LA LLEI DEDUCACI de CATALUNYA Serveis territorials al

  • Slides: 20
Download presentation
LA LLEI D’EDUCACIÓ de CATALUNYA Serveis territorials al Vallès Occidental Novembre 2009

LA LLEI D’EDUCACIÓ de CATALUNYA Serveis territorials al Vallès Occidental Novembre 2009

Identificació de la llei Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació (DOGC 16 de

Identificació de la llei Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació (DOGC 16 de juliol; entrada en vigor dia 17 de juliol de 2009)

Antecedents i context v. Conferència Nacional d’Educació (2002). v. Pacte Nacional per l’Educació (2006).

Antecedents i context v. Conferència Nacional d’Educació (2002). v. Pacte Nacional per l’Educació (2006). v. Estatut d’autonomia de Catalunya (2006). Llei orgànica 6/2006 de 19 de juliol de reforma de l’Estatut de Catalunya. Art. 110, Art. 111 i Art. 112 (Aspectes competencials) Art. 131 (Educació) Art. 136 (Funció pública) Art. 84 (Competències dels governs locals)

Característiques de la LEC (I) 1. És una llei d’abast integral que es refereix

Característiques de la LEC (I) 1. És una llei d’abast integral que es refereix a tot el sistema educatiu no universitari. 2. La LEC estableix el Servei d’Educació de Catalunya. 3. La LEC estableix la carta de compromís educatiu. 4. La LEC ressalta la importància de la coresponsabilització de l’administració local. 5. La LEC estableix l’autonomia dels centres.

Característiques de la LEC (II) v. La LEC aposta per la millora de l’èxit

Característiques de la LEC (II) v. La LEC aposta per la millora de l’èxit escolar i de la continuïtat en els estudis postobligatoris. v. La LEC estableix mecanismes comuns a tots els centres públics i privats sostinguts amb fons públics per assolir una escolarització equilibrada. v. La LEC estableix la creació de zones educatives atenent a criteris de proximitat i coresponsabilitat. v. Crea una funció pública docent pròpia.

Característiques de la LEC (III) v. Perquè l’autonomia dels centres sigui possible, aquests han

Característiques de la LEC (III) v. Perquè l’autonomia dels centres sigui possible, aquests han d’estar sotmesos a un procés permanent d’avaluació que es farà des d’un organisme autònom: l’Agència d’avaluació. v. Es reforça el paper de les direccions, dotant-les de més autonomia per decidir el seu projecte i la gestió del centre, tant del punt de vista econòmic com des de la vessant del personal.

Títol I Dret a l’educació z. Obligatorietat: x. Educació primària x. Educació secundària obligatòria

Títol I Dret a l’educació z. Obligatorietat: x. Educació primària x. Educació secundària obligatòria z. Gratuïtat i universalitat Títol I Art. 5 Títol IV Art. 42 Títol IX Art. 200 (…) xde 3 a 6 anys: Segon cicle d’educació infantil xde 6 a 12 anys: educació primària xde 12 a 16 anys: educació secundària obligatòria x. PQPI: programes de qualificació professional inicial x. Formació professional de grau mitjà

Títol II Règim lingüístic z. Garantir l’aprenentatge: x. Del català com a llengua vehicular

Títol II Règim lingüístic z. Garantir l’aprenentatge: x. Del català com a llengua vehicular i d’aprenentatge. x. Del castellà. x. D’una llengua estrangera (en acabar l’escolarització obligatòria). En el marc d’un projecte lingüístic de centre. *Atenció lingüística individualitzada Títol II Art. 10 Art. 11 Art. 12 Art. 11. 4 * (…)

Títol III Comunitat educativa z Comunitat educativa i comunitat escolar C E o d

Títol III Comunitat educativa z Comunitat educativa i comunitat escolar C E o d m u u c n a i t t i a v t a y Alumnat. y Pares i mares. y Professorat. y Altres professionals educatius en el centre. y PAS. y Representants municipal. y Titulars dels centres privats. y Administració educativa. y Administració local. y Altres agents territorials, socials…. y. . . C E o s m c u o n l i a t r a t Títol III Art. 19. 1 Art. 19. 2 (…)

Títol III Carta de compromís 1. Potencia la participació de les famílies en l’educació

Títol III Carta de compromís 1. Potencia la participació de les famílies en l’educació dels seus fills/es. 2. Les famílies hauran d’acceptar una carta de compromís en el moment de matricular els seus fills/es en els centres. 3. Les famílies s’hauran de comprometre a respectar-la i complir-la. 4. Facilita la coherència entre l’educació a l’àmbit familiar i l’educació escolar. Títol III Capítol I Art. 20 Capítol V Art. 31 (…)

Títol IV Servei d’Educació de Catalunya z Els centres públics i concertats tenen els

Títol IV Servei d’Educació de Catalunya z Els centres públics i concertats tenen els mateixos drets i les mateixes obligacions. z Escolarització equitativa dels alumnes amb necessitats educatives específiques. z Uns marges similars per a l’establiment del projecte educatiu. z Homologació de les condicions de treball dels docents. z Concreció de les vies de la gratuïtat de l’escolarització. Títol IV Art. 42. 1 Art. 42. 2 Art. 42. 4 Art. 42. 5 Art. 43 Art. 44 (…)

Títol IV Escolarització equilibrada v. Es busca la coresponsabilitat entre els centres que presten

Títol IV Escolarització equilibrada v. Es busca la coresponsabilitat entre els centres que presten el Servei d’Educació de Catalunya i els ens locals. v. L’Administració fixarà un percentatge màxim d’alumnes amb NE específiques per a cada àmbit territorial. Aquest percentatge variarà en funció de la composició demogràfica de cada àmbit. v. A més del concert, es propiciarà la signatura dels contractes programa que implicarà més recursos econòmics per a aquells centres que acullen determinada tipologia d’alumnat. v. L’Oficina Municipal d’Escolarització. v. Comissió de Garanties d’Admissió en substitució de la comissió d’escolarització. Art. 46 Art. 47 Art. 48 (…)

Títol VI El centre educatiu z Definició de centre educatiu. z Classificació dels centres:

Títol VI El centre educatiu z Definició de centre educatiu. z Classificació dels centres: Centres educatius públics(administració pública) i centres educatius privats (titularitat de caràcter privat) z Nova denominació genèrica: llar d’infants/escola bressol, escola, institut escola z Adscripció de centres Títol VI Art. 72 Art. 73 Art. 74 Art. 75 Art. 76 (…)

Títol VI Serveis educatius i de suport z Suport i assessorament als centres. z

Títol VI Serveis educatius i de suport z Suport i assessorament als centres. z Orientació sobre el procés d’escolarització. z Organització d’ entorns d’aprenentatge. z Vehicle de la formació permanent. z Dinamització de projectes d’innovació. z Foment del treball en xarxa. Títol VI Capítol III Art. 86 (…)

Títol VII Autonomia de centres z Àmbits: autonomia pedagògica, autonomia organitzativa i autonomia de

Títol VII Autonomia de centres z Àmbits: autonomia pedagògica, autonomia organitzativa i autonomia de gestió. z Es basa en: y. Un projecte educatiu. y. Una major implicació familiar en l’educació. y. Una assignació de recursos públics suficients. z Està associada: y. A una direcció escolar enfortida que lidera la comunitat escolar. y. A l’avaluació. y. Al retiment de comptes. Títol VII Capítol II Art. 97 Art. 98 Art. 99 Art. 100 Art. 101 Art. 102 (…)

Títol IX Direcció dels centres educatius z El director o directora és el responsable

Títol IX Direcció dels centres educatius z El director o directora és el responsable de l’organització, el funcionament i l’administració del centre, n’exerceix la direcció pedagògica i és el cap de tot el personal. z El director o directora té funcions de representació, de gestió, de lideratge pedagògic i de lideratge de la comunitat escolar. z Participa en l’avaluació de l’exercici de les funcions del personal del centre. z Impulsa l’elaboració i l’aprovació de les normes d’organització i funcionament. z És autoritat pública. Títol IX Capítol I Art. 142. 1 Art. 142. 2 Art. 142. 3 Art. 142. 9 (…)

Títol X Competències dels ens locals z Administració educativa és l’Administració de la Generalitat

Títol X Competències dels ens locals z Administració educativa és l’Administració de la Generalitat i actua per mitjà del Departament. z Els ens locals tenen la condició d’Administració educativa en l’exercici de les competències pròpies, d’acord amb l’Estatut, i en les que els son atribuïdes en aquesta llei. z Participació dels municipis en el govern dels centres educatius: y Determinació de l’oferta educativa. y Procés d’admissió en els centres. y Desenvolupament de programes de qualificació professional inicial. y Promoció i aplicació de programes dirigits a alumnes i famílies. y Participació en la programació general de l’ensenyament en els consells escolars. y Altres Títol X Capítol I Art. 156 Art. 157 Art. 158 Art. 159 (…)

Títol X Zona educativa z En el marc de les àrees territorials es poden

Títol X Zona educativa z En el marc de les àrees territorials es poden delimitar zones educatives atenent criteris de proximitat i coresponsabilitat: y. Constitueixen unitats de programació de l’oferta educativa. y. Poden realitzar funcions de coordinació de les actuacions del sistema educatiu i dels recursos humans i econòmics que s’hi aportin. z Les Zones Educatives en funcionament es regeixen a l'empara de dues resolucions. Resolució EDU/3071/2008, de 3 d’octubre i Resolució EDU/2229/2009, de 28 de juliol Títol X Capítol VI Art. 176 (…)

Títol XI L’ Avaluació del sistema (1) z Procés d’abast intern i d’abast general

Títol XI L’ Avaluació del sistema (1) z Procés d’abast intern i d’abast general que té per objecte descriure, analitzar, valorar i interpretar les polítiques, les institucions i les pràctiques educatives amb l’objectiu de mantenir-les, desenvolupar-les o modificar-les z Finalitats: y Contribuir a millorar la qualitat, l’eficiència i l’equitat del sistema educatiu. y Analitzar i aportar informació sobre el grau d’assoliment dels objectius educatius. y (…) Títol XI Capítol I Art. 182 (…)

Títol XI L’ Avaluació del sistema (2) z Es defineixen l’àmbit, els principis, els

Títol XI L’ Avaluació del sistema (2) z Es defineixen l’àmbit, els principis, els procediments i les modalitats d’avaluació z Es crea l’Agència d’Avaluació i Prospectiva de l’Educació, ens de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. Títol XI Capítol II Art. 183 Art. 184 Art. 185 Art. 186 Capítol III Art. 188 Art. 190 (…)