KONU8 NTE 17 Eitim ETMN DEEN ROL Nasl

  • Slides: 53
Download presentation
KONU-8 (ÜNİTE 17): Eğitim EĞİTİMİN DEĞİŞEN ROLÜ

KONU-8 (ÜNİTE 17): Eğitim EĞİTİMİN DEĞİŞEN ROLÜ

Nasıl öğreniriz? n Toplumsallaşma - Aile - Akran ilişkileri - Medya - Toplumsal kurumlar

Nasıl öğreniriz? n Toplumsallaşma - Aile - Akran ilişkileri - Medya - Toplumsal kurumlar n Kurumsal eğitim

Kurumsal eğitim n Bugün anladığımız anlamıyla kurumsal eğitim, en fazla üçyüz yıllık bir tarihe

Kurumsal eğitim n Bugün anladığımız anlamıyla kurumsal eğitim, en fazla üçyüz yıllık bir tarihe sahiptir. n Yani, öğrencilerin özel olarak inşa edilen binalarda, bu iş için eğitim görmüş kişiler tarafından eğitilmesi, görece yeni bir olgudur. n Matbaa bulunmadan önce kitaplar, ancak seçkin bir azınlık için ulaşılabilir nesnelerdi. n Çocuklar, yetişkinleri taklit yoluyla öğrenirlerdi.

Modern eğitimden önce. . . n Kurumsal eğitimin tarihi, dinsel eğitime dayanır. n Manastırlar

Modern eğitimden önce. . . n Kurumsal eğitimin tarihi, dinsel eğitime dayanır. n Manastırlar ve medreseler, bu eğitimin aktarıldığı yerlerdir. . .

Çifte Minareli Medrese (Erzurum)

Çifte Minareli Medrese (Erzurum)

Japonya’dan bir manastır

Japonya’dan bir manastır

Bir Çin Manastırı. . .

Bir Çin Manastırı. . .

Orta Avrupa’dan bir manastır. . .

Orta Avrupa’dan bir manastır. . .

Eğitim ve Sanayileşme n Sanayileşmeyle birlikte, bugün anladığımız anlamda eğitime duyulan ihtiyaç da arttı

Eğitim ve Sanayileşme n Sanayileşmeyle birlikte, bugün anladığımız anlamda eğitime duyulan ihtiyaç da arttı n Eğitimli ve çeşitli becerilere sahip işgücüne duyulan ihtiyaç, eğitim kurumlarının da gelişmesine ve çeşitlenmesine neden oldu. n Bu yeni beceriler, ebeveynlerden çocuklara aktarılabilir nitelikte değildi. . .

“Somut” beceriler/soyut düşünceler n Bilim ile teknoloji, bilimsel düşünce ile araçsal düşünce arasında önemli

“Somut” beceriler/soyut düşünceler n Bilim ile teknoloji, bilimsel düşünce ile araçsal düşünce arasında önemli farklar vardır n Tıpkı “meslek yüksek okulu” ile “üniversite” arasında olması gerektiği gibi. . .

Öğrenme arzusu “Sizin aleyhinizde olsa bile gerçeği bulup ortaya çıkartın. Hangi kaynaktan gelirse gelsin,

Öğrenme arzusu “Sizin aleyhinizde olsa bile gerçeği bulup ortaya çıkartın. Hangi kaynaktan gelirse gelsin, gerçeği kabullenmekten kaçmayın” Biruni: MS 1000’li yılların başında, Orta Asya’da yaşamış astronom, tarihçi, botanist, farmakolog, jeolog, matematikçi. . .

Türkiye’de eğitim sistemi n Osmanlı’nın son döneminde, modern eğitime geçme çabaları görülür. n Eğitimde

Türkiye’de eğitim sistemi n Osmanlı’nın son döneminde, modern eğitime geçme çabaları görülür. n Eğitimde modernleşmenin başladığı alan, harbiyedir. n Sanayi mektepleri, modern ekonomiye işgücü yetiştirmek için düşünülmüştür.

Mecburiyet var, okul yok. . . n 1847 yılından itibaren, Osmanlı devletinde yedi yaşına

Mecburiyet var, okul yok. . . n 1847 yılından itibaren, Osmanlı devletinde yedi yaşına giren çocukların okula gönderilmesi zorunluydu. n Aynı yıl yedi yaşındaki çocukların sadece %20’si okula gidiyordu. . .

Üç önemli devrim (3 Mart 1924) n Hilafetin kaldırılması n Diyanet işleri başkanlığının kurulması

Üç önemli devrim (3 Mart 1924) n Hilafetin kaldırılması n Diyanet işleri başkanlığının kurulması n Tevhid-i Tedrisat kanunu

Karma eğitim n 1924 yılında, kızlarla erkeklerin beraber eğitim görmelerine, yani karma eğitime geçilmesine

Karma eğitim n 1924 yılında, kızlarla erkeklerin beraber eğitim görmelerine, yani karma eğitime geçilmesine karar verildi.

Latin Harflerine geçiş n 1928 yılında Latin harflerine geçiş, Cumhuriyet dönemi eğitimi açısından bir

Latin Harflerine geçiş n 1928 yılında Latin harflerine geçiş, Cumhuriyet dönemi eğitimi açısından bir dönüm noktasıdır.

Darülfünun’dan İstanbul Üniversitesine n 1846 yılından itibaren bir çok kereler açılması denenmiş olan Darülfünun,

Darülfünun’dan İstanbul Üniversitesine n 1846 yılından itibaren bir çok kereler açılması denenmiş olan Darülfünun, 1912 yılında, özerk bir eğitim kurumu haline geldi. n 1933 yılında ise İstanbul Üniversitesine dönüştü.

Mekteb-i Mülkiye n 1859’da kurulan Mekteb -i Mülkiye-i Şahane, bugün Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler

Mekteb-i Mülkiye n 1859’da kurulan Mekteb -i Mülkiye-i Şahane, bugün Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak varlığını sürdürmektedir. . .

Kız enstitüleri n Kadınların eğitimi, onların annelik ve ev kadınlığı rollerinin pekiştirilmesine yönelik olarak

Kız enstitüleri n Kadınların eğitimi, onların annelik ve ev kadınlığı rollerinin pekiştirilmesine yönelik olarak tasarlandı. . .

Çırak okulları n 1938 yılında kurulan çırak okulları, Osmanlı döneminin sanayi mekteplerinin modern bir

Çırak okulları n 1938 yılında kurulan çırak okulları, Osmanlı döneminin sanayi mekteplerinin modern bir uzantısı niteliğindedir. . .

Köy Ensitüleri (1940 -1954)

Köy Ensitüleri (1940 -1954)

İsmail Hakkı Tonguç n Hasan Ali Yücel, Köy Enstitülerinin kurucusu ve Eğitim Bakanı, İsmail

İsmail Hakkı Tonguç n Hasan Ali Yücel, Köy Enstitülerinin kurucusu ve Eğitim Bakanı, İsmail Hakkı Tonguç ise başından sonuna kadar enstitülerin müdür.

Türkiye’de okur yazarlık rakamları n Türkiye’de okur yazarlık istatistikleri, vize sınavı sorularınızdan ikisidir: n

Türkiye’de okur yazarlık rakamları n Türkiye’de okur yazarlık istatistikleri, vize sınavı sorularınızdan ikisidir: n Türkiye’de kadınların ve erkeklerin yüzde kaçı okuma yazma bilmiyor? Bu oranların en yüksek ve en düşük olduğu bölgeler hangileridir? n Bu bilgileri hangi kaynaktan edindiniz ve hangi yıla ait bilgilerdir?

İnsani Gelişme ve eğitim n Okur yazarlık oranı başta olmak üzere, eğitimin niceliği ve

İnsani Gelişme ve eğitim n Okur yazarlık oranı başta olmak üzere, eğitimin niceliği ve niteliği, insani gelişmişlik ölçütlerinin en önemlilerinden biridir. n Aynı zamanda, eğitim hizmetlerine erişimdeki eşitlik de ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösterir.

Dünyada okur yazarlık

Dünyada okur yazarlık

Eğitim ve yeni iletişim teknolojisi n Çağdaş anlamda eğitimin doğuşu, matbaanın ondokuzuncu yüzyıldaki gelişimi

Eğitim ve yeni iletişim teknolojisi n Çağdaş anlamda eğitimin doğuşu, matbaanın ondokuzuncu yüzyıldaki gelişimi ile yakından ilişkilidir. n Yazılı malzemenin kitlesel olarak yayılması olmaksızın, çağdaş eğitim mümkün olmazdı.

Matbaa kadar önemli: Bilişim teknolojisi n Günümüzde, bir başka “devrim”den, bilişim devriminden söz edilmektedir.

Matbaa kadar önemli: Bilişim teknolojisi n Günümüzde, bir başka “devrim”den, bilişim devriminden söz edilmektedir. n Bilişim teknolojilerindeki gelişme, eğitimi nasıl etkileyecektir?

Teknoloji ve toplumsal eşitsizlik n Teknolojik olanakların artışının toplumsal eşitsizlikleri artırıcı ve pekiştirici bir

Teknoloji ve toplumsal eşitsizlik n Teknolojik olanakların artışının toplumsal eşitsizlikleri artırıcı ve pekiştirici bir etkisi olabilmektedir. n Bilgisayarların herkes tarafından ulaşılabilir olmaması, eğitim niteliğinin de farklılaşması anlamına gelir.

Herkes için değil. . . n UNDP’nin İnsani Gelişme Raporunda, internete erişimin zengin/yoksul ayrımında

Herkes için değil. . . n UNDP’nin İnsani Gelişme Raporunda, internete erişimin zengin/yoksul ayrımında yeni bir hat çizdiği belirtilmektedir. n Buna göre, Afrika’da yaşayan her bir milyon kişiye yedi internet servis sunucusu düşmektedir.

Eğitim toplumsal eşitsizliklerin üstesinden gelebilir mi?

Eğitim toplumsal eşitsizliklerin üstesinden gelebilir mi?

Eğitimin özelleştirilmesi n 1980’lerden sonra refah devletinin gerilemesiyle birlikte, kamu harcamalarının kısılması gündeme geldi.

Eğitimin özelleştirilmesi n 1980’lerden sonra refah devletinin gerilemesiyle birlikte, kamu harcamalarının kısılması gündeme geldi. n Eğitim harcamaları, kısılan harcamaların başında gelir. n Sınırlı kaynaklarla kalabalık sınıflarda verilen eğitimin niteliğinde ciddi düşüşler olmaktadır. n Eğitimin özelleştirilmesi, bulunan “çözüm” yollarından biridir.

Yeni bir tartışma alanı n Temel bir insan hakkı olan eğitimin ücret karşılığı verilmesi,

Yeni bir tartışma alanı n Temel bir insan hakkı olan eğitimin ücret karşılığı verilmesi, günümüzün önemli tartışma alanlarından biridir.

Eğitim-öğretim kuramları n Modern eğitimin yapısal olarak eşitsizlikleri artırdığı düşüncesi, uzun bir zamandır eğitimciler

Eğitim-öğretim kuramları n Modern eğitimin yapısal olarak eşitsizlikleri artırdığı düşüncesi, uzun bir zamandır eğitimciler tarafından tartışılmaktadır. n Bu eğitimcilerden biri, Basil Bernstein’dır.

Bernstein ve dilsel kodlar n Basit ve karmaşık kodlar: sınıfsal ayrım

Bernstein ve dilsel kodlar n Basit ve karmaşık kodlar: sınıfsal ayrım

Ivan Illich n Zorunlu eğitim fikrine karşıdır. n Ona göre okul, dört işlevi -

Ivan Illich n Zorunlu eğitim fikrine karşıdır. n Ona göre okul, dört işlevi - yerine getirir: Çocukları denetim altında tutma Mesleki rol dağılımını sağlama Hakim değerleri öğretme Toplumun onayladığı bilgi ve becerileri öğretme

Edilgen tüketim n Okullar, disipline sokmayı ve hiyerarşiyi öğretirken çocuk ve gençlerin varolan toplumsal

Edilgen tüketim n Okullar, disipline sokmayı ve hiyerarşiyi öğretirken çocuk ve gençlerin varolan toplumsal düzeni sorgulamadan kabul etmelerini sağlamayı amaçlar. n Okulların örgütlenme biçimi, çocuklara “yerlerini bilmeleri”ni öğretir. n Ivan Illich, eğitimi reddetmez ama kurumsal örgütlenmeye karşı çıkar.

Pierre Bourdieu n Bourdieu, eğitim kurumlarının, başka toplumsallaşma kurumları gibi, kültürün yeniden üretimini sağladığını

Pierre Bourdieu n Bourdieu, eğitim kurumlarının, başka toplumsallaşma kurumları gibi, kültürün yeniden üretimini sağladığını söyler. n Okul, daha önce edinilmiş kültürel değerleri pekiştirir. n İşçi sınıfından gelen çocukların okul disipliniyle çatışma ihtimalleri daha fazladır.

Paul Willis n Paul Willis de Bourdieu’ya benzer biçimde, kurumsal eğitimin sınıfsal konumları pekiştirici

Paul Willis n Paul Willis de Bourdieu’ya benzer biçimde, kurumsal eğitimin sınıfsal konumları pekiştirici etkisine dikkat çeker. n Yaptığı alan çalışmasında, alt sınıflardan gelen çocukların “yeteri kadar zeki olmadıkları” fikrini daha kolay kabul ettiklerini göstermiştir.

Farklı bilgi türleri n Paul Willis ve Bourdieu, aşağı sınıftan çocuk ve gençlerin kendilerini

Farklı bilgi türleri n Paul Willis ve Bourdieu, aşağı sınıftan çocuk ve gençlerin kendilerini “ikinci sınıf” kabul etme eğilimlerinin, kurumsal eğitimin onların bilgi türlerini ikincilleştirmesinden kaynaklandığını söylerler.

Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim n Resmi müfredat cinsiyet ayrımcılığı yapmasa da (ki bu da

Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim n Resmi müfredat cinsiyet ayrımcılığı yapmasa da (ki bu da şüphelidir), okul ortamları ve kültürleri, cinsiyet eşitsizliklerini ve ayrımcılığı yeniden üretir. n Ders kitaplarının görsel içeriğinden okuldaki cinsiyet hiyerarşilerine kadar pek çok şey, çocukların küçük yaştan itibaren ayrımcılığı öğrenmelerini ve içselleştirmelerini sağlar.

Toplumsal cinsiyet ve okuldaki başarı n Cinsiyet ve başarı arasındaki ilişki, 1990’lardan itibaren dramatik

Toplumsal cinsiyet ve okuldaki başarı n Cinsiyet ve başarı arasındaki ilişki, 1990’lardan itibaren dramatik biçimde değişmiştir. n 1970 ve 80’lerde yapılan araştırmalar, kız öğrencilerin orta öğrenime kadar başarılı olmakla birlikte, sonradan başarı grafiklerinde ani bir düşüş olduğunu ortaya koymaktaydı. n 1990’larda ise, erkek öğrencilerin başarısızlığı sorunu üzerinde çalışılmaktadır.

Peki neden? n Kız öğrenciler için olumlu rol modelleri n Geleneksel ev kadını kalıbının

Peki neden? n Kız öğrenciler için olumlu rol modelleri n Geleneksel ev kadını kalıbının kırılması n Cinsiyet ayrımına karşı mücadele n “delikanlıcılık” n Toplumsal cinsiyet mi sınıf mı?

Toplumsal cinsiyet ve yüksek öğretim n Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde kadınların yüksek

Toplumsal cinsiyet ve yüksek öğretim n Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde kadınların yüksek öğrenimden yararlanma imkânları, Türkiye’ye göre hala daha düşük. . . n Neden?

Toplumsal dışlanma ve eğitim n Eğitimden dışlanma ile toplumsal dışlanma arasında çok yakın bir

Toplumsal dışlanma ve eğitim n Eğitimden dışlanma ile toplumsal dışlanma arasında çok yakın bir bağlantı vardır. n San Francisco’da okula kayıt yaptıran öğrencilerin %16’sı, okuldan atılanların ise %52’si siyah! n Böylece dışlanma döngüsel hale gelir. . .

Zeka/Başarı n Zeka diye bir şeyin var olup olmadığı, varsa nasıl tanımlanabileceği, uzun zamandır

Zeka/Başarı n Zeka diye bir şeyin var olup olmadığı, varsa nasıl tanımlanabileceği, uzun zamandır tartışılan bir konudur. . . n Zekayı ölçtüğü varsayılan IQ testi ile akademik başarı arasında korelasyon vardır. . . n Beyaz öğrencilerin IQ sonuçları, siyahlardan daha yüksektir. Neden?

Duygusal ve sosyal zeka n Zekanın tek bir bileşenden oluşmadığı, tersine farklı zeka türlerinin

Duygusal ve sosyal zeka n Zekanın tek bir bileşenden oluşmadığı, tersine farklı zeka türlerinin bulunduğu, bugün genel olarak kabul görmektedir. . .

Okullarda duygusal zekanın geliştirilmesi için ne yapılabilir?

Okullarda duygusal zekanın geliştirilmesi için ne yapılabilir?

Yaşam boyu öğrenim n İş yaşamındaki ve teknolojideki hızlı değişimler, kurumsal eğitimin tek başına

Yaşam boyu öğrenim n İş yaşamındaki ve teknolojideki hızlı değişimler, kurumsal eğitimin tek başına yetersiz hale gelmesi sonucuna yol açar. . . n “Eğitim” kavramı, yerini “öğrenme”ye bırakmaktadır.

Tarlabaşı Toplum Merkezi

Tarlabaşı Toplum Merkezi

Çok Amaçlı Toplum Merkezi

Çok Amaçlı Toplum Merkezi

Halk Eğitim Merkezi

Halk Eğitim Merkezi

Yaşam Boyu Öğrenim, sadece zamansal değil, uzamsal anlamda da öğrenmenin yaşamın bütününü kapsamasını anlatır.

Yaşam Boyu Öğrenim, sadece zamansal değil, uzamsal anlamda da öğrenmenin yaşamın bütününü kapsamasını anlatır.