MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAII DE








- Slides: 8

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ 13 OCTOMBRIE 2014 ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU REDUCEREA RISCULUI DEZASTRELOR NATURALE PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ INUNDAŢII Potrivit rezoluţiilor nr. 44/236 din 22 decembrie 1989, nr. 56/195 din 21 ianuarie 2002 şi nr. 64/200 din 21 decembrie 2009 adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit ca data de 13 octombrie să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. ALUNECĂRI DE TEREN RUPERE BARAJE HIDROTEHNICE CUTREMUR ACC. CHIMICE ACC. NUCLEARE PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante, sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate. PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ Dezastrele sunt determinate de riscuri ca evenimente rare şi extreme, apărute în mediul natural sau generate de activitatea umană, care afectează negativ viaţa oamenilor, proprietatea, mediul sau activitatea social-economică. TIPURI DE RISC POTENŢIAL GENERATOARE DE DEZASTRE LA NIVELUL JUDEŢULUI GORJ: FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE: FURTUNI INUNDAŢII FENOMENE DISTRUCTIVE DE ORIGINE GEOLOGICĂ: SECETĂ ALUNECĂRI TEREN ÎNGHEŢ CUTREMUR PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ REGULI DE COMPORTARE ŞI MĂSURI DE PROTECŢIE ÎN CAZUL PRODUCERII DE CALAMITĂŢI NATURALE ÎN CAZ DE INUNDAŢII SAU RUPEREA BARAJELOR HIDROTEHNICE: · Părăsiţi locuinţa şi îndreptaţi-vă către locurile lipsite de pericol, dinainte stabilite; · Acordaţi ajutor copiilor şi bătrânilor; · La părăsirea locuinţei întrerupeţi alimentarea cu electricitate, gaze, apă; · Nu luaţi din locuinţă decât lucrurile strict necesare şi obiecte de valoare pentru a vă evacua în timp util; · Dacă este timp, evacuaţi şi animalele din gospodărie sau pe cele din fermele zootehnice în afara zonei de pericol; · Dacă aţi fost surprinşi de inundaţie, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş; · Acţionaţi cu calm, liniştiţi-i pe cei din jur. PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ ÎN CAZ DE CUTREMUR: · În momentul producerii mişcării seismice fiţi calmi şi acţionaţi imediat; · Nu părăsiţi locuinţa. Puteţi fi surprinşi într-un loc (hol, scari) unde vă puteţi accidenta. Nu folosiţi ascensorul; · Adăpostiţi-vă, în locuri stabilite din timp: grindă, toc de uşă solid, birou sau masă rezistentă, etc. ; · Dacă aveţi timp întrerupeţi alimentarea cu apă, gaze, electricitate; · La serviciu sau în locurile publice folosiţi pentru adăpostire locurile specificate mai sus din zona în care v-a surprins mişcarea seismică; · În afara clădirilor rămâneţi departe de acestea. Nu alergaţi; · Pe timpul mişcării seismice mijloacele de transport trebuie oprite. Nu le părăsiţi. PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ REGULI DE COMPORTARE ŞI MĂSURI DE PROTECŢIE ÎN CAZUL PRODUCERII DE CALAMITĂŢI NATURALE ÎN CAZUL ALUNECĂRILOR DE TEREN: Măsurile planificate pentru prevenire, protecţie şi intervenţie sunt similare cu cele aplicate în caz de cutremur. O particularitate o constituie faptul că evenimentul, cu rare excepţii, nu se desfăşoară chiar prin surprindere. Alunecările de teren se pot desfăşura cu viteze de 1, 5 – 3 m/s, iar în unele situaţii şi peste 3 m/s, oferind posibilitatea pentru realizarea unor măsuri în astfel de situaţii. În aceste condiţii, un rol important revine acţiunilor de observare a condiţiilor de favorizare a alunecărilor de teren şi alarmării (avertizării) populaţiei în timp util realizării protecţiei. PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “LT. COL. DUMITRU PETRESCU” AL JUDEŢULUI GORJ NOI VĂ INFORMĂM, VOI PUTEŢI PREVENI! PROVOCAREA MAJORĂ PENTRU UMANITATE ESTE DE A GĂSI O CALE DE A CONVIEŢUI CU ACESTE FENOMENE!