KURU GZ SENDROMU Serkan ASLAN Kuru Gz Tanm

  • Slides: 8
Download presentation
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN

KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN

Kuru Göz Tanım Belirtileri Nedenleri Tanı Tedavi

Kuru Göz Tanım Belirtileri Nedenleri Tanı Tedavi

Kuru Göz Nedir? Kuru göz, oküler yüzeyde hasara yol açan gözyaşı yetersizliğinden veya aşırı

Kuru Göz Nedir? Kuru göz, oküler yüzeyde hasara yol açan gözyaşı yetersizliğinden veya aşırı buharlaşmaya bağlı gözyaşı filminin düzensizliğinden ortaya çıkar. Kuru gözde ya gözyaşının üretilmesinde bir sorun vardır ya da gözyaşının aşırı buharlaşması söz konusudur. Kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir ve sıklıkla 40 ile 60 yaşları arasında görünmektedir. Kuru göz sendromunda, gözyaşı tabakası incelir veya daha az stabil hale gelir. Duyusal sinirlerle donatılmış kornea, özellikle duyarlı bir reaksiyona sahiptir ve hastalarda günlük yaşamı bile etkileyebilecek rahatsızlıklara yol açar.

Kuru Göz’ün Belirtileri Yabancı cisim hissi: göz içindeki bir kum veya kirpik gibi Kaşınma

Kuru Göz’ün Belirtileri Yabancı cisim hissi: göz içindeki bir kum veya kirpik gibi Kaşınma Yanma Tahriş, kızarıklık Gözlerde sulanma Okuma, TV izleme veya bilgisayarda çalıştıktan sonra artan bir rahatsızlık Göz kırpma ile düzelen bulanık görüş Göz kapaklarını açmada zorluk; ağır göz kapakları

Kuru Göz’ün Nedenleri Kuru Göz Sendromu’nun (KGS) birçok nedeni vardır. Kuruluğun en sık görülen

Kuru Göz’ün Nedenleri Kuru Göz Sendromu’nun (KGS) birçok nedeni vardır. Kuruluğun en sık görülen sebeplerinden biri yaşın ilerlemesidir. Yaşlandıkça insan vücudu daha düşük yağ üretir. Bu durum, erkeklere oranla daha kuru cildi olan kadınlarda daha sık görülür. Yağ eksikliği ayrıca gözyaşı tabakasını da etkiler. Sulu katmanı desteklemek için yeterli yağ olmaksızın, gözyaşı filmi daha hızlı buharlaşır ve kornea üzerindeki kuru alanlardan ayrılır. Sıcak, kuru ve rüzgârlı iklim, yüksek yer, klima, sigara dumanı gibi birçok dış faktör de kuru gözlerin sebebidir. Birçok insanın, okurken ya da bilgisayarda çalışırken gözleri tahriş olabilir. Belirli aralıklarla gözleri dinlendirme veya göz kırpma sayesinde gözler rahatlar. Ayrıca kontakt lens kullanıcıları da Kuru Göz Sendromu’ndan şikayet eder. Bazı İlaçlar (diüretik, beta-bloker, antihistaminik, uyku ilaçları, ağrı kesici, sinir ilaçları), tiroidle ilgili problemler, A vitamin eksikliği ve Sjögren Sendromu (kuru gözler ve ağza neden olan otoimmun bir hastalıktır) gibi hastalıklar da Kuru Göz Sendromu’nun nedenlerindendir. Menopoza giren kadınlar da hormon değişikliği nedeniyle sık Kuru Göz Sendromu yaşar.

Kuru Göz’ ün Tanısı Kuru göz hastalığı tanısı detaylı göz muayenesiyle birlikte konulabilmektedir. Gerekli

Kuru Göz’ ün Tanısı Kuru göz hastalığı tanısı detaylı göz muayenesiyle birlikte konulabilmektedir. Gerekli durumlarda göz yaşı miktarını ölçen testler ve kullanılan damla yöntemleriyle birlikte teşhis edilmektedir. Schirmer testi, göz yaşı miktarını ölçmek için teşhiste kullanılan bir yöntemdir. Schirmer testi; alt göz kapağına özel bir kağıt yerleştirilerek uygulanır.

Kuru Göz’ ün Tedavisi Medikal Tedavi: Kuru gözün en yaygın tedavisi suni gözyaşı içeren

Kuru Göz’ ün Tedavisi Medikal Tedavi: Kuru gözün en yaygın tedavisi suni gözyaşı içeren damla, jel ve pomadlardır. Suni gözyaşları düzgün bir gözyaşı tabakası sağladığından hasta konforunu sağlar. Suni gözyaşlarının kullanımının kolay olması ve yüzey toksisitesinin olmaması gerekmektedir. Tıkaçlar: Alt punktum denilen gözyaşının alt kapakta emildiği küçük açıklığın kapatılması amacıyla geçici veya kalıcı olarak alt punktum tıkaçları veya kanal içi kollajen tıkaçlar kullanılabilir.

Teşekkürler

Teşekkürler