KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA SKIM BANTUAN GALAKAN PERNIAGAAN ORANG
KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA SKIM BANTUAN GALAKAN PERNIAGAAN ORANG KURANG UPAYA (SBGP-OKU) JABATAN TENAGA KERJA SEMENANJUNG MALAYSIA
PENGENALAN Skim Bantuan Galakan Perniagaan Orang Kurang Upaya (SBGPOKU) adalah satu strategi kerajaan untuk “bantu OKU membantu OKU mendapatkan pekerjaan” melalui pengembangan perniagaan mereka. Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) telah memperuntukkan sebanyak RM 22 juta sebagai modal bantuan kepada OKU bagi merealisasikan hasrat ini. (SBGP-OKU) adalah terbuka kepada OKU di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. SBGP-OKU RM 22 JUTA
SEJARAH PENGLIBATAN JTK DALAM PENGGAJIAN OKU JTKSM adalah jabatan yang bertanggungjawab dalam menjaga hal ehwal penggajian pekerja termasuk penggajian OKU. 1990: Penubuhan Jawatankuasa Teknikal Penggalakan Penggajian OKU di Sektor Swasta Peringkat Kebangsaan. 2001: Pelancaran Kod Amalan Penggajian OKU di Sektor Swasta. 2005: Pelancaran Sistem Penempatan OKU (SPOKU).
MASALAH PELAKSANAAN Sehingga Disember 2006 seramai 8870 OKU berjaya didaftarkan dan 6741 (76%) OKU berjaya ditempatkan. Masalah menempatkan OKU: Majikan : tidak berminat, kurang percaya dan enggan menyediakan infrastruktur yang sesuai untuk OKU : sukar menyesuaikan diri. Kemudahan awam tidak mesra OKU. Ibubapa : sukar berpisah dan tidak mempunyai keyakinan terhadap kemampuan/keselesaan anak mereka. Hasil kajian : Hanya OKU yang faham OKU. Alternatif : Menggalakkan usahawan OKU untuk menggajikan OKU di tempat pekerjaan mereka. SBGP-OKU
OBJEKTIF SBGPOKU Membantu OKU mengembangkan perniagaan Membantu program penempatan penggajian OKU Membuka peluang pekerjaan untuk OKU. “bantu OKU membantu OKU dapat kerja” Geran ini merupakan bantuan secara one-off.
SYARAT-SYARAT PEMOHON 1 2 OKU hendaklah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Berumur 18 tahun dan ke atas 3 4 5 6 7 Warganegara Malaysia Mempunyai perniagaan dan bercadang untuk mengembangkan perniagaan Pengembangan perniagaan adalah bertujuan untuk membuka peluang pekerjaan kepada OKU Permohonan boleh secara individu atau berkumpulan Perniagaan persatuan OKU yang berdaftar juga layak memohon (PERKOBP dan Beautiful Gate)
SYARAT-SYARAT PERMOHONAN GERAN Permohonan hendaklah menggunakan borang SBGP-OKU yang boleh
PASUKAN PENILAI n Pasukan Penilai di peringkat negeri terdiri daripada 3 ahli dan diketuai oleh Pengarah JTK Negeri. n Pasukan Penilai akan menyemak borang permohonan SBGPOKU dan menemuduga pemohon serta mengadakan lawatan ke premis untuk proses penilaian permohonan. n Laporan penilaian beserta dokumen permohonan yang lengkap diisi hendaklah dihantar kepada Urusetia di Ibu Pejabat JTKSM (dalam tempoh 14 hari). n Pasukan Penilai juga akan menjalankan penyeliaan dan memberi khidmat nasihat kepada pemohon yang berjaya selepas 6 bulan dari tarikh pemberian geran bagi memastikan semua syarat sentiasa dipatuhi dan laporan pemantauan perlu dihantar kepada Urusetia.
URUSETIA Bahagian Standard Perburuhan JTKSM merupakan urusetia bagi SBGP-OKU. Urusetia akan mengumpul dan membuat ringkasan setiap permohonan untuk dikemukakan kepada Jawatankuasa Penilaian Permohonan Peringkat Kebangsaan (JKPP). Urusetia akan menetap dan mengaturkan mesyuarat JKPP. Urusetia akan menyediakan laporan bulanan dan tahunan SBGP-OKU. Urusetia juga akan merancang program motivasi dan kursus yang sesuai bagi membantu pemohon yang berjaya.
JAWATANKUASA PENILAIAN PERMOHONAN (JKPP) Pengerusi Timb. Pengerusi Ahli-ahli Urusetia : Ketua Setiausaha KSM : Ketua Pengarah JTKSM : Setiausaha Bahagian Kewangan KSM Timb. Ketua Pengarah JTKSM Pengarah JTK Sarawak Pengarah JTK Sabah Pengarah Khidmat Pengurusan JTKSM Wakil Jabatan Kebajikan Masyarakat Wakil Persatuan Orang Cacat Anggota Malaysia Wakil Persatuan Orang Cacat Penglihatan Wakil Persekutuan Orang Pekak Malaysia Wakil Pertubuhan Kebangsaan Orang Kerdil Malaysia : Pengarah Standard Perburuhan Bahagian Standard Perburuhan, JTKSM
FUNGSI JKPP Menilai dan menimbang permohonan serta laporan Pasukan Penilaian dibuat berdasarkan laporan Pasukan Penilai Peringkat Negeri; potensi perniagaan; bilangan OKU yang akan digajikan; jenis perusahaan; modal perniagaan; jumlah geran yang dipohon berbanding keupayaan perniagaan dan rancangan jangka masa panjang. JKPP akan meluluskan permohonan serta jumlah geran yang akan diberikan.
PROSEDUR PERMOHONAN DAN KELULUSAN GERAN OKU menghantar permohonan dengan menggunakan borang SBGP-OKU JTK Negeri terima borang permohonan dan menyemak borang Lengka p PP lawat premis perniagaan/ temuduga pemohon untuk pengesahan dan penilaian Tidak Lengkap Kemaskini borang permohonan Borang dikembalikan untuk dikemaskini PP sedia laporan penilaian dan hantar kepada Ibu Pejabat JTKSM (Urusetia) Program motivasi dan kursus yang sesuai dijalankan dari masa ke masa Urusetia atur mesyuarat JKPP Mesyuarat JKPP menimbang permohonan dan meluluskan geran LULUS Pemantauan oleh PP selepas 6 bulan geran diberikan
Give a man a fish, he eats for one day Teach a man to fish, he eats forever SBGP-OKU SEKIAN TERIMA KASIH
- Slides: 13