MAMIFERE Prof Pop Aurel Mamifere inferioare Ornitorincul i

  • Slides: 22
Download presentation
MAMIFERE Prof. Pop Aurel

MAMIFERE Prof. Pop Aurel

Mamifere inferioare Ornitorincul și cangurul

Mamifere inferioare Ornitorincul și cangurul

Ornitorincul

Ornitorincul

Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) trăiește în Australia și în Tasmania. Vizuina lui are o încăpere

Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) trăiește în Australia și în Tasmania. Vizuina lui are o încăpere și două galerii cu ieșire în apă și pe uscat. Are două medii de viață.

Corpul, lung de aproximativ 50 cm, este greoi și turtit dorsoventral. Este acoperit cu

Corpul, lung de aproximativ 50 cm, este greoi și turtit dorsoventral. Este acoperit cu o blană de culoare brun- închis, aspră, lucioasă și unsuroasă, încât apa nu pătrunde la piele.

Capul este mic și turtit. Anterior, are un cioc ca de rață, lățit, fără

Capul este mic și turtit. Anterior, are un cioc ca de rață, lățit, fără dinți. Ochii sunt mici, nările sunt așezate pe vârful ciocului, iar urechile, fără pavilioane, se pot închide în apă.

Membrele sunt scurte. Au 5 degete unite printr-o membrană înotătoare și terminate cu gheare

Membrele sunt scurte. Au 5 degete unite printr-o membrană înotătoare și terminate cu gheare lungi. Membrele sunt folosite la înot și la săparea galeriilor. Coada este lățită, solzoasă și întrebuințată drept cârmă, în timpul înotului.

Se hrănește cu peștișori, insecte, viermi, scoici și melci, pe care îi sfărâmă cu

Se hrănește cu peștișori, insecte, viermi, scoici și melci, pe care îi sfărâmă cu plăcile cornoase ale ciocului. Are două pungi laterale obrajilor în care adună hrana. Își caută hrana seara.

Înmulțirea se face prin ouă. Fecundația este internă. Femela depune 2 -3 ouă. Înainte

Înmulțirea se face prin ouă. Fecundația este internă. Femela depune 2 -3 ouă. Înainte de a fi depuse, ouăle stau un timp în cloacă. După două săptămâni de clocire apar pui golași și orbi. Ei se hrănesc cu laptele secretat de glandele mamare, lipsite de mameloane. Laptele se prelinge pe firele de păr.

Deoarece are cloacă și se înmulțește prin ouă, ornitorincul se aseamănă cu reptilele. Asemănarea

Deoarece are cloacă și se înmulțește prin ouă, ornitorincul se aseamănă cu reptilele. Asemănarea cu reptilele dovedește că mamiferele își au originea în reptile. Se mai numesc mamifere inferioare. Corpul acoperit cu păr și hrănirea puilor cu lapte sunt caractere de mamifer. Tot un mamifer inferior este și echidna.

Cangurul

Cangurul

Etimologie Când englezii au ajuns în Australia au văzut un animal ciudat ce sărea.

Etimologie Când englezii au ajuns în Australia au văzut un animal ciudat ce sărea. Au întrebat băştinaşii prin semne, care este numele animalului. Răspunsul primit a fost "Kan-ghu-ru", iar colonizatorii au luat ca atare denumirea, crezând că aşa se numeşte marsupialul. După mult timp cercetătorii au constatat că, de fapt, cuvântul însemna: "Nu inteleg!".

Cangurul(Macropus rufus) trăiește numai în Australia, în locuri ierboase, dar și în regiuni stâncoase

Cangurul(Macropus rufus) trăiește numai în Australia, în locuri ierboase, dar și în regiuni stâncoase sau acoperite cu arbuști. Este un animal diurn și trăiește în cârduri. Membrele anterioare, terminate cu 5 degete, sunt folosite la apucat hrana. Membrele posterioare, terminate cu 4 degete, sunt mai lungi, puternice și musculoase.

Când se deplasează, își strânge membrele anterioare la piept, își întinde brusc membrele posterioare

Când se deplasează, își strânge membrele anterioare la piept, își întinde brusc membrele posterioare și face salturi lungi, de aproximativ 8 m, și înalte de 2 -3 m. Când se oprește, se sprijină pe membrele posterioare și pe coadă. În caz de pericol, se apără cu membrele. Este și un bun înotător.

Cangurul se hrănește cu iarbă, muguri, frunze, fructe, chiar și cu scoarța copacilor. În

Cangurul se hrănește cu iarbă, muguri, frunze, fructe, chiar și cu scoarța copacilor. În lipsa hranei, pătrunde în semănături, unde face mari pagube. Este un animal erbivor. Dinţii lui sunt: incisivi, canini şi măsele.

În perioada de înmulţire apar mari conflicte între masculi. La naştere, puii sunt nedezvoltaţi

În perioada de înmulţire apar mari conflicte între masculi. La naştere, puii sunt nedezvoltaţi şi au ochii închişi. Ei stau mult timp într-o pungă de pe pântecele mamei, numită pungă marsupială. De aceea, cangurul este un mamifer marsupial. În marsupiu, unde se găsesc glandele mamare, puii găsesc adăpost şi hrană.

După 8 luni, puiul părăseşte marsupiul şi paşte în apropierea mamei. La orice primejdie,

După 8 luni, puiul părăseşte marsupiul şi paşte în apropierea mamei. La orice primejdie, intră din nou în marsupiu. Cangurul este un mamifer superior ornitorincului, deoarece naşte pui şi îi hrăneşte cu lapte produs de mamele. Este vânat pentru carne și blană.

Alte mamifere marsupiale sunt: lupul marsupial (carnivor), pisica marsupială (carnivoră), șobolanul marsupial (rozător), oposumul

Alte mamifere marsupiale sunt: lupul marsupial (carnivor), pisica marsupială (carnivoră), șobolanul marsupial (rozător), oposumul (arboricol),

veverița marsupială (zburătoare), cârtița marsupială (subterană) și ursulețul Koala (arboricol).

veverița marsupială (zburătoare), cârtița marsupială (subterană) și ursulețul Koala (arboricol).

Sfârșit

Sfârșit

Sfârșit

Sfârșit