KUVVET ve HAREKET LE TANITMAK SAYFA 130 131

  • Slides: 9
Download presentation
KUVVET ve HAREKET İLE TANITMAK SAYFA (130, 131, 136, 137)

KUVVET ve HAREKET İLE TANITMAK SAYFA (130, 131, 136, 137)

Hergünkü yaşamda kütle yerine ağırlık için söz olur, çünkü bir cismın kütlesi büyük olursa

Hergünkü yaşamda kütle yerine ağırlık için söz olur, çünkü bir cismın kütlesi büyük olursa ağırlığı da büyük olur. Kütle cismin özeliği, ağırlık ise kuvvetin bir çeşididir. Kütle madde miktarıdır. Bir cismin kütlesi uzayın her yerinde aynı kalır. Cisimlerin kütlesi teraziyle ölçülür. Kütle ölçü birimi kilogramdır (kg). Pratikte kilogramdan daha büyük ve daha küçük ölçü birimleri kullanılır. 1 ton (t) = 1000 kg 1 kg = 1000 g (gram) 1 kg = 1000000 mg (miligram)

Bir cisim kendiliğinden kendisinin sükünet (durgunluk) durumunu değiştiremez. Bir cismi devinmesi (hareket) için, onun

Bir cisim kendiliğinden kendisinin sükünet (durgunluk) durumunu değiştiremez. Bir cismi devinmesi (hareket) için, onun üzerine başka bir cismin etki etmesi gerekir. Bir cismin başka bir cisme yaptığı etkiye kuvvet denir. Kuvvet birimine Newton denir ve N harfıyla işaret edilir. Kuvvet şematik olarak okla ( ) gösterilir. Kuvveti ölçmeye yarayan araca dinamometre denir.

Dünyamızda her şey kütle çekimi kuvveti denen bir kuvvetle birbirini çeker. Bir topu havaya

Dünyamızda her şey kütle çekimi kuvveti denen bir kuvvetle birbirini çeker. Bir topu havaya fırlattığımız zaman top yeryüzüne geri döner. Top ve yer arasında kütle çekim kuvveti vardir. Bu kuvvete yerçekimi kuvveti de denir. Bu kuvvet topun uzayın derinliklerine kaçıp gitmesine engel olur. Yerçekimi, tüm cisimleri dünyanın merkezine doğru çeken bir kuvvetir. Yerçekim kuvveti güneşle gezegenler arasında da vardır. Bu kuvvet uzayda hareket eden gezegenleri yörüngelerinde tutar.