MCLUHANOVO RAZUMIJEVANJE MEDIJA MARSHALL MCLUHAN Marshall Mc Luhan

  • Slides: 15
Download presentation
MCLUHANOVO RAZUMIJEVANJE MEDIJA

MCLUHANOVO RAZUMIJEVANJE MEDIJA

MARSHALL MCLUHAN Marshall Mc. Luhan (1911 -1980) – kanadski teoretičar medija Od 1946 –

MARSHALL MCLUHAN Marshall Mc. Luhan (1911 -1980) – kanadski teoretičar medija Od 1946 – predavač na Univerzitetu u Torontu Od 1963. do 1980. – direktor Centra za kulturu i tehnologiju Najpoznatije knjige koje je objavio: The Mechanical Bride, Folklore of Industrial Man (1951), The Gutenberg Galaxy – The making of typographic man (1962), Understanding media (1964), Medium is the massage (1967), The War and Peace in the Global Village (1968).

MCLUHANOVA NAJPOZNATIJA KRILATICA ØMedij je poruka. ØSadržaj jednog medija je uvijek drugi medij. Ø

MCLUHANOVA NAJPOZNATIJA KRILATICA ØMedij je poruka. ØSadržaj jednog medija je uvijek drugi medij. Ø Čovjek se pogrešno koncentriše isključivo na sadržaj poruke. ØUticaj medija je snažan i dubok upravo zato što mu je kao sadržaj dat drugi medij. ØVlasnici medija se trude da pruže publici ono što želi jer osjećaju da je njihova moć u mediju, a ne u poruci ili programu.

KULTURA I MEDIJI Mc. Luhan razlikuje tri vrste kulture u zavisnosti od razvoja medija:

KULTURA I MEDIJI Mc. Luhan razlikuje tri vrste kulture u zavisnosti od razvoja medija: oralna kultura (usmena), vizualna kultura (pisana) i elektronska kultura. Mc. Luhan pravi razliku između hladne kulture ili kulture niske pismenosti i vruće kulture. Mediji određuju stepen razvijenosti kulture. Medij je produkt sredine. Tehnologija mijenja čovjeka, ali mijenja i njegove vrijednosti. Mediji stvaraju medijsku stvarnost kojoj se svi prilagođavaju.

ULOGA MEDIJA U DRUŠTVU Čovjek je nomad u sakupljanju informacija koje mu pomažu da

ULOGA MEDIJA U DRUŠTVU Čovjek je nomad u sakupljanju informacija koje mu pomažu da savlada svijet i lakše živi u njemu. „Od početka upotrebe čovjekovih produžetaka može se reći da čovjek živi u narkotizirajućem stanju od strane medija, odnosno kao zatočenik mas- medija. . . Da bismo u savremenom svijetu bili uspješni u bilo kojoj sferi djelatnosti, moramo biti dobro informisani, a to znači da moramo pristati na dobru dozu medijskih narkotika“.

MCLUHANOVE KRILATICE ØSvijet će postati globalno selo. ØMc. Luhan je tvrdio da ćemo svi

MCLUHANOVE KRILATICE ØSvijet će postati globalno selo. ØMc. Luhan je tvrdio da ćemo svi morati ponešto žrtvovati da bismo živjeli u tom selu - svijetu. q Ko će upravljati globalnim selom? q Kakav će biti život u globalnom selu? q“Ja ne znam, ja pretpostavljam, ali zasigurno to neću doživjeti i zato sam sretan čovjek. “” Mc. Luhan “Svijet će biti pomrežen i to je istina, a kako će se ko snaći u tom pomreženom svijetu ne želim ni da razmišljam. Mi živimo u globalnom selu, čak i kada toga nismo svjesni”. Mc. Luhan

MCLUHANOVA PODJELA MEDIJA Vrući mediji Hladni mediji • Fotografija, radio, pismo , film, tipografija,

MCLUHANOVA PODJELA MEDIJA Vrući mediji Hladni mediji • Fotografija, radio, pismo , film, tipografija, novine, fonograf • Vrući mediji - zasićenost podacima • Ne ostavljaju publici mogućnost za dopunjavanje • Telefon, televizija, govor , hijeroglifi, strip • Podstiču publiku na učešće • Publika dobija oskudan ili ograničen broj podataka

MCLUHANOVE KRILATICE Mediji su produžeci čovjeka Radio- čulo sluha Televizija- čulo vida Govor –

MCLUHANOVE KRILATICE Mediji su produžeci čovjeka Radio- čulo sluha Televizija- čulo vida Govor – produžetak svijesti Kotač – produžetak noge Odjeća-produžetak naše kože Fonograf- produžetak glasa Igre- produžetak društvenog čovjeka Novac- produžetak unutrašnje želje i pobude

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Knjiga je stvorila treći moderni svijet koji se susreće sa novom

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Knjiga je stvorila treći moderni svijet koji se susreće sa novom tehnologijom i novim čovjekovim produžetkom. Fotografija – svojevrsna revolucija jer slikari i pisci nisu morali više opisivati svijet. Ljudi su već imali informacije o događaju zahvaljujući fotografiji, filmu, štampi. Fotografija briše nacionalne i kulturne granice. Otkrićem fotografije učinjen je korak od doba tipografskog prema dobu grafičkog čovjeka. Čovjek Zapada do sada nije bio pripremljen za susret s bilo kojim novim medijem pod uslovom koje

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA üNovine – način učestvovanja u zajednici üNovine – ideološko oružje, a

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA üNovine – način učestvovanja u zajednici üNovine – ideološko oružje, a u pojedinim zemljama štampa se koristi za stvaranje nacionalizma. üStaljin je smatrao da su „novine najmoćnije oružje naše Partije“. üOglasi – neophodan i najbolji dio novina üOglasi – „dobre vijesti“ üRavnoteža dobrih i loših vijesti čini kvalitetnu novinu. üLoše vijesti su neophodne radi učešća čitalaca.

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Film – svijet na filmskoj traci Filmovi su imali velik uticaj

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Film – svijet na filmskoj traci Filmovi su imali velik uticaj na reklame. Publika prihvaća bezuslovno sve što joj se prikaže na filmskom platnu jer prenosi publiku u drugi svijet. Film nudi najčarobniju potrošačku robu: snove. Film kao medij nudi siromašnima uloge bogataša i moćnika. Tipografski čovjek je ubrzo postao privržen filmu.

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Radio – bubanj plemena „Radio smanjuje svijet na veličinu sela i

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Radio – bubanj plemena „Radio smanjuje svijet na veličinu sela i stvara nezasitne seoske sklonosti ogovaranju, glasinama i pakosti“. Radio – intiman medij Veliku političku ulogu tokom Drugog svjetskog rata (Hitler, Gebels( Frenklin Ruzvelt – prvi radijski predsjednik Ruzvelt i Hitler ne bi dobro prošli na televiziji.

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Televizija – plašljivi div jer nije primjerena za vruće probleme i

MCLUHANOVO RAZUMJEVANJE MEDIJA Televizija – plašljivi div jer nije primjerena za vruće probleme i sporne teme. “Uprkos službenoj slobodi od cenzure, samonametnuta šutnja čini televizijske dokumentarne filmove gotovo nijemima za mnoge bitne teme sadašnjice. ” U pojedinim zemljama televizija stvara utisak da publika učestvuje u političkom životu (Kuba(

UTICAJ NOVIH MEDIJA NA “STARE” „Novi medij nikada nije dodatak nekom starom mediju niti

UTICAJ NOVIH MEDIJA NA “STARE” „Novi medij nikada nije dodatak nekom starom mediju niti ga pak ostavlja na miru. On nikada ne prestaje tlačiti starije medije, sve dok za njih ne pronađe nove oblike i položaje“. Usljed pojave radijskih prijemnika nestaju fonografi i industrija ploča. Krajem XIX vijeka novine su doživljavale telefon kao ozbiljnu konkurenciju. Televizija je zadala težak udarac filmovima, nacionalnim časopisima, ali i stripovima. Mediji utiču međusobno. Radio je izazvao promjene u načinu izvještavanja štampanih medija, televizija je uticala na radijske emisije.