Ersin, COSTACHE Nicoleta, ENACHE George, HRISTU Ion, IORGA Anamaria, NICOLA Ana Elena, Profesor: Mihai LAZĂR Bibliografie: o http: //www. esa. int ; o http: //www. nasa. gov; o http: //www. wikipedia. org