letim Sisteminin Temelleri r Gr A Doukan SARIYALINKAYA

  • Slides: 30
Download presentation
İşletim Sisteminin Temelleri? Öğr. Gör. A. Doğukan SARIYALÇINKAYA

İşletim Sisteminin Temelleri? Öğr. Gör. A. Doğukan SARIYALÇINKAYA

KONU BAŞLIKLARI Bilgisayar Sistemi ve Katmanları İşletim Sistemlerinin Tarihçesi İşletim Sistemi Türleri İşletim sistemi

KONU BAŞLIKLARI Bilgisayar Sistemi ve Katmanları İşletim Sistemlerinin Tarihçesi İşletim Sistemi Türleri İşletim sistemi mimarisi

Konuya özgü kavramlar (diğer bir ifadeyle Jargonlar) Microprogram: kontrol işaretlerinin ikili sayıların(0, 1) mikrokomutlar

Konuya özgü kavramlar (diğer bir ifadeyle Jargonlar) Microprogram: kontrol işaretlerinin ikili sayıların(0, 1) mikrokomutlar yazılarak oluşturulmasıdır. Batch process: Yığın işleme Spooling: bilgisayarın işlemleri sıraya koyduğu alan Mainframe: Ana çerçeve Server: sunucu

 İşletim sistemleri konusu, bilgisayar bilimleri kapsamındaki en temel konulardan birini oluşturmaktadır. İşletim sistemleri,

İşletim sistemleri konusu, bilgisayar bilimleri kapsamındaki en temel konulardan birini oluşturmaktadır. İşletim sistemleri, bilgisayar sistemlerinin gelişmesine paralel olarak gelişme göstermiştir. Çünkü, yeni gelişen bilgisayar mimarisi, yeni istekler ve ihtiyaç duyulan güvenliğe göre işletim sistemleri gelişmiştir. Bu nedenle, kullanıcı ile bilgisayar arasında bir köprü görevi yürüten ve donanıma en yakın yazılım birimi olan işletim sisteminin ayrıntılarını incelemeye geçmeden önce, bir bilgisayar sisteminin yapısını genel olarak ele almak gerekmektedir.

 Bir bilgisayar sisteminin genel olarak 4 bileşeni vardır. 1 -Donanım (İşlemci (CPU), belek

Bir bilgisayar sisteminin genel olarak 4 bileşeni vardır. 1 -Donanım (İşlemci (CPU), belek ve I/O üniteleri gibi) 2 -İşletim Sistemi (Ms-Dos, Unix, OS/2 gibi) 3 -Sistem Yazılımları(Derleyiciler, Veritabanı ve Network Yazılımları) 4 -Uygulama Yazılımları(Kullanıcıların kendi geliştirdikleri yazılımlar)

 Programcıları, donanımın bu karmaşık yapısından etkilenmemelerini sağlamak ve disk gibi donanım ünitelerinin nasıl

Programcıları, donanımın bu karmaşık yapısından etkilenmemelerini sağlamak ve disk gibi donanım ünitelerinin nasıl çalıştıklarını anlamak zorunda bırakılmamaları için, donanımın üzerine ilave edilen yazılımların katmanlar şeklinde (layered system) oluşturulmaları ve bu sayede çok daha kolay bir şekilde, sistemin bütün parçalarının yönetilebilmesi şeklinde bir yapılanma, uzun yıllar önce geliştirilmiş bir yaklaşımdır.

Bilgisayar Sistem Katmanları

Bilgisayar Sistem Katmanları

 Fiziksel üniteleri (donanım) doğrudan kontrol eden ve fiziksel katmanın bir üstündeki en ilkel

Fiziksel üniteleri (donanım) doğrudan kontrol eden ve fiziksel katmanın bir üstündeki en ilkel yazılım düzeyini oluşturan katman, “microprogram” dır. Bu katman genellikle “read-only” (yalnızca okunabilir) bellek (ROM) sahasında bulunur. Microprogram da ekleme (add), taşıma (move), karşılaştırma (compare) gibi makine diline ait temel komutları adım yerine getirir. Microprogram, örneğin, Add işlemini yerine getirmek için eklenecek sayının nerede yer aldığını saptar ve üzerine eklenecek sayıyı ilave ettikten sonra sonucu elde eder.

 Microprogramın yorumladığı komut seti (instruction set), makine dili (machine language) katmanını oluşturur ki,

Microprogramın yorumladığı komut seti (instruction set), makine dili (machine language) katmanını oluşturur ki, bu gerçekte makinenin gerçek bir donanım parçasını oluşturmakta ve bir bilgisayar da donanımın gerçek bir parçasıymış gibi nitelenebilmektedir. Bu nedenle bazı makinelerde Microprogram, donanımın içinde varsayıldığından ayrı bir katman şeklinde bulunmaz.

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi: Kullanıcıların girdiği tüm bilgileri bilgisayarın ve kullanılan yazılımların anlayacağı şekilde

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi: Kullanıcıların girdiği tüm bilgileri bilgisayarın ve kullanılan yazılımların anlayacağı şekilde yorumlayarak beklenen sonuçları üretmesini sağlar. Bunları yapabilmek için sistem kaynaklarını denetler, değerlendirir ve hatasız işlemesini sağlar. Başka bir deyişle, bilgisayar sistemini oluşturan tüm donanım ve yazılım kaynakları arasındaki iletişimi düzenler. İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını ve donanım ile yazılım birimlerinin etkin bir biçimde kullanılmalarını sağlayan sistem programları topluluğuna denir.

 İşletim Sistemi Olmasaydı ; Diyelim ki, işletim sistemi olmayan bir bilgisayarın önünde oturuyorsunuz

İşletim Sistemi Olmasaydı ; Diyelim ki, işletim sistemi olmayan bir bilgisayarın önünde oturuyorsunuz ve bu bilgisayarın disket sürücüsüne disketinizi taktınız ve bu disketteki “LATS” isimli oyun programını çalıştırmak istiyorsunuz. İşletim sistemi olmaksızın yapmanız gereken, daha doğrusu vermeniz gereken komutları şöyle bir hayal etmeye çalışın. Disket sürücüsü takılı mı? Takılıysa disket sürücüde disket var mı? ve dönüyor mu? Dönüyorsa doğru hızda mı dönüyor? Disket sürücüsünün okuyucu kafası disketin neresinde duruyor?

 “ LATS” programının disket üzerindeki yeri neresi? Örneğin üzerinde 80 kayıt izi bulunan

“ LATS” programının disket üzerindeki yeri neresi? Örneğin üzerinde 80 kayıt izi bulunan bir diskette, programın kaydedilmeye başladığı iz hangisi, toplam program uzunluğu kaç iz tutuyor? Geldiyse, izin başlangıç noktasının okuyucu kafanın altına gelmesini bekle. Disket sürücüdeki kayıtları okumaya başla ve belleğe taşı. (tabii belleğin program yüklemeye uygun bir noktasından başlayarak, bellekte boş yer yoksa bellekteki kullanılmayan bilgileri sil, bilgiler kullanılıyorsa bu bilgileri diskin boş bir yerine geri almak üzere kaydet ve belleği boşalt. )

 Birinci iz bitince, okuyucu kafayı bilginin devam ettiği bir sonraki izin üstüne gönder

Birinci iz bitince, okuyucu kafayı bilginin devam ettiği bir sonraki izin üstüne gönder ve bu hareket tamamlanıncaya kadar bekle. . . İzleri okumayı ve belleğe yerleştirmeyi program dosyasının sonuna gelinceye kadar tekrarla. Disketten okuma tamamlanınca, disket sürücüyü durdur ve programı çalıştırmaya başla.

 Oysa; işletim sistemi olan bir bilgisayarda, kullanıcının tek yapması gereken çalıştırmak istediği programın

Oysa; işletim sistemi olan bir bilgisayarda, kullanıcının tek yapması gereken çalıştırmak istediği programın adını klavyeden yazıp ENTER tuşuna basmak veya simgesine (icon) tıklamaktır. Tüm bilgisayarlarda işletim sistemi bulunur mu? Günlük yaşamda karşılaştığımız tüm bilgisayar sistemlerinde işletim sistemi bulunmayabilir. Örneğin mikrodalga fırındaki bilgisayar sistemi işletim sistemine gerek duymadan çalışabilir. Çünkü yapacağı görevler sınırlıdır ve karmaşık değildir. Başka bir deyişle, girdiler ve çıktılar belirlidir.

 Ancak daha karmaşık ve üst düzey işlemleri yapmak üzere kullanılan bilgisayar sistemleri işletim

Ancak daha karmaşık ve üst düzey işlemleri yapmak üzere kullanılan bilgisayar sistemleri işletim sistemi olmadan çalışamazlar. Örneğin tüm masaüstü bilgisayarlarda işletim sistemi bulunur. Bunların en tanıdık olanları, Windows grubu (Windows 95, 98, 2000, NT, XP ve Vista), Linux grubu (Linux, BSD Unix) ve Macintosh işletim sistemleridir.

İşletim Sistemleri Tarihçesi İlk gerçek “Sayısal Bilgisayar” İngiliz matematikçilerinden Charles Babbage (1792 -1871) tarafından

İşletim Sistemleri Tarihçesi İlk gerçek “Sayısal Bilgisayar” İngiliz matematikçilerinden Charles Babbage (1792 -1871) tarafından tasarlanmıştır. Ancak onun yaşadığı yıllarda teknoloji yetersizliklerinden, tasarladığı makinelerde işletim sistemleri mevcut değildi. A-Birinci Nesil İşletim Sistemleri (1945 -1955) Babbage’ ın başarısızlıkla sonuçlanan çalışmalarından sonra, II. Dünya savaşına kadar olan dönemde yok denecek kadar az bir gelişme olmuştur. 1940’ lı yıllarda ise, Harvard Üniversitesinde Howard Aiken; Princeton Üniversitesinde, John Von Neumann ve Amerika ile Almanya’ daki bazı diğer araştırmacıların çalışmaları sonucunda vakum tüpleri kullanılarak sayısal bazı makinelerin geliştirilmesi mümkün olabilmiştir. Ancak bu geliştirilen makineler son derece büyük ve odalar dolusu on binlerce vakum tüplerinden yapılmış ve bugün evlerde kullanılan bilgisayarlardan yüzlerce kez daha yavaş çalışmaktaydılar.

 Bu dönemde makinenin hem tasarımını yapan, hem imalatını yapan, hem programlayan, hem işleten

Bu dönemde makinenin hem tasarımını yapan, hem imalatını yapan, hem programlayan, hem işleten ve hem de bakımını yapan hep aynı küçük bir gruptu. Bütün programlama, kontrol panelindeki ilgili yerlere, ilgili kabloları takarak makine dili ile yapılırdı. İşletim sisteminin ise adı bile anılmamaktaydı. Sonraları 1950’ li yılların başında kartlı makinelerin gelişmesi ile programların kartlara yazılıp buradan okutulması sağlanmakla beraber, diğer olaylar tümüyle aynıydı. B-İkinci Nesil İşletim Sistemleri (1955 -1965) 1950’ li yıların ortasında transistörlerin geliştirilmesi ile büyük bir devrim oldu. Bu dönemde bilgisayarlar müşterilerin işlerini yapabilecekleri düzeye geldiği için üretici firmalar tarafından satılmaya başladılar. Bu yıllarda, bilgisayar tasarımcıları, üreticileri, operatörler, programcılar ve bakım personeli kesin olarak birbirinden ayrıldılar.

 Bu makineler yine de çok büyük ve çok pahalı olduklarından, çok büyük kapasiteli

Bu makineler yine de çok büyük ve çok pahalı olduklarından, çok büyük kapasiteli klima cihazları ile soğutma gerektirdiğinden ve çok büyük devlet daireleri ya da çok büyük özel sektör kuruluşları tarafından satın alınabildiler. Bu nesil bilgisayarlarda, kullanıcı her bir satırını bir karta yazdığı programını getirip eliyle sistem operatörüne verirdi. Bu dönemde bundan sonra sağlanan en büyük aşama, derleyicinin bir defa yüklenmesinden sonra, çok sayıda farklı programcının programlarının 1 bant üzerine arkaya yüklenip çalıştırılması olanağı ile Yığın İşlem (Batch Processing) kavramının getirilmesi ve uygulamaya koyulmasıdır. Bundan önce bilindiği gibi her programcının programı için derleyici bantınıda bir defa yükleme zorunluluğu vardı. Bu nesil bilgisayarlar bilimsel ve mühendislik işleri için ve Fortran dili ile kullanılırdı. İşletim sistemi ise IBM’ in geliştirdiği ve 7094 makinelerin de kullanılan IBSYS’ di.

 C-Üçüncü Nesil İşletim Sistemleri (1965 -1980) 1960’ lı yılların başına kadar üretici firmalar

C-Üçüncü Nesil İşletim Sistemleri (1965 -1980) 1960’ lı yılların başına kadar üretici firmalar iki farklı üretim çizgisinde gittiler. Bir taraftan mühendislik ve bilimsel işlerde kullanılan bilgisayarlar, diğer taraftan da bankacılık ve sigortacılık şirketleri gibi ticari kuruluşlar tarafından kullanılan bilgisayarlar üretildi. Ancak bu durum çeşitli sorunlar yarattığından IBM firması bu iki farklı yaklaşımı tek bir yapı üzerinde birleştirmek ve sorunları gidermek amacı ile 360 mimarisini duyurdu. Bu nesil bilgisayarların mimari yapısındaki en önemli yenilik transistörlerin yerine entegre devlerin kullanılmış olması idi. Böylece makinelerin boyutları küçülürken, çıkardıkları sıcaklıkta binlerce kat azalmıştı. Bununla beraber kullanım açısından bu mimari yapının getirdiği en önemli yenilik ise “mutiprogramming” tekniği idi.

 Üçüncü nesil bilgisayarların getirdiği bir diğer önemli özellikle, aynı anda gelen çok sayıda

Üçüncü nesil bilgisayarların getirdiği bir diğer önemli özellikle, aynı anda gelen çok sayıda program destelerinin, kendinden önce gelenin çalışıp bitmesini beklemeden arkaya okutulup disk üzerinden sıra ile çalışmayı beklemelerinin sağlanması idi. Bu olanağa “SPOOLİNG” (Simultaneous Peripheral Operation On Line) adı verilmiştir. Spooling tekniği, yazıcı gibi paylaşımlı kullanıma uygun olmayan ünitelerin kullanıcılar tarafından hiç beklemeksizin kullanabilmelerine olanak sağlamıştır. Örneğin var sayalım ki, aynı bir yazıcıda yazılmak üzere aynı anda 3 farklı kullanıcı programı tarafından 3 tane çıktı gönderilse ne olur? Eğer işletim sistemi ve onun kaynakları yöneten fonksiyonları olmasaydı, kağıt üzerinde ilk 5 satır mesela 1. kullanıcının, sonraki bazı satırlar 2. kullanıcının ve diğer bazı satırlar da 3. kullanıcının olurdu ki bu tam bir kaos yaratırdı. İşte işletim sistemi örneğin sahip olduğu Spooling mekanizması sayesinde bu kullanıcılar tarafından gönderilen işleri disk üzerinde sıra ile biriktirir ve yazıcı ünitesinden de sıra ile birbirine karışmadan yazdırır.

 Yine üçüncü nesil bilgisayarlarla gelen diğer bir özellik zaman paylaşımıdır (Time-Sharing). Bu yazılım

Yine üçüncü nesil bilgisayarlarla gelen diğer bir özellik zaman paylaşımıdır (Time-Sharing). Bu yazılım teknolojisi ile de, aynı anda çok sayıda kullanıcının terminalleri başındayken çalıştırdıkları işlere yada terminal vasıtası ile olmasa da sistem üzerinde yığın işlem “Batch Processing” olarak çalıştırılan işlere CPU’ nun sıra ile ve kısa sürelerle tahsis edilmesi sağlanabilmiştir. Bu sayede hem sistemde çalıştırılan işlerin hepsi CPU’ yu kısa aralıklarla kullanabilmiş olmakta, hem de sistemde çalışan örneğin ekran başında oturan kullanıcılar CPU’ nun yalnızca kendilerine servis verdikleri hissine sahip olurlar.

 D-Dördüncü Nesil İşletim Sistemleri (1980 -. . ) LSI (Large Scale Integration circuits)

D-Dördüncü Nesil İşletim Sistemleri (1980 -. . ) LSI (Large Scale Integration circuits) entegre devrelerinin gelişmesi ile ve binlerce transistörü ihtiva eden chiplerin 1 cm 2 üzerine yerleştirilmesi ile kişisel bilgisayar (PC – Personal Computer) devri doğmuş oldu. O dönemdeki kişisel bilgisayarlar mimari bakımından mini bilgisayarlardan farklı olmamakla beraber, fiyatı bakımından çok daha ucuzdular. PC’ lerin gelişmesi ve bunlar üzerinde çalışabilecek yazılımların, hiç bilgisayar bilgisi olmayan kişiler tarafından da kullanılabilir olması bu nesil bakımından evrim olmuştur. Bu nesilde iki tane işletim sistemi sektöre hakim olmuştur. Bunlardan bir tanesi Ms. Dos, diğeri de Unix’ dir. 1980’ li yılların ortalarında ilginç bir teknolojik yapılanmada başlamıştır. PC’ lerin Ağ İşletim Sistemleri (Network Operating System) ve Dağıtık İşletim Sistemleri (Distributed Operating System) ile kullanılmaya başlamasıdır.

İŞLETİM SİSTEMİ TÜRLERİ Başlıca işletim sistemi türleri nelerdir? Kontrol ettikleri bilgisayar türlerine ve destekledikleri

İŞLETİM SİSTEMİ TÜRLERİ Başlıca işletim sistemi türleri nelerdir? Kontrol ettikleri bilgisayar türlerine ve destekledikleri uygulama türlerine göre işletim sistemleri genel olarak dört gruba ayrılır: 1) Gerçek zamanlı işletim sistemleri 2) Tek kullanıcı-tek görev işletim sistemi 3) Tek kullanıcı-çoklu görev işletim sistemi 4) Çoklu kullanıcı işletim sistemleri

 2. 1. Mainframe İşletim Sistemleri Mainframe bilgisayarlar oda büyüklüğünde bilgisayarlardır ve büyük data

2. 1. Mainframe İşletim Sistemleri Mainframe bilgisayarlar oda büyüklüğünde bilgisayarlardır ve büyük data merkezlerinde hala bulunmaktadırlar. Bu bilgisayarlar, kişisel bilgisayarlardan giriş / çıkış kapasiteleri bakımından ayırt edilirler. Bir mainframe bilgisayar 1000 disk ya da binlerce gigabyte veriye sahip olabilir, ancak bir kişisel bilgisayarın bunlara sahip olması çok rastlanılan bir durum değildir. Mainframe bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri aynı anda birden çok işi yapmak için bir hayli yavaştır. Onlar tipik olarak üç farklı iş sunarlar: küme, işlem yapma ve zaman paylaşımı. Bir küme sistemi halihazırda etkin bir kullanıcı olmadan rutin işlemleri yapar. Bir sigorta şirketinde oluşan istekler veya bir mağazalar zincirinin satış raporları küme modunda yapılır. İşlem yapma sistemleri küçük istekleri büyük numaraları kullanarak sağlarlar, örneğin bir bankada ya da uçak rezervasyonlarındaki kontrol işlemlerinde.

 Her bir iş küçük ünitelere ayrılmıştır, fakat sistem saniyede yüzlerce ya da binlercesini

Her bir iş küçük ünitelere ayrılmıştır, fakat sistem saniyede yüzlerce ya da binlercesini tutmalıdır. Eş zamanlı sistemler büyük veritabanlarındaki sorgu işlemleri gibi, aynı anda bilgisayarda çok sayıda uzaktaki kullanıcıya çalışmaları için izin verir. Mainframe işletim sistemlerine örnek olarak OS/390 ve OS/360 verilebilir. 2. 2. Server İşletim Sistemleri Bir diğer işletim sistemleri türü server işletim sistemleridir. Bu sistemler, çok büyük kişisel bilgisayarlarda, iş istasyonlarında veya hatta mainframe bilgisayarlardaki serverlarda çalışırlar. Bu sistem aynı anda çok sayıda kullanıcının ağa bağlanmasına ve kullanıcıların donanım ve yazılım kaynaklarını paylaşmasına izin vererek onlara yardım eder. Serverlar, yazıcı servisleri, dosya servisleri veya Web servislerini sağlayabilir. Internet sağlayıcıları onların müşterilerinin kullanabilmesi için birçok server makinesinde çalışır ve Web siteleri Web sayfalarını saklamak ve gelen talepleri tutmak için serverları kullanırlar. Tipik server işletim sistemleri UNIX ve Windows 2000’dir.

 2. 3. Çok İşlemcili İşletim Sistemleri Gittikçe çok yaygınlaşan bir durum da bir

2. 3. Çok İşlemcili İşletim Sistemleri Gittikçe çok yaygınlaşan bir durum da bir basit sistemin içerisine bir çok CPU bağlayarak çok önemli hesaplamaları yapmaktır. Bu sistemler nasıl bağlandığına ve neyi paylaştığına bağlı olarak paralel bilgisayarlar, çoklu bilgisayarlar veya çok işlemcili diye adlandırılır. Bu bilgisayarlar özel işletim sistemlerine ihtiyaç duyarlar, fakat server işletim sistemlerinde iletişim ve bağlantı için ekstra özellikler eklenerek de kullanılabilirler. 2. 4. PC İşletim Sistemleri : Bir sonraki kategori PC işletim sistemleridir. Onların işi kullanıcılara güzel bir arayüz sağlamaktır. Kelime işlemcileri, hesaplama tabloları ve internete giriş için geniş bir alanda kullanılırlar. Bu sistemlere örnekler, Windows 98, Windows 2000, Macintosh işletim sistemi ve Linux. PC işletim sistemleri çok yaygın olarak kullanılırılar.

 2. 5. Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri : İşletim sistemlerinin bir diğer çeşidi gerçek

2. 5. Gerçek Zamanlı İşletim Sistemleri : İşletim sistemlerinin bir diğer çeşidi gerçek – zamanlı işletim sistemleridir. Bu sistemler, çok önemli bir zaman parametresine sahip olarak nitelendirilir. Örneğin endüstriyel kontrol sistemlerinde , gerçek - zamanlı bilgisayarlar üretim işlemleri hakkındaki bilgileri toplar ve o bilgileri fabrikadaki kontrol makinelerinde kullanırlar. Sıkça çok önemli olan son üretim tarihiyle ilgili karşılaştırmaları yapmalıdır. Örneğin eğer bir araba fabrikadan çıkarılacaksa, zamanın belli bir anında belirli hareketleri yapabilmelidir. Eğer kaynak yapan robot çok erken ya da çok geç kalırsa bu bir felaket olacaktır. Yapılan faaliyet tümüyle zamanın belirli bir aşamasında meydana geliyorsa biz buna hard gerçek zamanlı sistem diyoruz. Diğer bir gerçek zamanlı sistem ise arada sırada hataların yapılabildiği soft gerçek zamanlı sistemlerdir. Digital ses veya multimedya sistemleri bu kategoriye girerler. Vx. Works ve QNX bilinen gerçek zamanlı işletim sistemlerindendir.

 2. 6. Gömülü İşletim Sistemleri : Daha küçük sistemlere doğru ilerlemeye devam ediyoruz.

2. 6. Gömülü İşletim Sistemleri : Daha küçük sistemlere doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Şimdi de avuç içi bilgisayarlar ve gömülü sistemlere geldik. Bir avuç içi bilgisayar elektronik adres defteri ve not defteri gibi küçük fonksiyonları yapabilen ve bir gömlek cebinde taşınabilen küçük bilgisayarlardır. Gömülü sistemler genellikle bilgisayarlardan farklı olarak kontrol aygıtlarında bulunan bilgisayarlarda çalışırlar. Bunlar TV setleri, mikrodalga fırınlar ve mobil telefonlardır. Gömülü işletim sistemleri, gerçek zamanlı sistemlerin bazı özelliklerine sahiptir, ancak boyut, bellek ve güç sınırlamaları onları özel kılmaktadır. Palm. OS ve Windows CE bu tür sistemlere örnek olarak verilebilir.

 2. 7. Akıllı Kart İşletim Sistemleri : Küçük işletim sistemleri kredi kartı büyüklüğünde,

2. 7. Akıllı Kart İşletim Sistemleri : Küçük işletim sistemleri kredi kartı büyüklüğünde, bir çip içeren akıllı kartlarda çalışırlar. Onlar çok kısıtlı işlem gücüne ve belleğe sahiptir. Bu sistemlerin bazıları elektronik ücret ödeme gibi yalnızca tek fonksiyonu yerine getirirler, fakat diğerleri benzer smart kartta bir çok fonksiyonu kullanabilir. Bunlar tescilli sistemlerdir. Bazı akıllı kartlar java tarafından yönlendirilir. Bunun anlamı java sanal makinesi için akıllı karttaki ROM’da bir yorumlayıcı tutulur. Java apletleri (küçük programlar) JVM yorumlayıcısı tarafından karta yüklenir ve yorumlanır. Bu kartların bazıları aynı anda çok sayıda Java apletlerini kullanabilir.

Öğrenenden Beklenenler Ödev vermek veya öğrenenden bir sonraki ders için bir şey istediğinizde bu

Öğrenenden Beklenenler Ödev vermek veya öğrenenden bir sonraki ders için bir şey istediğinizde bu bilgileri bu başlık altında veriniz.