KATA ADJEKTIF 1 Menerangkan sifat atau keadaan sesuatu

  • Slides: 31
Download presentation
KATA ADJEKTIF 1. Menerangkan sifat atau keadaan sesuatu benda atau kata nama 2. Contoh:

KATA ADJEKTIF 1. Menerangkan sifat atau keadaan sesuatu benda atau kata nama 2. Contoh: indah, kacak, gempal, tinggi, nyaman, hijau, tohor, cergas, dan sebagainya.

KATA ADJEKTIF WARNA Ø Menerangkan warna sebagai unsur. Ø Contoh; merah, biru, hijau, ungu

KATA ADJEKTIF WARNA Ø Menerangkan warna sebagai unsur. Ø Contoh; merah, biru, hijau, ungu dan lain-lain. Rumah Pak Ishak berwarna kuning.

KATA ADJEKTIF UKURAN Ø Menerangkan ukuran sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; nipis, panjang, pendek,

KATA ADJEKTIF UKURAN Ø Menerangkan ukuran sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; nipis, panjang, pendek, tinggi, rendah, kecil, besar, renek dan lain-lain. Jambatan panjang itu belum siap didirikan.

KATA ADJEKTIF BENTUK Ø Menerangkan rupa bentuk sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; lonjong, bulat,

KATA ADJEKTIF BENTUK Ø Menerangkan rupa bentuk sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; lonjong, bulat, bujur, leper, bengkok, lurus, buncit, kempis, lekuk. Bola keranjang berbentuk lonjong.

KATA ADJEKTIF WAKTU Ø Menerangkan konsep masa sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; awal, lewat,

KATA ADJEKTIF WAKTU Ø Menerangkan konsep masa sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; awal, lewat, baharu, lama, lampau, segera, suntuk, silam , cepat. Ali tergesa-gesa menyiapkan tugasannya kerana waktu telah suntuk.

KATA ADJEKTIF JARAK Ø Menerangkan konsep ruang antara dua benda atau sebagai penerang kata

KATA ADJEKTIF JARAK Ø Menerangkan konsep ruang antara dua benda atau sebagai penerang kata nama. Ø Contoh; jauh, dekat, hampir, nyaris. Kampung yang dia hendak pergi itu sungguh jauh.

KATA ADJEKTIF CARA Ø Menerangkan keadaan kelakuan atau ragam sebagai penerang kata nama. Ø

KATA ADJEKTIF CARA Ø Menerangkan keadaan kelakuan atau ragam sebagai penerang kata nama. Ø Contoh; cepat, deras, laju, lambat, perlahan, lincah, gopoh, jelas, sering. Dia makan dengan gopoh kerana terlalu lapar.

KATA ADJEKTIF PERASAAN Ø Memberi pengertian tentang konsep perasaan yang berfungsi sebagai penerang kata

KATA ADJEKTIF PERASAAN Ø Memberi pengertian tentang konsep perasaan yang berfungsi sebagai penerang kata nama dan mesti diikuti oleh kata sendi nama. Ø Contoh; rindu, benci, sayang, segan, suka, gembira, sedih, ragu, berahi. Halimah amat rindu akan anak-anaknya.

KATA ADJEKTIF PANCAINDERA Ø Perkataan yang memberi pengertian tentang konsep rasa, pandang, dengar, bau,

KATA ADJEKTIF PANCAINDERA Ø Perkataan yang memberi pengertian tentang konsep rasa, pandang, dengar, bau, sentuh atau gabungan kelima-lima pancaindera dan berfungsi sebagai penerang kata nama. Ø Contoh; sedap, manis, lazat (pancaindera rasa) cantik, molek, hodoh (pancaindera pandang) bising, merdu, serak (pancaindera bunyi)

KATA ADJEKTIF SIFATAN / KEADAAN NAMA Ø Perkataan yang memberi sifatan atau keadaan sebagai

KATA ADJEKTIF SIFATAN / KEADAAN NAMA Ø Perkataan yang memberi sifatan atau keadaan sebagai unsur keterangan. Ø Contoh; baik, jahat, cerdik, gopoh, lemah, kasar, sihat, takut, berani. Pelajar itu seorang yang baik lagi cerdik.

(Muka surat: 8) Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul Halus cantik curam luas

(Muka surat: 8) Isikan tempat kosong dengan jawapan yang betul Halus cantik curam luas dingin 1. Tokoh politik itu mempunyai pengalaman yang ______ dalam bidang ekonomi. 2. Pemandu bas itu memperlahankan bas apabila melalui jalan yang _______. 3. Fatimah kelihatan _____ setelah disolek oleh jurusolek profesional.

4. Cuaca di kampung memang _______ pada waktu pagi. 5. Hasil kerja seni Hanis

4. Cuaca di kampung memang _______ pada waktu pagi. 5. Hasil kerja seni Hanis yang ____ itu mendapat pujian daripada cikgunya.

Soalan 1 – soalan 6 1. Kami dinasihati agar berhati-hati menyeberangi jambatan kayu yang

Soalan 1 – soalan 6 1. Kami dinasihati agar berhati-hati menyeberangi jambatan kayu yang ______ itu. A. kusam B. reput C. hancur D. Pecah (Jawapan: B)

2. Puan Rahimah berasa _______ ketika menghadiri majlis makan beradab diraja yang penuh adat

2. Puan Rahimah berasa _______ ketika menghadiri majlis makan beradab diraja yang penuh adat istiadat serta dihadiri oleh orang kenamaan. A. ganjil B. kekok C. pelik D. gerun (Jawapan: B)

3. Pokok kelapa yang sudah ______itu menanti masa untuk tumbang. A. senget B. condong

3. Pokok kelapa yang sudah ______itu menanti masa untuk tumbang. A. senget B. condong C. serong D. bengkok (Jawapan: B)

4. Harapan Arman untuk memasuki universiti itu amat _______ memandangkan keputusan peperiksaan SPMnya kurang

4. Harapan Arman untuk memasuki universiti itu amat _______ memandangkan keputusan peperiksaan SPMnya kurang memberangsangkan. A. tinggi B. besar C. tipis D. nipis (Jawapan: C)

5. Kedai makan yang terletak di tepi selekoh _____ itu patut dipindahkan ke tempat

5. Kedai makan yang terletak di tepi selekoh _____ itu patut dipindahkan ke tempat lain kerana lokasinya amat membahayakan. A. tajam B. panjang C. padat D. curam (Jawapan: A)

6. Keris pusaka yang diwarisi oleh Tok Gadong mempunyai mata yang ____. A. dalam

6. Keris pusaka yang diwarisi oleh Tok Gadong mempunyai mata yang ____. A. dalam B. landai C. leper D. tirus (Jawapan: D)

Soalan 7 – soalan 10 7. Kentang ini dipotong kecil-kecil agar cepat A B

Soalan 7 – soalan 10 7. Kentang ini dipotong kecil-kecil agar cepat A B empuk dan lembut apabila dimakan. C Tiada kesalahan. D (Jawapan: D)

8. Pemain bola sepak yang handal itu berjaya A menjaringkan gol walaupun dia dikawal

8. Pemain bola sepak yang handal itu berjaya A menjaringkan gol walaupun dia dikawal kemas B oleh pemain pasukan lawan. Tiada kesalahan. C D (Jawapan: B)

9. Pak Samad enggan menceritakan peristiwa A ajaib yang berlaku di banglo usang itu

9. Pak Samad enggan menceritakan peristiwa A ajaib yang berlaku di banglo usang itu kepada B C anaknya. Tiada kesalahan. D (Jawapan: B)

10. Pengantin lelaki itu sungguh kacak apabila A memakai sepersalinan songket yang ditenun halus

10. Pengantin lelaki itu sungguh kacak apabila A memakai sepersalinan songket yang ditenun halus dan kemas buatannya. Tiada kesalahan. B C D (Jawapan: D)

Soalan 11 – soalan 13 11. Filem yang baru ditayangkan di pawagam itu mendapat

Soalan 11 – soalan 13 11. Filem yang baru ditayangkan di pawagam itu mendapat sambutan bagus daripada penonton. A. mendapat sambutan hangat B. mendapat sambutan meriah C. mendapat sambutan gembira D. mendapat sambutan bagus (Jawapan: A)

12. Hanya orang yang berfikiran kusut tidak dapat menerima perubahan dalam hidup. A. berfikiran

12. Hanya orang yang berfikiran kusut tidak dapat menerima perubahan dalam hidup. A. berfikiran mundur B. berfikiran luas C. berfikiran kolot D. berfikiran kusut (Jawapan: C)

13. Bantal itu berbau hapak kerana sudah lama tersimpan di dalam almari. A. Bantal

13. Bantal itu berbau hapak kerana sudah lama tersimpan di dalam almari. A. Bantal itu berbau tengik B. Bantal itu berbau hangit c. Bantal itu berbau hancing D. bantal itu berbau hapak (Jawapan: D)

Soalan 14 – soalan 16 (Pilih ayat-ayat yang betul) 14. i. Lauk-pauk di Restoran

Soalan 14 – soalan 16 (Pilih ayat-ayat yang betul) 14. i. Lauk-pauk di Restoran Murni lazat belaka. ii. Para pelajar sekolah itu berasa gusar apabila terdengar bunyi siren kebakaran. iii. Farid membantu pak ciknya mengangkat kotak yang berat itu. iv. Ganesanlah yang terpandai dalam kalangan adik-beradiknya.

A. I dan II B. I dan IV C. I, III, dan IV D.

A. I dan II B. I dan IV C. I, III, dan IV D. I, III, dan IV (Jawapan: C)

15. I. Sungguh hebat sekali anak mudah itu berpencak silat. II. Ranila menerima berita

15. I. Sungguh hebat sekali anak mudah itu berpencak silat. II. Ranila menerima berita kematian ayahnya dengan tenang. III. Harimau tergolong dalam kumpulan haiwan yang bengis. IV. Ibu membuang minyak yang sudah berbau tengik itu.

A. I dan II B. II dan III C. I, II dan IV D.

A. I dan II B. II dan III C. I, II dan IV D. II, III, dan IV (Jawapan: C : I, II dan IV)

16. I. Buah pisang muda kelat rasanya. II. Malam tadi saya bermimpi telah dibelit

16. I. Buah pisang muda kelat rasanya. II. Malam tadi saya bermimpi telah dibelit oleh seekor ular yang besar. III. Suasana kusam menyelubungi rumah Encik Rahman kerana anaknya terkorban dalam nahas kapal terbang. IV. Baju yang dijual di butik itu cantik-canti k sekali.

A. I dan II B. I dan III C. I, II dan III D.

A. I dan II B. I dan III C. I, II dan III D. II, III dan IV (Jawapan: A)