NARODI SUDANA Autor Isidora Duvnjak SUDAN Sudan ili

  • Slides: 9
Download presentation
NARODI SUDANA Autor: Isidora Duvnjak

NARODI SUDANA Autor: Isidora Duvnjak

SUDAN • Sudan, ili zvanično Republika Sudan, je država u severnoj Africi. • U

SUDAN • Sudan, ili zvanično Republika Sudan, je država u severnoj Africi. • U Sudanu postoji oko 600 plemena. Etnički, neka su afrička, neka su afro-arapska i ono malo preostalo su arapska. Zato је Sudan afro – arapska zemlja. • Oko 70% stanovništva u Sudanu su muslimani. Većina Sudanaca govori arapski zajedno sa drugim jezicima.

RELIGIJE Među stanovnicima su zastupljene tri različite religije: hrišćanstvo, animizam i islam. Hrišćanstvo –

RELIGIJE Među stanovnicima su zastupljene tri različite religije: hrišćanstvo, animizam i islam. Hrišćanstvo – najveći deo stanovništva u Južnom Sudanu ispoveda ovu veru i pretežno su katolici. Animizam – tradicionalno verovanje u Sudanu, karakteristično za istočne delove zemlje. Islam – najrasprostranjeniji u zemlji, naročito na severu.

Na fotografijama su Sudanske devojčice

Na fotografijama su Sudanske devojčice

Na prvoj slici je devojčica iz afričkog plemena Nuer iz Južnog Sudana. Druga devojčica

Na prvoj slici je devojčica iz afričkog plemena Nuer iz Južnog Sudana. Druga devojčica je iz arapskog plemena Rashaida iz Istočnog Sudana. Rashaida je najnovije arapsko pleme u Sudanu. Njegovi pripadnici su prešli Crveno more sa Arabijskog poluostrva pre oko 150 godina i napravili pleme u severno - istočnom delu države. Pošto su stigli nedavno, nisu sklapali brakove sa drugim meštanima. Poznata je činjenica da očevi iz tog plemena neće dozvoliti da se njihovi potomci venčavaju sa nekim ko nije iz njihovog plemena. Kao takvi, ostali su čisto arapski. Arapska plemena došla su sa Arabijskog poluostrva, dok su afrička plemena (Dinka, Nuer, Zande) u Sudanu godinama. ”Afro-arapin” je proizvod mešanih brakova arapskih i afričkih plemena.

Dinke Dinka – afrička etnička grupa naroda u Južnom Sudanu. Po veri su hrišćani

Dinke Dinka – afrička etnička grupa naroda u Južnom Sudanu. Po veri su hrišćani ili animisti. Dinke se ističu po neobičnoj visini. U prošlosti, njihov način života bio je polunomadski. U sušnoj sezoni su se bavili uzgojem stoke, a u kišnoj sezoni uzgojem prosa.

Nuer je naziv za plemena koji žive u Južnom Sudanu i zapadnoj Etiopiji. Način

Nuer je naziv za plemena koji žive u Južnom Sudanu i zapadnoj Etiopiji. Način života im je nomadski. Bave se uzgojem krava. Poznati su kao izuzetno vešti ratnici te su često preduzimali pohode protiv susednih plemena s ciljem otimanja stoke. Nueri govore nuerskim jezikom, koji pripada nilosaharskoj ježickoj grupi. Religija – animizam.

Zande, Azande ili Niam je narod centralne Afrike. Govore zande jezikom bantu grupe. Praktikuju

Zande, Azande ili Niam je narod centralne Afrike. Govore zande jezikom bantu grupe. Praktikuju tradicionalna verovanja, ali i hrišćanstvo. Najviše se bave poljoprivredom i stočarstvom. Podeljeni su u kraljevske klanove.

Zaključak Sudan je oduvek posedovao raznovrsnu kulturu i istoriju. Na osnovu uticaja tih različitih

Zaključak Sudan je oduvek posedovao raznovrsnu kulturu i istoriju. Na osnovu uticaja tih različitih faktora, političkih, kulturnih, istorijskih i socijalnih, izveden je i sudanski identitet.