Najmonija ena Evrope Angela Merkel Angela Merkel sadanja

  • Slides: 25
Download presentation
Najmoćnija žena Evrope Angela Merkel

Najmoćnija žena Evrope Angela Merkel

Angela Merkel ♦ sadašnja kancelarka Savezne Republike Nemačke. ♦ članica je Hrišćansko-demokratske unije. ♦

Angela Merkel ♦ sadašnja kancelarka Savezne Republike Nemačke. ♦ članica je Hrišćansko-demokratske unije. ♦ nominovana je 2005. godine na izborima za Bundestag. ♦ 21. novembra 2005. godine postaje prva kancelarka u istoriji Nemačke. ♦ osmi je kancelar po redu. ♦ prvi je kancelar doktor prirodnih nauka. ♦ na mestu kancelarke nasledila je Gerharda Šredera.

♦ Angela Doroteja Merkel (nem. Angela Dorothea Merkel) je rođena 17. jula 1954. u

♦ Angela Doroteja Merkel (nem. Angela Dorothea Merkel) je rođena 17. jula 1954. u Hamburgu kao Angela Doroteja Kasner. ♦ otac joj je bio sveštenik, Horst Kasner, a majka učiteljica latinskog i engleskog jezika, Herlinda Kasner. ♦ 1954. godine porodica se preselila u Kuitzov u NDR. ♦ ima brata Marka i sestru Irenu. ♦ kao dete imala je želju da postane profesor. roditelji Angele Merkel

♦ u osnovnoj i u srednjoj školi je bila odličan đak. ♦ posebno se

♦ u osnovnoj i u srednjoj školi je bila odličan đak. ♦ posebno se isticala u matematici i znanju jezika. ♦ tečno govori engleski i ruski jezik. ♦ od 1961. godine studirala je na Višoj politehničkoj školi i početkom osamdesetih je stupila u omladinsku organizaciju FDJ (nem. „Freie Deutsche Jugend”).

♦ od 1973. do 1978. godine studira fiziku na Karl-Marks Univerzitetu u Lajpcigu. ♦

♦ od 1973. do 1978. godine studira fiziku na Karl-Marks Univerzitetu u Lajpcigu. ♦ doktorirala je na temu „Izračunavanje brzinskih konstanti elementarnih reakcija na primeru jednostavnih ugljovodonika”. ♦ za vreme studija 1977. udala se za godinu dana starijeg kolegu Ulriha Merkela. ♦ kasnije je izjavila: „Venčali smo se, jer su se svi venčavali. Zvuči glupo, ali nisam ušla u taj brak dovoljno ozbiljno”.

Studentski život u Istočnoj Nemačkoj (NDR) ♦ konobarisala je u jednoj diskoteci dok je

Studentski život u Istočnoj Nemačkoj (NDR) ♦ konobarisala je u jednoj diskoteci dok je studirala fiziku. ♦ pomagala je i u baru i na ovaj način plaćala kiriju za stan. ♦ u Nemačkoj Demokratskoj Republici je stekla diplomu, učila prve lekcije iz politike i prvi put se udala.

♦posle razvoda od prvog supruga zadržala je njegovo prezime. ♦ ubrzo posle razvoda stupa

♦posle razvoda od prvog supruga zadržala je njegovo prezime. ♦ ubrzo posle razvoda stupa u vezu sa profesorom Joahimom Zauerom. ♦ stariji je od nje pet godina i ima dva sina iz prethodnog braka, Danijela i Adrijana. ♦ venčali su se 30. decembra 1998. i još uvek su u braku.

Angela Merkel i Joahim Zauer ♦ Zauer skoro nikad ne prati svoju suprugu u

Angela Merkel i Joahim Zauer ♦ Zauer skoro nikad ne prati svoju suprugu u njenim javnim nastupima i službenim posetama. ♦ ''Moja ličnost ne stoji ni u kakvom odnosu prema političkom radu Angele Merkel'', rekao je profesor Zauer. ♦ nije bio prisutan ni u parlamentu novembra 2005. godine, kada je njegova supruga polagala zakletvu.

♦ tajna policija Štazi ju je vrbovala da radi za njih kao špijun, što

♦ tajna policija Štazi ju je vrbovala da radi za njih kao špijun, što je ona odbila. ♦ „Odmah sam rekla da to nije za mene, jer ne umem da držim jezik za zubima”. ♦ ušla je u politiku nakon pada Berlinskog zida 1989.

Politika ♦ 1989. postaje član stranke Demokratski pokret. ♦ 1990. njena prava politička karijera

Politika ♦ 1989. postaje član stranke Demokratski pokret. ♦ 1990. njena prava politička karijera počela je izborom Helmuta Kola za kancelara ujedinjene Nemačke. ♦ njena tadašnja stranka se pridružila Hrišćansko-demokratskoj uniji. ♦ 1991. godine bila je ministar za ženska pitanja i omladinu. Angela Merkel i Helmut Kol

♦ 1994. Merkelova je dobila ministarsku fotelju, tada u resoru za zaštitu životne sredine.

♦ 1994. Merkelova je dobila ministarsku fotelju, tada u resoru za zaštitu životne sredine. ♦ dobija nadimak „Kolova devojčica”. ♦ 1998. Kol je izgubio na izborima, a Angela je postala generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije. ♦ 2000. godine na partijskom kongresu u Esenu izabrana za predsednika Hrišćanskodemokratske unije. ♦ 2002. godine je bio njen prvi pokušaj da se kandiduje za kancelara, koji je bio neuspešan. ♦ 2005. godine njen drugi pokašaj je bio uspešan ♦ tada je pobedila Šredera. ♦ postala je prva kancelarka Nemačke i najmlađi kancelar od Drugog svetskog rata.

♦ po izboru za kancelarku nastavila je da živi u svom stanu u srcu

♦ po izboru za kancelarku nastavila je da živi u svom stanu u srcu Berlina, nedaleko od Ostrva muzeja. ♦ izbegava česte kontakte sa štampom. ♦ Endži je popularni nadimak za Merkelovu.

Angela Merkel sa Džordžom Bušom i Barakom Obamom ♦ kada je zauzela mesto kancelarke,

Angela Merkel sa Džordžom Bušom i Barakom Obamom ♦ kada je zauzela mesto kancelarke, izgledalo je kao da joj se to slučajno dogodilo. ♦ skovala je iznenađujuće topli odnos sa predsednikom Džordžom Bušom, a sada javno priča kako je zainteresovana za saradnju sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Angela Merkel i Barak Obama

Angela Merkel i Barak Obama

Angela Merkel i Boris Tadić ♦ odnosi Nemačke i Srbije idu uzlaznom linijom. ♦

Angela Merkel i Boris Tadić ♦ odnosi Nemačke i Srbije idu uzlaznom linijom. ♦ dve zemlje razvijaju intezivnu privrednu saradnju.

♦ plan Angele Merkel i Nikole Sarkozija da se ujednače ekonomske politike u Evropskoj

♦ plan Angele Merkel i Nikole Sarkozija da se ujednače ekonomske politike u Evropskoj uniji uplašio pojedine države članice.

Kako od Evrope napraviti Nemačku?

Kako od Evrope napraviti Nemačku?

Angela Merkel i Vladimir Putin ♦ „Ruski vojnici su mi, dok sam bila devojčica,

Angela Merkel i Vladimir Putin ♦ „Ruski vojnici su mi, dok sam bila devojčica, ukrali tri bicikla, ali sam davno naučila da se nosim s tim”.

♦ treća je žena koja učestvuje u Grupi 8, posle Margaret Tačer i Kim

♦ treća je žena koja učestvuje u Grupi 8, posle Margaret Tačer i Kim Kembel. ♦ G 8 je skupina industrijski najrazvijenijih i privredno najmoćnijih zemalja sveta. ♦ 8 zemalja: ♦ SAD ♦ Kanada ♦ Nemačka ♦ Ujedinjeno Kraljevstvo ♦ Francuska ♦ Italija ♦ Japan ♦ Rusija Lideri zemalja članica G 8

28. 10. 2009. ♦ predsednica Hrišćansko-demokratske unije je ponovo izabrana za kancelarku Nemačke sa

28. 10. 2009. ♦ predsednica Hrišćansko-demokratske unije je ponovo izabrana za kancelarku Nemačke sa novim mandatom od četiri godine. ♦ kritikovana je zato što je u vreme polaganja zakletve držala spuštene ruke, odnosno nije podigla desnu ruku.

♦ realna ♦ konzervativna ♦ pragmatična političarka ♦ od 2006. do 2009. „Forbs” proglašava

♦ realna ♦ konzervativna ♦ pragmatična političarka ♦ od 2006. do 2009. „Forbs” proglašava Angelu Merkel za najmoćniju ženu na planeti.

Hrišćansko-demokratska unija ♦ danas vodi Vladu koja se sastoji od hrišćanskih demokrata i slobodnih

Hrišćansko-demokratska unija ♦ danas vodi Vladu koja se sastoji od hrišćanskih demokrata i slobodnih demokrata. ♦ obnovila je zdravstveni sistem. ♦ značajan je njen uticaj na budžet Evropske unije. ♦ najčešće se vozi u „Folksvagenu” Fejtonu.

♦ izbegla pad helikoptera. ♦ uzrok kvara je nepoznat.

♦ izbegla pad helikoptera. ♦ uzrok kvara je nepoznat.

NEKADA KOLOVA DEVOJČICA, DANAS MAJKA NACIJE!

NEKADA KOLOVA DEVOJČICA, DANAS MAJKA NACIJE!

prezentaciju radila: Marina Stanković

prezentaciju radila: Marina Stanković