Monitorizarea i controlul pieei persoane implicate insider trading

  • Slides: 12
Download presentation
Monitorizarea şi controlul pieţei – persoane implicate, insider trading, informaţie privilegiată COMISIA NAŢIONALĂ A

Monitorizarea şi controlul pieţei – persoane implicate, insider trading, informaţie privilegiată COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE Matilda Precup Daniela Miclea

Ce se înţelege prin insider trading? n Prin noţiunea de insider trading se înţelege

Ce se înţelege prin insider trading? n Prin noţiunea de insider trading se înţelege efectuarea de tranzacţii cu instrumente financiare în cadrul unei burse de valori, de exemplu, de către persoane care se află în posesia unor informaţii privilegiate cu privire la respectivele instrumente financiare sau cu privire la emitentul acestora, informaţii care ar putea influenţa preţul de tranzacţionare, în timp ce respectivele informaţii nu au fost făcute publice şi deci nu se află şi în posesia celorlaţi investitori pentru a lua cele mai bune decizii de investire. În acest context se poate spune că posesorii unor informaţii interne cu privire la emitenţi sau instrumentele financiare emise de aceştia, poate obţine avantaje financiare importante în detrimentul celorlaţi investitori.

Noţiunea de informaţie privilegiată n n n (1) O informaţie de natură precisă care

Noţiunea de informaţie privilegiată n n n (1) O informaţie de natură precisă care nu a fost transmisă public, care se referă în mod direct sau indirect la unul sau mai mulţi emitenţi ori la unul sau mai multe instrumente financiare, şi care, dacă ar fi transmisă public, ar avea un impact semnificativ asupra preţului acelor instrumente financiare, sau asupra preţului instrumentelor financiare derivate cu care se află în legătură. (2) Atunci când se referă la instrumente financiare derivate având ca activ suport mărfuri, „informaţia privilegiată”, înseamnă informaţia de natură precisă care nu a fost transmisă public, şi care, se referă direct sau indirect la activul suport sau la instrumentele financiare derivate şi pe care participanţii pe pieţele de instrumente financiare, pe care se tranzacţionează respectivele instrumente financiare derivate, se asteaptă să o primească în concordanţă cu practicile acceptate pe aceste pieţe. (3) Pentru persoanele răspunzătoare de executarea ordinelor privind tranzacţionarea instrumentelor financiare, „informaţia privilegiată” înseamnă, totodată, informaţia de natură precisă transmisă de un client în legătură cu ordinele sale care nu au fost încă executate, referitoare în mod direct sau indirect la unul sau mai mulţi emitenţi, ori la unul sau mai multe instrumente financiare, informaţie care dacă ar fi transmisă public ar avea efecte semnificative asupra preţului respectivelor instrumente financiare sau asupra preţului instrumentelor financiare derivate în legatură cu acestea.

Particularităţile informaţiei privilegiate 1. 2. 3. 4. Păstrarea confidenţialităţii informaţiei, informarea publicului şi interdicţia

Particularităţile informaţiei privilegiate 1. 2. 3. 4. Păstrarea confidenţialităţii informaţiei, informarea publicului şi interdicţia de a intra în tranzacţii înainte de difuzarea publică a respectivei informaţii Natura precisă a informaţiei Evaluarea influenţei semnificative asupra preţului Obligaţia de a face publică informaţia.

Care este diferenţa dintre insider dealing si manipularea pieţei pornind de la definiţiile acestora

Care este diferenţa dintre insider dealing si manipularea pieţei pornind de la definiţiile acestora din noua Directiva a Uniunii Europene n n În timp ce insider dealing se bazează pe folosirea unor informaţii interne privilegiate de natură precisă, manipularea pieţei este un fenomen mult mai complex care poate fi realizată cu ajutorul mai multor instrumente: tranzacţii care dau sau ar putea să dea semnale false ori care induc în eroare în legătură cu unul sau mai multe instrumente financiare; brokeri care acţionează concertat în scopul menţinerii preţului unui instrument financiar la un nivel anormal sau artificial; transmiterea de informaţii false sau zvonuri prin mijloacele media inclusiv internet care induc în eroare asupra instrumentelor financiare modificând în consecinţă, în mod nejustificat preţul acestora.

Exemple de insider trading (1) Un exemplu de insider trading ar putea fi un

Exemple de insider trading (1) Un exemplu de insider trading ar putea fi un contabil al unei societăţi listate şi care posibilitatea de a cunoaşte în avans (înainte de difuzarea publică) că rezultatele financiare ale respectivei societăţi vor fi mai bune decât cele previzionate şi ca urmare, vor influenţa semnificativ cresterea preţului respectivelor acţiuni pe piaţă. Cunoscând aceste informaţii atât contabilul cât şi persoanele cu care acesta are anumite legături ar putea obţine anumite câştiguri din cumpărarea acţiunilor respectivului emitent la un preţ mai mic care este de fapt preţul pieţei înainte de a face public anunţul cu evoluţia respectivei societăţi. Ulterior publicării raportului anual, preţurile de piaţă ale respectivelor acţiuni vor creşte, iar contabilul şi peroanele în legătură cu acesta vor obţine avantaje din vânzarea acţiunilor, avantaje obţinute din diferenţa dintre preţul acţiunilor înainte de publicarea anunţului şi preţul acţiunilor după publicarea anunţului.

(2) Un alt exemplu de insider trading ar putea fi considerat cazul unui ziarist

(2) Un alt exemplu de insider trading ar putea fi considerat cazul unui ziarist autor al unor articole publicate într-un ziar de mare circulaţie, în care se comentează şi exprimă opinii cu privire la evoluţiile posibile ale companiilor cotate la bursă. Articolele în cauză vor avea un impact deosebit asupra publicului putând influenţa preţul valorilor mobiliare şi determina deseori variaţii ale preţului de tranzacţionare. Înainte de publicare, ziaristul transmite aceste informaţii cu privire la conţinutul articolelor pe care urmează să le publice către un grup de brokeri, ce vor realiza astfel profituri importante, care vor fi ulterior împărţite între participanţii la această schemă.

(3) Un caz special de insider ar putea fi, de exemplu, un funcţionar dintr-o

(3) Un caz special de insider ar putea fi, de exemplu, un funcţionar dintr-o bancă centrală care a descoperit că rata dobânzii va creşte in următoarea perioadă. Utilizând această informaţie înaintea publicării ei şi cunoscând că publicarea unei astfel de informaţii va avea un impact major asupra instrumentelor financiare din piaţă, acest funcţionar poate cumpăra o gamă largă de instrumente financiare la valori mici şi fără să dea un indiciu asupra unui volum mare de tranzacţionare pentru un singur instrument financiar. Acest caz este foarte greu de descoperit, investigat şi dovedit de către autoritatea competentă.

Cadrul legal în România n n În conformitate cu prevederile proiectului legii consolidate CNVM

Cadrul legal în România n n În conformitate cu prevederile proiectului legii consolidate CNVM este singura autoritate competentă care va asigura aplicarea prevederilor Directivei 6/2003 privind abuzul pe piaţă şi îşi va exercita funcţiile sale de supraveghere investigare şi control direct, în colaborare cu alte entităţi ale pieţei precum şi în colaborare cu alte organisme abilitate cum ar fi: Parchetul general, Poliţie, Oficiul Registrului Comerţului etc. Operatorii la piaţă precum şi participanţii la piaţă trebuie să contribuie la asigurarea integrităţii pieţei. Astfel de prevederi pot include cerinţe privind transparenţa tranzacţiilor încheiate, transparenţa procedurilor de regularizare a preţurilor, un sistem corect de executare a ordinelor, o schemă de detectare efectivă a ordinelor atipice, reguli clare de suspendare a tranzacţiilor. Instrumentele financiare care asigură lichiditate pieţei trebuie să fie luate în considerare la elaborarea schemelor de stabilire a preţului.

Organizarea supravegherii şi a puterilor de investigare în fiecare stat nu va trebui să

Organizarea supravegherii şi a puterilor de investigare în fiecare stat nu va trebui să împiedice cooperarea dintre autorităţile competente din celelalte state. Transpunerea în legislaţia din România a prevederilor Directivei 6/2003 privind abuzul pe piaţă are în vedere respectarea următoarelor principii: n asigurarea încrederii investitorilor în pieţele financiare prin promovarea unei transparente ridicată a pieţei financiare. n asigurarea pentru investitori a unui anumit nivel de protecţie şi transparenţă în funcţie de circumstanţe. n consultarea permanentă cu participanţii la piaţă pentru încurajarea inovaţiei pe pieţele financiare în vederea creerii unei pieţe dinamice şi eficientă. n creşterea competitivităţii internaţionale a pieţei financiare fără a prejudicia însă cooperarea cu pieţele financiare internaţionale. n asigurarea unui cadru comun de reglementare pentru toţi participanţii (români şi străini) la piaţă. Conţinutul reglementărilor şi aplicarea acestora trebuie să se efectueze în mod unitar în tot Spaţiul Economic European. n

Aspecte privind răspunderea persoanelor fizice sau juridice n n n Noua lege consolidata are

Aspecte privind răspunderea persoanelor fizice sau juridice n n n Noua lege consolidata are în vedere faptul că CNVM ca autoritate competentă pentru punerea în aplicare a prevederilor Directivei 6/2003 privind abuzul pe piaţă va putea audia şi sancţiona orice persoană indiferent dacă aceasta este sau nu autorizată. CNVM va impune sancţiuni pentru cooperarea mai sus amintită Săvârşirea cu intenţie a faptelor în legătură cu folosirea informaţiilor confidenţiale şi manipularea pieţei constituie infracţiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă în limitele prevăzute lde legea în vigoare precum şi cu interzicerea temporară sau definitivă, pentru persoanele fizice ori juridice, a desfăşurării unor activităţi şi servicii legate de pieţele reglementate de lege.

Va mulţumim pentru atenţie mati. precup@cnvmr. ro danielamiclea@yahoo. com

Va mulţumim pentru atenţie mati. precup@cnvmr. ro danielamiclea@yahoo. com