n manipullok te manipullsz manipull Sra Andrea PPKE

  • Slides: 22
Download presentation
Én manipulálok, te manipulálsz, ő manipulál… Séra Andrea PPKE – DE kommunikáció szak II.

Én manipulálok, te manipulálsz, ő manipulál… Séra Andrea PPKE – DE kommunikáció szak II. évfolyam

TARTALOM • A manipuláció fogalma • A manipuláció nyolc alaptörvénye • A tárgyalási dialektikus

TARTALOM • A manipuláció fogalma • A manipuláció nyolc alaptörvénye • A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája

A manipuláció fogalma A kommunikációs helyzet akkor meggyőzést célzó, ha tartalmazza az egyén tudatos

A manipuláció fogalma A kommunikációs helyzet akkor meggyőzést célzó, ha tartalmazza az egyén tudatos törekvését arra, hogy valamilyen közlemény továbbításával megváltoztassa a másik egyén vagy egyénekből álló csoport viselkedését.

A manipuláció nyolc alaptörvénye I. A manipuláció terén nincsenek barátaid, csak ellenfeleid. II. Aki

A manipuláció nyolc alaptörvénye I. A manipuláció terén nincsenek barátaid, csak ellenfeleid. II. Aki nem képes figyelmet felkelteni, nem várhatja, hogy figyeljenek rá. III. Bármit bárkinek el lehet adni. A siker záloga: a csomagolás. IV. Bármely állítás hitele folyamatosan nő, minél következetesebben és meggyőzőbben ismételgetjük.

A manipuláció nyolc alaptörvénye V. A legtöbb embert tevékenységében és elhatározásaiban észérvek helyett elsősorban

A manipuláció nyolc alaptörvénye V. A legtöbb embert tevékenységében és elhatározásaiban észérvek helyett elsősorban érzelmi beállítottságok vezérlik. VI. A félelem az ember minden gondolatába, minden döntésébe, minden lépésébe valamilyen formában beleszól.

A manipuláció nyolc alaptörvénye VII. Ha mi magunk nem tudunk dönteni, biztosak lehetünk, mások

A manipuláció nyolc alaptörvénye VII. Ha mi magunk nem tudunk dönteni, biztosak lehetünk, mások teszik ezt majd helyettünk. VIII. A beszéd a manipuláció leghatásosabb eszköze. Tudatos használata és célzott alkalmazása bárminemű befolyásolás meghatározó előfeltétele.

I. A manipuláció terén nincsenek barátaid, csak ellenfeleid Kik az ellenfeleid a manipuláció terén?

I. A manipuláció terén nincsenek barátaid, csak ellenfeleid Kik az ellenfeleid a manipuláció terén? 1. )a másik nem 2. )aki továbbjutásod útjában áll 3. )a tekintély és mindazok, akik veled szemben a tekintély pozíciójából lépnek fel

Kik az ellenfeleid a manipuláció terén? 4. )a társadalom, amelyben élsz 5. )a tömegtájékoztatás

Kik az ellenfeleid a manipuláció terén? 4. )a társadalom, amelyben élsz 5. )a tömegtájékoztatás eszközei, a média 6. )a családod

II. Aki nem képes figyelmet felkelteni, nem várhatja, hogy figyeljenek rá. Hat lehetőség a

II. Aki nem képes figyelmet felkelteni, nem várhatja, hogy figyeljenek rá. Hat lehetőség a figyelem felkeltésére: 1. ellenkezőjét tenni annak, amit elvárnak tőled, 2. célzott hízelgés, 3. célzott provokáció, 4. fölényes tudás, 5. kerülőút, 6. a „keljföljancsi”-módszer.

III. Bármit bárkinek el lehet adni. A siker záloga: a csomagolás. A tömeg átlagembere

III. Bármit bárkinek el lehet adni. A siker záloga: a csomagolás. A tömeg átlagembere azért manipulálható könnyen, mert 1) névtelen, 2) megfontoltsága háttérbe szorul, 3) intelligencia-színvonala alacsonyabb fokon áll, mint a tömeget alkotó egyének személyes intelligenciája, 4) A tömegben csökken az egyén felelősségérzeti érzékenysége.

IV. Bármely állítás hitele folyamatosan nő, minél következetesebben és meggyőzőbben ismételgetjük. A vereségeknek kétféle

IV. Bármely állítás hitele folyamatosan nő, minél következetesebben és meggyőzőbben ismételgetjük. A vereségeknek kétféle hatásuk van: 1) ha véglegesként fogadod el – rombolja önbizalmad, önbecsülésed, 2) ha úgy tekinted, mint valamely cél eléréséhez vezető lépések láncolatának egy eseményét

V. A legtöbb embert tevékenységében és elhatározásaiban észérvek helyett elsősorban érzelmi beállítottságok vezérlik. VI.

V. A legtöbb embert tevékenységében és elhatározásaiban észérvek helyett elsősorban érzelmi beállítottságok vezérlik. VI. A félelem az ember minden gondolatába, minden döntésébe, minden lépésébe valamilyen formában beleszól.

Magatartásunkat leginkább befolyásoló félelemfajták: 1) félelem, hogy valamit elveszítünk, amit már megszereztünk, elértünk; 2)

Magatartásunkat leginkább befolyásoló félelemfajták: 1) félelem, hogy valamit elveszítünk, amit már megszereztünk, elértünk; 2) a bizonytalanságtól való félelem; 3) félelem a valóságtól, a tényekkel való szembesüléstől.

VII. Ha mi magunk nem tudunk dönteni, biztosak lehetünk, mások teszik ezt majd helyettünk.

VII. Ha mi magunk nem tudunk dönteni, biztosak lehetünk, mások teszik ezt majd helyettünk. A döntési folyamatok eredményessége függ: 1) a döntéshozó általános beállítottságától, 2) milyen előzetes ismeretekkel rendelkezik, 3) személyektől, kik közvetlenül vagy közvetve befolyásolják a döntési folyamatot, 4) A döntéshozó lelkiállapotától a döntés időpontjában

VIII. A beszéd a manipuláció leghatásosabb eszköze. Tudatos használata és célzott alkalmazása bárminemű befolyásolás

VIII. A beszéd a manipuláció leghatásosabb eszköze. Tudatos használata és célzott alkalmazása bárminemű befolyásolás meghatározó előfeltétele. „ha beszélünk, hogyan beszéljünk”: 1) Legyünk tisztában manipulatív célunk mibenlétével, 2) előzetes átgondolás, helyességében hiszünk, meggyőző tolmácsolás 3) kedvező alakalom megragadása 4) „őróla szól”-beszéljen magáról

Mielőtt kinyitod a szád, tedd fel magadban a kérdéseket: 1) Mit akarok elérni azzal,

Mielőtt kinyitod a szád, tedd fel magadban a kérdéseket: 1) Mit akarok elérni azzal, amit mondani szándékozom? 2) Mit kell mondanom, és hogyan kell előadnom, hogy célomat elérjem?

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 1. szabály: készülj fel jobban, mint vitapartnered

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 1. szabály: készülj fel jobban, mint vitapartnered (ellenfeled). Hogyan? 2. szabály: Teremts pozitív tárgyalási légkört. Hogyan? Keresd és alakítsd ki a „saját” közönségedet.

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 3. szabály: Kérdezz, aki kérdez: vezet! 4.

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 3. szabály: Kérdezz, aki kérdez: vezet! 4. szabály: Bizonyíts azzal, hogy szemléltetsz, bemutatsz! 5. szabály: Legjobb érveidet ne süsd el túl korán!

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 6. szabály: Akkor beszélj, amikor ennek a

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 6. szabály: Akkor beszélj, amikor ennek a helyes időpontja elérkezett! 7. szabály: Folytass partnerközpontú eszmecserét, tárgyalást, vitát! 8. szabály: Hass ellenfeledre érzelmi alapon!

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 9. szabály: kerüld a felesleges feszültségeket! 10.

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 9. szabály: kerüld a felesleges feszültségeket! 10. szabály: Ha védekezésre kényszerülsz, törekedj mindenképpen arra, hogy ebből mihamarabb ki tudj törni!

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 11. szabály: Ha nincs mit mondanod, hallgass!

A tárgyalási dialektikus manipuláció törvényszerűségei és taktikája 11. szabály: Ha nincs mit mondanod, hallgass! Záró kérdés: Hogyan viselkedj az ellenszenv légkörében?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMETEKET.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMETEKET.