L MATERYALLER Craigs Restorative Dental Materials Blm 11

ÖLÇÜ MATERYALLERİ Craig’s Restorative Dental Materials Bölüm 11

Ölçü maddeleri, dişlerin ve yumuşak dokuların form ve ilişkilerini yeniden üretmek ve kaydetmek amacıyla kullanılırlar. Hidrokolloidler ve elastomerler dental arktaki herhangi bir bölgenin ölçüsünü almak amacıyla kullanılan çeşitli ölçü maddelerinden bazılarıdır. Bu ölçü maddelerinin hepsinin birtakım avantaj ve dezavantajları vardır.

ÖLÇÜ MADDELERİNİN AMACI: Ölçü maddelerinin amacı sert ve yumuşak dokuların tam bir kopyasını elde etmektir. Ölçüsü alınacak alan tek bir diş olabildiği gibi tüm arkın ya da tamamen dişsiz bir bölgenin de olabilir. Ölçü dokuların negatifini yansıtır, ölçüye dökülen dental alçı ya da model maddesi ile dokuların pozitifi elde edilir.

Şekil 12. 1 de ölçü ve ölçüden elde edilmiş model görülmektedir.

Ölçü maddesi genellikle ağza plastik yani sertleşmemiş halde iken bir kaşık ile taşınır ve daha sonra ölçü alınır. Ölçü maddesi sertleştiğinde kaşıkla birlikte ağızdan çıkarılır. Döküm ölçünün dental alçı ya da başka bir madde ile doldurulması ile elde edilir. Bazen ölçü metal döküm ya da model elde etmek için bakır ya da gümüşle kaplanır.

Netlik, detay ve elde edilen kopyanın kalitesi çok önemlidir. Bu pozitif kopya alt çene ve üst çenedeki dokuların şeklini aldığı zaman, dişlerin, köprülerin, kronların yapılabilmesini sağlar ve o zaman cast adını alır. Bir dişin pozitifinin elde edildiği tek bir dişin onleylerin, köprülerin yapılabilmesini sağlayan dayların yapılabilmesini sağlar.

Pozitif modeller tam bir arkın ya da birtakım dişlerin ortodontik tedavisinde teşhis için kullanılacaksa o zaman model adını alır. Diğer durumlarda ve diş hekimliğinin diğer branşlarında bu terimler kendi arasında değişerek kullanılabilir. Bazı durumlarda ölçü maddelerinden birden fazla model elde edilmesi gerekebilir. Bu yüzden bazı ölçü maddeleri duplikat olarak da görev yapabilir.

Ölçü almak amacıyla pek çok ölçü kaşığı çeşidi vardır.

Kaşık ağız içine yerleştirilir, kaşıktaki ölçü maddesi oral dokularla temas eder ve ölçü sertleşinceye kadar kaşık ağzı içinde kesinlikle hareket ettirilmemelidir. Daha sonra kaşık ağızdan uzaklaştırılır. Böylelikle ölçü dezenfeksiyon ve pozitifi elde edilecek model maddesinin dökülmesi için hazırdır. Klinik ölçü tekniği ve daha sonra modelin elde edilmesi her ölçü maddesine göre değişir.

İSTENİLEN ÖZELLİKLER: Ağızdaki dokularla temasın gereği ve klinik uygulamaların ihtiyacı olarak, dental ölçü maddelerinin fiziksel özelliklerinde klinik gereksinimlerinde vardır ve tekniğe uyacak bu özelliklerin tamamını karşılayan hiçbir ölçü maddesi yoktur. Bu yüzden diş hekimi tarafından her klinik duruma uyacak en iyi materyal seçilmelidir.

Bir ölçü maddesinden istenilen özellikler şöyle sıralanabilir: 1. hoş kokuda, tatta ve kabul edilebilir renkte olmalı. 2. toksik ya da irritan materyaller içermemeli 3. yeterli depolama ve saklama için yeterli raf ömrü olmalı 4. elde edilen sonuçlarla ekonomik olarak orantılı olmalı 5. Minimum araç gereçle kolayca uygulanabilmeli 6. Sertleşme özellikleri klinik ihtiyaçlarla örtüşmeli 7. Tatmin edici kıvamda ve dokuda olmalı

8. Oral dokuları kolayca ıslatabilmeli 9. Elastik özellikleri, gerilimden sonraki daimi deformasyonlardan bağımsız olmalı 10. Ağızdan çıkarılırken, kırılıp yırtılmayacak şekilde yeterli dayançta olmalı 11. boyutsal stabilitesini ısı ve nem değişikliklerinde koruyabilmeli. 12. Model ve day materyalleri ile uyumlu olmalı 13. klinik kullanımda hassas olmalı 14. hassaslığını kaybetmeden dezenfekte edilebilmeli 15. ölçü, day ya da model materyali sertleşirken

ÖLÇÜ MADDELERİNİN TİPLERİ: Aljinat hidrokolloid ve elastomerik ölçü maddeleri bugün en çok kullanılan ölçü maddeleridir o yüzden ilk önce bu maddelerin özellikleri incelenecektir. Elastomerik ölçü maddeleri rijit sertleşen çinkooksit öjenol, alçı, impression compound gibi ölçü maddeleri geliştirilmiştir.

ALJİNAT HİDROKOLLOİD: Dental aljinat ölçü maddesi kimyasal reaksiyonu ile sol fazdan jel faza dönüşür. Birkez jelasyon fazı tamamlandığında, tekrar sol fazına dönüşemez. Bu hidrokolloidler irreversibl olarak adlandırılır, (İleride anlatılacak olan agar maddeside reversibl hidrokolloiddir) Aljinat ölçü maddesi tedavi planlaması yapmak için model elde etmek, geçici protez ve hareketli bölümlü protezlerin yapılmasında kullanılır

Aljinat ölçü ürünlerinin kabul edilebilir elastik özellikleri ve dönüşebilirlerle kıyaslandığında iyi özellikleri mevcuttur. Karışımın hazırlanması için doğru orandaki toz ve suyun karışması yeterlidir. Akıcılığı iyidir ve anatomik detayları kabul edilebilir düzeyde yansıtır.

Alçı modeller ölçünün içine alçı hamurunun karıştırılması ile elde edilir. Ayırıcı bir maddenin eklenmesine gerek yoktur. Hamurun doğru oranını sağlamak için su ve toz çeşitli kaplarla ilave edilebilir. Tek kullanımlık toz oranının ayarlandığı poşetler olduğu gibi su ve toz oranı ayarlanması için kaşıklar da mevcuttur, Bu ölçekler üretici firmalar tarafından sağlanmaktadır

Aljinik asitin potasyum ve sodyum tuzları, dental ölçü maddesi olabilecek uygun özellikleri gösterir. Aljinik asit marine bitkisinden elde edilmektedir. Formülü: anhydro-b-d-mannuronik asit ve anhyrdo-b -d-glukuronik asitin blok kopolimeridir. Marine bitkisi

Aljinat materyalinin özellikleri, polimerizasyonun derecesine ve de gluronan ve mannuran bloklarının polimerik moleküldeki oranına bağlıdır. Mannuran alanları esnekve düz iken, guluronan alanları daha az esneklik göstermektedir. Ayrıca esas olarak guluronan molekülleri Ca ile bağlanır. Bu yüzden guluronandan zengin bir aljinat güçlü, kırılgan jeller, bundan başka mannuranca zengin aljinat da daha zayıftır ve daha elastik jeller oluşturur.

Çözünebilen tuzların kalsiyum tuzu ile reaksiyona girmesi ile çözülemeyen elastik jel yani kalsiyum aljinat meydana gelir. Suyla karıştırmayı takiben aljinat ölçü maddesi önce sol şeklini alır ve daha sonra jel formu ölçü maddesi sertleştikten sonra oluşur.

Aljinatın jel oluşturma yeteneği esas olarak aljinattaki l-guluronan bloklarının oranı ile ilgilidir. Sodyum tuzları benzer şekilde reaksiyona girer. Aljinat ölçü bileşiğinde kalsiyum sülfat dihidrat, çözünebilen aljinat ve sodyum fosfat tozunda mevcuttur. Tozuna su eklendiği zaman bileşikler çözünür, kalsiyum sülfat dihidrattaki kalsiyum iyonları, sodyum fosfattaki ve pirofosfattaki fosfat iyonları kalsiyum fosfat oluşturur.

Kalsiyum fosfat kalsiyum aljinattan daha az oluşturulur. Çünkü kalsiyum fosfatın daha düşük çözünürlüğü vardır. Bu yüzden sodyum fosfat geciktirici olarak adlandırılır ve aljinatın çalışma zamanınısağlar.

Fosfat iyonlarının azalması ile kalsiyum iyonları aljinatla reaksiyona girer. Suyla birlikte aljinat jelini oluşturur. Bu reaksiyon geri dönüşümsüzdür. Sertleştikten sonra sol haline dönüştürmek mümkün değildir.

Dental ölçü maddeleri kritik ihtiyaçları karşılamak için reaksiyon netlik, çalışma zamanı, dayanç, elastik özellikler ve alçı yüzeylerindeki düzgün yüzeyler için kontrol altına alınabilmelidir. Uygun doldurucuların çeşitli oranlarda kullanılması ile aljinatın özellikleri geliştirilebilir.

Kalsiyum aljinat: %18 Suda erimek ve kalsiyum iyonları ile reaksiyona girmek. kalsiyum sülfat dihidrat % 14 çözünmeyen kalsiyum aljinat jelini oluşturmak için potasyum aljinatla reaksiyona girer. Potasyum sulfat, potasyum çinko florit, silikatlar, boratlar Hidrokolloidin alçının, sertleşmesini inhibe etmesini engeller ve die yüzeyine yüksek kalite sağlar. Sodyum fosfat: kalsiyum iyonları ile seçici reaksiyon, jelleşmeden önce çalışma zamanı sağlamak.

Silikat tozu: Aljinat karışımının yoğunluğunu, viskozitesini ve sertleşmiş ölçünün bükülebilirliğini kontrol etmek. Organik glitoller : tozu arındırmak için. . Mentol, nane, koku pigmentleri: Hoş bir tat sağlamak Renk pigmentleri Dezenfektanlar

Üreticiler sodyum fosfatın konsantrasyonunu ayarlayarak, aljinatın normal veya hızlı sertleşen formlarının elde edilmesini sağlarlar. Ayrıca visköz ya da daha az visköz materyallerin sertleştiklerinde esneklik özelliklerini kontrol etmek amacıyla doldurucu oranlarını ayarlarlar.

ORAN VE KARIŞTIRMA: Emin ve güvenilir sonuçlar elde etmek açısından, aljinatın su ve toz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Su toz oranındaki değişim karışımın sertleşme zamanını, dayanıklılığını ve ölçünün kalitesini etkileyecektir. Regular aljinat için karıştırma zamanı 1 dk dır. Bu süreden daha az ya da daha fazla yapılan karıştırmalar sertleşmiş ölçünün dayanıklılığını etkileyecektir. Hızlı sertleşen aljinatlarda bu karıştırma süresi 45 sn. dir.

ÖZELLİKLER: Çalışma zamanı: Hızlı sertleşen aljinatın 1. 25 ila 2 dk arasında ; yavaş sertleşen aljinatın 3 dk sertleşme zamanı vardır. Bu 4. 5 dk ya da çıkabilir. Sertleşme zamanı: Sertleşme zamanı 1 -5 dk arasında değişir. Belirtilen çalışma zamanından en az 15 sn. uzun olabilir. Sertleşme süresinin azaltılmasında suyun derecesinin düşürülmesi, tozun oranının azaltılmasından iyidir. Tozun oranının azaltılması dayanıklılığın ve netliğin azalmasına neden olmaktadır. Farklı çalışma zamanı olan aljinat seçmek su/toz oranını seçmekten çok daha iyidir.

Sertleşme reaksiyonu tipik bir kimyasal reaksiyondur ve oran sıcaklığın 10 derece artması ile iki katına çıkabilir. 18 dereceden soğuk 24 dereceden sıcak suyun kullanılması aslında önerilmemektedir. Aljinatın yüzey yapışkanlığında azalmaya neden olmaktadır

Ölçü sertleştikten sonra 2 -3 dk daha ağızda bırakılması tavsiye edilir çünkü elastik geri dönüşüm ve yırtılma direnci bu süreçte çok yükselmektedir. Aljinatın renginin değişmesi de çalışma ve sertleşme zamanının gözle görülen periyodudur. Renk değişiminin mekanizması Ph bağlantılı boyanın değişmesidir. Mesela aljinat pembeden beyaza döner.

Elastik geridönüşüm: Tipik bir aljinat ölçü maddesi andırkatlardan çıkarken %10 luk sıkışmaya uğrar. Bunun miktarı kaşık ve diş arasındaki boşluğun tam miktarına bağlıdır. Ada sınıflamasında materyal ağızdan uzaklaştırma sırasında 5 sn de %20 sıkışmaya uğrarsa %95 ‘ten fazla elastik geridönüşüm olmaktadır. Elastik geri dönüşüm için tipik değer %98. 2 dir. Kalan oran da daimi deformasyondur. Unutulmamalıdır ki daimi deformasyon zamana bağlı bir özelliktir.

Düşük daimi deformasyon, yüksek elastik geri dönüşüm şu durumlarda oluşmaktadır: 1 1. Toplam baskı düşükse 2. Ölçü kısa bir süre basınca maruz kalmışsa 3. Kuvvetin kalkmasını takiben elastik geri dönüşüm zamanı 8 dk. ’ya kadar uzadığında, Klinik olarak ise, kaşıkla aljinat arasında yeterince aljinat kalınlığı olmalı, aljinat kaşığa iyi tutunmalı ve ağızdan kaşık hızla çıkarılmalıdır.

Esneklik: ADA sınıflamasına göre %5 ile %20 arasında o. 1 Mpa ‘lık kuvvetle çoğu aljinat için esneklik %14 tür. Bazı hızlı sertleşen materyallerde %5 ile %8 arasında da değişebilir. Bükülebilirliğin yeterli olması ölçünün çıkarılması sırasında çok önemlidir.

Dayanç: Her iki özellikte zamana bağımlıdır ve karıştırma ile daha yüksek değerler elde edilebilir. Basma dayancı 0. 5 ila 0. 9 Mpa arasında değişmektedir. Ada sınıflamasına göre bu değer minimum 0. 35 Mpa olabilir. Germe dayancı 0. 37 ‘den 0. 69 N/mm kadar değişebilir. Bu özellik basma dayancından biraz daha önemlidir.

da çeşitli aljinatların karıştırma oranları ile tear strenghtlernin değişimi gösterilmektedir. Şırınga materyalinde aljinat ile ilgili olarak daha düşük tear strenghti mevcuttur.

DUPLİKASYON ÖLÇÜ MADDELERİ: İskelet bölümlü protezlerde mum örneğin hzırlandığı revetmanın elde edilmesinde kullanılır. Duplikat orijinal modelden ölçü ile çoğaltma ile elde edilir. Bu amaç için en çok dönüşebilir hidrokolloidler kullanılır. Agarın avantajı tekrar kullanılabilmesidir. 20 kez ısıtma soğutma uygulanabilmektedir.

ELASTOMERİK ÖLÇÜ MADDELERİ: 4 tip sentetik elastomerik ölçü maddesi mevcuttur. 1. polişülfütler(1950) 2. kondenzasyon silikonu(1955) 3. İlave silikon(1975) 4. polieter(1968)

Elastomerik ölçü maddeleri çeşitli ölçü teknikleri ile beraber kullanılmak üzere çeştli kıvamlarda üretilmiştir. Polisülfütler 3 kıvamda üretilmiştir. 1. Düşük yoğunlukta; sıvı yada şırınga tipi 2. Orta medium 3. Yoğun; kaşık tipi

İlave silikonlar bu 3 viskoziteye ilave olarak ekstra – düşük ve putty için ekstra yüksek üretilmiştir. Kondenzasyon silikonlarının düşük ya da putty kıvamları mevcuttur. Kondenzasyon silikonlarının katalizörü putty ya da sıvı olabilir. İlk polieter ölçü maddeleri orta kıvamdaydı. Şimdi düşük, orta ve yüksek kıvamları mevcuttur.

Karıştırma sistemleri: 3 tip sistem vardır: Elle karıştırma Statik otokarıştırma Dinamik mekanik karıştırma Lateks eldivenler ilave silikonların polimerizasyonunu engelleyebilmektedir

ÖLÇÜ TEKNİKLERİ: Sabit protezlerde ölçü teknikleri: Dual-visköz teknik(simultanöz) Tek single-visköz yada monofaz teknik Putty-wash teknik yakın zamana kadar tüm vakalarda ölçü maddesi prepare edilen dişin çevresine sıkılır, enjekte edilir daha sonra kaşığa yerleştirilen ölçü kitlesi üzerine yerleştirilirdi. Ölçünün sertleşmesinden sonra kaşık ağızdan uzaklaştırılır.

1. Simultanöz-dual visköz teknik: Düşük yoğunluklu materyal kritik alanlara enjekte edilir. Sonra yüksek yoğunluklu materyal karıştırılır ve ölçü kaşığına yerleştirlir ve ağıza yerleştirilir. Bu noktada kaşıktaki daha yoğun ölçü maddesi düşük kıvamlı materyalin diğer bölgelere akmasını sağlar. Çünkü bunlar aynıanda karıştırılmaya başlanmıştır ve böylece birlikte bağolanır, birleşir ve sertleşirler. Materyal sertleştikten sonra kaşık ve ölçü ağızdan uzaklaştırlır. Fig 12. 2 de köprü için ölçü tekniği gösterilmiştir.

2. Single –visköz monofaz teknik: Ölçüler genellikle medium viskozitedeki bir ölçü maddesi ile alınırilave silikon ve poieter ölçü maddeleri bu teknik için çok uygundurlar çünkü her ikisininde shear tinning kapasitesi mevcuttur. chapter 4 ‘te anlatıldığı gibi pseudoplastik materyaller yüksek shear oranlarına maruz kaldıklarında düşük yoğunluk gösterirler. Medium yoğunluktaki materyal ölçü büzülmesine marzu kaldığında younluk alır, Kaşıktaki aynı materyalin yoğunluğu azalmamaktadır.

3. putty wash teknik: İki aşamalı ölçüdür. Kavite preperasyonu yapılmadan önce putty ile ilk ölçü alınır. Düşük vizkoziteli materyal prepare edilen alana ve kaşığa yerleştirlir. Daha sonra ağıza yerleştirilir. Düşük ve yüksek viskositeli materyal bağlanır, düşük vizköz materyal sertleşince ağızdan uzaklaştırlır. Bu teknik bazen wash tekniği olarak da adlandırılır.

Putty kıvam ve bu teknik kondenzasyon silikonlarının polimerizasyonları sırasında boyutsal değişimlerini minimalize etmek amacıyla geliştirilmiştir. Büzülmenin çoğu ilk alınan visköz, yoğun ölçüde gerçekleşmektedir. Akıcı materyal dikkatlice yerleştirilmelidir çünkü kolayca boşlulardan kaçabilir, ikinci aşama ölçüde akıcı materyal puttye baskı yaparak daimi distorsiyou ve net olmayan durumları azaltır.

Putty wash tekniği ilave silikonların geliştirlmesi ile bu maddelerde de kullanılmaktadır. Polimerizasyon büzülmesi diğerlerine göre daha düşüktür. Üreticiler baz ve katalizörüne farklı rente pigmenteler katarlar böylece homojen bir karışım elde edilip edilmediği kontrol edilir. Geciktiriciler çalışma ve sertleşme zamanını kontrol etmek amacıyla eklenmektedirler

İLAVE SİLİKON : İlave tipin düşük, ekstra düşük, orta, heavy ve putty kıvamlarında yoğunlukları mevcuttur. Bazı düşük moleküler ağırlıklı polimer(polimetilhydrosiloksan)bazın hidrosilan grubu baz, ayrıca doldurucu içerir. Akselatörü platinum katalizörü(kardstedt tipi denilen) tipidir. Kondenzasyon tipin aksine ilave reaksiyon da düşük molekül ağırlıklı yan ürün ortaya çıkar. Ancak OH grupları mevcutsa o zaman oksijen gazı açığa çıkabilir.

Hidrojen gruplarının en önemli kaynağı sudur. Hidrojen gazının diğer olası bir kaynağı da Si-H ünitelerindeki polymetilhydrosiloksanın karşılıklı etkileşimi ile olmaktadır. Tüm ilave silikon ölçü maddeleri hidrojen gazı açığa çıkarmayabilir. Ama hangisinin açığa çıkardığını bilmediğimiz için ölçüyü aldıktan sonra model elde edilmeden önce 30 dk. bekletilmeldir.

Epoksi daylar ölçü bir geceyi tamamlamadan dökülmemelidir. Alçı ve epoksi arasındaki fark, alçı materyalinin sertleşme zamanı epoksi daydan daha kısadır. Bazı ürünler hidrojen absorbe edici palladyum içerebilir ve alçı, epoksi day modelleri pratik olarak hemen dökülebilir.

Lateks eldiveni ilave silikonun polimerizasyonunu ters yönde etkilemektedir. Lateks lastik eldivenlerin vulkanizasyonunda kullanılan sülfür bileşikleri depolanmış eldivenlerin yüzeylerinde birikir. Bunlar diş preperasyonu sırasında dişin üzerine ya da bitişiğindeki yumuşak dokulara ya da retraksiyon kordunu yerleştirirken oraya transfer olabilir.

Ayrıca bu bileşikler putynin iki patını elle karıştırırken de transfer olabilir. Bu bileşikler platinyum içerikli katalizörü bozar ve bu kontamine alanlarda ölçünün polimerizasyonu gelişmez. Eldivenleri karıştırmadan önce su veya deterjanla yıkamak bu etkiyi azaltabilir. Vinil ve nitril eldivenlerin aynı etkisi yoktur.

Akrilik geçici restorasyonlarda ki artık monomer ve rezin kompozit korlarda ilave silikonların sertleşmesinde inhibe edici etkileri vardır. Preperasyon sahasındaki ve bitişik yumuşak dokulardaki % 2 lik klorheksidin kontaminantları uzaklaştırmak için kullanılabilir.

POLİETER ÖLÇÜ MADDESİ: Polieterler düşük, orta ve heavy body yoğunluklarında üretilmiştir. Baz hamuru uzun zincir kopolimerlerinden oluşmaktadır. Bunların reaktif terminal grupları, metilen grupları ve oksijen atomları vardır. Ayrıca katalizör pastasında silika dolduruculu ve nonplatelet tip ve trigliserid tip uyumlu plastizörler içerirler. 2, 5 -dichlorobenzen sulfonate alifatik katyonik başlatıcı ile çapraz bağlı ajanla yer değiştirir.

Elastomer katyonik polimerizasyon reaktif terminal halkanın açılması ile oluşturulur. Polimerin arka iskeletinin kopolimer etilen oksit ve tetra metilen oksit ünitlerinden oluştuğuna inanılır. Reaktif terminal halkaları katyonik başlatıcının etkisi azaldıkça katalizör pastası artıracak ilave halkalar açılır.

KONDENZASYON SİLİKONU: Kondenzasyon silikou baz ve katalizör olarak iki pastadan üretilmiştir. Bazı polidimetilsiloksan isimli doğrusal silikon içerir ve bunların reaktif terminal hidroksil grupları mevcuttur. 2 mikron ila 8 mikron arasında değişen, kalsiyum karbonat ya da silika partikülleri gibi doldurucular mevcuttur.

Düşük viskositede % 35 oranında yüksek viskositede %75 oranında doldurucu mevcuttur. Katalizörü stannöz octoatın ve alkil silikatın süspansiyonu olan likittir. İnceltici ajan olarak görev yapar. Reaksiyonda ortaya etil alkol cıkar ve sıcaklık 1 derece yükselir.

Polimerizasyon büzülmesi, düşük yoğunluktaki madde de etil alkolun ortaya çıması ile görülmektedir. Bir üründe büzülme sadece iki reaktif grubun çapraz bağlantısı ile azaltılabilir. Ayrıca iki aşamalı puttywash tekniği polimerizasyon büzülmesini azaltmakatdır. Akselatörün belirli bir raf ömrü vardır. Çünkü stannöz okside olur ve ortoetil silikat esterinin varlığında stabil kalmaz.

POLİSÜLFİDLER: Biri baz diğeri katalizör olmak üzere iki pastadan oluşur. Polisülfid polimeri 2000 -4000 molekül ağırlığında asılı merkaptan gruplarına sahiptir. (-SH)uç asılı gruplar zincir uzama ve çapraz bağlantı sırasında katalizör yardımıyla okside olur.

Pastalar karıştığında polisülfid lastik kıvamına geçer, molekül ağırlığının artşıyla reaksiyon hızlanır. Sıcaklığın 3 -4 derece artışıyla ekzotermik bir reaksiyon oluşur. Lastik kıvama geçiş 10 -20 dk. sürer. Polimerizasyon hala devam eder. Madde sertleştikten sonra 1 saat içinde özellikleri hala değişmektedir. Sertleşmiş materyalin ağızdan uzaklaştırlırken baskı ve gerilim ile oluşan deformasyonunu azaltmak için çapraz bağlantı kullanılmıştır.

İçerik ve ağırlık yüzdeleri bir üründen diğerine değişebilir. Genelde doldurucu baz pastadaki ağırlık yüzdeleri düşükten orta konsantrasyona doğru artar. Doldurucunun partikül büyüklüğü 0. 3 mikrondur.

Katalizörlerdeki en yaygın içerik kurşun dioksittedir. Magnezyum oksit de bulunmaktadır. Beyazlatıcı ajanlar kurşundioksitin koyu rengini maskeleyemez, bu yüzden pastalar koyu kahve ya da gri kahve tonlarındadır. Diğer okside edici ajanlar hidrate bakır oksit, yeşil bir karışım elde etmek için eklenebilir.
- Slides: 61