Kariyer Danmanl Sreci 1 Uygulama DANIMA UYGULAMASI SREC

  • Slides: 60
Download presentation
Kariyer Danışmanlığı Süreci

Kariyer Danışmanlığı Süreci

1. Uygulama

1. Uygulama

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ön görüşme

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ön görüşme

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 1. Oturum ▧ Ön hazırlık: ▧ Görüşme yapacağınız yeri düzenleyin,

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 1. Oturum ▧ Ön hazırlık: ▧ Görüşme yapacağınız yeri düzenleyin, oturma yerlerinizi uygun şekilde hazırlayın. ▧ Eğer gerekliyse kapıya “Görüşme var” yazısını asın.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Yanınızda danışana vermek üzere kullanacağınız ölçeğin (Örn. Holland’ın “Kendini Araştırma

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Yanınızda danışana vermek üzere kullanacağınız ölçeğin (Örn. Holland’ın “Kendini Araştırma Ölçeği” , Kuzgun’un KDE veya kendini değerlendirme ilgili uygun bir ölçek) fotokopisini hazır bulundurun.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Giriş ve yapılandırma ▧ Ön görüşmenizi hatırlatarak başlayın ve kendinizi

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Giriş ve yapılandırma ▧ Ön görüşmenizi hatırlatarak başlayın ve kendinizi yeniden tanıtın, ▧ Danışan kendini tanıtsın ve yeniden yapılandırma yapın (gizlilik ilkesi, süre ve görüşmeyi kaydetme gibi konular).

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışana bu görüşmelere gelme amacını ve beklentilerini netleştirin. ▧ Beklentilerinin

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışana bu görüşmelere gelme amacını ve beklentilerini netleştirin. ▧ Beklentilerinin gerçekleşmesi konusunda oturumlar süresince sizin ve onun sorumluluğunu vurgulayın ve uygun olmayan beklentilerini psikolojik danışma sürecinin özellikleri ve sizin rolünüz ile ilgili açıklamalar ile yeniden değerlendirmesini teşvik edin.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanı tanıma ve onun kendini keşfetmesini destekleme ▧ Açık uçlu

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanı tanıma ve onun kendini keşfetmesini destekleme ▧ Açık uçlu sorular yoluyla ▧ • Neler yapıyor? İş, okul, aile nasıl zaman geçiriyor, nelerle ilgileniyor? ▧ • Şu an ki meslek seçimi – kariyer gelişimi konusundaki durumunu nasıl tanımlıyor?

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Bu konuda yaşadığı problem ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Bu konuda yaşadığı problem ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmesini teşvik edin (içerik ve duygu yansıtın) ▧ Doğru bir karar vermek için ilgi, yetenek ve değerlerin öneminden bahsedin ve bunları açıklayın.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ İlgi, yetenek ve değerlerini ne kadar tanıyor, bu bilgilere nasıl

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ İlgi, yetenek ve değerlerini ne kadar tanıyor, bu bilgilere nasıl ulaştı? ▧ İlgi, yetenek ve değerlerini olabildiğince somut örneklerle açıklamasını teşvik edin. ▧ Yeteneklerini tanımak amacıyla sayısal ve sözel derslerdeki performansı sorulabilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ İlgilerini tanımak amacıyla sevdiği ve sevmediği dersler ile boş zamanlarında

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ İlgilerini tanımak amacıyla sevdiği ve sevmediği dersler ile boş zamanlarında severek yaptığı faaliyetlerin neler olduğu sorulabilir. ▧ Kişilik yapısına ilişkin ipuçları elde etmek amacıyla ilgileri ile diğer özellikleri arasında ilişki kurun. (Hoşlandığı şeyleri yalnız mı yapıyor, açık havada mı, nasıl vb. ? Bunlar kendisi hakkında nasıl ip uçları veriyor? )

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Meslek değerlerini belirlemek amacıyla ihtiyaç ve beklentileri sorulabilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Meslek değerlerini belirlemek amacıyla ihtiyaç ve beklentileri sorulabilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçme aracı uygulamaya hazırlık ▧ Kendisini tanıma konusunda ölçme araçlarından

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçme aracı uygulamaya hazırlık ▧ Kendisini tanıma konusunda ölçme araçlarından yararlanabilecekleri ifade edilir ve böyle bir aracı kullanmaya motive edilir. ▧ Uygulanacak ölçme aracından bahsedilir, aracın amacı açıklanır ve ayrıntılı tanıtımı yapılır. Uygulama koşulları ve yönergeler açıklanır, maddelerden örnekler verilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanın anladığından emin olmak için etkinlik (yeterlik), ilgi (hoşlanma) ve

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanın anladığından emin olmak için etkinlik (yeterlik), ilgi (hoşlanma) ve kendine uygun meslekleri değerlendirme ile kendini değerlendirme bölümleri ile yukarda kendisi ile verdiği açıklama ve örnekler arasında ilişki kurulur. ▧ Oturum özetlenir, danışanın eklemek istedikleri sorulur ve bir sonraki oturumda ölçek sonuçlarının ele alınacağı söylenerek oturum sonlandırılır.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Sürece ilişkin uyarılar: ▧ İlk oturumdan itibaren psikolojik danışma koşullarını

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Sürece ilişkin uyarılar: ▧ İlk oturumdan itibaren psikolojik danışma koşullarını (kabul, saygı, etkin dinleme, empati, dürüstlük, içtenlik vb. ) oluşturmaya özen gösteriniz. ▧ Danışanı etkin dinlemeye ve ona odaklanmaya çalışınız

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Yerine göre açık ya da kapalı uçlu soruları kullanabilirsiniz. Danışanı

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Yerine göre açık ya da kapalı uçlu soruları kullanabilirsiniz. Danışanı konuşmaya teşvik etmek için açık uçlu soruları; somut bilgilere ulaşmak istediğinizde ise kapalı uçlu sorular sorunuz. Oturumu “soru-cevap” formatında bir mülakata çevirmeyiniz.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ayrıca Neden? Niçin? türü yargılayıcı sorulardan kaçınınız. Bunun yerine: ”

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ayrıca Neden? Niçin? türü yargılayıcı sorulardan kaçınınız. Bunun yerine: ” Bu konuyu biraz açar mısın lütfen. ” “ Bununla ilgili birkaç örnek versen. ” “Bunu nasıl yapmayı düşünüyorsun? . . ”gibi ifadeleri tercih edebilirsiniz. ▧ Uygun şekilde yansıtma, özetleme, teşvik geribildirimleri veriniz. Örn. “Bu görüşmelere gelmen senin sorununu çözmek için sorumluluk aldığını gösteriyor. . ” “Bu durumu çok güzel ifade ettin. ”vb.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Kendisini açarken yaptığı açıklamaların amaca uygun, kişiselleştirerek ve somutlaştırarak yapmasını

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Kendisini açarken yaptığı açıklamaların amaca uygun, kişiselleştirerek ve somutlaştırarak yapmasını sağlamaya çalışınız. Bunu sağlamak için kendiniz de duygu ve düşüncelerinizi olabildiğince somut biçimde ortaya koyarak danışana bu konuda model olunuz.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçme aracını tanıtırken “test” ifadesini kullanmayınız! Tersine bunun bir “test”

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçme aracını tanıtırken “test” ifadesini kullanmayınız! Tersine bunun bir “test” olmadığını ve onun başarısını veya kapasitesini ölçmeyeceğini, “doğruyanlış” cevapları olmadığını açıklayınız. ▧ Ölçme araçlarını tanıtırken mesajınızın danışan tarafından açık bir biçimde anlaşılması için danışanın anlayacağı bir dil kullanmaya çalışınız.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 2. Oturum ▧ Ön hazırlık: ▧ Gerekli düzenlemeyi ilk oturumdaki

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 2. Oturum ▧ Ön hazırlık: ▧ Gerekli düzenlemeyi ilk oturumdaki gibi yapınız. Ölçek sonuçlarını kaydetmek için sonuç tablosu ve gerekli profillerin gösterilmesi için çizim kağıtları, form, tablo vb. dökümanı hazır bulundurun.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ortaya çıkan danışan özelliklerine göre sevilen etkinlikler ve ilgili meslek

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ortaya çıkan danışan özelliklerine göre sevilen etkinlikler ve ilgili meslek alanlarını vb. açıklamalar ile ilgili yararlanacağınız fotokopileri yanınızda bulundurun. Danışana uygun olası bir meslek inceleme örneği çıktısını da yanınızda örnek olarak bulundurun.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ GİRİŞ ▧ Nasıl olduğu ve bir haftanın nasıl geçtiği sorulur,

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ GİRİŞ ▧ Nasıl olduğu ve bir haftanın nasıl geçtiği sorulur, önceki oturumun özeti yapılır, Bu oturumda neler yapılacağından söz edilir. (Oturumun yapılandırılması)

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçek sonuçlarını paylaşma ▧ Ölçme aracını nasıl buldu? Hoşlandı mı?

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçek sonuçlarını paylaşma ▧ Ölçme aracını nasıl buldu? Hoşlandı mı? Neler hissetti? Daha önce benzer ölçekler doldur muş muydu ? vb. ▧ Ölçek puanlarını birlikte hesaplayın ve hazırladığınız form üzerinde puanlarını yazın ve ölçeğin yönergesine uygun olarak sonuç profillerini danışanın puanlarına göre hazırlayın.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Daha sonra siz gerekli açıklamaları yapınız. Önce olumlu ve yüksek

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Daha sonra siz gerekli açıklamaları yapınız. Önce olumlu ve yüksek çıkan boyutları esas alarak (yetenek, ilgi ve meslek değerleri sıralaması açısından) ölçek sonuçları ayrıntılı olarak tüm boyutlarda paylaşılır, bütün sonuçlara ilişkin görüşleri alınır, bu sonuçlara göre uygun olan mesleklerin neler olabileceği önce danışana sorulur. ▧ Sonra ilgili meslek alanları hakkında konuşulur ve bu meslekler i araştırıp incelemesi için bir örnek gösterilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Olası /düşündüğü meslek alanları ile ilgili İnceleme yapmaya yönlendirilir. Yararlanabileceği

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Olası /düşündüğü meslek alanları ile ilgili İnceleme yapmaya yönlendirilir. Yararlanabileceği internet siteleri tanıtılır (www. iskur. gov. tr). Gerek olan durumlarda “iş elemanı ile görüşme, iş yeri ziyareti” vb. seçenekleri uygulayabileceği belirtilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ İkinci ve üçüncü oturumda gerek duyulursa (danışanın ilgi ve ihtiyacına

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ İkinci ve üçüncü oturumda gerek duyulursa (danışanın ilgi ve ihtiyacına göre) nitel bazı değerlendirme teknikleri de kullanılabilir veya ev ödevi olarak verilebilir. Örn. Sevilen etkinlikler, Değerler sıralaması, Kariyer soy ağacı, Bir kitap olarak hayatım vb.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Sonuçlandırma ▧ Genel olarak bu sonuçlar hakkındaki duygu ve düşünceleri

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Sonuçlandırma ▧ Genel olarak bu sonuçlar hakkındaki duygu ve düşünceleri alınır. Sonuçlar üzerinde düşünüp alternatifleri araştırması istenir ▧ Oturum özetlenir. Gelecek oturumda neler yapılacağından söz edilir. Oturum bitirilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 3. OTURUM ▧ Ön hazırlık: Gerekli düzenlemeleri önceki oturumlardaki gibi

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 3. OTURUM ▧ Ön hazırlık: Gerekli düzenlemeleri önceki oturumlardaki gibi yapın. Danışanın geleceğe yönelik hedef ve planlarını yazması için uygun bir form hazırlayın.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Giriş ve sürdürme ▧ Nasıl olduğu ve bir haftanın nasıl

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Giriş ve sürdürme ▧ Nasıl olduğu ve bir haftanın nasıl geçtiği sorulur, ▧ İkinci oturumun özeti yapılır. Sormak istediği bir şey olup olmadığı sorulur.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçme aracının sonuçlarına göre kendine uygun bulduğu meslek alanları ile

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ölçme aracının sonuçlarına göre kendine uygun bulduğu meslek alanları ile ilgili yaptığı inceleme ve araştırmaları sorulur. Elde ettiği bilgileri ve bunları nasıl değerlendirdiğini paylaşması teşvik edilir. ▧ Oturumlar ve yaptığı uygulamalar süresince kendine ilişkin farkındalığı arttı mı? Şu an gelecek planları nasıl? Bundan sonra ne yapmak istediği sorulur.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Geleceğe ilişkin hedef ve planları üzerinde konuşması teşvik edilir. Bu

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Geleceğe ilişkin hedef ve planları üzerinde konuşması teşvik edilir. Bu konuda bir eylem planı yapmasının önemi vurgulanır. ▧ Eylem planını yazması için form verilir ve yapacaklarını somut adımlar olarak (ne zaman ve nasıl) yazması teşvik edilir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanın yanınızdan ayrılırken geleceğe yönelik somut bir plan yapmış olması

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanın yanınızdan ayrılırken geleceğe yönelik somut bir plan yapmış olması ve atacağı adımlar konusunda netleşmiş olması çok önemlidir. ▧ Örn. Danışan kendini tanıma konusunda yapması gerekenleri planlayabilir. . Mesleki alternatifleri araştırmayı planlayabilir. . Sınava nasıl hazırlanabileceği konusunda eylem planı yapabilir. . Kısa ve orta vadeli hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmaya yönelik bir eylem planı oluşturabilir. . vb.

Egan’ın üç aşamalı modeli 100%

Egan’ın üç aşamalı modeli 100%

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 1. Aşama: Problem durumlarını ve kullanılmayan fırsatları açıklığa kavuşturma ve

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 1. Aşama: Problem durumlarını ve kullanılmayan fırsatları açıklığa kavuşturma ve belirleme ▧ * Danışanların hikayelerini anlatmalarına yardım etme ▧ *Odaklaşma: iyileştirme arayışları ▧ *Kör noktaları belirleme ve yeni bakış açıları geliştirme

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 2. Aşama: Amaç Oluşturma ▧ *Tercih edilen senaryoları seçme ve

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 2. Aşama: Amaç Oluşturma ▧ *Tercih edilen senaryoları seçme ve geliştirme ▧ *Yeni bir senaryo oluşturma ▧ *Yeni senaryonun amaçlarını oluşturma ▧ *Seçim ve kendini adama

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 3. Aşama: Eylem: Tercih edilen senaryoya doğru yönelme ▧ *Eyleme

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 3. Aşama: Eylem: Tercih edilen senaryoya doğru yönelme ▧ *Eyleme geçmek için stratejiler belirleme ▧ *Bir eylem planı yapma ▧ *Planları tamamlama ve amaçları başarma

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Açıklığa Kavuşturma Evresi ▧ “sana nasıl faydalı olabilirim? ” ▧

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Açıklığa Kavuşturma Evresi ▧ “sana nasıl faydalı olabilirim? ” ▧ Çalışma iş birliğinin kurulması. Danışan – danışman sınırlarının belirlenmesi ve üzerinde uzlaşılması. Algı ve beklentilerin tartışılması.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ “Kariyer danışmanlığı sürecinde ne elde etmeyi umuyorsun? ” ▧ “Geçmişte

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ “Kariyer danışmanlığı sürecinde ne elde etmeyi umuyorsun? ” ▧ “Geçmişte böyle bir yardım aldın mı?

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanın kendisi hakkındaki görüşleri: kişisel özellikleri, dünya görüşü, gelecekle ilgili

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanın kendisi hakkındaki görüşleri: kişisel özellikleri, dünya görüşü, gelecekle ilgili görüşü, danışanın şimdiki sorunları ve amaçları. ▧ Danışanın ailesi (aile üyeleriyle ilişkileri nasıl? Ailenin danışandan ne tür beklentileri ve istekleri var? ) ▧ Eğitim yaşamı (eğitimin devam etme arzusu, ek eğitimler alma fikrine açık mı? ) ▧ Danışanın belirgin iş ve yaşam deneyimleri

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Kararsızlık; ▧ *bilgi eksikliğinden mi? ▧ *düşük benlik saygısı veya

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Kararsızlık; ▧ *bilgi eksikliğinden mi? ▧ *düşük benlik saygısı veya güçlü-zayıf yönleri tanımamadan mı? ▧ *dışsal baskılardan mı? kaynaklanıyor derinlemesine araştırılmalı.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Mesleki olgunluk düzeyi mutlaka irdelenmeli. Bu aşamada farkedilmesi gereken dört

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Mesleki olgunluk düzeyi mutlaka irdelenmeli. Bu aşamada farkedilmesi gereken dört öge bulunmaktadır: ▧ *Danışan özelliklerinin ne kadar ayrımında? ▧ *İşlere/Mesleklere yönelik bilgisi var mı ve bu bilgiler doğru mu? Bilgileri hangi kaynaklara dayanıyor? ▧ *Karar verme beceri düzeyi nedir? ▧ *İş görüşmelerinde kullanabileceği becerilere sahip mi?

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Keşfetme Evresi: ▧ Bu evrede, içeriği danışanla tartışılarak bir «sözleşme»

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Keşfetme Evresi: ▧ Bu evrede, içeriği danışanla tartışılarak bir «sözleşme» hazırlanmalıdır. Danışan, soruna yönelik amaç belirlemeye ve seçenek keşfetmeye teşvik edilmelidir. ▧ *Testlerle ilgili gerçekçi olmayan beklentilerin ele alınması önemli

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanı Anlama ve Değerlendirme ▧ Bu evrenin ana görevlerinden birisi

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanı Anlama ve Değerlendirme ▧ Bu evrenin ana görevlerinden birisi danışanın kendisiyle ilgili olan konular ve durumlara ilişkin iç görü kazanması, kazandığı iç görüyü zenginleştirmesinde yardım etmektir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ *Danışan aslında sürece dahil olarak bazı sorularına cevap aramaktadır: ▧

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ *Danışan aslında sürece dahil olarak bazı sorularına cevap aramaktadır: ▧ Ben kimim? Şu an ne durumdayım? Hangi özelliklere sahibim? ▧ Ne olmayı ve nerede olmayı istiyorum? ▧ Benim başarılı olmamı sağlayacak güçlü yanlarım ve kaynaklarım neler? ▧ Başarılı olmamı engelleyen neler var?

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanlar bu aşamada genellikle belirsiz ifadeler kullanma eğilimindedirler, somut olmaya

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışanlar bu aşamada genellikle belirsiz ifadeler kullanma eğilimindedirler, somut olmaya itmek ve bu konuda rol model olmak önemlidir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışan kendisini tanımak için aşağıdaki alanlarda yardıma ihtiyaç duyabilir. ▧

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Danışan kendisini tanımak için aşağıdaki alanlarda yardıma ihtiyaç duyabilir. ▧ Beceri ve yetenekleri (Neleri yapabiliyorum? ) ▧ İlgileri (Dikkatimi neler çekiyor/nelerden hoşlanıyorum? ) ▧ Değerleri (Benim için neler önemlidir? )

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Meslek güdüleri (Bir meslekten neler bekliyorum? ) ▧ Kişisel özellikleri

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Meslek güdüleri (Bir meslekten neler bekliyorum? ) ▧ Kişisel özellikleri (İşimde yararlanabileceğim güçlü yönlerim nelerdir? Hangi özelliklerimi geliştirmek isterim? ) ▧ Geçmişteki başarıları, kişisel değişimi sağlamak için yaptığı şeyler, eğitim ve iş yaşantıları?

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ ***Bu aşamada yetenek, değer, kişilik özellikleri gibi terimlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ ***Bu aşamada yetenek, değer, kişilik özellikleri gibi terimlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Uzmanlık rolünün aşırı vurgulanmasına neden olur.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Örnek tepki: ▧ Geçmiş yaşantılarımız gelecek hakkında bize ip uçları

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Örnek tepki: ▧ Geçmiş yaşantılarımız gelecek hakkında bize ip uçları verebilir. Senin iş deneyimlerin, tatilde yaptığın işler ve etkinlikler veya yarı zamanlı çalışmalarını birlikte gözden geçirelim. Böylece özellikle nelerden hoşlandığını, neleri iyi yaptığını belirleyebilirsin.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ayrıca süreç ile ilgili gerçekçi olmayan danışan beklentileri de ele

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Ayrıca süreç ile ilgili gerçekçi olmayan danışan beklentileri de ele alınabilir, ihtiyaç durumunda. ▧ Bu aşamada amaçlar da belirlenmelidir. Amaçlar, psikolojik danışma sonunda danışanın ulaşmayı isteyeceği sonuçlardır ve danışma sürecinin genel çerçevesini çizer.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ “Bunu nasıl yapabilirsin? ” sorusu amaçların somutlaştırılmasında anahtardır. ▧ Amaçların

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ “Bunu nasıl yapabilirsin? ” sorusu amaçların somutlaştırılmasında anahtardır. ▧ Amaçların belirlenmesinin gecikmesi, konudan ve sorundan kolayca uzaklaşılmasına neden olabilir. ▧ Danışan sorumluluk alarak amaçları kendisi belirlemelidir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ *Amaçlar gerçekçi ve somut olmalıdır. “danışanın kaynaklarıyla, danışanın kontrolüyle, engelleyen

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ *Amaçlar gerçekçi ve somut olmalıdır. “danışanın kaynaklarıyla, danışanın kontrolüyle, engelleyen dışsal durumlar bağlantıları sorgulanmalı” ▧ Örneğin: maddi durumunu, akademik yeteneklerini ve gerekli puanı alıp alamayacağını gözden geçirmeden üniversite de belli bir bölüme gitmeyi hedeflemek. “gerçekçi bir amaç olmayacaktır”

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Fizyoterapi alanını tanımak, bu alana gerçekten ilgi duyup duymadığını anlamak

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Fizyoterapi alanını tanımak, bu alana gerçekten ilgi duyup duymadığını anlamak için özel bir merkezde 15 gün gözlem/staj yapmak. “gerçekçi bir amaç olarak değerlendirilebilir”

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Eylem Planlama, Sonuç ve Sonlandırma Evresi ▧ Danışanla üzerinde çalışılacak

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Eylem Planlama, Sonuç ve Sonlandırma Evresi ▧ Danışanla üzerinde çalışılacak amaçlar belirlendikten sonra, her bir amaca ulaşabilmek için farklı yollar belirlemek gereklidir. ▧ Strateji, amaçları başarmak için gerçekçi programlar belirleme ve seçme sanatı olarak tanımlanmaktadır.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Strateji belirgin ve açık olmalıdır ki, danışanı eyleme geçmesi için

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Strateji belirgin ve açık olmalıdır ki, danışanı eyleme geçmesi için güdüleyebilsin. ▧ Gerçekçi ve danışanın olanakları içinde yapılabilmelidir. ▧ Stratejiler amaçlar gibi danışan tarafından benimsenmelidir.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ *Harekete geçmeye engel olan engeller de mutlaka bu aşamada ele

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ *Harekete geçmeye engel olan engeller de mutlaka bu aşamada ele alınmalıdır. ▧ “içsel” ve “dışsal”

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Bu 3 evrenin uzunluğu ve işleyişi danışanın özelliklerine, ilerleme gücüne

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Bu 3 evrenin uzunluğu ve işleyişi danışanın özelliklerine, ilerleme gücüne , danışmanla işbirliğinin niteliğine vb. bazı değişkenlere bağlıdır.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ **Oturumlarda danışanların mesleklerle ilgili amaçlar belirlemelerini sağlamak ve yazılı amaçlar

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ **Oturumlarda danışanların mesleklerle ilgili amaçlar belirlemelerini sağlamak ve yazılı amaçlar hakkında konuşmak. ▧ **Oturumlarda danışanlara meslekler hakkında bilgi toplamak için fırsat yaratmak. ▧ **Oturumların dışında meslek bilgisi araştırma ve kullanımını özendirmek.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Meslekleri keşfetme ve seçim yapma zorluklarını başarılı bir şekilde aşan

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ Meslekleri keşfetme ve seçim yapma zorluklarını başarılı bir şekilde aşan örnekler sunmak. ▧ Nesnel ve bireyselleştirilmiş değerlendirme bilgisi vermek.

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 1. oturum: yapılandırma ve keşfetme evresi ▧ 2. oturum: ölçek

DANIŞMA UYGULAMASI SÜRECİ ▧ 1. oturum: yapılandırma ve keşfetme evresi ▧ 2. oturum: ölçek ve testler hakkında bilgi verme ve uygulama ▧ 3. oturum: test sonuçlarının iletilmesi ve verilen danışma görevlerinin (ev ödevlerinin)/amaçlarının gözden geçirilmesi ▧ 4. oturum: danışma amaçlarının/görevlerinin tartışılması, beyin fırtınası, bilgilendirme, araştırma ve eylem planında anlaşma ▧ 5. oturum: ilerlemenin gözden geçirilmesi ve gerekirse yeni amaçlar belirleme.