Metin YAMAN TAOVA MAM HATP ORTAOKULU ETKL DERS

  • Slides: 22
Download presentation
Metin YAMAN TAŞOVA İMAM HATİP ORTAOKULU

Metin YAMAN TAŞOVA İMAM HATİP ORTAOKULU

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA TAKTİKLERİ • ETKİLİ DERS ÇALIŞMA: Temel olarak ders çalışma • sırasında

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA TAKTİKLERİ • ETKİLİ DERS ÇALIŞMA: Temel olarak ders çalışma • sırasında öğrenmenin maksimum yoğunluklu olduğu çalışmadır. Bu şekilde zorlandığınız konuları daha iyi öğrenir ve öğrendiklerinizi geç unutursunuz. Etkili ders çalışma teknikleri ise öğrenmenin en üst düzeye çıkarılması için uygulanan tekniklerdir. VERİMLİ DERS ÇALIŞMA: Etkili çalışma ile benzerdir. Temel olay öğrendiğiniz bilginin çalıştığınız süreye olan oranını yüksek tutmaktır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Öğrenme Mekanizması: 1 - Uyarıcı 2 - Duyusal kayıt 3 -

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Öğrenme Mekanizması: 1 - Uyarıcı 2 - Duyusal kayıt 3 - Dikkat 4 - Algılama 5 - Kısa süreli hafıza 6 - Tekrar 7 - Uzun süreli hafıza 8 - Sınama 9 - Öğrenme

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Uyarıcı: Size bilgiyi veren başlangıç noktasıdır. Öğretmenin sesi, kitaptaki yazı,

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Uyarıcı: Size bilgiyi veren başlangıç noktasıdır. Öğretmenin sesi, kitaptaki yazı, videodaki görüntü ilk uyarıcı olabilir. - Duyusal kayıt: Uyarıcıya sizin açık olmanızdır. Yani bin kişinin sohbet ettiği bir yerde siz dikkatinizi başka bir yere verirseniz insanların dediği hiçbir şeyi duymamış olursunuz. Bunun nedeni uyarıcı olmasına rağmen sizin duyusal kayıtta olmamanızdır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Dikkat: Duyusal kayıtla kaydettiğinize yoğunlaşmanızdır. Otobüste giderken birçok kişi konuşmasına

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Dikkat: Duyusal kayıtla kaydettiğinize yoğunlaşmanızdır. Otobüste giderken birçok kişi konuşmasına rağmen ilginizi çeken bir konuda konuşan birine algınızı açarsınız. Sonra dediklerini net duymaya başlar ve dikkat edersiniz. Artık onunla net bir irtibat haline geçmişsinizdir. - Algılama: Dikkatle aldığınız uyarıyı beyninizde yorumla ve neticelendirme işlemidir. Uyarıyı sistematik bir bilgi haline çevirirsiniz.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Kısa süreli hafıza: Öğrenmeye ciddi anlamda yaklaştığınız adımdır. Geçici hafızaya

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Kısa süreli hafıza: Öğrenmeye ciddi anlamda yaklaştığınız adımdır. Geçici hafızaya aldığınız şeyi geçici olarak öğrenmişsiniz demektir. Anlık bir bilgiye eriştiğinizde hafızanın bu yönünü kullanırsınız. Bilgiyi beyniniz fazla yükten kurtulmak için depolamaz. Bilgiyle işiniz bittiğinde ise hemen unutursunuz. - Tekrar: Bilgiyi tekrardan dikkatinize getirme işlemidir. Beyin bir bilgiyi çok tekrar ettiğinizi fark edince onun önemli olduğu kanısına varır ve değer verdiği uzun süreli hafızada ona yer açar.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Uzun süreli hafıza: Kısa süreli hafızadaki bilginin değerli olanının taşındığı

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA - Uzun süreli hafıza: Kısa süreli hafızadaki bilginin değerli olanının taşındığı ikinci hafızadır. Burada en değerli bilgiler korunaklı bir şekilde durur. Normal yaşantıda bu bilgi beyninizi yormaz. Bankadaki para gibidir. Lazım olduğu anda çeker ve kullanır. - Sınama: Uzun süreli bilgi artık sizindir. Ancak bu bilgiyi belirli bir koşul karşısında kullanmazsanız zamanla beyniniz bunun o kadar da gerekli olmadığını düşünecektir. Bu da unutmayı beraberinde getirecektir. Burada unutma bilginin çöpe atılması değil de yerinin kaybolmasıdır. Yani ne şekilde kodladığınızı çıkaramazsınız. Bu nedenle uzun süreli hafızayı arada sınama yoluyla uyarmak gerekir.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA ÖĞRENME: Son basamaktır. En önemlisidir. İlk basamakları yerine getirdiğinizde sonuç olarak

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA ÖĞRENME: Son basamaktır. En önemlisidir. İlk basamakları yerine getirdiğinizde sonuç olarak elinize geçendir. Ne kadar zamana yayılırsa o kadar kalıcı olur.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA UZUN SÜRELİ HAFIZANIN ÇALIŞMA PRENSİBİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA UZUN SÜRELİ HAFIZANIN ÇALIŞMA PRENSİBİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA ETKİLİ HAFIZA TEKNİKLERİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA ETKİLİ HAFIZA TEKNİKLERİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA İlk Harf Yöntemi Hâlihazırda birçok öğrenci tarafından kullanılan basit ama etkili

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA İlk Harf Yöntemi Hâlihazırda birçok öğrenci tarafından kullanılan basit ama etkili bir yöntemdir. Öğrendiğiniz dizi şeklindeki bilgilerin baş harfinden çağrışım oluşturabilirsiniz. Mesela Hergele Necip Arsız Karısını Kesip Rendeledi. Bu cümlenin baş harfleri periyodik tablodaki soygaz elementlerini çağrıştırır size. He = Helyum, Ne = Neon, Ar = Argon, Kr = Kripton, Xe = Xenon, Rn = Radon. Bu yöntem için bu tarz tekerlemelerden oldukça fazla vardır. Size kolay gelmesi açısından kendi tekerlemelerinizi de oluşturabilirsiniz. Böylece ders çalışmayı daha eğlenceli hale getire de bilirsiniz.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Not Almak Not almak ders çalışırken öğrenmeyi etkili hale getiren yöntemlerin

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Not Almak Not almak ders çalışırken öğrenmeyi etkili hale getiren yöntemlerin başında gelir. Sizin derse yoğunlaşmanız için bir şeyleri not etmeniz gerekir. Bu size kafanızı derste tutabilme imkânı sağlar. Not almadan yaptığınız çalışma sırasında aklınız başka bir yere gidebilir. Ancak not alma işlemi beyninizi yaptığınız asıl işe yoğunlaştırır

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Motivasyon sadece sizi dersin başına oturtmaya yarayan bir enerji değildir. Aynı

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Motivasyon sadece sizi dersin başına oturtmaya yarayan bir enerji değildir. Aynı zamanda çalıştığınız dersin verimini de arttırıcı bir faktördür. Motivasyon temelini istekten aldığı için isteyerek yapılan öğrenme mutlaka daha kalıcı olacaktır. Motivasyonu olan ve olmayan öğrencileri şöyle ayırt edebiliriz.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Motivasyonu Olan Motivasyonu Olmayan Dersin başına oturması kolaydır. Ders çalışmayı erteler.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Motivasyonu Olan Motivasyonu Olmayan Dersin başına oturması kolaydır. Ders çalışmayı erteler. İyi bir amaca odaklanmıştır. Ne yapmak istediğini bilmez. Ders çalışma sırasında yoğunlaşabilir. Ders çalışma sırasında uykusu gelir. Öğrendiklerini kolay unutmaz. Öğrendiklerini unutmaya meyillidir. Çalışma sistematiği oluşturmuştur. Derse başkasının zoruyla oturur. Kendine güven duyar. Güven sorunu yaşar. Dinlenme zamanında rahat eder. Dinlenme zamanında kaygı taşır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Motivasyon Sağlama Motivasyon yani güdülenme kişinin direk olarak kendisine bağlı olan

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Motivasyon Sağlama Motivasyon yani güdülenme kişinin direk olarak kendisine bağlı olan faktörlerden kaynaklanır. Sizin genetiğiniz ve çevresel faktörleriniz bir şeye odaklanma ve isteklenme kapasitenizi belirler. Eğer gerçekten normal hayatta kafanıza koyduğunuzu mutlaka yapan biriyseniz isteklenme konusunda da ciddi bir problem yaşamazsınız. Ama bu konuda eksiğiniz varsa şunları düşünmenizde fayda var: Çalışsanız da çalışmasanız da ömür bir şekilde geçecek. Başarılı olmak size başarısız olmaya nazaran birçok avantaj sağlayacak. Ailenizin umutları ve beklentilerini karşılamanın tek yolu azıcık zahmet çekmektir. Başarılı insanlar daha çok saygı görürler. Hedeflerinize ulaşmanız konusunda gideceğiniz yolun adıdır ders çalışmak. Ders çalışmak birçok yeni ve güzel bilgi öğrenmenize olanak sağlayacak. Çalışmamak size hiçbir şey kazandırmayacak.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Nasıl Ders Çalışmak Gerekir Ders çalışmayı doğru bir şekilde yapmak öğrenmenin

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Nasıl Ders Çalışmak Gerekir Ders çalışmayı doğru bir şekilde yapmak öğrenmenin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz hususlara önem verirseniz zaten kendiliğinden kaliteli bir öğrenme tekniği uygulamış olursunuz. Bunun yanında dikkat etmeniz gereken bazı başarı arttırıcı noktalar vardır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Çalışma Ortamı Ders çalıştığınız yerin sessiz, dikkat dağıtacak ortamlardan arınmış, düzenli

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Çalışma Ortamı Ders çalıştığınız yerin sessiz, dikkat dağıtacak ortamlardan arınmış, düzenli ve temiz olması gerekir. Bunu sağlamak zor gelmesin size. Siz istekli olduktan sonra bir şekilde aileniz bile size bunu sağlar. Ders çalışılan odada asla televizyon, müzik aleti, oyun seti gibi cihazlar bulundurmamalısınız. Masanız, aydınlatmanız, rahat sandalyeniz, kitabınız, kâğıdınız, kaleminiz ve silginiz olacak. Ders çalışmayı mutlaka masa başında yapmanız gerekir. Sınavda da masa başında oturacaksınız zaten. Uzanarak soru çözmek gibi yöntemler çoğu zaman işe yaramaz. Eğer yorgunsanız uyuyun, dinlenin, sonra da dersin başına dinç bir şekilde oturun. Çalışma masanız ve masa düzeniniz ders çalışmaya hizmet etmelidir. Masada dikkat dağıtacak veya sizi meşgul edecek başka şeyler olmamalıdır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Planlı Çalışma Planlı çalışmanın başarıyı arttırdığını hepimiz biliyoruz. Aslında planlı yapılan

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Planlı Çalışma Planlı çalışmanın başarıyı arttırdığını hepimiz biliyoruz. Aslında planlı yapılan her iş plansız yapılan işlere göre her zaman daha iyi sonuç verir. Sınava hazırlanıyorsanız kendi planınızı hazırlayacak irade ve kapasiteye sahipsinizdir. Belli bir sorunla karşılaştığınızda planınızda değişiklikler yaparak telafi etme şansınız da her zaman bulunur böylelikle. Burada dikkat etmeniz gereken şey şudur. Planı dersin yerine koymayın. Asıl amaç ders çalışıp başarılı olmaktır. Birçok öğrenci her hafta çalışma düzenini değiştirir. Hatta her gün değiştiren öğrenciler de vardır. Bu öğrenciler kitapçıya gidip yeni sihirli bir kitap ararlar ve kapağını beğendikleri temiz bir kitabı satın alırlar. Sonra yeni hayaller, yeni planlar başlar. Sonuç olarak da o kitaplar dolapta birikir fakat sonuç yine değişmez. Kitapların sizin yerine ders çalışamayacağını unutmayın. Size başarıyı getirecek sihirli bir kaynak mevcut değil. Güvenilir bir kitapçıdan sene başında ihtiyacınız olan kitaplardan birer tane almanız yeterlidir. Hatta aynı anda birden fazla kitap almak karışıklığa neden olacağından her seferinde 2 kitap satın almayı deneyebilirsiniz. Kitabı eksiksiz bitirince gidip yenisini alırsınız. Bu şekilde planlı çalışmayı da gerçekleştirmiş olursunuz. Planlı çalışma derken kast ettiğimiz günlük doyurucu miktarda ders çalışmadır. Herkesin hayat koşullarına yüzde yüz uyan bir saatli çalışma programı maalesef mevcut değil. Ancak yine de eğer düzeni olan biriyseniz saatli çalışma programı kullanmanız size avantaj sağlayacaktır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Ders Çalışma Sırası Ders çalışma düzeninizi oluştururken kolaydan zora sıralamak avantaj

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Ders Çalışma Sırası Ders çalışma düzeninizi oluştururken kolaydan zora sıralamak avantaj sağlar. Bu şekilde hem bir dersin en kolay netlerini erkenden kapmış olursunuz. Hem de derse giriş yapmış olursunuz. Bir dersin bir konusunu bilmeden diğer konu gerçekten iyi anlaşılmıyor. Bu nedenle derslere bir yerden giriş yapmanız gerekiyor. Bu giriş dersin kolay ve zevkli konularından olursa işiniz daha kolay demektir. Kolay konulardan başlamak bazı durumlarda çeşitli sorunlara neden olur. Örneğin öğrenci her başladığı dersin bildiği konularına çalışır. Bilmediği konuya gelince de çalışmak istemediği için başka derse geçmesi gerektiğini düşünüp kitabı yarıda bırakır. Bu şekilde eski basit konular tekrar edilirken gerçek anlamda yeni bilgi öğrenilmemiş olur. Ayrıca bütün zor konuları sınava en yakın zamana bırakmak da mantıklı bir tutum değildir. Bu durumda yine kolay kısımlardan başlayarak şu yöntemi uygulayabilirsiniz. Bir dersi bir bütün olarak ele alın. O dersin kolay konusundan başlayın ama ders bitmeden asla bırakmayın. Böylece kolay konularla derse ısınırsınız. Zor konuları da öğrenip dersi tamamlarsınız. Tam zor konular sizi yormuşken ders biter ve siz yeni bir dersin kolay konusuna başlarsınız. Böylece sıkılmadan etkili ve verimli ders çalışmış olursunuz.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Dersi Dinlemenin Önemi Birçok öğrencinin yaptığı hata öğretmenlerin anlattıklarını hafife almaktır.

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA Dersi Dinlemenin Önemi Birçok öğrencinin yaptığı hata öğretmenlerin anlattıklarını hafife almaktır. Öğretmen ders anlatırken kenardan başka ders çözmek çoğu zaman size fayda sağlamaz. İnsanın kitap başında oturarak ders çalışması için belli bir kapasitesi vardır. Bu kapasitenin üstüne çıkmanız sizi zorlayabilir. Daha fazla ders çalışmak için ders kaynaklarınızı çeşitlendirmek iyi bir yöntem. Şöyle söyleyelim. 6 saat masa başında oturup ders çalışıp yoruluyorsanız performansınız arttırmak için 2 veya 3 saat de etkili dinleme yapabilirsiniz. Bunun kaynağı okuldaki öğretmenleriniz, eğer alanına hâkim değilse kurstaki öğretmenleriniz veya videolu konu anlatım dersi olabilir. İyi bir dinleme sizi hem dinlendirecek hem öğretici olacaktır.