Klikk a folytatshoz A mestersges destszerek s a

  • Slides: 27
Download presentation
Klikk a folytatáshoz!

Klikk a folytatáshoz!

A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már

A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már Magyarországon is négyfajta mesterséges ételízesítőt forgalmaznak. Ezek: a szaharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam. Érdemes néhány szót szólni legfőbb jellemzőikről:

A szaharin 110 éve ismert. 300 -szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai,

A szaharin 110 éve ismert. 300 -szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai, ami miatt jogosan szorul egyre hátrább az édesítőszerek piacán egyrészt, hogy fémes mellékíze van, másrészt, hogy hőre, tehát főzésre, sütésre elbomlik.

A ciklamát nátrium- vagy kálciumsója formájában ismert. Kb. 30 -szor édesebb a cukornál és

A ciklamát nátrium- vagy kálciumsója formájában ismert. Kb. 30 -szor édesebb a cukornál és sokkal tökéletesebb cukorillúziót kelt. A második legolcsóbb édesítőszer. Nincs mellékíze és hőhatásra nem változtatja meg az ízét.

Az aceszulfám-K drágább a ciklamátnál, édesítőerejében és egyéb jellemzőiben egyezik a ciklamáttal. Tehát főzésre,

Az aceszulfám-K drágább a ciklamátnál, édesítőerejében és egyéb jellemzőiben egyezik a ciklamáttal. Tehát főzésre, sütésre nem bomlik el és kellemes édes ízű. Az aszpartam összetettebb, mint az előzőek. „Természetesnek” nevezett mesterséges édesítőszer. 300 -szor édesebb a cukornál és kiváló ízű.

Az aszpartam a legdrágább édesítőszer. Hátránya még, hogy hőre, fényre elbomlik. Az aszpartam tartalmú

Az aszpartam a legdrágább édesítőszer. Hátránya még, hogy hőre, fényre elbomlik. Az aszpartam tartalmú üdítőitaloknál különösen fontos megnézni a szavatosságot! Egy nagyon ritka anyagcsere betegségben – a feniketonuriában – használata ellenjavallt.

A felsorolt édesítőszerek csaknem áttekinthetetlen választékban állnak rendelkezésünkre élelmiszerboltok és gyógyszertárak polcain. A legismertebbek:

A felsorolt édesítőszerek csaknem áttekinthetetlen választékban állnak rendelkezésünkre élelmiszerboltok és gyógyszertárak polcain. A legismertebbek: –Édeske — szaharin származék, –Polisett tabletta és Polisweer folyadék — szaharin és ciklamát kombinációjából áll, . . .

– Sunipol C folyadék és Sunipol tabletta és folyadék; mindkettő ciklamát és aceszulfám keverék.

– Sunipol C folyadék és Sunipol tabletta és folyadék; mindkettő ciklamát és aceszulfám keverék. Kiváló ízű, stabil és kedvező árfekvésű termék. Hasonló összetételű, csak a komponenseket más arányban tartalmazza a Vital folyadék. — a legdrágább aszpartam a Canderel tabletta.

Az aszpartam nemcsak Canderel tabletta, hanem „porcukor” formában is kapható. Az aszpartammal édesített „light”

Az aszpartam nemcsak Canderel tabletta, hanem „porcukor” formában is kapható. Az aszpartammal édesített „light” üdítőitalokon és gyümölcsnektárokon az édesítőszer Nutrasweet néven szerepel.

A kávét, teát, kakaót, limonádét ezekkel édesíthetjük. Nem rákkeltőek, terheseknél csak elővigyázatosságból nem ajánlatos,

A kávét, teát, kakaót, limonádét ezekkel édesíthetjük. Nem rákkeltőek, terheseknél csak elővigyázatosságból nem ajánlatos, de egyetlen esetben sem igazolódott magzatkárosító hatásuk.

A mesterséges édesítőszerek nem azonosak az ún. cukorhelyettesítő anyagokkal. Az édesipari vagy sütőipari termékeknél

A mesterséges édesítőszerek nem azonosak az ún. cukorhelyettesítő anyagokkal. Az édesipari vagy sütőipari termékeknél – csokoládé, desszert, torta, piskóta–, ahol nélkülözhetetlen a cukor tömege, nem használhatók mesterséges édesítőszerek. Ez esetben „cukorhelyettesítők, cukorpótlók” jöhetnek szóba.

Két fajtája ismeretes: a fruktóz és a szorbit. A fruktóz (gyümölcscukor) „diétás cukor” 30

Két fajtája ismeretes: a fruktóz és a szorbit. A fruktóz (gyümölcscukor) „diétás cukor” 30 -50%-kal édesebb a répacukornál, kb. nyolcszor drágább.

A szorbit - a cukor édesítőerejének csak 50 -60%-ával rendelkezik. A hazai Glukonon néven

A szorbit - a cukor édesítőerejének csak 50 -60%-ával rendelkezik. A hazai Glukonon néven forgalmazott készítményt ezért még szaharinnal édesítik. 2 -3 -szor drágább a cukornál.

A szorbitot „cukormentes cukorkák”, diétás befőttekben, dzsemekben, cukormentes rágógumik alkotóelemeként használják. A cukorbetegek számára

A szorbitot „cukormentes cukorkák”, diétás befőttekben, dzsemekben, cukormentes rágógumik alkotóelemeként használják. A cukorbetegek számára készített „diétás” termékekről a szakemberek véleménye: — a mesterséges édesítőszerek és a velük készült energiamentes üdítőitalok fogyaszthatók;

– a gyümölcsalapú termékek (nektárok, befőttek, dzsemek) kisebb mennyiségben fogyasztva alkalmasak a diéta színesítésére,

– a gyümölcsalapú termékek (nektárok, befőttek, dzsemek) kisebb mennyiségben fogyasztva alkalmasak a diéta színesítésére, élvezeti értékének fokozására, – az édesipari és cukrászipari termékek csak a normális súlyú cukorbetegek számára ajánlhatók, esetenként, kis mennyiségben való fogyasztásra.

A gyógyszeres és étrendi kezelés egymagában, fizikai aktivitás nélkül nem hatásos a cukorbetegség kezelésében.

A gyógyszeres és étrendi kezelés egymagában, fizikai aktivitás nélkül nem hatásos a cukorbetegség kezelésében. Miért szükséges a fizikai aktivitás?

Az étkezés emeli a vércukor szintjét. A gyógyszeres kezelés csökkenti azt, és hasonló hatású

Az étkezés emeli a vércukor szintjét. A gyógyszeres kezelés csökkenti azt, és hasonló hatású a fizikai aktivitás, a mozgás is. Ahhoz, hogy kedvező hatását kiválthassa, a fizikai aktivitás ugyanolyan rendszeres kell legyen, mint az étkezés, vagy a gyógyszerek alkalmazása.

A rendszeres testedzés segít a szervezetnek a felvett energia és zsír elégetésében. Javítja az

A rendszeres testedzés segít a szervezetnek a felvett energia és zsír elégetésében. Javítja az általános egészségi állapotot, növeli az izomerőt és az izomtónust, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet, erősíti a szívet és a tüdőt. Csökkenti a belső feszültséget, erősíti az immunrendszert, stb. . .

Legjobb megoldás olyan aktivitásformát választani, amely előnyös az egyén számára és örömet szerez. Ha

Legjobb megoldás olyan aktivitásformát választani, amely előnyös az egyén számára és örömet szerez. Ha a szervezet nincs hozzászokva a rendszeres testedzéshez tanácsos gyaloglással kezdeni az aktívabb életmódot, majd fokozatosan rátérni a megerőltetőbb testmozgásokra.

Válasszunk egyéniségünknek megfelelő sportágat!

Válasszunk egyéniségünknek megfelelő sportágat!

A gyaloglás lazító, kellemes társtevékenység is lehet.

A gyaloglás lazító, kellemes társtevékenység is lehet.

Megelőzhető-e a II. típusú cukorbetegség? Az élet második felében kialakuló cukorbetegség egyik előfeltétele az

Megelőzhető-e a II. típusú cukorbetegség? Az élet második felében kialakuló cukorbetegség egyik előfeltétele az örökletesség, a hajlam, de ez semmiképpen nem jelenthet végzetet az egyén számára.

A cukorbetegség megelőzése érdekében a kisgyermekkortól kezdve a felnőttkorig mozgásban gazdag, egészséges életmód, egészséges

A cukorbetegség megelőzése érdekében a kisgyermekkortól kezdve a felnőttkorig mozgásban gazdag, egészséges életmód, egészséges táplálkozás és a testsúly normális szinten való megőrzése szükséges. Ebben az esetben a jelenlegi tendenciák visszafordíthatók.

A megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezért legtöbbet a szülők és a nagyszülők

A megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni. Ezért legtöbbet a szülők és a nagyszülők tehetnek a gyermek egészséges életmódra nevelése és egészséges táplálása során. Rendkívül fontos a mozgásigény kialakítása, hogy a fizikai aktivitás a gyermek és ifjú életformájává váljon.

Minden kisgyermek természetes törekvése – a minél több mozgás. Adjuk meg nekik a lehetőséget!

Minden kisgyermek természetes törekvése – a minél több mozgás. Adjuk meg nekik a lehetőséget!

Az iskola, ifjúsági szervezetek és össztársadalmi összefogás szükséges a jövő generáció egészségesebbé válásához.

Az iskola, ifjúsági szervezetek és össztársadalmi összefogás szükséges a jövő generáció egészségesebbé válásához.