Maria Nordstrm Hedens skola cker www lektion se

  • Slides: 11
Download presentation
Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö – www. lektion. se

Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö – www. lektion. se

�I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk, allt från minoritetsspråken till engelska

�I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk, allt från minoritetsspråken till engelska och wolof. � De största invandrarspråken som talas i Sverige är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och exjugoslaviska språk. � I läroplanen står det att ni ska lära er vilka våra minoritetsspråk är.

� Finska � Samiska � Meänkieli � Romani chib � Jiddisch

� Finska � Samiska � Meänkieli � Romani chib � Jiddisch

�… det vara ett språk, inte en dialekt. �… det ha talats kontinuerligt i

�… det vara ett språk, inte en dialekt. �… det ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år. �… språkets talare önska att språket ska få vara ett minoritetsspråk.

� Ca 250 000 personer talar finska i Sverige. � Finska har talats i

� Ca 250 000 personer talar finska i Sverige. � Finska har talats i Sverige i minst 800 år. � Många finnar flyttade till Sverige på 1500 och 1600 -talet för att jobba inom jordbruket. � Det finns fortfarande stora områden i Sverige som kallas Finnskogar. � Sverigefinnar finns i många delar av landet, både i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige och i Norrbotten.

� Antalet som talar samiska i Sverige beräknas till ca 20 000 personer. �

� Antalet som talar samiska i Sverige beräknas till ca 20 000 personer. � Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter (även olika skriftspråk). Det finns olika typer av samiska – t. ex. nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska. � Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön. � Sameskola finns i Jokkmokk och Kiruna.

� Ca 75 000 personer i Sverige talar Meänkieli. � Kallades tidigare ”tornedalsfinska”. �

� Ca 75 000 personer i Sverige talar Meänkieli. � Kallades tidigare ”tornedalsfinska”. � Meänkieli närmast besläktat med finska, också med estniska, karelska och kvänska. Det innehåller också en del svenska ord � Det talas i Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna och Gällivare kommun.

� Språket har funnits i Sverige sedan början av 1500 -talet och kommer ursprungligen

� Språket har funnits i Sverige sedan början av 1500 -talet och kommer ursprungligen från Indien. � Uppskattningsvis talar ca 40 000 svenskar romani. � Det finns ca 60 olika dialekter men inget fullständigt skriftspråk. � Svenska vardagsord med romskt ursprung: tjej, haja, lattja, jycke

� Ca 4 000 svenskar talar och förstår jiddisch. � Jiddisch har talats i

� Ca 4 000 svenskar talar och förstår jiddisch. � Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700 talet, kom i samband med den första judiska immigrationen under 1770 -talet. � Det är för många starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur men talas inte av så många som första språk.

� Teckenspråk räknas inte som ett officiellt minoritetsspråk. Det har alltså ännu inte godkänts

� Teckenspråk räknas inte som ett officiellt minoritetsspråk. Det har alltså ännu inte godkänts som minoritetsspråk. � Det finns ca 160 olika teckenspråk i världen. Tecknen varierar från land till land och från landsdel till landsdel. � Ca 10 000 döva + 20 000 släktingar använder sig av teckenspråk. � En variant av teckenspråk är ”tecken som stöd”. Det används för att förstärka det sagda ordet.

� http: //www. sprakradet. se/servlet/Get. Doc? meta_id=2119#item 100000

� http: //www. sprakradet. se/servlet/Get. Doc? meta_id=2119#item 100000