Montesquieu Montesquieu Montesquieu tm insanlarn sosyal varlklar olduunu

  • Slides: 9
Download presentation
Montesquieu

Montesquieu

Montesquieu • Montesquieu, tüm insanların sosyal varlıklar olduğunu ve Hobbes ve Locke'un yaptığı gibi,

Montesquieu • Montesquieu, tüm insanların sosyal varlıklar olduğunu ve Hobbes ve Locke'un yaptığı gibi, insanların toplum öncesi eğilimlerinde toplumun kökenlerini aramanın boşuna olduğunu savundu. Toplumu anlamak için, tıpkı doğal bilim insanının fiziksel dünyanın gerçeklerini gözlemlemesi gibi, toplumun gerçeklerini de gözlemlemek gerekir. Gözlem yoluyla, sosyal teorisyenler, doğal bilim adamlarının keşfettiği neden ve sonuç yasalarına benzer şekilde, yasalara benzer sosyal ilişkiler kalıplarını bulabilirler (B. N. Adams and R. N. Sydil, 2000).

Montesquieu • Montesquieu, gözlemlediği hükümet türlerini ve her bir türden kaynaklanan sosyal örgütlenme biçimini

Montesquieu • Montesquieu, gözlemlediği hükümet türlerini ve her bir türden kaynaklanan sosyal örgütlenme biçimini tartışmıştır. Hükümet türlerini sosyal organizasyon çalışmalarıyla ilişkilendirmek, sosyolojinin gelişimine yenilikçi bir katkı sağladığı belirtilmektedir. • Montesquieu, çeşitli toplumların gözlem ve karşılaştırmaları temelinde üç tür hükümeti - cumhuriyet, monarşi ve despotizm - ayırt etti (B. N. Adams and R. N. Sydil, 2000).

Montesquieu Hükümet tipi Cumhuriyet Doğası Halk egemen güce sahiptir. İlke Erdem hükümeti meşrulaştıran hakim

Montesquieu Hükümet tipi Cumhuriyet Doğası Halk egemen güce sahiptir. İlke Erdem hükümeti meşrulaştıran hakim duygudur. Monarşi Yerleşik yasalar ve sözleşmeler uyarınca tek bir kişinin egemenliği vardır. Onur, hükümeti meşrulaştıran hakim duygudur. Despotluk Yasalara sahip olmayan ve kendi iradesiyle yöneten tek bir kişinin egemenliği vardır. Korku hükümeti meşrulaştıran hakim duygudur. Kaynak: B. N. Adams and R. N. Sydil, 2000

Montesquieu • Montesquieu tarafından özetlenen hükümet türleri genelleştirilmiştir. Montesquieu'nun bildiği soyut yapılar, ortaya çıktıkları

Montesquieu • Montesquieu tarafından özetlenen hükümet türleri genelleştirilmiştir. Montesquieu'nun bildiği soyut yapılar, ortaya çıktıkları zaman ve yere göre ayrıntılarında farklılık gösterecektir. Bu fikir sosyolojik teoriye bir diğer önemli katkı olarak değerlendirilmektedir. Hükümetin evrensel, tanrısal olarak düzenlenmiş bir biçim değil, kültürel ve tarihsel olarak göreceli olan bir insan yapısı olduğunu ileri sürmüştür (B. N. Adams and R. N. Sydil, 2000).

Montesquieu • Yasaların Ruhu, doktrinlerinden ikisiyle ünlü olmuştur - güçler ayrılığı ve ikliminin, ahlakın

Montesquieu • Yasaların Ruhu, doktrinlerinden ikisiyle ünlü olmuştur - güçler ayrılığı ve ikliminin, ahlakın ve hükümet biçimleri üzerindeki etkisi. • Belki de Yasaların Ruhu hakkında karar vermenin en kolay yolu çağdaşları etkileme eğiliminde olan şeydir. Aydınlanma dünyayı anlama ve dünyayı belirli bir şekilde anlama girişimiydi. Bilgi, birkaç sabit bilimsel kanunun anlaşılması dahilinde çok çeşitli doğal olarak meydana gelen fenomenleri açıklama anlamında bilimsel bilgi olmak zorundaydı ve fenomen aralığı ve yasalar ne kadar az olursa, anlayış o kadar iyiydi (J. S. Mc. Clelland, 2005).

Montesquieu • Yasa yapıcılarda insandır ve hata yapabilirler. Bir toplumun neye benzediğine karar veren

Montesquieu • Yasa yapıcılarda insandır ve hata yapabilirler. Bir toplumun neye benzediğine karar veren temel belirleyici faktör, en azından başlangıçta iklimdir. Montesquieu daha sonra toprağın ve manzaranın doğasını ekler ve daha sonra ahlaki nedenler ekler: din, yasalar, hükümet, gelenek, görgü ve ahlak. • Belirli bir toplumun ünlü esprit général, (ahlaki, sosyal ve politik) kültürünü oluşturan insan davranışına etki eden bu nedenlerin etkileşimidir. Montesquieu muhtemelen bu nedenleri kronolojik bir düzende düşünmemizi istiyor. Bir toplumun başlangıcında, kültürel yapılandırması büyük ölçüde fiziksel nedenlerle belirlenir, ancak bir toplum geliştikçe ahlaki nedenler bir toplumun esprit général'inde açıklayabilir (J. S. Mc. Clelland, 2005).

Montesquieu • İnsan yasalarının “şeylerin doğasından kaynaklanan gerekli ilişkiler” olduğunu söylediğinde Montesquieu, bir toplumun

Montesquieu • İnsan yasalarının “şeylerin doğasından kaynaklanan gerekli ilişkiler” olduğunu söylediğinde Montesquieu, bir toplumun insan yapımı yasaları ile o toplumun kendisinin doğası arasında doğru bir ilişkinin var olduğunu belirtmektedir (J. S. Mc. Clelland, 2005).

Kaynaklar B. N. Adams and R. N. Sydil, 2000. Sociological Theory. Pine Forge Press.

Kaynaklar B. N. Adams and R. N. Sydil, 2000. Sociological Theory. Pine Forge Press. J. S. Mc. Clelland, 2005, A History of Western Political Thought. Routledge.